Αντίθετα, εγώ βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι (αν καταλαβαίνω σωστά) εισάγει πλέον ανοιχτά και δημόσια μια νέα οπτική στα δημόσια οικονομικά, τουλάχιστον των λεγόμενων ανεπτυγμένων χωρών, πολύ τραβηγμένη στα μάτια μου (για τα οποία ένα εικοσάευρο είναι ένα εικοσάευρο, όπου και αν έχει τυπωθεί, κάτι σαν την αφορμή για την αρχαία φράση pecunia non olet).
Σύμφωνα με την οπτική της επιτροπής, αφενός το χρέος του 2009-2010 δεν ήταν αυτό που ήταν επειδή... (η γνωστή συζήτηση) και με αφορμή κάτι αεροπλανικά της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που μας επιβλήθηκαν εκεί και τότε από τους έξω (με έμφαση στο «επιβλήθηκαν») ξεκίνησε μια διαδικασία υποχρεωτικής δανειοδότησής μας (απλώς και μόνο για να μη βαρέσουμε κανόνι και τιναχτεί όλο το τραπεζικό ευρωκούγκι στον αέρα, διότι εμάς θα έπρεπε να είναι σκασίλα μας αν τινάζονταν στον αέρα οι ξένες τράπεζες που ήταν κορόιδα και μας δάνεισαν). Στη συνέχεια, ακόμη χειρότερα, η μορφή του χρέους μετασχηματίστηκε και αντί να είναι προς ιδιώτες με το ελληνικό δίκαιο (που τους τραβάγαμε και κανόνι όποια ώρα μας γουστάρει ως κράτος) μετατράπηκε σε χρέος προς τον δημόσιο τομέα με αγγλικό δίκαιο, από το οποίο δεν μπορείς να ξεμπλέξεις εξίσου εύκολα (βαρώντας κανόνι) άρα ως κράτος στερηθήκαμε δια της έξωθεν επιβολής (στην οποία συνέπραξε μια ομάδα πολιτικών και οικονομικών ηγεσιών της χώρας) μια πολύτιμη δυνατότητα, άρα το σήμερα διαμορφωμένο χρέος είναι παράνομο, απεχθές και δυσώδες και άρα επαναφέρουμε μονομερώς το δικαίωμά μας ως κράτος να μην το πληρώσουμε.
Αν έχω καταλάβει σωστά τον νομικό ισχυρισμό, που θα έλεγε και η ΠτΒ, διακρίνω καμιά δεκαριά σοβαρά λογικά και πραγματολογικά σφάλματα και ένα τεράστιο ηθικό θέμα (στα μάτια μου πάντα): ότι ακόμη και αν είναι αόρατο, το κεντρικό επιχείρημα είναι πως αποστερηθήκαμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε ένα γιγάντιο κανόνι στην υπόλοιπη ανθρωπότητα και ύστερα από μια «δύσκολη περίοδο» (όπως είναι η τρέχουσα ορολογία των νεοδραχμικών) να ξαναρχίσουμε τα ίδια, ωραίοι ως Έλληνες. Το συζητάμε, πάντως, αν δεν το καταλαβαίνω σωστά.
Επίσης κτγμ, αν το παρατηρήσετε, είναι το ίδιο κεντρικό («αντιμνημονιακό») επιχείρημα που διατρέχει, φανερά ή υπόγεια, και όλη την κυβερνητική πολιτική (και συνεπώς, η εντύπωση ότι η ΠτΒ λειτουργεί αυτονομημένα είναι πάντα κτγμ εσφαλμένη). Ας θυμηθούμε τα κουγκικά του ΥπΕθΑ, ας θυμηθούμε τα φλογερά άρθρα του εστέτ ΥπΟικ περί χρεοκοπίας μέσα στην ευρωζώνη και ας προσδεθούμε, καθώς οι διαδοχικές προθεσμίες τεχνικής χρεοκοπίας θα πλησιάζουν (και θα παρέρχονται, ενδεχομένως), δοκιμάζοντας στην πράξη και το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα («δεν τρέχει τίποτα με τα λεφτά των ξένων, εμείς θα πορευτούμε με τα δικά μας που μας φτάνουν») αλλά και αυτό που ισχυρίζονταν οι (συμβατικά χρησιμοποιώ τον όρο) «μνημονιακοί» από την αρχή της κρίσης: ότι τα λεφτά δεν πέφτουν από τα δέντρα, δεν δημιουργούνται μόνο (ή έστω κυρίως) από την κατανάλωση που προέρχεται από την πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημόσιου τομέα και κυρίως, χρειάζεται να μπορείς και να παράγεις κάτι που να θέλουν να αγοράσουν και οι απέξω.
Το σημαντικότερο πρόβλημα στα μάτια μου είναι βέβαια, πως αν τραβήξεις ένα τεράστιο κανόνι σε οποιονδήποτε, στην καλύτερη περίπτωση ο άλλος θα σε φτύσει και δεν θα σου ξαναμιλήσει (στη χειρότερη θα βάλει εισπρακτικές εταιρείες, φουσκωτούς κλπ, για να εισπράξει ό,τι μπορεί, τα ξέρουμε) και θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύτιμο και μοναδικό αυτό που του πουλάς για να ξεχάσει ότι έβαλες μονομερώς το χέρι στην τσέπη του και του έφαγες στην ψύχρα αυτά που είχες συμφωνήσει να του τα επιστρέψεις, έστω στο μακρινό μέλλον. Προσωπικά δεν έχω ανακαλύψει ακόμη ποιο θα είναι αυτό το πολύτιμο αντικείμενο, αλλά έχω την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα μάθουμε.
Και επειδή μου αρέσει να μιλάω και με αριθμούς, ας συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και αν αποφασίζαμε μονομερώς να μην ξαναπληρώσουμε δεκάρα από τα χρέη μας, αρκεί μια «πολιτική απόφαση» της αναγκαστικά υπόλοιπης Ευρώπης και μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη της ΕΚΤ για να κόψει ισόποσο χρήμα (ή να στρέψει προς συγκεκριμένους παραλήπτες το ανάλογο ποσοστό του μπαζούκας του 1 τρις του Ντράγκι). Αυτή είναι η «μεγάλη και φοβερή ζημιά» που θα τους κάνουμε και την οποία «τρέμουν». Βέβαια, θα χρειαστεί η ΕΚΤ να λειτουργήσει κάπως σαν Fed, οπότε νομίζω ότι ο εστέτ ΥπΟικ θα έχει αποδείξει το επιχείρημά του (και του αγγλοσαξονικού κατεστημένου) ότι το ευρώ είχε σχεδιαστεί λάθος και θα κερδίσει το βραβείο.
Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι τα ποσά είναι μικρά και κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα (όπως είδαμε και στην Κύπρο), κυρίως επειδή pacta sunt servanda. Με άλλα λόγια, σε κάποιο σημείο, το πολιτικό κόστος για όλο το τρέχον εγχείρημα της ΕΕ (δηλαδή την επιβίωση ολόκληρης της περιοχής στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον ύστερα από 20, 30, 40 χρόνια) γίνεται μεγαλύτερο από το οικονομικό. Διαφορετικά, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί μελλοντικά στο εσωτερικό της αν δεν έχει απόλυτα διεκδικητική πολιτική από τους «Ευρωπαίους» και η ευρωπαϊκή πολυφωνία, οι εγωισμοί και οι εθνικοί λεονταρισμοί δεν θα χρειαστούν πολύ χρόνο μέχρι να τινάξουν ξανά ολόκληρη την «ήπειρό» μας --αυτή τη μικρή ασιατική χερσόνησο-- στον αέρα.