Κατά βάση το θέμα είναι μάλλον ψυχαναλυτικό: το λερναίο τονώνει τη χαμηλή αυτοεικόνα τους.
Και η περισσή εμμονή στη διάψευσή του, μάλλον ψυχαναλυτικό είναι. :)
Ευρύτερα ωστόσο θα πρέπει να έχει κάποια σχέση με το σύνδρομο του ιεραπόστολου (το οποίο είναι δικός μου όρος καθώς δεν γνωρίζω αν υπάρχει στην ψυχολογία και, αν ναι, πώς το ονομάζει· και το οποίο δεν έχει σχέση με τη στάση του ιεραπόστολου — και ας μην ακούσω τις μετεμψυχώσεις του Φρόιντ να φωνάζουν «Αχά!»). Το οποίο μπορεί να δώσει από γιατρούς χωρίς σύνορα μέχρι απομυθοποιητές. Θεωρείται καλύτερο από το σύνδρομο του ψευδαπόστολου και του χάννου.Και η περισσή εμμονή στη διάψευσή του, μάλλον ψυχαναλυτικό είναι. :)
Ευρύτερα ωστόσο θα πρέπει να έχει κάποια σχέση με το σύνδρομο του ιεραπόστολου (το οποίο είναι δικός μου όρος καθώς δεν γνωρίζω αν υπάρχει στην ψυχολογία και, αν ναι, πώς το ονομάζει
Χάριτες οφείλονται σε όσους θυσιάζουν τον πολύτιμο χρόνο τους στo άχαρο, σισύφειο έργο της διάψευσης της κάθε αρλούμπας, που αν και αρλούμπα κυβερνάει τον κόσμο, ενώ θα μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν σε πολύ πιο ευχάριστες γι' αυτούς πνευματικές ασχολίες, για τις οποίες έχουν όλα τα φόντα και κάτι παραπάνω.
Έμοιαζαν μήπως λίγο πιωμένοι;"Βλέπεις αυτές τις σπηλιές ρε συ; Το ξέρεις ότι υπάρχουν στοές που ενώνουν την Ακρόπολη με την Σαλαμίνα και την Αίγινα; Όλο σκαμμένο είναι από κάτω!"
Μετά τα μεσάνυχτα, αντροπαρέα, καφενείο στην Βεΐκου:
"14 έλληνες ΟΥΚάδες, εκπαιδευμένοι, μπορούν να ισοπεδώσουν την Νέα Υόρκη σε 4 ώρες!"
Ενώ ο Σαραντάκος αναρωτιέται κατά πόσο θα ήταν καλή ιδέα να αρχίσουμε να απονέμουμε βραβεία Γκας Πορτοκάλος για ελληνοκεντρικούς γλωσσικούς μύθους και εξωφρενικές ετυμολογήσεις (τα «χρυσά βαττόμουτρα», όπως του πρότεινα), άκουσα το πρωί ότι δημοσιεύτηκε σε κάποιο μπλογκ και τώρα βρήκα σε μια μόνο σελίδα στο διαδίκτυο την εξής πληροφορία:
Στο φύλλο του “Ελεύθερου Τύπου”, 24/10/06, η κ. Γκολέμα στη στήλη της γράφει ότι λανθασμένα σε κάποια εκπομπή σας δόθηκε στη λέξη «τρελοκαμπέρω» η σημασία τρελοδούλος. Καμπέρος, υποστηρίζει η κ. Γκολέμα, λεγόταν ένας αεροπόρος ήρωας στους Βαλκανικούς Πολέμους και επειδή έκανε πολλές τρέλες με το αεροπλάνο του, του βγήκε το ψευδώνυμο ο «τρελοκαμπέρος».Τα λεξικά, από την άλλη, (το ΛΚΝ εδώ) λένε:
[τρελο- + καμπέρ(ης) -ω < τουρκ. kamber (από τα αραβ.) 'αχώριστος σύντροφος', (ειρ.) 'που δεν μπορεί να λείπει' -ης]
Και η δικαίωση του Καμπέρου έρχεται τελικά σχεδόν μ' έναν αιώνα καθυστέρηση: http://linguarium.blogspot.com/2010/05/blog-post.html. :)(Πού να φανταστώ ότι ο Καμπέρος θα με καταδίωκε τόσα χρόνια μετά...)
Σημειωτέον πάντως ότι ο Δημήτριος Καμπέρος ήταν όντως τολμηρός και ριψοκίνδυνος. http://www.haf.gr/el/articles/kamberos/default.asp:
[...]
Στις 5 Αυγούστου 1912 ο Δ. Καμπέρος μαζί με το Μ. Μουτούση, διεκδικώντας τα πρωτεία για τη σχολή τους, πραγματοποίησαν πτήση παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Όταν πετούσαν πάνω από τη Σχολή του Bleriot έκαναν τόσο επικίνδυνους ελιγμούς, ώστε οι διευθύνσεις των Σχολών αναγκάστηκαν στη συνέχεια να τοποθετήσουν φωτεινά σήματα στις στέγες των οικημάτων. Ο Καμπέρος ήταν ενθουσιώδης, τολμηρός και φιλόδοξος, τέλειωσε πρώτος τις σπουδές παίρνοντας στρατιωτικό και πολιτικό δίπλωμα αεροπόρου.
[...]
Ο Καμπέρος σώθηκε πηδώντας από ύψος 10 μέτρων επάνω σε σωρό από χόρτα. Οι ελαφρές ζημιές του αεροπλάνου επισκευάστηκαν γρήγορα και ο αεροπόρος πέταξε πάλι την επόμενη μέρα (15 Μαΐου 1912). Με τη βοήθεια χωρικών μετέφερε το αεροπλάνο σε κατάλληλο χώρο που χρησιμοποίησε για αεροδρόμιο και απογειώθηκε με κατεύθυνση προς το χωριό Κακοσάλεσι (Αυλώνα) για να υποστηρίξει τα «εχθρικά στρατεύματα», όπου υποθετικά ανήκε. Οι χωρικοί τρομαγμένοι τρέπονταν σε φυγή, βλέποντας το αεροπλάνο να εκτελεί μια σειρά από θεαματικούς ελιγμούς με φοβερό θόρυβο.
[...]
Τα γεγονότα όπως περιγράφονται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» της εποχής εξελίχθηκαν ως εξής: κατά τη διάρκεια της πτήσης του και ενώ ο Καμπέρος πετούσε με το διπλάνο του στα 300 μέτρα, εμφανίστηκε στο ίδιο ύψος το μονοπλάνο του Αργυρόπουλου, που είχε απογειωθεί κι αυτός από το Φάληρο. Αγωνία κατέλαβε τους θεατές καθώς “...Σε μια στιγμή όμως βλέπομεν το διπλάνον του Καμπέρου ταλαντευόμενον εκεί ψηλά ωσάν πτηνόν που επληγώθη. Δεν ήτο όμως τίποτα. Ο καλός αεροπόρος το έβαλε πάλι στη θέση του και μετά τινάς κύκλους κατήλθεν και εκάθησεν θαυμάσια επί της γης...”. Μετά την προσγείωση ο Καμπέρος, μέσα σε επευφημίες από τον κόσμο, προχώρησε προς τον Πρωθυπουργό κ. Βενιζέλο, ο οποίος τον συνεχάρη. Ο αεροπόρος άρχισε να του παραπονείται για τη συμπεριφορά του Αργυρόπουλου, ο οποίος τον εμπόδισε να κάνει τις στροφές που σχεδίαζε. Ο Βενιζέλος του απάντησε ότι και οι δύο πέταξαν καλά. Εν τω μεταξύ ο Καμπέρος είχε αφήσει το αεροπλάνο του στη μέση του διαδρόμου εμποδίζοντας τον Αργυρόπουλο να προσγειωθεί αρχικά, προκαλώντας τα παράπονα του τελευταίου. Το μικρό επεισόδιο τελείωσε εκεί και στη συνέχεια ο Καμπέρος έκανε και δεύτερη πτήση με επικίνδυνους ελιγμούς, πετώντας λίγα μέτρα πάνω από τη γη για να φωνάξει στους αστυνομικούς να παραμερίσουν τον κόσμο για να προσγειωθεί.
[...]
Στις 20 Ιουλίου 1934 τον βρίσκουμε να πετάει για τελευταία φορά, ανταποδίδοντας επίδειξη Άγγλων με ακροβασίες πάνω από αγγλικό αεροπλανοφόρο με αεροπλάνο Avro 180 HP.
Αντιγράφω σχετικό σχόλιο του Νίκου Σαραντάκου στο Linguarium:Και η δικαίωση του Καμπέρου έρχεται τελικά σχεδόν μ' έναν αιώνα καθυστέρηση: http://linguarium.blogspot.com/2010/05/blog-post.html. :)
.
Η απορία μου είναι, πότε καταγράφεται πρώτη φορά η λέξη "τρελοκαμπέρω" σε σώματα κειμένων. Διότι από μια πρόχειρη έρευνα δεν βρήκα ανευρέσεις σε κείμενα παλαιότερα του 1990. Αν είχε κανείς τον χρόνο να ψάξει λαϊκά έντυπα της εποχής του Καμπέρου (π.χ. τον Ρωμηό) να δει αν παραδίδεται έστω το "τρελοκαμπέρος", η άποψη θα ενισχυόταν.