Ελλάδα 2015

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ευρώ πάση θυσία (Αυγή, Θαν. Καρτερός)

Δεν τη λες και μικρή τη συγκέντρωση των "ευρωπαϊστών" στο Σύνταγμα την Πέμπτη. Ούτε και χωρίς σημασία. Γιατί έβγαλε στην επιφάνεια εκείνο που οι πάντες υποψιάζονται και σε κάποιο βαθμό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Ένα ρεύμα μέσα στη θάλασσα της λαϊκής πλειοψηφίας που τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ: Το ρεύμα ευρώ πάση θυσία. Με όποια υποχώρηση. Με όποιο κόστος για τη λαϊκή κυριαρχία, για την εθνική ανεξαρτησία, για το επίπεδο ζωής.

Ήταν βέβαια στην πρώτη γραμμή ο Άδωνις, ο Πλεύρης και οι παρατρεχάμενοι. Υπήρξαν και οι ανοησίες περί σταλινισμού και πράσινα άλογα. Δεν έλειπαν όμως και οι ευπρεπέστεροι. Για να αποδειχτεί ότι και οι ευρώ - πάση - θυσία έχουν τις συνιστώσες τους. Ο κορμός τους παραμένει βέβαια ούλτρα δεξιός. Αλλά έχει νερώσει λίγο το πράγμα με το Ποτάμι, το νερουλιασμένο ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις εκείνες που πλαγιοκοπούν στις διαπραγματεύσεις την κυβέρνηση με πιο μετριοπαθές πρόσωπο.

Δημοκρατία έχουμε, ας διαδηλώσουν κι αυτοί, θα πεις. Ωστόσο έχει τη σημασία του που ξεκόλλησαν από τον καναπέ και τα δελτία των οχτώ άνθρωποι για τους οποίους η διαδήλωση ταυτίζεται περίπου με την αλητεία. Ότι βγήκαν από το καβούκι τους μετά το χαστούκι των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι ανησυχούν από την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης. Ότι έχουν ξεθαρρέψει μπροστά στη σκληρή στάση των δανειστών. Κι αποφάσισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Εν ονόματι του ευρώ!

Αν περιμένουμε ότι το πράγμα θα ξεφουσκώσει, μάλλον θα πέσουμε έξω. Γιατί έχει ρίζες αυτού του είδους ο "ευρωπαϊσμός". Στη διαπλοκή και στην καλομαθημένη ολιγαρχία. Σε κάποια στρώματα της μεσαίας τάξης που μέχρι τώρα απολαμβάνουν το ευρώ για τον εαυτό τους και τις θυσίες για τους άλλους. Σε έναν συντηρητικό κόσμο που εχθρεύεται κάθε ιδέα αλλαγής και δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστή την Αριστερά. Σε έναν πολύχρωμο κόσμο που καλοπερνούσε χρόνια ολόκληρα προσκολλημένος στο δικομματικό κράτος.

Να μάθουμε να ζούμε μ' αυτούς. Με την κατσαρόλα και τη λατρεία του Γιούνκερ. Με τους νοσταλγούς ενός παρελθόντος που εξακολουθεί να έχει ισχυρά κοινωνικά ερείσματα, γιατί είναι πολλοί οι χαμένοι από τη σημερινή πολιτική. Να προσπαθήσουμε μόνο να αποκόψουμε αυτούς που έχουν συμφέρον από την παλινόρθωση, από τους αφελείς του δουλικού "ευρωπαϊσμού". Ψύχραιμα και πειστικά...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αυτός σφάζει με το μπαμπάκι, τουλάχιστον. Τι να πεις για τη γνωστή κυρία που χαρακτήρισε όσους θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη και στο ευρώ "καραβλαχάρες, αγράμματες και αστοιχείωτες".
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο Καρτερός ζωγράφισε άψογα (#not) κάποιους διαδηλωτές που γνωρίζω προσωπικά.

Δηλώσεις Πανούση σήμερα στο Μέγκα:

 

nickel

Administrator
Staff member
Θ Καρτερός said:
Ο κορμός τους παραμένει βέβαια ούλτρα δεξιός.

Το δικό μου σχετικό σχόλιο έχει μπει εδώ.
http://lexilogia.gr/forum/showthrea...α-τα-σκουπίδια&p=246324&viewfull=1#post246324

Αν ο αρθρογράφος θέλει να δώσει αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα στην άκρα δεξιά (ή μήπως η ούλτρα είναι πέρα κι από την άκρα;), το σχόλιό μου για την πολιτική του αγχίνοια δεν είναι δημοσιεύσιμο.
 

SBE

¥
Οι πρώτες παράγραφοι με έκαναν να σκεφτώ, μπα, από την Αυγή αυτό; Οι τελευταίες ότι α, μάλιστα, τα γνωστά.

Για τον pidyo : ελπίζεις σε πολιτική λύση, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή θα αποφασίσει η ΕΕ ότι τέρμα τα παιχνίδια, δεν θέλουμε να φύγει κανένας απο το ευρώ ή από αλλού, οπότε σας δίνουμε όσα λεφτά θέλετε, σας αφήνουμε να κάνετε ό,τι θέλετε και να παραμείνετε βαρίδι στην ανάπτυξη όλων μας γιατί όλοι έχουν μια τρελή κλειδωμένη στη σοφίτα, έναν φτωχό συγγενή κλπ. Και θα ελπίζουμε ότι σιγά σιγά σε 30-50 χρόνια θα έχετε γίνει ΣΕΚ.

Δεν αμφιβάλλω ότι είναι δελεαστική επιλογή, αλλά έχει ένα πρόβλημα, ότι δεν περιλαμβάνει καμιά μεταρρύθμιση για να γίνουμε ΣΕΚ. Οπότε οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι μηδενικές. Πιο ρεαλιστικό είναι να χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις και δεν ξέρω αν είμαστε πρόθυμοι στην Ελλάδα να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί τα βλέπουμε όλα άσπρο-μαύρο.

Αυτές τις μέρες δίδασκα το μάθημα ηθική/ φιλοσοφία για μηχανικούς, οπότε έχω φρέσκα τα διάφορα μοντέλα και θα μπορούσα να κάνω ωραίες θεωρητικές αναλύσεις, αλλά τι νόημα έχει; Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι της φιλοσοφίας, της μηχανολογίας είμαι.
 
Με άλλα λόγια, οι συνέπειες του Grexit μπορούν πλέον να καλυφτούν νόμιμα από την ΕΚΤ με αγορά των ελληνικών ομολόγων, όποια στιγμή κρίνει η ΕΚΤ κατάλληλη για τη συνολική νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη, και συνεπώς, η θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι σε ένα Grexit ολοκληρώθηκε.

Πρώτον, εμμμ... what; Δεύτερον, το "μπαζούκας" του Ντράγκι δεν είναι χρήμα που έπεσε απ' τον ουρανό. Τρίτον, η μεγαλύτερη ζημιά από το Grexit δεν θα είναι η χρηματοοικονομική -η οποία θυμίζω ότι δεν είναι αμελητέα, μπαζούκας ξεμπαζούκας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω πιάσει ούτε μια φορά στο στόμα μου το πόση ζημιά θα κάνουμε στους άλλους. Το ότι το συζητάμε και το βάζουμε στην πλάστιγγα και το χρησιμοποιούμε σαν διαπραγματευτικό όπλο δείχνει ότι (α) θέλουμε πολύ φροντιστήριο ακόμα για να γίνουμε Ευρωπαίοι, (β) διαλέγουμε λάθος πεδίο μάχης και (γ) νομίζουμε ηλιθίως ότι αν κερδίσουμε κάτι με αυτό το επιχείρημα, δεν θα χάσουμε από αλλού. Και, τέλος πάντων, αδιαφορώ παντελώς για τη ζημιά που θα τους κάνει ένα Grexit. Ξέρω ότι θα διαλύσει τη χώρα μου και θα με έχουν κι αυτοί στην μπούκα τους για την όποια ζημιά θα τους κάνω, όπως θα την παρουσιάσουν τα ΜΜΕ τους (που θα μας έχουν στην μπούκα τους). Άλλα επιχειρήματα θα έπρεπε να είχαμε διαλέξει εξαρχής. Όχι τα πιο ηλίθια και αντιπαραγωγικά.
 
Δεν είναι "τι ζημιά θα τους κάνουμε" σαν εκδικητικό επιχείρημα, είναι το επιχείρημα "είμαστε ένα, ένωση, πώς το λένε;"

Σαν διαπραγματευτικό επιχείρημα φυσικά και μπορεί να ισχύει. Είναι το επιχείρημα "συμφέρει όλους μας ένας συμβιβασμός".

Εξάλλου το βρίσκω εγωιστικό να σκεφτόμαστε μόνο το τι ζημιά θα πάθουμε εμείς. Δηλαδή σκασίλα μας για τους υπόλοιπους.

Τώρα για το πόσο θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι, σ' αυτό το ζήτημα θα έλεγα ότι δεν απέχουμε καθόλου. Ο ίδιος λαϊκισμός προάγεται απ' όλες τις πλευρές.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αποκλιμάκωση:

Κατάθεση στεφάνων με αφορμή την επέτειο από την Μάχη του Διρού στην μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, Αθήνα, Ελλάδα στις 21 Ιουνίου 2015.

(Περισσότερες φωτογραφίες στο αρχικό):

 

pidyo

New member
Και λογικά μέτρα μπορούν να βρεθούν, και να τελειώσουν πρέπει διάφοροι μύθοι και αχυράνθρωποι.
Ασφαλώς μπορούν να βρεθούν «λογικά» μέτρα εντός του συγκεκριμένου πλαισίου για να βρεθεί μια κάποια λύση. Συμφωνώ με τον Σεβαστάκη: δεν χρειάζεται να επενδύουμε με πολιτικό ρητορικό λυρισμό μια εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά όχι του θανατά επιλογή. Το πρόβλημα είναι με τη θεώρηση των μέτρων αυτών ως «λογικών« ασχέτως πλαισίου. Γιατί αν μιλάμε ασχέτως του συγκεκριμένου διαπραγματευτικού πλαισίου, εγώ δεν θεωρώ οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο λογικό. Και θεωρώ τις αυξήσεις ΦΠΑ υφεσιακά μέτρα (προσωπικά θα προτιμούσα μειώσεις μισθών και συντάξεων). Και κυρίως δεν θεωρώ λογικό το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Αλλά αυτά είναι διαφορετικές συζητήσεις.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από καιρό στο πλαίσιο (ναι, από τις 20/2) αλλά και ύψος των πλεονασμάτων. Αυτό δεν κρύβεται πια. Η προσπάθεια να παρακάμψεις την ίδια τη συμφωνία σου προτείνοντας διάφορες χαζομάρες και προτάσσοντας αχυρανθρώπους για να μην υλοποιήσεις αυτό που συμφώνησες δεν μπορεί πουθενά να θεωρείται καλόπιστη διαπραγματευτική τεχνική. Ούτε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αυτά που σου λένε. Πρότεινε άλλα. Αλλά δεν μπορείς να λες ότι δεν θέλεις να κόψεις μισθούς και συντάξεις αλλά ευχαρίστως να πας τον ΦΠΑ σε ένα σωρό πράγματα στο 23%. Δείχνεις να μη σε νοιάζουν οι πολίτες που δεν τους πληρώνεις απευθείας και επομένως, δεν φαίνεσαι σοβαρός.
Κι αυτή είναι μια τρίτη χωριστή συζήτηση, που έχει σχέση με τους πολιτικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης, τους οποίους δεν έχω την παραμικρή διάθεση να υπερασπιστώ. Αντιθέτως, θα μπορούσα να την κατακρίνω επί μακρόν για διάφορα δημοσιονομικά ουδέτερα που είχε υποσχεθεί (στους ψηφοφόρους της και στους εταίρους μας) και δεν τα κάνει Παρά ταύτα, δεν μπορώ να μην ενίσταμαι εντόνως στο ότι προσπαθεί να παρακάμψει τη συμφωνία της 20/2 η κυβέρνηση. Ποια συμφωνία; Πότε συμφωνήθηκε το ύψος των πλεονασμάτων, η μάνα όλων των συμφωνιών, χωρίς την οποία δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο και δεν μπορείς να πάρεις οποιοδήποτε μέτρο με δημοσιονομικές επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές; Μόλις προ ελάχιστων εβδομάδων, σε καμιά περίπτωση στη συμφωνία της 20/2.

Για τον pidyo : ελπίζεις σε πολιτική λύση, όπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή θα αποφασίσει η ΕΕ ότι τέρμα τα παιχνίδια, δεν θέλουμε να φύγει κανένας απο το ευρώ ή από αλλού, οπότε σας δίνουμε όσα λεφτά θέλετε, σας αφήνουμε να κάνετε ό,τι θέλετε και να παραμείνετε βαρίδι στην ανάπτυξη όλων μας γιατί όλοι έχουν μια τρελλή κλειδωμένη στη σοφίτα, έναν φτωχό συγγενή κλπ. Και θα ελπίζουμε ότι σιγά σιγά σε 30-50 χρόνια θα έχετε γίνει ΣΕΚ.

Δεν αμφιβάλλω ότι είναι δελεαστική επιλογή, αλλά έχει ένα πρόβλημα, ότι δεν περιλαμβάνει καμιά μεταρρύθμιση για να γίνουμε ΣΕΚ. Οπότε οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι μηδενικές. Πιο ρεαλιστικό είναι να χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις και δεν ξέρω αν είμαστε πρόθυμοι στην Ελλάδα να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί τα βλέπουμε όλα άσπρο-μαύρο.

Καταρχάς, όπως λέει και το γνωστό ρητό, δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτε, έπινα μπύρες και έτρωγα μεζεκλίκια με φίλους. Έπειτα, αδυνατώ να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο να μιλήσει κανείς για τον έναν πόλο ενός προβλήματος χωρίς να θεωρηθεί δεδομένο τι πιστεύει για τον άλλο. Ωραία λοιπόν, να πω κι εγώ ότι πέντε μήνες δεν κάνει τίποτε η κυβέρνηση (με οποιοδήποτε πολιτικό πρόσημο). Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η διαπίστωση αυτή είναι εκτός θέματος γι' αυτά που έλεγα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το συμφωνημένο ύψος του πλεονάσματος προκύπτει από δηλώσεις Βαρουφάκη (και περιλαμβάνεται αν θυμάμαι σωστά και στο 47σέλιδο πόνημα --με το οποίο δεν ασχολείται πια κανείς εκτός του έμπειρου ΚΚΕ), όχι από τη συμφωνία της 20/2. Είμαι βέβαιος όμως ότι κάπου κατά τις αρχές Μαρτίου ο ΥπΟικ μιλούσε για ικανοποιητικό πρωτογενές στο ύψος του 1,2%. Τότε.

Δεν το έχω γράψει καλά πάντως, έχεις δίκιο π2.
 

pidyo

New member
Το 47σέλιδο πόνημα είναι πρόταση, όχι συμφωνία. Υπήρχε εξαρχής ένα παζάρι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ήδη τις παραμονές της συμφωνίας του Φεβρουαρίου θυμάμαι τον Σαπέν να λέει ότι δεν θα είχε στη θεωρία πρόβλημα η ΕΕ με ένα πλεόνασμα γύρω στο 1,5%. Το παζάρι αυτό όμως ποτέ δεν αποτυπώθηκε σε κάποια συμφωνία και ποτέ, ακόμη και τώρα, δεν υπάρχει οποιασδήποτε μορφής επίσημη παραδοχή συμφωνίας για το ύψος του πλεονάσματος. Ακόμη και πριν από λίγες μέρες, στις 11/6, ο Βαρουφάκης δήλωνε δημοσίως ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για το πλεόνασμα. Οι όποιες πληροφορίες περί συμφωνίας προέρχονται από δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τώρα για το πόσο θέλουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι, σ' αυτό το ζήτημα θα έλεγα ότι δεν απέχουμε καθόλου. Ο ίδιος λαϊκισμός προάγεται απ' όλες τις πλευρές.
Έχεις δίκιο: Εμείς λέμε «Δώστε μας λεφτά γιατί ο λαός ψήφισε τέρμα στη λιτότητα» κι αυτοί απαντάνε «Έχουμε κι εμείς ψηφοφόρους». Άντε να βρεις άκρη.
 

pidyo

New member
Μέχρι λοιπόν να δούμε το οριστικό πρωτογενές που θα (και αν) συμφωνηθεί

Αν δεν σφάλλει ο Guardian, αύριο το μεσημεράκι ή το βραδάκι θα συμφωνηθεί το πλεόνασμα (στο 1%, όπως ήθελε η θεσμόικα).
 
Που το πάει η κυβέρνηση. Η Μεγάλη Δευτέρα του Αλέξη Τσίπρα.
(Γ. Λακόπουλος / ανοιχτο παράθυρο)

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Μένει απλώς να δούμε στα επόμενα 24ωρα αν η χώρα εισέρχεται σε περίοδο νέου δράματος, σαν αυτά που δεν σπανίζουν στη νεότερη ιστορία της.

Η χώρα έχει νόμιμη κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να εφαρμόσει την πολιτική της – εφόσον η Βουλή εγκρίνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της- και θα κριθεί στις επόμενες εκλογές.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι χώρα επί ξύλου κρεμάμενη. Δεν έχει ούτε έναν σύμμαχο στον πλανήτη. Ακόμη και όσοι συνομιλούν μαζί της συστήνουν να αλλάξει προσανατολισμό και πρακτική.

Ολοι οι εταίροι της είναι εξοργισμένοι μαζί της και καμιά κοινοτική χώρα δεν προσφέρεται να την υποστηρίξει. Ούτε καν η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο.

Η ίδια κυβέρνηση όμως βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: γιατί επιχειρεί να κινηθεί έξω από τη συντεταγμένη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή και ταυτόχρονα έξω από τις δυνατότητες και τις ανάγκες της .

Παραγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.

Παραγνωρίζει επίσης ότι χάρη σ” αυτή την ιδιότητα οι άλλες χώρες τη διέσωσαν από τη χρεοκοπία το 2010 και το 2012 με κολοσσιαίο δανεισμό, μακράς διάρκειας αποπληρωμής και χαμηλών επιτοκίων.

Ταυτόχρονα θεωρεί αυτονόητο ότι αυτές οι χώρες υποχρεούνται να τη δανείσουν εκ νέου, αλλά με τους δικούς της όρους.

Γι” αυτό προβάλει ως επιχειρήματα, πρώτον την πενταετή καταπόνηση του ελληνικού λαού από τα Μνημόνια και δεύτερο την επιθυμία της να υλοποιήσει το πρόγραμμα, βάσει του οποίου ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Το πάει όμως ακόμη παραπέρα με αβασάνιστο τρόπο αν όχι με αφροσύνη: αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας αν δεν γίνουν δεκτά τα επιχειρήματα της.

Ήτοι αν δεν χρηματοδοτηθεί το προεκλογικό της πρόγραμμα χωρίς τους όρους που θέτουν οι μόνοι που προσφέρονται να χρηματοδοτήσουν τη χώρα για τρίτη φορά.

Το διακύβευμα δηλαδή είναι: ή χρηματοδότηση ή αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Δηλαδή ή λεφτά για να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές ή… καθόλου λεφτά.

Κόβουν τους δεσμούς με την Ευρώπη

Τέτοιο δίλημμα θα έθετε μόνο όποιος έχει προαποφασίσει να οδηγήσει την διαπραγμάτευση σε αποτυχία. Πράγματι προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη ρίχνουν λάδι στη φωτιά αυτής της ανεξήγητης αντιπαράθεσης και στην ουσία προβοκάρουν τις διαπραγματεύεσεις.

Οι εταίροι – που την έχουν δανείσει με αυτή την ιδιότητα, αλλιώς θα αδιαφορούσαν- αποκαλούνται συστηματικά «στυγνοί τοκογλύφοι» και «εκβιαστές». Στα νόμιμα κοινοτικά όργανα αποδίδεται πρόθεση να «ταπεινώσουν τους Έλληνες».

Κοινοτικοί αξιωματούχοι και αρχηγοί φιλικών κυβερνήσεων, λοιδορούνται και δέχονται επιθέσεις ως «εχθροί της Ελλάδας», διεφθαρμένοι πολιτικοί και ακατάλληλοι στο ρόλο τους.

Στους παρακμιακούς δεκάρικους που βγάζουν στα τηλεπαράθυρα κάποιοι υπουργοί καλούν το λαό να «αντισταθεί», να μην δεχθεί την «υποταγή» και να χαράξει άλλους δρόμους. Να προτάξει την «περηφάνια» του και να «τρομάξει με τον αγώνα του» τους μόνους που του έχουν σταθεί ως τώρα. Και τους μόνους που μπορούν να τον οδηγήσουν έξω από το λάκκο της κρίσης, όπως έγινε με τους Πορτογάλους, του Ιρλανδούς και τους Κύπριους.

Ο παραλογισμός ως πολιτική
Την ίδια στιγμή βέβαια οι εχθροί και οι δυνάστες, συνεχίζουν να στέλνουν λεφτά μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων και να αιμοδοτούν το τραπεζικό σύστημα με αντάλλαγμα κρατικά χρεόγραφα που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένα.

Στην κυβερνητική επιχειρηματολογία προστίθενται και όσα υπέστη ο ελληνικός λαός από το Μνημόνιο. Σα να είναι οι άλλες χώρες και η κοινοτική Ευρώπη υπεύθυνοι και όχι οι δικές του κυβερνήσεις και οι δικοί τους πολιτικοί.

Ζητείται από τους άλλους λαούς να χρηματοδοτήσουν το προεκλογικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης, σα αυτό να δημιουργεί δίκαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή με αυτό εξελέγη.

Προβάλλεται η Δημοκρατία ως επιχείρημα σα να καταλύονται οι Συνθήκες από το εκλογικό αποτέλεσμα στη μια ή στην άλλη χώρα.

Διατίθεται η Βουλή για την παρέλαση απίθανων ανθρώπων που αποφαίνονται για χάρη της Ζωής ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν χρωστάει αλλά πρέπει να παίρνει πίσω κιόλας. Δηλαδή η Βουλη χρησιμοποιείται ως βήμα κατά των εταίρων και της Ευρωπαικης Ενωσης.

Ο παραλογισμός της ελληνικής κυβέρνησης συμπληρώνεται με την επιμονή της να αρνείται την μονή δυνατή προσπάθεια εξόδου από την κρίση με την συνδρομή των εταίρων, επειδή περνάει από τη λιτότητα και προτιμάει την απόρριψη της βοήθειας επειδή αυτή προσφέρεται με όρους. Λες και υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από την κρίση με παροχές.

Προτιμάει δηλαδή τη χρεοκοπία και τα δεινά που θα επιφέρει από την εφαρμογή ενός προγράμματος εξυγίανσης, – το οποίο στο χέρι της είναι να εφαρμόσει με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο και όχι άνισα και άδικα ή ταξικά, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Προτιμάει τη σύγκρουση την Ευρώπη, – στην οποία η Ελλάδα ανήκει οργανικά και έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να είναι-, από τη συνεργασία με χώρες σε επίπεδο οργάνωσης, θεσμικής λειτουργίας και Δημοκρατίας,- που θα έπρεπε να επιδιώκουμε .

Προτιμάει να διακοπεί η σχέση χάρη στην οποία γνώρισε την ευημερία η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, παρά να δεχτεί την ευρωπαϊκή συνδρομή χωρίς την οποία η Ελλάδα θα επιστρέψει στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος της.

«Φέρτε πίσω την ψήφο μου»

Τι είναι αυτό που συνθέτει αυτόν τον παραλογισμό;

Στην καλύτερη περίπτωση η απάντηση είναι: η λανθασμένη εκτίμηση των δεδομένων και του συσχετισμού δυνάμεων. Πίστευε δηλαδή η κυβέρνηση την ανόητη θεωρία ότι η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν θα φύγει η Ελλάδα. Και ότι θα την εκβιάσει για βοήθεια «για να μη τη πάρει μαζί της», παριστάνοντας την εκβιαζόμενη ταυτόχρονα.

Θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει τον γεωστρατηγικό προσανατολισμό της χώρας και να αντικαταστήσει τη παρουσία της στην Ευρώπη με άλλες συμμαχίες, κάτι που θα ήταν, εκτός από αποτυχημένο, και ανιστόρητο. Άρα, εγκληματικό και εκτός λαϊκής εξουσιοδότησης ούτως ή άλλως.

Στη χειρότερη περίπτωση: να υπήρχε εξ αρχής επιδίωξη από-ευρωπαϊκοποίησης της χώρας. Αποχώρηση από την κοινοτική Ευρώπη λόγω του ότι το κοινοτικό κεκτημένο, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, δεν ευνοεί την αντίληψη διακυβέρνησης της.

Να εκτελεί δηλαδή η κυβέρνηση σχέδιο. Οπότε όσα πράττουν και λένε οι εκπρόσωποι της δεν είναι τυχαία και ασύνδετα μεταξύ τους ούτε απλώς παλαβομάρες.

Είναι επεισόδια σε σενάριο που έχει προδιαγεγραμμένο τέλος με τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και την άσκηση της διακυβέρνησης εκτός του πλαισίου που επιβάλει η δημοκρατική Ευρώπη και κατέκτησε η Γ” Ελληνική Δημοκρατία.

Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν ήθελε να ισχύει, έστω και σαν σκέψη, το δεύτερο.

Σ” αυτή τη περίπτωση, αν μη τι άλλο, στις 25 Ιανουαρίου δεν είχαμε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης αλλά υφαρπαγή τη εξουσίας.

Με την έννοια ότι υλοποιείται μια στρατηγική η οποία δεν είχε τεθεί υπόψη του ελληνικού λαού. Κι ο πολίτης που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως καταλληλότερο για να βρει τις λύσεις,που δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι, ευλόγως θα αντιδράσει φωνάζοντας :»Φέρτε πίσω την ψήφο μου!»

Η Μεγάλη Δευτέρα του Αλέξη Τσίπρα.

Όλα αυτά όμως οδηγούν σε ένα πρόσωπο: στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός είναι ο φορέας της λαϊκή εντολής. Αυτόν ψήφισαν οι πολίτες ,όχι την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και σ” αυτόν έδωσαν εξουσία. Όχι στη Ζωή, τον Βαρουφάκη και τους αλαφροΐσκιωτους.

Ως Πρωθυπουργός έχει δικαίωνα να εφαρμόσει όποια πολιτική θέλει εντός της λαϊκής εντολής. Η 22α Ιουνίου 2015 όμως είναι η «Μεγάλη Δευτέρα» για τον ίδιο πρωτίστως. Η χώρα υπήρχε και πριν από αυτόν και θα υπάρχει και μετά από αυτόν.

Ως τώρα είχε κάθε δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τον τρόπο που νόμιζε και να μπλοφάρει, παρότι είναι οφθαλμοφανές ότι τα αποτελέσματα είναι σε βάρος της χώρας στο διεθνή χώρο.

Αυτό όμως είναι το παιχνίδι. Τη Δευτέρα είναι η μεγάλη στιγμή του. Στο Συμβούλιο Κορυφής πρέπει να αποφασίσει, πριν από όλα, αν θα ξαναπάει Ελληνας Πρωθυπουργός σε συνεδρίασή του.

Αν απλώς ως τώρα η κυβέρνησή του κάνει λάθος υπάρχει περιθώριο να το διορθώσει. Όσα έγιναν θα ξεχαστούν αν επανενταχτεί στο ευρωπαϊκό σύστημα αποφάσεων.

Αν όμως τελικά συντάσσεται, εκών-άκων, με όσους πιστεύουν ότι από τη στιγμή που πήραν την κυβέρνηση- με στήριγμα τον Καμμένο- τίποτε άλλο δεν τους δεσμεύει εκτός από τις αναχρονιστικές ιδεοληψίες τους και τις εξουσιαστικές επιδιώξεις τους, τότε οφείλει να ζητήσει ο ίδιος εκ νέου λαϊκή εντολή θέτοντας καθαρά τα νέα διακυβεύματα.

Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός ή αρχηγός κόμματος δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση, αλλά και μπροστά σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις. Κι ας έφερε ο ίδιος εκεί τον εαυτό του.

Αντικειμενικά από τη μια πλευρά υπάρχει ο σίγουρος δρόμος της Ευρώπης στην οποία η Αριστερά έχει ρόλο και συμβολή εν όψει της μετεξέλιξής της. Από την άλλη ο τυχοδιωκτισμός μιας ομάδας που διαμορφώθηκε την εποχή του 4%. Και σήμερα -στο όνομα μιας πρόσκαιρης πλειοψηφίας- οδηγεί στο τριτοκοσμικό κενό με την κουλτούρα του καθεστωτισμού και καταργεί τα ευρωπαϊκά κεκτημένα τριών γενεών Ελλήνων.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να κρίνει με βάση τη συνιστάμενη του δημόσιου αισθήματος. Με το κριτήριο του 36% που τον εμπιστεύθηκε και τα ιστορικά συμφέροντα της χώρας.

Αλλιώς η ελπίδα του «πρώτη φορά Αριστερά» θα μετατραπεί σε «ποτέ πια Αριστερά». Και στη συνέχεια, όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης: «όποιος απομείνει ας ακούει των γυναικών τα μοιρολόγια».
 

Zazula

Administrator
Staff member
Επομένως, στα μέσα Ιουνίου μπήκαν αμοιβές 15ημέρου συνολικού ύψους ~1,5 δις. Το κακό είναι ότι την εβδομάδα 15-19/6 ανελήφθησαν 4,2 δις — δλδ κοντά το τριπλάσιο... :(
Νεότερα δημοσιεύματα ανεβάζουν το ποσό για τις συνολικές εκροές της εβδομάδας στα 4,5 δις — ενώ την Παρασκευή έγιναν, σύμφωνα πάλι με σχετικά δημοσιεύματα, και παραγγελίες για αναλήψεις (δλδ μεγάλα ποσά, που προαπαιτούν ενημέρωση της τράπεζας) σήμερα περί το 1 δις.
 
Ισχυρή είναι η άνοδος που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος σήμερα, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ+20,87% να βρίσκεται στο +16,50% στα 0,24 ευρώ, ενώ έχει διακινηθεί και ένα πακέτο 1,4 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 0,21 ευρώ. Κέρδη 13,82% και 13,64% καταγράφουν η Eurobank και η Εθνική αντίστοιχα, ενώ στο +12,88% βρίσκεται η Πειραιώς.

Ναυτεμπορική
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ισχυρή είναι η άνοδος που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος σήμερα, με την Alpha Bank ΑΛΦΑ+20,87% να βρίσκεται στο +16,50% στα 0,24 ευρώ, ενώ έχει διακινηθεί και ένα πακέτο 1,4 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 0,21 ευρώ. Κέρδη 13,82% και 13,64% καταγράφουν η Eurobank και η Εθνική αντίστοιχα, ενώ στο +12,88% βρίσκεται η Πειραιώς.
Δλδ προφανώς η αγορά προεξοφλεί τη συμφωνία σήμερα, σωστά;
 
Μάλλον. Και συνήθως οι αγορές μοιάζει να ξέρουν περισσότερα κι απ' τους ίδιους τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

Πριν λίγο η ΕΚΤ αύξησε κι άλλο το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
 
Top