Ελλάδα 2015

SBE

¥
Συνεχίζοντας τη σαβουαρβιβρίστικη νότα (σόρι παραντιπερντί, Κυριακή σήμερα, αργία από τα σοβαρά), εγώ διαφωνώ με τα περί σαρακοστιανού γεύματος και το είπα και πιο πάνω. Τη Σαρακοστή δεν τρώει ο κόσμος ψάρι, μόνο θαλασσινά (το χταπόδι ΟΚ δηλαδή), εκτός από τις μεγάλες γιορτές που είναι δυο όλες κι όλες (Ευαγγελισμός, Βαΐων), δεν τρώμε γαλακτοκομικά καθόλου κλπ κλπ. Αυτό το ξέρω εγώ που δεν έχω νηστέψει ποτέ μου και δεν το ξέρουν οι διάφοροι σχολιαστές;
Δεύτερον, αϊ ντοντ τσου τα περί γαλλικού σαβουάρ βιβρ, έχουμε και το ελληνικό σαβουάρ βιβρ, το οποίο λέει τυρί ελληνικό σερβίρεται με το φαγητό. Επιπλέον δεν βλέπουμε σκηνή επίσημου γεύματος στα ανάκτορα αλλά σκηνή λιτού βίου στη βεράντα, ακόμα κι οι Γάλλοι με το σαβουάρ βιβρ τους έχουν κεφάλαιο για το τρώγειν προχείρως. Ολόκληρη Μαρία Αντουανέτα έπαιζε τη γαλατού, δεν μπορούμε εμείς οι υπόλοιποι να παίζουμε τους αγρότες που γευματίζουν κάτω από την ελιά, στην κουβέρτα, με ψωμοτύρι και ντομάτα;
Τρίτον, το μόνο παράδοξο στις φωτογραφίες είναι το ψωμί. Εγώ ξέρω ότι κόβουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε, για να μην ξεραθεί, ειδικά άμα είναι μπαγκέτα γαλλική. Άρα ο υπουργός κι η σύζυγός του, για να έχουν κόψει όλη τη φρατζόλα, και να την έχουν γαρνίρει και με κρακεράκια κλπ., είναι από αυτούς που κάνουν το ψωμί να αναστενάζει, ένα κιλό στην καθισιά τους. Βάλε και το μισό κιλό γραβιέρα δίπλα, ορίστε, και λιτός βίος και 100% λαϊκός ελληνικός βίος.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προσπαθώ να αποφεύγω τα πολιτικά, αλλά θα ήθελα να σχολιάσω μια γλωσσική πτυχή του θέματος των γερμανικών οφειλών. [...]
Συμφωνώ απόλυτα ως προς το γλωσσικό. Στο ουσιαστικό, νομίζω ότι και το τρίτο θέμα έχει λήξει ιστορικά (σιγά μην ανοίξει τώρα τέτοια φάμπρικα στο διεθνές δίκαιο· ούτε εμείς είχαμε τα λιγότερα θύματα στον Β'ΠΠ, ούτε ο Β'ΠΠ ήταν ο τελευταίος πολύνεκρος πόλεμος). Για το δεύτερο θέμα όντως πολλοί λένε ότι μπορεί να παλεύεται, αλλά και πάλι θα χρειαστεί πολλή δουλειά, διεθνή δικαστήρια κλπ. Το πρώτο θέμα (οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές) έχω την εντύπωση ότι έκλεισε οριστικά από την άποψη του διεθνούς δικαίου με τη συμφωνία «4+2», αν και υπάρχει ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει ήδη επιμέρους επιπλέον σχετικές συμφωνίες παλαιότερων ελληνικών κυβερνήσεων με τις κυβερνήσεις της ΟΔΓ.

Παρεμπ, ξέρω ότι από τους Ιταλούς πήραμε κάποιες πολεμικές αποζημιώσεις. Με τους Βουλγάρους τι έγινε;
 
Για το δεύτερο θέμα δεν έχω ακούσει ακόμα κάποιο σοβαρό επιχείρημα ότι νομικά έχει κλείσει σαν θέμα. Ουσιαστικά ούτε το πρώτο έχει κλείσει με το 4+2 αλλά είναι σαφώς πιο δύσκολο και πολύπλοκο πρόβλημα που μάλλον δεν μπορεί να καταλήξει πουθενά. Θεωρώ όμως ότι το θέμα του δανείου είναι πολλαπλάσια ηθικό απ' ό,τι νομικό. Όπως και να το κάνουμε είναι προβληματικό να προσπαθείς να πείσεις ότι είσαι ανένδοτος όσον αφορά την ανάληψη των ευθυνών από τους άλλους και την τήρηση των υποχρεώσεών τους και ο ίδιος να παραβλέπεις τις δικές σου με το να κρύβεσαι πίσω από νομικά φουστάνια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ο Λαπαβίτσας, ο βουλευτής του Σύριζα που είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου και παίρνει το μισθό του σε λίρες Αγγλίας, μας αποκάλυψε το φανταστρουμφικό του σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όπου μεταξύ άλλων μας λέει ότι εμείς που δεν είμαστε καθηγητές σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου και, τέλος πάντων, δεν πληρωνόμαστε από τα εξωτερικά, θα παίρνουμε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα με δελτίο:

Yes, we’re talking about a process of rationing.

Μας λέει μάλιστα ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εύκολη γιατί ήδη γίνεται (!!):
Yes, these are rationing mechanisms, which are already in existence. And dealing with the humanitarian crisis right now would create even more capacity in this regard. We are already putting in place mechanisms that could deal with these problems of supply shortage. So that should not be as difficult as it would have been back in 2010.

Δε θα πω αυτό που μου έρχεται στο μυαλό τώρα, γιατί θα αναγκάσω τους υπόλοιπους μοδεράτορες να με λογοκρίνουν. :mad:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Παλ, θα μου επιτρέψεις να επισημάνω από αυτά που τσιτάρισες αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό:

We are already putting in place mechanisms that could deal with these problems of supply shortage.

και να ρωτήσω:

πού; πότε; ποιος; πόσο; πώς;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα.

Σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές από τον καιρό του πολέμου, δεν έχει καμιά απολύτως αξία να διαμορφώσω και να εκθέσω νομική άποψη. Αυτό που μπορώ να πω ως πολίτης είναι ότι θεωρώ λάθος την επιλογή του χρόνου που κάποιοι επανέφεραν τη συζήτηση: (1) Αν χρησιμοποιείται σαν μοχλός πίεσης, δημιουργεί κακή διάθεση στον συνομιλητή, που έχει ισχυρότερο και αμεσότερο μοχλό πίεσης. (2) Προκαλεί ένα απίστευτο κουλουβάχατο στο μυαλό των πολιτών, όπως φαίνεται και στο #568. Και όχι μόνο σε γλωσσικό επίπεδο. (3) Δίνει την εντύπωση (και εδώ και κυρίως προς τα έξω) ότι αποτελεί έναν ακόμα τρόπο να αλλάξουμε την κεντρική συζήτηση για την πορεία της οικονομίας. Έτσι χάνουμε τη σοβαρότητά μας και στα οικονομικά επιχειρήματα και στα επιχειρήματα για τις οφειλές.

Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά οφείλω να καταθέσω την εντύπωσή μου επειδή ίσως δεν είμαι ο μόνος που τα σκέφτεται αυτά.
 

SBE

¥
Ο Λαπαβίτσας, ο βουλευτής του Σύριζα που είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου και παίρνει το μισθό του σε λίρες Αγγλίας, μας αποκάλυψε το φανταστρουμφικό του σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ όπου μεταξύ άλλων μας λέει ότι εμείς που δεν είμαστε καθηγητές σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου και, τέλος πάντων, δεν πληρωνόμαστε από τα εξωτερικά, θα παίρνουμε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα με δελτίο

Έτσι, και θα έρχομαι εγώ διακοπές Ελλάδα και θα αγοράζω δυο βίλλες στη Μύκονο στην καθισιά μου. Και θα σας μοιράζω ρολόγια σε χαρτοσακούλες.
Εγώ είπα ότι ξέρω ότι το καθηγητηλίκι δεν θα το δω ποτέ, αλλά το τελευτάιο δίμηνο απομυθοποίησε πολλά πανεπιστήμια για μένα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έτσι, και θα έρχομαι εγώ διακοπές Ελλάδα και θα αγοράζω δυο βίλλες στη Μύκονο στην καθισιά μου. Και θα σας μοιράζω ρολόγια σε χαρτοσακούλες.
:D Μου θύμισες εκείνη την ταινία που έκανε ο Βουτσάς το Σαουδάραβα πρίγκιπα (Βενζίνη θα μας φέρνεις, μάλλον)
 

pidyo

New member
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά οφείλω να καταθέσω την εντύπωσή μου επειδή ίσως δεν είμαι ο μόνος που τα σκέφτεται αυτά.

Δεν είσαι ο μόνος. Άλλο όμως είναι να έχει κανείς αντιρρήσεις στο τάιμινγκ, όπως εσύ, ή στον τρόπο, όπως το άρθρο που στάθηκε η αφορμή του σχολίου μου, κι άλλο η περιρρέουσα σε πολλούς κύκλους κριτική ότι είναι περίπου ντροπή μας να εγείρουμε το θέμα, την ώρα που γίνεται σοβαρή συζήτηση στη Γερμανία για το θέμα (προσοχή στα λινκ, είναι σε τρία μέρη το άρθρο). Αυτή η φανατισμένη ενοχική κριτική με διαολίζει.
 
Όταν εγώ έλεγα ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε είναι ανώριμες... έγραψα πριν λίγες μέρες:

Ώριμη στάση είναι να αποδέχεσαι τις ήττες σου και να αλλάζεις τακτική, να ελίσσεσαι, να εφευρίσκεις νέες λύσεις. Αντ' αυτού βλέπω κουκουρούκου δηλώσεις, όπως το σχόλιο του Σόιμπλε σχετικά με το ότι η Ελλάδα το 2014 τα πήγε καλύτερα απ' ό,τι προέβλεπε το σχέδιο διάσωσής της. Δουλευόμαστε; Ποιο σχέδιο διάσωσης; Αυτό που προέβλεπε ανάπτυξη 3% για το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα 6,7%;

Φυσικά αυτά προέβλεπε το παλιό ΜΠΔΣ, έκτοτε οι στόχοι έχουν αναθεωρηθεί. Συγκεκριμένα για το 2014 ο στόχος ήταν το πρωτογενές αποτέλεσμα να παρουσιάσει πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο του 1,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 είναι... 0,3% του ΑΕΠ. Αν ο κύριος Σόιμπλε βλέπει το 0,3% σαν μεγαλύτερο από το 1,5% τότε δικαιούμαι να επιφυλάσσομαι για τις οικονομολογικές του ικανότητες; Υπάρχει, ακόμα, καλύτερη επιβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί;
 

SBE

¥
:D Μου θύμισες εκείνη την ταινία που έκανε ο Βουτσάς το Σαουδάραβα πρίγκιπα (Βενζίνη θα μας φέρνεις, μάλλον)

Η ταινία που είχα υπόψη μου είναι εκείνη που ο Μάκης Δεμίρης νομίζω, κάνει μια εξυπηρέτηση σε έναν Σαουδάραβα τουρίστα, ούτε θυμάμαι τί εξυπηρέτηση, πάντως έρχεται ο άνθρωπος του Σαουδάραβα με μια χαρτοσακούλα και του λέει ότι ο εμίρης σας ευχαριστεί και σας προσφέρει αυτό το μικρό δώρο. Και λέει ο Δεμίρης "Μπανάνες;" και του λέει ο άλλος "χρυσά ρολόγια".
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ νομίζω ότι πολύ καλά θα κάνουν και θα είναι μια ευκαιρία να θεωρηθεί η 25η Μαρτίου η ημέρα έναρξης της τουριστικής σεζόν. Να σταματήσουν οι γιορτές να γίνονται σαν αποστειρωμένες εκδηλώσεις με τον κόσμο σε απόσταση και να γίνουν όπως στην Αμερική. Σιγά σιγά να προστεθούν και άρματα σαν του καρνάβαλου, αναπαραστάσεις μαχών, εναέρια διαφημιστικά μηνύματα. Και με κάποιον τρόπο να αποκτήσουμε οπωσδήποτε και τις δικές μας μαζορέτες.
 
Δεν καταλαβαίνω τους κυβερνώντες γιατί ολοφύρονται («μας έχουν βάλει τη θηλειά στο λαιμό»). Όλα τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση —και με μεγαλύτερη επίταση κατά την προεκλογική περίοδο— τους ρωτούσαν σταθερά στα κανάλια: «Τι θα γίνει αν πάτε στους εταίρους και δανειστές μας με τις θέσεις και τα αιτήματά σας για επαναδιαπραγμάτευση κι εκείνοι αρνηθούν;». Ποτέ δεν αξιώθηκα να ακούσω κάποιου είδους λογική απάντηση σε αυτό. Ορίστε τώρα που οι δανειστές λένε όχι. Πολύ απλά, πολύ καθαρά. Ποια θα είναι η ανταπάντηση των δικών μας;

Άλλωστε απ' την αρχή είχε οδηγηθεί το πράγμα σε κακή ατραπό. Στείλαμε για διαπραγματευτή έναν καθηγητή της θεωρίας των παιγνίων κι αυτός γύρισε πίσω με μια συμφωνία που ήταν όλη κι όλη μια «δημιουργική ασάφεια». Δεν ήξερε ή δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι σε μια διαπραγμάτευση όπου ο ένας είναι ο αδύναμος και ο άλλος ο ισχυρός ο στόχος του αδύναμου είναι να δεσμεύσει τον ισχυρό σε μια πεντακάθαρη ρητή διατύπωση, γιατί η ασάφεια ευνοεί μόνο τον ισχυρό που μπορεί να επιβάλει τη δική του ερμηνεία του ασαφούς. Έτσι έγινε και γίνεται στην ιστορία, ας του το μάθει ο άλλος πολυμαθής, ο επί των εξωτερικών: έτσι επέβαλε, διά της ισχύος, την ερμηνεία της η Ρωσία στην αδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Παρόμοια και η νέα Τουρκία επέβαλε στην ηττημένη Ελλάδα τη δική της ερμηνεία του όρου «εταμπλί» (εγκατεστημένος) στη Συνθήκη της Λωζάνης για να περιορίσει τον αριθμό των Ρωμιών της Πόλης που εξαιρούνταν από την ανταλλαγή των πληθυσμών.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ορίστε μια πρόταση, επιτέλους. Το ό,τι πρέπει να την κάνει ο Σουλτς και δεν έχουμε νιονιό να την κάνουμε μόνοι μας το αφήνω ασχολίαστο.

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): «Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια προοπτική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και οι επενδύσεις προς τις ΑΠΕ είναι βασικό στοιχείο του πακέτου. Έχει πολύ λογική η επένδυση αυτή καθώς στη Πελοπόννησο για παράδειγμα ο ήλιος λάμπει πολύ περισσότερο από τη βόρεια Φινλανδία» τόνισε.
http://www.iefimerida.gr/news/19720...oyn-adiko-kai-mia-na-ehei-dikio#ixzz3UuaZ3zhv


Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι μόνο ο ήλιος αλλά και ο αέρας. Δεν καταλαβαίνω, π.χ., για ποιο λόγο οι Κυκλάδες παράγουν ηλεκτρισμό από μαζούτ ή φέρνουν ρεύμα από αλλού όταν μπορούν να κάνουν σωστά αιολικά πάρκα και να παράγουν μέρος της ενέργειάς τους μόνες τους. Εδώ διάβαζα ότι η Γερμανία έχει προχωρήσει τόσο πολύ στο θέμα της αιολικής ενέργειας που τις μέρες που φυσάει πολύ αναγκάζεται να κάνει εξαγωγή ρεύματος για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εδώ κανείς δεν θέλει τις ανεμογεννήτριες επειδή χαλάνε, λένε, το τοπίο. :rolleyes:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ναι, υπάρχει αυτή η άποψη (κι αυτούς που την υποστηρίζουν τους λένε οικοχόνδριους αλλά μην τους πεις ότι στο 'πα :D), ωστόσο το θέμα είναι ότι όταν έχεις πολλά περισσότερα οφέλη όπως καθαρό αέρα και ενεργειακή αυτάρκεια, το τοπίο είναι μια θυσία που μπορείς να κάνεις. Εξάλλου, σε κάποια κυκλαδονήσια οι λιγοστές ανεμογεννήτριες είναι στημένες σε κάτι καραφλά βουνά. Για να μην πω ότι πια μπορούν να στήνονται και σε πλατφόρμες στη θάλασσα να τις βλέπει μόνο ο Καμμένος στην καθημερινή του βόλτα με το ελικόπτερο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μα κι εμένα μου φαίνεται παράλογος ο ισχυρισμός περί τοπίου. Άλλωστε υπάρχει πλέον και ανεμογεννητριοτουρισμός. Υπάρχουν μελέτες που δεν επιβεβαιώνουν τους προβαλλόμενους φόβους — ενδεικτικά:
http://www.renewablesinternational.net/impact-of-wind-turbines-on-tourism/150/505/71736/
http://www.gov.scot/resource/doc/214910/0057316.pdf
http://blog.cleanenergy.org/2014/01/13/turbinetourism/
Και υπάρχει και ο αντίλογος των οικοχόνδριων: http://www.mcofs.org.uk/assets/pdfs/mcofs-wind-farm-survey-report_2014.pdf
 
Να σημειώσω εδώ ότι δεν είναι μόνο ο ήλιος αλλά και ο αέρας. Δεν καταλαβαίνω, π.χ., για ποιο λόγο οι Κυκλάδες παράγουν ηλεκτρισμό από μαζούτ ή φέρνουν ρεύμα από αλλού όταν μπορούν να κάνουν σωστά αιολικά πάρκα και να παράγουν μέρος της ενέργειάς τους μόνες τους. Εδώ διάβαζα ότι η Γερμανία έχει προχωρήσει τόσο πολύ στο θέμα της αιολικής ενέργειας που τις μέρες που φυσάει πολύ αναγκάζεται να κάνει εξαγωγή ρεύματος για να μην υπερφορτωθεί το σύστημα.

Οι ανεμογεννήτριες είναι μεν σχετικά αποδοτικές, αλλά τα περισσότερα νησιά μας δεν είναι ακριβώς κατάλληλα, λόγω διαθέσιμου χώρου. Γενικά, αν και φαινομενικά ακούγεται καλή ιδέα να κάνεις αιολικά πάρκα εκεί που φυσάει πολύ (σε μεγάλο υψόμετρο, στα νησιά), τις περισσότερες φορές δεν επαρκεί ο χώρος για να αξίζει η επένδυση ή δεν είναι καν πρακτικά υλοποιήσιμο. Είμαι πολύ περισσότερο υπέρ της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, που στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά αποδοτική λόγω των ημερών ηλιοφάνειας. Δεν θα με χαλούσε και η γεωθερμική εκμετάλλευση αλλά αυτό είναι σαφέστατα πολύ πιο πολύπλοκο.

Να προσθέσω εδώ βέβαια ότι θεωρώ επείγουσα την ανάγκη να σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο και πολύ περισσότερο λιγνίτες, όχι μόνο για λόγους κόστους, αλλά και για πρακτικούς λόγους όσο και για οικολογικούς. Παρεμπιπτόντως, τα νησιά μας καίνε κυρίως πετρέλαιο, γιατί ο λιγνίτης είναι ασύμφορος στην μεταφορά (η ενέργεια που ξοδεύεις για να τον μεταφέρεις είναι μεγαλύτερη απ' αυτήν που αποδίδει).

Πάντως η μετατροπή του συστήματος από σχεδόν εξολοκλήρου υδρογονανθρακικό σε ανανεώσιμων πηγών είναι αρκετά κοστοβόρα. Αν προτίθεται η ΕΕ να στηρίξει τέτοια κίνηση*, είμαι μέσα με τα χίλια.



* δεν εννοώ να τα πληρώσει, εννοώ να αφήσει οικονομικό περιθώριο ώστε να μπορούμε να τα πληρώσουμε εμείς.
 
Top