Πραγματικά δεν ξέρω αν αστειεύεσαι ή αν όντως δεν κοιμάσαι τις νύχτες επειδή σκέφτεσαι ότι στο Μπανγκλαντές, στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού κάποιος πεινάει ή κινδυνεύει η ζωή του. Θα ήθελα να παρατηρήσω, πάντως, ότι δεν κάνει η ΕΕ όλους τους πολέμους. Είναι γνωστό ότι και χωρίς την παρέμβαση κανενός ιμπεριαλιστή, από καταβολής κόσμου οι "φυλές" των ανθρώπων πολεμάνε για την επιβίωση του ισχυρότερου.
Όταν δημιουργείται υπερπληθυσμός κάποιου είδους σε ένα οικοσύστημα, είναι γνωστή η κατάληξή του. Βέβαια, το ανθρώπινο είδος είναι ενιαίο. Λέμε, επομένως, ότι θα πρέπει να απασχολεί τον κάτοικο της Ελλάδας των 10 εκατομμυρίων πώς θα επιβιώσουν οι κάτοικοι της χώρας των 300 εκατομμυρίων; Μπορεί να το υποστηρίζεις. Σίγουρα πάντως η λύση δεν είναι να μετακομίσουν όλοι μαζικώς στην Ελλάδα, μόνο και μόνο επειδή έτυχε να είναι η πρώτη χώρα στην οποία αδειάζουν οι Τούρκοι δουλέμποροι την πραμάτεια τους.
Όσο για την κατάσταση "ασυνόδευτα παιδιά", έχω να παρατηρήσω ότι μάλλον αυτοί που το κάνουν δεν υπολογίζουν τη ζωή των παιδιών τους. Ίσως έχουν τόσο πολλά που πρέπει να διώξουν μερικά και να τ' αφήσουν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους. Αποκλείεται να έστελναν ασυνόδευτο το παιδί τους σ' αυτές τις συνθήκες, αν είχαν μόνο ένα ή δύο. Ο υπερπληθυσμός που λέγαμε.
Ωραίο ευφυολόγημα η ερώτηση "υπάρχει νόμιμη μετανάστευση;" Αλλά υπάρχει. Πας στο προξενείο μιας χώρας και ζητάς βίζα για να σου επιτρέψουν να πας. Κι αν δεν σου δώσουν τη βίζα, δεν πας. Και, τέλος πάντων, και στην Αμερική έχει λαθρομετανάστες, αλλά εκεί υπάρχουν οι υποδομές ώστε να μη βρεθούν άστεγοι στην Ομόνοια.
To ότι κοιμάμαι τις νύχτες δε μ’ εμποδίζει να είμαι ξύπνια όλες τις υπόλοιπες ώρες και να θέλω να βλέπω τι γίνεται στον κόσμο. Είναι κακό; Είναι ύποπτο; Να το ψάξουμε κι αυτό.
Στην ουσία τώρα, συνολικά είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε γιατί βλέπουμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Για παράδειγμα εγώ δεν είμαι οπαδός του κοινωνικού δαρβινισμού ("επιβίωση του ισχυρότερου"), οπότε αναλύω διαφορετικά την κατάσταση.
Μπορούμε όμως να δούμε πού συμφωνούμε: η λύση, λες, δεν είναι να μετακομίσουν όλοι στην Ελλάδα (παρεμπ., δουλέμποροι υπάρχουν και Έλληνες όχι μόνο Τούρκοι). Συμφωνώ. Να πάνε σε όλες τις ισχυρές και πλούσιες χώρες. Γιατί το σίγουρο είναι ότι κάπου θα πάνε. Και τι μας νοιάζει εμάς, θα μου πεις. Να όμως που εκ των πραγμάτων μας νοιάζει αφού έρχονται (και) εδώ. Να που υπάρχουν τόσο απελπισμένοι άνθρωποι που στέλνουν τα παιδιά τους ασυνόδευτα στην άλλη άκρη του κόσμου (γιατί δεν μπορώ να πιστέψω πως όλες οι άπονες μάνες μαζεύτηκαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν, και γιατί πριν φτάσουμε στον υπερπληθυσμό –που προσωπικά τον θεωρώ ιδεολόγημα– υπάρχουν άλλες πολύ σοβαρότερες αιτίες. Τι υπερπληθυσμό έχει η Νιγηρία, μια από τις πλουσιότερες σε πετρέλαιο χώρες στον κόσμο που μπορεί να θρέψει τόσους κι άλλους τόσους; Ή η Ελλάδα του ’50 και του ’60; ). Και, για να μείνω λίγο περισσότερο στα ασυνόδευτα παιδιά: ας δεχτούμε πως οι αιτίες είναι αυτές που αναφέρεις. Άρα εμείς απαλλασσόμαστε από κάθε ευθύνη (και σαν κράτος και σαν πολίτες); Λέμε πως είναι παράνομοι, ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος και η τάξη και ξεμπερδέψαμε;
@ nickel: Να θέσω κι εγώ μερικά ερωτήματα: το ‘Αλβανέ δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ’ ή οι υστερίες στις παρελάσεις οφείλονταν στο ότι οι αγανακτισμένοι έλληνες πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν ζήσει στο πετσί τους την «εγκληματικότητα» των Αλβανών; Ή μήπως στο ότι τους πήραν τις δουλειές (όταν οι περισσότεροι δούλευαν σε αγροτικές δουλειές που δεν έκαναν Έλληνες). Κι αν τους πήραν όντως τις δουλειές, γιατί δεν τα 'βαζαν καλύτερα με τους 100% έλληνες εργοδότες τους που κέρδιζαν διπλά, όπως πολύ σωστά λέει και ο Lexoplast;
Αντίστοιχα, στην περίπτωση του Αγ. Παντελεήμονα, γιατί δεν τα βάζει ο κόσμος με το ελληνικό κράτος που κοιτάζει απαθέστατο, ή με την ΕΕ που θέλει να επεμβαίνει παντού στον κόσμο, θέλει να κυκλοφορούν ελεύθερα τα προϊόντα της παντού, αλλά δεν θέλει, προς θεού, να ’ρχονται και οι ξυπόλυτοι των αγορών και των πολέμων της να μας λερώνουν; Γιατί δεν απαιτεί άλλου είδους λύση του προβλήματος; Στο κάτω κάτω οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν θέλουν καν να μείνουν στην Ελλάδα.
Η αντίδραση σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση όπως η σημερινή είναι απαραίτητα μία και μόνη; Να στραφούμε κατά των μεταναστών; (που σε πολλές περιπτώσεις είναι ουσιαστικά πρόσφυγες, όχι μετανάστες)
(Η ΕΕ, btw, σίγουρα δεν κάνει όλους τους πολέμους, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια συμμετείχε σε τρεις. Δεν είναι και λίγοι, ε; Εκτός αν πρέπει να συγκρίνουμε με την αποικιοκρατία, όταν οι μεγάλοι της Ευρώπης κάθονταν στο σβέρκο του μισού πλανήτη).