Κατά την γνώμη μου αυτή η λογική δεν ευσταθεί. Αν ο λαός καταλαβαίνει ή όχι το τεχνικό κείμενο είναι εκτός συζήτησης. Στην δημοκρατία ο λαός καλείται να επιλέξει συλλογικά την μοίρα του, όποια πιστεύει η πλειοψηφία ότι είναι καλύτερη. Το ιδανικό θα ήταν όλοι να είχαν τεχνικές γνώσεις και όλοι να ψήφιζαν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι τον εαυτούλη τους, αλλά αυτά δεν είναι προβλήματα της δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι δείγματα ότι η δημοκρατία δεν λειτουργούσε καλά τα προηγούμενα χρόνια.
Στο προκείμενο, ο λαός δεν είναι σε καλύτερη θέση να εκτιμήσει ποιον να εκλέξει, με βάση την πολυπλοκότητα των ζητημάτων, απ' όσο είναι σε θέση να εκτιμήσει την πολυπλοκότητα του τεχνικού κειμένου (που παρεμπιπτόντως δημοσιεύθηκε πριν λίγο). Με πιο απλά λόγια, αν βάλουμε το επιχείρημα "ο λαός δεν μπορεί να κατανοήσει το τεχνικό κείμενο που αφορά την εθνική οικονομία" πάνω από την δημοκρατική διαδικασία, στα σίγουρα πρέπει να το βαλουμε στην περίπτωση των εκλογών, που το κριτήριο της επιλογής κυβέρνησης έχει ακόμα μεγαλύτερο scope. Αν ο λαός δεν μπορεί να κατανοήσει ένα κείμενο δέκα σελίδων, πώς θα κατανοήσει ποιο κόμμα θα κάνει καλύτερη οικονομική διαχείριση με βάση τα όσα λένε; Πώς θα εκτιμήσει τους δημοσιευμένους προϋπολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία, τους δημοσιονομικούς δείκτες και τις προβλέψεις;
Μπορεί ο λαός να καταλάβει τι είναι πρωτογενές πλεόνασμα, τι είναι δευτερογενείς δαπάνες, τι είναι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός, πώς κινούνται οι αγορές, τι είναι τα one-off έξοδα, τι είναι το ESA95 και τι άλλαξε με το ESA2010; Κι όμως, σ' αυτές και τεράστιο ακόμα πλήθος τεχνικών "λεπτομερειών" καλείται κάθε λαός να αποφασίσει για την τύχη του.
Οπότε πώς επιλέγει ο λαός τους αντιπροσώπους του; Σίγουρα όχι με βάση τεχνικά κριτήρια για τα οποία δεν έχει ιδέα. Είναι θέμα ποιος πείθει περισσότερο, θέμα "ενστίκτου" -λανθασμένου ή όχι δεν αφορά την δημοκρατία-, θέμα εμπιστοσύνης. Αν πηγαίναμε με κριτήριο τι καταλαβαίνει ο λαός από τα οικονομοτεχνικά, θα πρέπει να αλλάζαμε το πολίτευμά μας σε αριστοκρατία. ΟΥΤΕ ΕΜΕΝΑ μ' αρέσει που συναποφασίζουν για το μέλλον μου άτομα που δεν έχουν ιδέα απ' όλα αυτά, ακόμα και τελείως ψεκασμένοι, αλλά αυτή είναι η λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι.
Ε, απολύτως τα ίδια ισχύουν και για κάθε δημοψήφισμα. Αν ο λαός μπορεί να επιλέξει σε ένα πολύ πιο πολύπλοκο ερώτημα την απάντηση, μπορεί να την επιλέξει και σε ένα απλούστερο.