Δημοψήφισμα: Grexit ή Syriza exit;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έτοιμα και τυπωμένα είναι τα ψηφοδέλτια για το δημοψήφισμα, όπως μόλις αποκάλυψε στον επαναστατικό της οίστρο στο Μέγκα η υπουργός κυρία Φωτίου.

Αν δούλευε και για τα υπόλοιπα θέματα στην Ελλάδα πέντε μήνες όπως δουλεύει η κυβέρνηση από το Σάββατο βράδυ, θα ήμασταν η πρώτη χώρα στον κόσμο.

(Όποιος ισχυριστεί ότι τα είχαν τυπωμένα από πριν, προφανώς κινδυνολογεί.)

Να υποθέσω, αγαπητοί, ότι εδώ είμαστε όλοι και όλες ειδικοί οικονομολόγοι οπότε δικαιούμαστε την αποψάρα μας (με απόλυτη βεβαιότητα, όπως διαπιστώνω) για όλα αυτά τα τεχνικά θέματα αντίθετα με... ξερωγώ, όλους τους άλλους.
Αυτό ακριβώς, τίποτ' άλλο (που έλεγε μια ψυχή :)).
Συνεχίστε τώρα.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
ΟΚ, ας μη μιλάμε οικονομικά, ας μιλήσουμε πολιτικά.

Με ενδιαφέρει να ακούσω επιχειρήματα για το ποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη θα σπεύσει να ξαναδιαπραγματευτεί επειδή σε ένα δημοψήφισμα παρωδία θα προστεθούν στις ψήφους Σύριζα και Ανέλ οι ψήφοι της Χρυσαβγής -- και γιατί;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Συγγνώμη, έχω και ένα μάλλον οικονομικής φύσης. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, αν είσαι συνταξιούχος της ΔΕΗ (που δεν ξέρω πόσα παίρνουν, 1500, 2000 γουοτέβερ) εξαιρείσαι από τους περιορισμούς και εισπράττεις κανονικά. Αν είσαι άνεργος, θα στηθείς πέντε μέρες να παίρνεις από 60 ευρώ την ημέρα από το επίδομά σου. Τι λένε άραγε σχετικά ο Κρούγκμαν και ο Πικετί (τον οποίο, παρεμπιπτόντως, έχω διαβάσει και είναι πάνω στο γραφείο μου αν χρειαστεί κανείς κανά απόσπασμα).

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Για του λόγου το αληθές, ΠΝΠ, Άρθρο 1, παράγραφος 1, εδάφιο β:
Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

ΟΚ, ας μη μιλάμε οικονομικά, ας μιλήσουμε πολιτικά.

Με ενδιαφέρει να ακούσω επιχειρήματα για το ποιος πιστεύει ότι η Ευρώπη θα σπεύσει να ξαναδιαπραγματευτεί επειδή σε ένα δημοψήφισμα παρωδία θα προστεθούν στις ψήφους Σύριζα και Ανέλ οι ψήφοι της Χρυσαβγής -- και γιατί;
Το πνεύμα μου (και του Μαρίνου υποθέτω, στον βαθμό που μου επιτρέπεται να μιλάω για λογαριασμό του) δεν ήταν ότι δεν μπορείτε να μιλάτε για οικονομικά, αλλά πως δεν μπορείτε να χτυπιέστε ότι ο κόσμος δεν προλαβαίνει μέσα σε μια βδομάδα να ενημερωθεί και να πάρει την απόφασή του, όταν όλοι εμείς παίρνουμε θέση για κάθε νέα πρόταση συμφωνίας σχεδόν στη στιγμή.
Όσον αφορά την καραμέλα περί άθροισης των ψήφων της Χρυσής Αυγής σε εκείνες του Σύριζα, σόρι αλλά τη θεωρώ απαράδεκτη. Άσε που δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ψήφος του κόσμου θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη θέση του κόμματος που ψήφισε ο καθένας τον Γενάρη.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Για του λόγου το αληθές, ΠΝΠ, Άρθρο 1, παράγραφος 1, εδάφιο β:
Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.
Δηλαδή, αν τα λεφτά που μπήκαν στον λογαριασμό σου ήταν από τον ιδιώτη εργοδότη σου, δεν μπορείς να τα σηκώσεις, μπορείς μόνο αν είσαι συνταξιούχος;​

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Χμ, εδώ δεν μπορείς ούτε αν είσαι άνεργος και παίρνεις επίδομα ΟΑΕΔ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όσον αφορά την καραμέλα περί άθροισης των ψήφων της Χρυσής Αυγής σε εκείνες του Σύριζα, σόρι αλλά τη θεωρώ απαράδεκτη.
ΟΚ, και υποθέτω ότι το ίδιο θα σε εκνεύριζαν στο παρελθόν (και θα σε εκνευρίζουν ακόμη και σήμερα) και εκείνα τα «ναι, αλλά εσείς με τον Βορίδη, τον Άδωνη, τον Μπαλτάκο κλπ κλπ». Επειδή τα περί Μπαλτάκου (θαυμαστή του Τσίπρα στο μεταξύ) τα άκουσα πρωί πρωί από υπουργό της κυβέρνησης.

Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα, Στάθη μου; Ότι τα δημοψηφίσματα πολώνουν. Και πολώνουν ακόμη χειρότερα αν το διακύβευμα δεν είναι σαφές και ο κόσμος νιώθει ότι κάτι γίνεται πίσω από την πλάτη του. Δεν είναι σαν τις εκλογές όπου καθένας ψηφίζει την πολιτική που θεωρεί σωστή. Γι' αυτό εκλέγουμε κυβερνήσεις με άνεση χρόνου και δεν κάνουμε γενικές συνελεύσεις επί παντός επιστητού.

Άσε που δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ψήφος του κόσμου θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη θέση του κόμματος που ψήφισε ο καθένας τον Γενάρη.

Δεν είναι. Από την ώρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα παρακολουθώ τις απόψεις του καθενός (βλέπω αρκετό κόσμο καθημερινά). Μιλάμε για καμμιά σχέση.

Για τις συντάξεις υπάρχει μια λογική, ότι έχουν ήδη καταβληθεί έτσι κι αλλιώς. Επίσης χρειάζεται να κινηθεί η οικονομία μέσα στην εβδομάδα. Δεν συμφωνώ με αυτήν την λογική, αλλά την κατανοώ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ενημερωτικά, αυτό είναι δείγμα από το έγγραφο που μοιράστηκε στη Βουλή και επί τη βάσει του οποίου οδηγούμαστε στο δημοψήφισμα που θα διχάσει τον ελληνισμό για τα επόμενα σαράντα χρόνια:

Χμ, εδώ δεν μπορείς ούτε αν είσαι άνεργος και παίρνεις επίδομα ΟΑΕΔ.

Το μέγιστο επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, είναι 576 ευρώ και καταβάλλεται κάθε Παρασκευή, δηλαδή σε περίπου τέσσερα τεμάχια τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα της περασμένης Παρασκευής μπορεί να το εισπράξει ο δικαιούχος από ATM σε δυο μέρες και κάτι με τον περιορισμό των 60 ευρώ/μέρα (για το μέγιστο δυνατό επίδομα).

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η ΠΝΠ δεν λέει ότι δεν μπορείς να το πάρεις καθόλου. Λέει ότι αν είσαι συνταξιούχος εμπίπτεις σε ειδική κατηγορία, ασχέτως του πόσα παίρνεις ως συνταξιούχος.

Ναι βρε, απλά επειδή είπες ότι ο δικαιούχος του επιδόματος δεν μπορεί να πάρει το επίδομα μπραφ ενώ ο συνταξιούχος μπορεί, απλά προσθέτω την πληροφορία ότι το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται σε μικρά ποσά, έτσι κι αλλιώς. Για ανέργους χωρίς τέκνα δεν είναι ούτε 90 ευρώ την εβδομάδα.

nickel

Administrator
Staff member
Μια απορία που είχα προχτές παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή ήταν που δεν βρέθηκε ένας (1) άνθρωπος από το κυβερνητικό στρατόπεδο να διατυπώσει την παραμικρή ένσταση για τη νομιμότητα, τη σκοπιμότητα ή την αποτελεσματικότητα της έμπνευσης για το δημοψήφισμα. Για να καταγράψουμε το σημείο όπου αρχίζει το ξήλωμα του πουλόβερ, προσθέτω σύνδεσμο στην επιστολή του Κώστα Χρυσόγονου.

http://chrysogonos.blogspot.gr/2015/06/19-2015.html

Η λαϊκή εντολή προς την κυβέρνηση είναι εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και όχι για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη και ενδεχομένως και την Ένωση.

ΟΚ, και υποθέτω ότι το ίδιο θα σε εκνεύριζαν στο παρελθόν (και θα σε εκνευρίζουν ακόμη και σήμερα) και εκείνα τα «ναι, αλλά εσείς με τον Βορίδη, τον Άδωνη, τον Μπαλτάκο κλπ κλπ». Επειδή τα περί Μπαλτάκου (θαυμαστή του Τσίπρα στο μεταξύ) τα άκουσα πρωί πρωί από υπουργό της κυβέρνησης.
Όχι, δεν με εκνευρίζουν το ίδιο (αν και συμφωνώ ότι κι αυτό έχει γίνει καραμέλα), και θα σου πω γιατί:
Περίπτωση α: την Κυριακή θα ψηφίσω "Όχι", και το ίδιο θα κάνει και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΧΑ. Πρέπει να ντρέπομαι; Σημαίνει ότι κάναμε την ίδια επιλογή ακολουθώντας τα ίδια μονοπάτια συλλογιστικής, έχοντας τα ίδια κίνητρα, επιθυμίες ή και φαντασιώσεις ακόμη; Για να το πω αλλιώς, αν στη θέση της ΧΑ βάλουμε τους ΑΝΕΛ, μπορεί η ψήφος μου να ταυτίζεται με του Καμμένου, αλλά, π.χ., ξενερώνω με τις αναφορές στο Κούγκι, ενώ βρήκα την προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή κωμικοτραγική. Οπότε τι;
Περίπτωση β: κόμματα «προοδευτικά», «σοσιαλιστικά» (ΠΑΣΟΚ) και «(υπεύθυνα) αριστερά» (ΔΗΜΑΡ) επιλέγουν να συγκυβερνήσουν με την πιο ακραία μεταπολιτευτικά δεξιά, με φασισταριά σαν αυτά που αναφέρεις σε θέσεις-κλειδιά. Ε όχι, δεν είναι καθόλου το ίδιο!
Ειδικά για τον Μπαλτάκο (ο οποίος το '44 θα είχε ντυθεί τσολιάς και το '70 θα ήταν υπουργός της χούντας), αν δηλώνει θαυμαστής του Τσίπρα (το αγνοούσα παντελώς), είναι δικό του πρόβλημα και όχι του Τσίπρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να το κάνει για να συντηρήσει τη διαφοροποίηση και αποστασιοποίησή του από τον Σαμαρά. Αντίστοιχα, εάν η Μαρί Λεπέν επέλεξε να υποστηρίξει τον Σύριζα παραμονές των εκλογών του Γενάρη, για δικούς της προφανείς λόγους, έπρεπε να απολογηθεί ο Σύριζα γι' αυτό; (Οι σκάηδες βέβαια τρίβαν τα χέρια τους.)
Last but not least (και χωρίς να αναφέρομαι σε εσένα προσωπικά σε καμία περίπτωση!), η απόσταση από το προαναφερθέν επιχείρημα μέχρι την άθλια θεωρία των δύο άκρων είναι ελάχιστη.

Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα, Στάθη μου; Ότι τα δημοψηφίσματα πολώνουν. Και πολώνουν ακόμη χειρότερα αν το διακύβευμα δεν είναι σαφές και ο κόσμος νιώθει ότι κάτι γίνεται πίσω από την πλάτη του. Δεν είναι σαν τις εκλογές όπου καθένας ψηφίζει την πολιτική που θεωρεί σωστή. Γι' αυτό εκλέγουμε κυβερνήσεις με άνεση χρόνου και δεν κάνουμε γενικές συνελεύσεις επί παντός επιστητού.
Σίγουρα τα δημοψηφίσματα πολώνουν, πολύ περισσότερο από τις εκλογές, αλλά ενίοτε πρέπει να γίνονται. Εγώ είμαι πολωμένος [χρησιμοποιώ τη λέξη καταχρηστικά, αφού προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο προσώπων (κάτι σαν το «ο Μήτρογλου συγκλίνει» :))] προ πολλού, και δεν μου αρέσει αυτό (σου το είχα πει και σε προσωπική επικοινωνία, αν θυμάσαι). Και γι' αυτό προσπαθώ να αποφεύγω τα πολιτικά νήματα, όχι πάντα με επιτυχία. Τι να κάνω, έσπασε ο διάολος το ποδάρι του να έχω επείγοντα ερωτήματα προς το φόρουμ ταυτόχρονα με την προκήρυξη δημοψηφίσματος... :)

SBE

¥
Η ΠΝΠ δεν λέει ότι δεν μπορείς να το πάρεις καθόλου. Λέει ότι αν είσαι συνταξιούχος εμπίπτεις σε ειδική κατηγορία, ασχέτως του πόσα παίρνεις ως συνταξιούχος.

Όπως είδαμε όμως, οι συνταξιούχοι δεν ξέρουν οι πιο πολλοί ούτε αν έχουν κάρτα για αναλήψεις, μόνο μετρητά στο χέρι καταλαβαίνουν. Οπότε δώρο άδωρο η καταβολή των συντάξεων, αν δεν ανοίξουν οι τράπεζες.

nickel

Administrator
Staff member
Από σήμερα θα ρωτάω «ποιο είναι το περιεχόμενο και οι συνέπειες της επικράτησης του όχι στο δημοψήφισμα».

Αν πάντως θεωρείς ότι μετρά η απάντηση του Γιούνκερ:

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πει "Ναι" στην Ευρώπη - Ένα "όχι" θα σημαίνει "όχι" στην Ευρώπη

http://www.skai.gr/news/politics/article/284566/giounker-den-einai-i-europi-ena-theatro-diamahis/