Ελλάδα 2015

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το έβαλα, αν και ο αρχικός δικός σου σύνδεσμος δίνει ακόμη περισσότερα στοιχεία (και δεν το θυμόμουν καν).

Ίσως πρέπει τελικά για κάποιες συζητήσεις σε αμφιλεγόμενα θέματα να μην αρκούμαστε σε συνδέσμους αλλά να πρέπει να μεταφέρουμε ολόκληρα κείμενα...
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αυτό φεύγει κάθε μήνα, είναι η μισθοδοσία του 15ημερου. Βέβαια δεν ξέρω πώς ξεχωρίζεις τη μισθοδοσία από την ανάληψη οικονομιών.
Το ποσό των συντάξεων είναι ~2,35 δις μηνιαίως, αλλά απ' όσο γνωρίζω οι συντάξεις δεν πάνε με το 15ήμερο (διορθώστε με αν κάνω λάθος — πάντως όλες οι συντάξεις του Ιουνίου είχαν πληρωθεί ήδη απ' τις αρχές του μήνα). Οπότε το 15ήμερο αφορά τη μισθοδοσία των ΔΥ και μέρους των ΙΥ. Για τους ΔΥ γνωρίζουμε ότι το μηνιαίο ποσό είναι 1,26 δις, οπότε (αν όλοι ανεξαιρέτως πηγαίνουν με το 15ήμερο), τότε μιλάμε για 628 εκατ. στα μέσα Ιουνίου (κτθ το αργότερο τη Δευτέρα 15/6). Για τους ΙΥ & τους εργάτες θα πάρουμε τα τελευταία δημοσιευμένα στατιστικά (11ος 2014) και θα θεωρήσουμε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι κι οι εργάτες πληρώνονται με το 15ήμερο (και πως όλοι συνεχίζουν να έχουν τη δουλειά τους, χωρίς μείωση αποδοχών, από εφτά μήνες πριν, κι ότι όλοι τις λαμβάνουν τραπεζικά — οδηγούμενοι έτσι στο απόλυτα μάξιμουμ για το εν λόγω μέγεθος), οπότε βγάζουμε 880 εκατ. για τους ΙΥ κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων.
Επομένως, στα μέσα Ιουνίου μπήκαν αμοιβές 15ημέρου συνολικού ύψους ~1,5 δις. Το κακό είναι ότι την εβδομάδα 15-19/6 ανελήφθησαν 4,2 δις — δλδ κοντά το τριπλάσιο... :(

Μηνιαίο ύψος συντάξεων: www.idika.gr/files/23η_εκθεση_ΗΛΙΟΣ.1.pdf
Πληρωμή συντάξεων Ιουνίου: http://www.protothema.gr/greece/article/479559/ika-oi-sudaxeis-tou-iouniou-tha-plirothoun-kanonika/
Κόστος μισθοδοσίας ΔΥ: www.eklogika.gr/news/Stoixeia-gia-th-misthodosia-kai-ton-arithmo-twn-dhmosiwn-upallhlwn-edwse-sth-Voulh-o-D-Mardas-10-06-2015
Στατιστικά ΙΚΑ: www.ika.gr/gr/infopages/news/apasxolisi_11_2014.pdf
Εκροή καταθέσεων: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/ne...heseon-ypsoys-1-2-dis-eyro-mono-tin-paraskeyi
 
Με τόση τρομοκρατία, οι αναλήψεις είναι λογικό να αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι εγώ δεν το βλέπω κυβέρνηση vs Ευρώπη. Η τρομοκρατία είναι από όλες τις πλευρές, κυρίως όμως από την ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά των ΜΜΕ (των εγχώριων περισσότερο).
 
Εγώ πάλι προτίμησα να ακολουθήσω το παράδειγμα δύο υπουργών οικονομικών της τωρινής μας κυβέρνησης, και πήγα και σήκωσα μερικά λεφτά από την τράπεζα.
 

SBE

¥
Με κάνετε και νιώθω τόσο φτωχός. Έχω περάσει τα σαράντα, είμαι ήδη στην προτελευταία βαθμίδα της σταδιοδρομίας μου (πώς το λέμε αυτό; τέλος πάντων, μια εξέλιξη μου μένει ακόμα και τέρμα), κατά καιρούς κάνω και έξτρα δουλειές, μένω στο νοίκι, πληρώνω μόνο ένα δάνειο για μικρό αυτοκίνητο, και ωστόσο εδώ και πέντε περίπου χρόνια πάντα στο τέλος του μήνα ο λογαριασμός μου είναι στο μηδέν (όταν είμαι τυχερός). Τι έχω κάνει στραβά; Να φταίει ο Σύριζα;

Η κυβέρνηση Σύριζα ίσως όχι, αλλά αν αντί για βόλεμα τόσες δεκαετίες οικογενειακώς επιλέγατε να είσαστε πτωχοί πλην τίμιοι και αγνοί ιδεολόγοι, ε, τότε μάλλον σε έφαγε η ιδεολογία.

ΥΓ Τι έκαναν οι γονείς σου για σένα; Γιατί δεν σε βολέψανε σε κανένα δημόσιο σε θέση με μάσα όταν υπήρχε μάσα, ώστε να έχεις κι εσύ σήμερα βίλες με πισίνες και να σε ψάχνει η εφορία;
ΥΓ2: Μη νομίζεις, εγώ επαγγελματικά είμαι πουθενά, μένω στο νοίκι και στο τέλος κάθε μήνα είμαι στο μείον ή στο μηδέν τους καλούς μήνες εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Είμαστε οι νέοι Ευρωπαίοι (όχι ηλικιακά).
 

SBE

¥
Σήμερα είχαμε έκτακτη αύξηση που, για πρώτη φορά απ' όσο θυμάμαι, δεν ανακοινώθηκε πόση είναι, αν δηλαδή αποτελεί απλώς μια αύξηση για να βγει το σαββατοκύριακο ή το παραπάνω που ζήτησε η ΤτΕ (και διέψευσε ότι το έκανε...).

Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες για το ποσό, γιατί εδώ το Μπιμπισί κι η Γκάρντιαν, που ήταν οι χτεσινές πηγές μου, έλεγαν ξεκάθαρα ότι ήταν χρήματα για να βγει το Σαββατοκύριακο και ανέφεραν και το ποσό.
Στην Ελλάδα είχατε άλλη πληροφόρηση;
 

pidyo

New member
Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες για το ποσό, γιατί εδώ το Μπιμπισί κι η Γκάρντιαν, που ήταν οι χτεσινές πηγές μου, έλεγαν ξεκάθαρα ότι ήταν χρήματα για να βγει το Σαββατοκύριακο και ανέφεραν και το ποσό.
Στην Ελλάδα είχατε άλλη πληροφόρηση;

Δημοσιογραφικά κυκλοφόρησαν ποσά, αλλά συνήθως ενημερώνει επισήμως η ΕΚΤ, αν δεν απατώμαι.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εδώ μέσα φυσικά δεν έγινε συζήτηση για τη γελοιότητα με τους πληρωμένους δημοσιογράφους από τα σεμινάρια του ΔΝΤ που ξεκίνησε από την κατάθεση κάποιου Στερεοελλαδίτη, Ρουμελιώτη, κάπως έτσι σε μια από τις επιτροπές της ΠτΒ και προκάλεσε κυνήγι μαγισσών για 2-3 μέρες. Πιστεύω όμως ότι δεν βλάφτει να υπάρχει για την ιστορία η σχετική απάντηση του ΔΝΤ σε σχετικό ερώτημα του Ανεξέλ Αναπλ. υπουργού Τερέντιου Κουίκ:

 

Attachments

  • DNT.jpg
    DNT.jpg
    76.4 KB · Views: 227

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και επειδή μου αρέσει να μιλάω και με αριθμούς, ας συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και αν αποφασίζαμε μονομερώς να μην ξαναπληρώσουμε δεκάρα από τα χρέη μας, αρκεί μια «πολιτική απόφαση» της αναγκαστικά υπόλοιπης Ευρώπης και μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη της ΕΚΤ για να κόψει ισόποσο χρήμα (ή να στρέψει προς συγκεκριμένους παραλήπτες το ανάλογο ποσοστό του μπαζούκας του 1 τρις του Ντράγκι). Αυτή είναι η «μεγάλη και φοβερή ζημιά» που θα τους κάνουμε και την οποία «τρέμουν».
Εδώ διαφωνώ τελείως. Εμένα δεν μου αρέσει να μιλάω με αριθμούς, γιατί δεν τους καταλαβαίνω καλά, αλλά το «σιγά τη ζημιά που θα πάθουν» είναι κομμάτι ενός συγκυριακού αφηγήματος, διαπραγματευτικής κυρίως υφής, το οποίο διαψεύδεται καθημερινά από τις αγωνιώδεις και αυστηρές εκκλήσεις για λύση, ακόμη και από μη άμεσα εμπλεκόμενους (όπως οι ΗΠΑ), από τις αναλύσεις εκατοντάδων αναλυτών κάθε άλλο παρά ύποπτων για συριζαϊσμό (π.χ. Βολφ), από την ομολογία θεσμικών παραγόντων της ευρωζώνης (που παραδέχονται sotto voce αλλά ανοιχτά και επισήμως ότι θα η Ευρώπη θα έμπαινε σε αχαρτογράφητες περιοχές), από τα ίδια τα οικονομικά δεδομένα (δες το επικίνδυνο σκαρφάλωμα των σπρεντ Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας τις τελευταίες μέρες). Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η δική μας ζημιά θα είναι (τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα) μεγαλύτερη από την ευρωπαϊκή, αλλά μου είναι εξίσου προφανές ότι και η δεύτερη θα ήταν υπαρκτή και, κυρίως, απρόβλεπτη, γεγονός που στη σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιο επικίνδυνο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε στις 16 του μηνός την απόφασή του σχετικά με την ερώτηση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το «μπαζούκας» του Ντράγκι, το πρόγραμμα ΟΜΤ (αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά). Η απόφαση βρίσκεται εδώ στα ελληνικά (αν και έχει ξεφύγει κάπου ένα «θα καθιστούσε ανενεργείς τις αποφάσεις του ΕΣΚΤ» :devil:). Ουσιαστικά, η απόφαση μετατρέπει την ΕΚΤ σε δανειστή τελευταίας ευκαιρίας (αφού αποθέτει στην κρίση της το ποια, πότε, πού και πώς θα αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά).

Με άλλα λόγια, οι συνέπειες του Grexit μπορούν πλέον να καλυφτούν νόμιμα από την ΕΚΤ με αγορά των ελληνικών ομολόγων, όποια στιγμή κρίνει η ΕΚΤ κατάλληλη για τη συνολική νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη, και συνεπώς, η θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι σε ένα Grexit ολοκληρώθηκε.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δηλαδή, δόκτορα, τώρα μπορούμε άνετα να αυτοκτονήσουμε, όπως απειλούμε τόσον καιρό, και οι "θλιμμένοι συγγενείς" θα μπορούν να φορέσουν κόκκινα στην κηδεία μας.
 

pidyo

New member
Με άλλα λόγια, οι συνέπειες του Grexit μπορούν πλέον να καλυφτούν νόμιμα από την ΕΚΤ με αγορά των ελληνικών ομολόγων, όποια στιγμή κρίνει η ΕΚΤ κατάλληλη για τη συνολική νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη, και συνεπώς, η θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι σε ένα Grexit ολοκληρώθηκε.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν πλέον τα εργαλεία μείωσης των άμεσων συνεπειών ενός Grexit από την ευρωζώνη. Το επιχείρημά μου όμως δεν ήταν «θα χάσουν 100 ευρώ οι Ευρωπαίοι, πού θα τα βρουν;», το επιχείρημά μου ήταν ότι η ΕΕ (τουλάχιστον κατά πλειοψηφία) δεν θέλει να εμπλακεί στην περιπέτεια ενός Grexit, δεν θέλει να φορτωθεί τις αχαρτογράφητες αβεβαιότητες ενός Grexit ιδίως σε μια φάση δειλής ανάπτυξης. Αυτό μου φαίνεται απολύτως προφανές από δηλώσεις, αναλύσεις, δεδομένα, όπως σημείωσα. Γι' αυτό επιμένω ότι η εμμονή στη μη λύση (τουλάχιστον μέχρι το παρά ένα) είναι θέμα πολιτικών αναγκών (και για τις δυο πλευρές). Αυτό δεν είναι αθέμιτο. Καταλαβαίνω πολύ καλά την υπαρξιακή σημασία ενός (ψευδεπίγραφου στα δικά μου μάτια*) pacta sunt servanda, καταλαβαίνω πολύ καλά ότι δεν μπορούν επ' ουδενί Ευρωπαίοι πολιτικοί που σκέφτονται το πολιτικό τους μέλλον να αφήσουν μια χώρα να δικαιωθεί στο πείσμα της, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι για 900 εκατομμύρια μοιάζει τελείως παράλογο να μπει μια εύθραυστη ευρωπαϊκή οικονομία σε νέες περιπέτειες. Την ίδια σκληρή ρεαλιστική λογική που χρησιμοποιείται συχνά για την ελληνική πλευρά, η οποία λέει ότι τάχα μου δεν θα ανεχθεί με τίποτε νέα υφεσιακά μέτρα και έχει δεχθεί με τον επισημότερο τρόπο πληθώρα υφεσιακών μέτρων, επειδή θεωρεί ότι η ρήξη δεν την συμφέρει πρακτικά, οπότε σιγά, τι θα πάθει αν κόψει λίγο κάποιες υψηλές συντάξεις, οφείλουμε να τη χρησιμοποιούμε και για την ευρωπαϊκή, εξ ου και επιμένω ότι το «δεν θα πάθουν καμιά φοβερή ζημιά οι εταίροι μας αν οδηγηθούμε σε ρήξη« είναι μέρος ενός αφηγήματος.

* Εκτός θέματος το ξέρω, αλλά εντυπωσιάστηκα από το γεγονός (και λέω γεγονός γιατί δεν το ισχυρίζεται ο Βαρουφάκης μόνο αλλά και ο Ιρλανδός ΥπΟικ) ότι το Eurogroup δεν μπορούσε να συζητήσει στις λεπτομέρειές της ούτε την πρόταση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά ούτε την πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς επειδή δεν επιτρέπεται να εισάγονται στο Eurogroup οι προτάσεις αυτές. Θυμίζω επίσης ότι επισήμως οι «διαπραγμάτευσεις» στο τελευταίο EuroWorking Group διακόπηκαν επειδή το όργανο δεν είχε εξουσιοδότηση να αποδεχτεί ή να απορρίψει τις νέες ελληνικές προτάσεις, ενώ ο Ντάισελμπλουμ μετά το τελευταίο Eurogroup δήλωνε ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (το αριστούργημα αοριστίας του «θα» χωρίς «να») και ότι οι θεσμοί, δηλαδή τα ίδια όργανα που επικαλούνταν έλλειψη εξουσιοδότησης, έκαναν το καθήκον τους αξιοποιώντας την ευελιξία που ήταν ενσωματωμένη στη συμφωνία και τώρα περιμένουν απλώς την αποδοχή των όρων από την ελληνική πλευρά. Ε, με το συμπάθιο, ποια pacta και κουραφέξαλα, αυτά είναι υλικό για Ιονέσκο, όχι μια Ευρώπη που σέβεται το θεσμικό όραμά της.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα προφανώς δεν θέλει τέτοιας κλίμακας φασαρίες η ΕΕ. Για ποιον λόγο άλλωστε; Και χαζοί δεν είναι, και βλέπουν με τα μάτια τους τι ζημιές έγιναν (όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στη δημοκρατία) από την άτσαλη εφαρμογή μιας τέτοιας γιγάντιας παρέμβασης για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία και διατεθειμένοι είναι να μας βοηθήσουν (τα 35 δις που ανέφερε ο Γιουνκέρ ισχύουν -- αλλά ο καβγάς γίνεται εκεί για τον φορέα διαχείρισης). Αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στη λογική «πουτάνα όλα». Η ευρωπαϊκή ιστορία δεν έχει πολλά πετυχημένα παραδείγματα από πολιτικές κατευνασμού μέχρι τέλος.

Και λογικά μέτρα μπορούν να βρεθούν, και να τελειώσουν πρέπει διάφοροι μύθοι και αχυράνθρωποι. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των ΔΥ π.χ. κατανοώ ότι πλήττει ανθρώπους που «έχουν κανονίσει αλλιώς τη ζωή τους» αλλά η πραγματικότητα είναι ότι και όλοι οι άνεργοι του ΙΤ είχαν μια άλλη ελπίδα για τη ζωή τους. Η πλήρης καταγραφή του συνταξιοδοτικού (τι έχει δώσει ο καθένας, τι έχει να παίρνει από αυτά και πόσα παίρνει επιπλέον από το κοινωνικό κράτος) και μια πιο δίκαιη πορεία από εκεί και πέρα είναι εύκολη. Έχω προσωπική γνώση ότι στην Αυστρία, π.χ., κάθε πολίτης γνωρίζει πλέον ότι οι μέρες που έχει εργαστεί αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη σύνταξη που θα πάρει σε τόσα χρόνια. Είναι πρόσφατη εξέλιξη και εκεί, μετράνε, ξαναμετράνε, διορθώνουν και ξαναδιορθώνουν. Αλλά ξέρουν όλοι οι πολίτες πια πού πατάνε ακριβώς. Προσωπικά, με ό,τι ίσχυε πριν από 3-4 χρόνια θα είχα συμπληρώσει σήμερα αρκετά δεδουλευμένα ένσημα για να πάρω σύνταξη σε 1-2 χρόνια και να μπορώ να ασχολούμαι μόνο με τη Λεξιλογία. Τώρα πρέπει να δουλέψω άλλα δέκα χρόνια, σε άθλιο κλίμα και πληρώνοντας ένα 500άρικο μηνιαίως για το δικαίωμα να εργαστώ-- και βλέπουμε. Δεν κατανοώ λοιπόν γιατί τα πλαίσια του συνταξιοδοτικού να μην ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί μας φαίνεται περίεργο ότι τα ανώτερα και ανώτατα πολιτικά όργανα δεν συζητούν τεχνικές λεπτομέρειες την ίδια ώρα που η Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας μας δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν ήξρε να κάνει ούτε τη φορολογική της δήλωση (και μπράβο της, και την παραδέχομαι για το τσαγανό της). Οι πολιτικοί είναι για να σχεδιάζουν και να παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις και να δίνουν συγκεκριμένες εντολές σε ομάδες καταρτισμένων ειδικών για να βρουν τα τεχνικά μέσα να τις υλοποιήσουν. Αυτό ακριβώς που η κυβέρνηση δεν θέλει με κανέναν τρόπο να κάνει εδώ και πέντε μήνες.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από καιρό στο πλαίσιο (ναι, από τις 20/2) αλλά και ύψος των πλεονασμάτων. Αυτό δεν κρύβεται πια. Η προσπάθεια να παρακάμψεις την ίδια τη συμφωνία σου προτείνοντας διάφορες χαζομάρες και προτάσσοντας αχυρανθρώπους για να μην υλοποιήσεις αυτό που συμφώνησες δεν μπορεί πουθενά να θεωρείται καλόπιστη διαπραγματευτική τεχνική. Ούτε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αυτά που σου λένε. Πρότεινε άλλα. Αλλά δεν μπορείς να λες ότι δεν θέλεις να κόψεις μισθούς και συντάξεις αλλά ευχαρίστως να πας τον ΦΠΑ σε ένα σωρό πράγματα στο 23%. Δείχνεις να μη σε νοιάζουν οι πολίτες που δεν τους πληρώνεις απευθείας και επομένως, δεν φαίνεσαι σοβαρός.
 
... εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι το Eurogroup δεν μπορούσε να συζητήσει στις λεπτομέρειές της ούτε την πρόταση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά ούτε την πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς επειδή δεν επιτρέπεται να εισάγονται στο Eurogroup οι προτάσεις αυτές ..., ενώ ο Ντάισελμπλουμ μετά το τελευταίο Eurogroup δήλωνε ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (το αριστούργημα αοριστίας του «θα» χωρίς «να») ... Ε, με το συμπάθιο, ποια pacta και κουραφέξαλα, αυτά είναι υλικό για Ιονέσκο, όχι μια Ευρώπη που σέβεται το θεσμικό όραμά της.

Ζητώ συγγνώμη για το ότι επαναλαμβάνομαι, αλλά το κάνω γιατί θεωρώ πως η απάντηση στην ερώτησή σου έχει δοθεί εδώ και πολύ πολύ καιρό.

Δεν καταλαβαίνω τους κυβερνώντες γιατί ολοφύρονται («μας έχουν βάλει τη θηλειά στο λαιμό»). Όλα τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση —και με μεγαλύτερη επίταση κατά την προεκλογική περίοδο— τους ρωτούσαν σταθερά στα κανάλια: «Τι θα γίνει αν πάτε στους εταίρους και δανειστές μας με τις θέσεις και τα αιτήματά σας για επαναδιαπραγμάτευση κι εκείνοι αρνηθούν;». Ποτέ δεν αξιώθηκα να ακούσω κάποιου είδους λογική απάντηση σε αυτό. Ορίστε τώρα που οι δανειστές λένε όχι. Πολύ απλά, πολύ καθαρά. Ποια θα είναι η ανταπάντηση των δικών μας;

Άλλωστε απ’ την αρχή είχε οδηγηθεί το πράγμα σε κακή ατραπό. Στείλαμε για διαπραγματευτή έναν καθηγητή της θεωρίας των παιγνίων κι αυτός γύρισε πίσω με μια συμφωνία που ήταν όλη κι όλη μια «δημιουργική ασάφεια». Δεν ήξερε ή δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι σε μια διαπραγμάτευση όπου ο ένας είναι ο αδύναμος και ο άλλος ο ισχυρός ο στόχος του αδύναμου είναι να δεσμεύσει τον ισχυρό σε μια πεντακάθαρη ρητή διατύπωση, γιατί η ασάφεια ευνοεί μόνο τον ισχυρό που μπορεί να επιβάλει τη δική του ερμηνεία του ασαφούς. Έτσι έγινε και γίνεται στην ιστορία, ας του το μάθει ο άλλος πολυμαθής, ο επί των εξωτερικών: έτσι επέβαλε, διά της ισχύος, την ερμηνεία της η Ρωσία στην αδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Παρόμοια και η νέα Τουρκία επέβαλε στην ηττημένη Ελλάδα τη δική της ερμηνεία του όρου «εταμπλί» (εγκατεστημένος) στη Συνθήκη της Λωζάνης για να περιορίσει τον αριθμό των Ρωμιών της Πόλης που εξαιρούνταν από την ανταλλαγή των πληθυσμών.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χαρακτήρα τελεσιγράφου θα έχει η αυριανή σύνοδος (Καθημερινή, Βασ. Ζήρας)

Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης θα έχει για τον Ελληνα πρωθυπουργό τελεσιγραφικό χαρακτήρα. «Στην ουσία, οι υπόλοιποι ηγέτες θα του δώσουν δύο επιλογές: είτε συμφωνείς σήμερα σε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων που κλείνει την αξιολόγηση και δεσμεύεσαι να το πας στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών είτε από σήμερα είσαι πλέον μόνος σου», λέει κοινοτική πηγή, που είναι σε θέση να γνωρίζει πώς ελήφθη η απόφαση για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, όταν ήταν πια σαφές ότι το Eurogroup της Πέμπτης θα κατέληγε, για μια ακόμη φορά, σε αδιέξοδο.

Σε αυτό το πνεύμα έγινε την Παρασκευή και το διάγγελμα Τουσκ. «Θα είναι μια επανάληψη της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2013, όταν αποφασίστηκε το “κούρεμα” των καταθέσεων στην Κύπρο. Οι ηγέτες δεν πρόκειται να βγουν από την αίθουσα χωρίς λύση, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση», σημειώνει η ίδια πηγή.

Η πρώτη επιλογή, δηλαδή η συμφωνία, θα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Η Αθήνα θα πρέπει να δεχθεί την πρόταση των θεσμών που της παρέδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Για όποια μέτρα απορρίπτει η ελληνική πλευρά (π.χ. κατάργηση ΕΚΑΣ ή ΦΠΑ 23% στο ηλεκτρικό ρεύμα) θα πρέπει να αντιπροτείνει ισοδύναμα, αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή μόνιμου χαρακτήρα και βέβαιης απόδοσης.

2. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα περάσει αυτά τα μέτρα από τη Βουλή σύντομα.

3. Η Ευρωζώνη θα εγκρίνει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, έως έξι μήνες, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος που χρειάζεται η Ελλάδα.

4. Η Ευρωζώνη, επίσης, θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δηλαδή θα διαθέσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται το Δημόσιο. Το βασικό σενάριο χρηματοδότησης προβλέπει, εκτός της καταβολής των δόσεων που εκκρεμούν, την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες και την αλλαγή χρήσης των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Με αυτό τον τρόπο θα αποπληρωθούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες.

5. Επίσης, η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει μια καλή δήλωση για τη διευθέτηση του χρέους. Η δήλωση μπορεί να είναι πιο ισχυρή από την αντίστοιχη του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012. Ωστόσο, όπως σημειώνουν κοινοτικές πηγές, η όποια διευθέτηση του χρέους, που θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων, θα αποτελεί μέρος του νέου προγράμματος και θα εφαρμοστεί, στο μέτρο και στον βαθμό που η Ελλάδα θα εφαρμόζει συμφωνημένα προαπαιτούμενα.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιμείνει στις γνωστές θέσεις της Αθήνας, οι ηγέτες δεν προτίθενται να αναπέμψουν το θέμα της Ελλάδας στο Eurogroup ή στους θεσμούς για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Επίσης, δεν πρόκειται να δώσουν παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα. «Η παράταση είναι μέρος του καλού σεναρίου, δηλαδή της επιλογής της Αθήνας να κλείσει συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας», λέει η ίδια πηγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας δεν αναλάβει τις δεσμεύσεις που περιμένουν οι δανειστές, η Ελλάδα μένει χωρίς την κάλυψη ενός προγράμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή μια διολίσθηση προς την έξοδο από την Ευρωζώνη, αφού προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει κόψει την παροχή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνειά τους.

Αυτά ενδεχομένως θα είναι τα μικρότερα προβλήματα της χώρας, η οποία θα βρεθεί σε μια κατάσταση οικονομικής απομόνωσης, ενώ οι Ευρωπαίοι θα ανασύρουν από τα συρτάρια τους τα σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας που είχαν επεξεργαστεί το 2012, όταν και πάλι το Grexit ήταν ένα πιθανό σενάριο.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρακτορείο Reuters μετέδιδε τη Δευτέρα ότι το Eurogroup, που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής, θα εξετάσει σενάρια χρεοκοπίας για την Ελλάδα, παράλληλα με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αν αυτές υπάρξουν.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο επεξεργάζονταν μέτρα που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως εναλλακτικά της πρότασης των θεσμών. Για παράδειγμα, είχε διαπιστωθεί ότι εάν ενταχθεί η εστίαση στο 23% και όλα τα τρόφιμα στο 13%, τότε επιτυγχάνεται ο στόχος των 1,8 δισ. που θέλουν οι πιστωτές. Ωστόσο, πολιτική έγκριση τέτοιων εναλλακτικών δεν είχε δοθεί.
 
Top