Στις 5 Ιανουαρίου πέθανε η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα
Η Ολυμπία Καράγιωργα γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1934 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της καταγόταν από την ορεινή Αρκαδία και η μητέρα της ήταν Αλεξανδρινή με καταγωγή από τη Λέρο.
Η ίδια υπήρξε μαθήτρια στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Μανσούρας, ενώ στη συνέχεια σπούδασε κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (A.U.C.). Κατόπιν φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Το 1961 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο “Χιλιάδες πρόσωπα της τύχης”. Το 1966 ήρθε η δεύτερη, με τίτλο “Τα μεγάφωνα”. Το 1969 η Ολυμπία Καράγιωργα ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου και σπούδασε θέατρο με τον Χρήστο Βαχλιώτη (μέθοδος Stanislavsky). Δίδαξε για χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και στη Σχολή Μωραΐτη.
Ακολούθησαν οι συλλογές: “Το μεγάλο κύμα” (1974), “Ποιος” (1985), “Προχωρώντας στο χρόνο”, “Σκόρπια” (1997), “Μάτια του έρωτα” (1997), “Χειμώνας στη Λέρο” (Μελάνι, 2009). Έχει μεταφράσει Λόρκα, Ντ. Χ. Λώρενς, Αλμπέρ Καμύ και Ευριπίδη. Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του “Καλιγούλα” του Αλμπέρ Καμύ, το 2010 έλαβε το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή της “Χειμώνας στη Λέρο” και το 2011 με το βραβείο “Όμηρος” του 1ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Ποίησης.
Με το βιβλίο “Γιώργος Σαραντάρης, ο Μελλούμενος” (Δίαυλος, 1995) συνέβαλε στη διάδοση του έργου του ποιητή και ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Σωματείου Γιώργος Σαραντάρης. Τα τελευταία της χρόνια ζούσε στη Λέρο, στο προγονικό σπίτι της μητέρας της.
Το μεγάλο, ευαίσθητο, λυρικό ποιητικό της έργο, με την αδιόρατη μελαγχολία ανεκπλήρωτων ερώτων, αλλά και με τη λύτρωση ως προσδοκία του μέλλοντος, δίκαια τιμήθηκε με το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010. Η ζωή της ήταν μια διαρκής αναζήτηση. Εκφραστική λιτότητα και αισθαντικότητα, μελαγχολία και υπερβατικότητα χαρακτήριζαν την ποίησή της, ενώ η ίδια δόθηκε στην Τέχνη με πολλές μορφές, δημιουργώντας αλλά και ζώντας ποιητικά. Την διέκρινε γενναιοδωρία και ευγένεια. Ενθάρρυνε πολλούς συγγραφείς να προχωρήσουν στη γραφή και εργάστηκε επίμονα για την προστασία της φύσης. Αγαπούσε τη Λέρο και την αγαπούσαν οι συντοπίτες της. Γύρισε και φώλιασε στο οικογενειακό τους αρχοντικό στη Λέρο, όπου και πέθανε.
Αγαπώ τους ανθρώπους που πεθαίνουν μπροστά
στη θάλασσα
έτσι όπως σκύβουν το κεφάλι πίσω, ψηλά, πολύ ψηλά,
να δουν πώς σβήνει το πέταγμα ενός γλάρου.
Η Ολυμπία Καράγιωργα στη Λεξιλογία:
εδώ και
εδώ.