Δεν καταλαβαίνω πού είναι το ζήτημα.
Θέλουμε να προσλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν εμπειρία; Και πώς θα την αποκτήσουν όσοι δεν την έχουν;
Θέλουμε να προσλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν συγκεκριμένο πτυχίο; Και γιατί να αποκλείονται όσοι είναι ικανοί αλλά έχουν άλλα τυπικά προσόντα; Ειδικά τη στιγμή που η επιλογή γίνεται με διαγωνισμό, δηλαδή υπάρχει έλεγχος ικανοτήτων των υποψηφίων; Αφού ο μισθός είναι ο ίδιος για όλους και δε γίνεται διάκριση μεταξύ μεταφραστών με πτυχίο μετάφρασης και μεταφραστών με άλλο πτυχίο, πώς υποβαθμίζει αυτό τους μισθούς;
Και παρεμπιπτόντως, οι στατιστικές λένε ότι τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις τις έχουν κάνει άτομα είτε νεαρά στην ηλικία είτε με προηγούμενη εκπαίδευση σε άλλο κλάδο. Κι αυτό γιατί η αλλαγή ειδικότητας βοηθάει να ξεπεράσεις τα απολιθώματα στον τρόπο σκέψης.
Για να μη λέτε ότι μιλάω χωρίς να ξέρω, πριν κάποια χρόνια έδωσα τις εξετάσεις του Institute of Linguists στο ΗΒ για μετάφραση και διερμηνεία. Είμαι ηλ/μηχ και η ενασχόλησή μου με τη μετάφραση ήταν καθαρά ερασιτεχνική. Οι δε εξετάσεις δεν ήταν ό,τι πιο απλό κυκλοφορεί. Για να μην τα πολυλογώ, η ερασιτέχνισσα έγραψε τον μεγαλύτερο βαθμό των εξετάσεων* (σε όλες τις γλώσσες που εξετάζονταν, σε όλες τις θεματικές ενότητες). Έχω και σχετικό ενθύμιο τον πρόεδρο του Ινστιτούτου να μου δίνει το μεγάλο βραβείο, που ήταν ένα πιάτο ασημένιο, και να ποζάρω σαν τις νικήτριες του Γουίμπλεντον:
(θα προτιμούσα κύπελλο, για να ποζάρω σαν αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας)
Πάρε λοιπόν από τη μία κάποιον σαν εμένα, αλλά και λίγο πιο ευσυνείδητο, πιο επιμελή, πιο απ'όλα.
Και βάλε από τη άλλη κάποιον ο οποίος μπήκε στη σχολή μετάφρασης στο τσακ, με τη βάση, και πέρασε τα μαθήματα με τη βοήθεια της παγκόσμιας φοιτητικής σταθεράς και που η ευσυνειδησία του ως προς το επάγγελμά του είναι πολύ ελαστική. Μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι, είναι στατιστικά αδύνατο να μην υπάρχουν.
Και πες σε έναν εργοδότη να διαλέξει ποιόν θα πάρει να του κάνει μια δουλειά.
Κατά 99% θα προτιμήσει τον σχετικό πτυχιούχο.
Οπότε ποιός είναι στην ουσία αυτός που μειονεκτεί στον επαγγελματικό χώρο; Ο πτυχιούχος ή ο πρακτικός επαγγελματίας;
*έχω το χάρισμα των εξετάσεων, τι να κάνουμε. Ειδικά όταν δεν τις παίρνω σοβαρά.