Your slip is showing: Γλωσσικές και μεταφραστικές γκάφες (και μικρολαθάκια)

nickel

Administrator
Staff member
Στο Facebook σπάνια περιφέρομαι και στο Twitter πατάω μόνο όταν με στέλνουν να διαβάσω κάτι. Πήγα σήμερα επειδή προέκυψε ένα γλωσσικό ζήτημα. Για την ακρίβεια, βγήκε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και ισχυρίστηκε σε τιτίβισμά του ότι «τα συλλυπητήρια είναι ειλικρινή αλλά ποτέ θερμά». Δεν ξέρω πού του ήρθε αυτή η ιδέα, έσπευσαν αμέσως κάποιοι και του ανέβασαν το σχετικό λήμμα από το ΛΝΕΓ, που δίνει παράδειγμα «δεχτείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια», οπότε εγώ προσθέτω μόνο το λήμμα από το λεξικό της Ακαδημίας.



Διασκέδασα διαβάζοντας το σχετικό σημείωμα του Βαγγέλη Περρή στην Athens Voice, αλλά ακόμα περισσότερο όταν είδα την απάντηση του Βαξεβάνη, που δεν πτοείται εύκολα, στα σχόλια των αντιτιτιβιστών: «Ισχύει ότι έγραψα».

:cry:
 
Δεν είναι πατέντα του Βαξεβάνη, την έχω συναντήσει κι άλλη φορά αυτή τη ρετσέτα, που βέβαια είναι εντελώς αστήριχτη. Αν όμως το υποστηρίξεις με στόμφο μπορεί να το χάψει κάποιος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως είπε ένας φίλος: «Και τι νόμισες, ότι έμαθαν ελληνικά επειδή άλλαξε η κυβέρνηση;»

«Το ανώτατο δικαστήριο το οποίο ήδη με απόφασή του έχει κρίνει νόμιμο το Διάταγμα για το Ελληνικό, έρχεται τώρα με δύο αποφάσεις της Ολομελείας του και άρει εμπόδια που είχαν υψωθεί και εμπόδιζαν πέραν των άλλων την υλοποίηση της επένδυσης.»

«Το ΣτΕ είχε ήδη κρίνει νόμιμο το Διάταγμα για το Ελληνικό και με τις νεότερες δύο αποφάσεις της Ολομέλειας άρει εμπόδια που είχαν υψωθεί και εμπόδιζαν πέραν των άλλων την υλοποίηση της επένδυσης.»


Το πρώτο από την Καθημερινή, το δεύτερο από τον Σκάι.
https://www.kathimerini.gr/1034192/...royn-ta-empodia-gia-thn-ependysh-sto-ellhniko
http://www.skai.gr/news/greece/arti...te-arei-ebodia-gia-tin-ependusi-sto-elliniko/

Το ενδιαφέρον είναι ωστόσο στον τίτλο, όπου ο τιτλατζής της Καθημερινής φαίνεται να ξέρει καλύτερα απ' όλους:

Σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ αίρουν τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό

ενώ του Σκάι:
Απόφαση του ΣτΕ άρει εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό
 

nickel

Administrator
Staff member
Ας το βάλουμε κι εδώ, να μην είναι μόνο στο Facebook.

"Ωδή σε έναν διορθωτή"
Σήμερα τα ΝΕΑ αφιερώνουν μία ολόκληρη σελίδα με αυτόν τον τίτλο στον Ρισάρ Ερλέν, διορθωτή στη Monde, που πέθανε από λευχαιμία. Η Monde δημοσίευσε γι' αυτόν, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, μία "τρυφερή νεκρολογία" που υπενθυμίζει πόσο σπουδαία είναι η δουλειά των διορθωτών.
Πράγματι είναι και είναι ωραία τα κείμενα και η ιδέα ολόκληρης της σελίδας. Η απουσία των διορθωτών είναι κάθε μέρα εμφανής στον ελληνικό τύπο -για να μην πούμε για τον ηλεκτρονικό! Έχουμε φτάσει στο σημείο να αμφιβάλλουμε ποια είναι η σωστή ορθογραφία ή διατύπωση από τα πολλά λάθη με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Πριν λίγες μόνο μέρες διάβασα το καθιερωμένο πλέον "των παχέων αγελάδων". Τα ίδια και σε άλλες εφημερίδες ακόμη και σε ανακοινώσεις του προηγούμενου Υπουργείου Παιδείας για να μην πούμε του προηγούμενου πρωθυπουργού!
Η γλώσσα είναι η σπονδυλική στήλη μιας κοινωνίας. Μπορεί η γλώσσα να αλλάζει, να αναπτύσσεται, το σωστό και το λάθος να μεταβάλλονται στη διαδρομή του χρόνου αλλά πάντα υπάρχει σωστό και λάθος και πάντα κάποια αντίσταση στο ό,τι νάναι και στις εύκολες αλλαγές είναι χρήσιμη.
Οι διορθωτές είναι πάρα πολύ σπουδαίοι, στηριζόμαστε πάνω τους, και πρέπει να τους δίνουμε δουλειά και να τους ακούμε για να κρατάνε τη γλώσσα ζωντανή.

Βάσω Κιντή
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Οι διορθωτές είναι πάρα πολύ σπουδαίοι, στηριζόμαστε πάνω τους, και πρέπει να τους δίνουμε δουλειά και να τους ακούμε για να κρατάνε τη γλώσσα ζωντανή. Βάσω Κιντή
Και να ευχηθούμε να σταματήσουν οι ξένες εταιρείες να χρίζουν "διορθωτή" όποιον απλώς τυχαίνει να μιλάει (προσοχή, είπα "μιλάει", όχι "γνωρίζει") τη μητρική του γλώσσα.
 
Ξενοδοχείο της Πελοποννήσου μετονομάστηκε (πρόσφατα, μάλλον) σε Casa Marron. Ρωτάμε και κανέναν ισπανομαθή πριν κάνουμε τέτοια βήματα.

Βέβαια, είναι και το θέμα του ποιος θεωρείται ισπανομαθής στην Ελλάδα. Σε ισπανική σειρά της δημόσιας τηλεόρασης, μια κοπέλα παθαίνει κρίση πανικού. Μια άλλη κοπέλα νιώθει τύψεις κι αναρωτιέται μήπως φταίει αυτή γιατί "esta mañana discutimos". To μαντέψατε πολλοί φαντάζομαι, το πρωί τσακώθηκαν. Στον υπότιτλο όμως, είχαν απλά "μια συζήτηση". Λέω θα 'ταν η κακιά η στιγμή, συμβαίνουν αυτά. Λίγο αργότερα όμως, όταν το fin de semana έγινε το τέλος της εβδομάδας, έχασα κάθε ελπίδα.
 
Οπως αναφέρει η επιθεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα σε επίπεδο ρεκόρ 1,13% του ΑΕΠ και ίδρυσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, βάσει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη – και για να το επιτύχει αυτό «θα πρέπει να μεταφέρει την έρευνα και την τεχνολογία από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης». Αρα καλώς τα είχαν τακτοποιήσει ο Φωτάκης και ο Τσίπρας τα θέματα της έρευνας να ανήκουν στο Παιδείας, ή τελικά πρέπει να περάσουν σε άλλο υπουργείο; Καμία άκρη δεν βγαίνει, κανένα συμπέρασμα.

Και πράγματι δεν θα έβγαινε άκρη και συμπέρασμα αν έλεγε αυτά το editorial του Nature. Μόνο που έγραφε το αντίθετο:

The Syriza government’s signature achievements include raising public spending on research to a record level of 1.13% of gross domestic product; creating the Hellenic Foundation for Research and Innovation (HFRI) in Athens, an independent national agency for basic research modelled on the European Research Council; and forming industry-friendly research programmes... Greece’s incoming prime minister, Kyriakos Mitsotakis, has pledged to do more to spur economic development. To achieve this, he has transferred research and technology out of the education ministry and into the ministry of development and investments... Researchers are right to be concerned.
 
Για να μην παρεξηγηθώ και κατηγορηθώ πάλι ότι άλλο ψηφίζω και άλλο υποστηρίζω ;) θεωρώ ότι πέρα από διαφορές ρητορικής και αισθητικής (όπου ο καθένας έχει την υποκειμενική του σεβαστή γνώμη) η πολιτική στην έρευνα ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς όπου η προηγούμενη κυβέρνηση διέφερε αισθητά, με χειροπιαστούς όρους, από προκατόχους και συνεχιστές.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μερικά προσωπικά σχόλια:

Δεν έχω ιδέα για τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ή του κ. Φωτάκη συγκεκριμένα, στον τομέα της έρευνας και δεν σκοπεύω να τις αμφισβητήσω. Μακάρι ότι καλό έχει κάνει να συνεχιστεί — και να γίνει καλύτερο. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να θέλει μια εκσυγχρονιστική κυβέρνηση;

Δεν θα συνέκρινα τα δύο κομμάτια —την επιστολή στους NYT από τη μια και το κύριο άρθρο του Nature από την άλλη—, όπως κάνει ο κ. Δεβετζόγλου. Η πρώτη ήταν μια συμπυκνωμένη και απόλυτα ακριβής εκδοχή του αντιπολιτευτικού αφηγήματος του Σύριζα — σε θέση επιστολής. Έγινε η διόρθωση που έδειχνε ότι το κείμενο ήταν εντελώς κατευθυνόμενο και διόλου αμερόληπτο και έκλεισε το θέμα.

Στην περίπτωση του Nature έχουμε κοτζάμ editorial! Που μόνο θετικά έχει να πει για τον κ. Φωτάκη, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Φωτάκης έχει γερές άκρες στο περιοδικό. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θεωρώ ότι το άρθρο επιτίθεται στη νέα κυβέρνηση και ο δημοσιογράφος του Protagon υπερβάλλει σε πολλούς χαρακτηρισμούς. Και κάνει και μεταφραστικά λάθη.

Το συγκεκριμένο μεταφραστικό λάθος, από «he has transferred» σε «θα πρέπει να μεταφέρει» (δηλαδή διάβασε ο δημοσιογράφος «he has to transfer»;), οδηγεί τον δημοσιογράφο στο συμπέρασμα ότι «καμία άκρη δεν βγαίνει». Όμως, με λίγη παραπάνω προσοχή, με λίγο καλύτερα αγγλικά και γνώση της αγγλικής δημοσιογραφίας, βλέπει κανείς ότι το άρθρο απλώς θέλει να διαφυλαχθεί η κληρονομιά του κ. Φωτάκη. Ό,τι είναι καλά καμωμένο, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτεί. Και ό,τι πειράζουν και αλλάζουν οι καινούριοι, ας μας το εξηγούν έτσι που να το καταλαβαίνουμε.
 

SBE

¥
Στην περίπτωση του Nature έχουμε κοτζάμ editorial! Που μόνο θετικά έχει να πει για τον κ. Φωτάκη, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Φωτάκης έχει γερές άκρες στο περιοδικό.

Δεν έχω ιδέα ποιος είναι ο κύριος Φωτάκης, πάντως έπεσες μέσα στο πώς βλέπει το Nature γενικότερα την Ελλάδα. Όποτε έχουμε κυβέρνηση αριστερά του κέντρου τους τρέχουν τα σάλια και όποτε έχουμε κυβέρνηση δεξιά του κέντρου (ή υπηρεσιακή, εθνικής ενότητας και λοιπές παραλλαγές) πιάνουν τους θρήνους και τους οδυρμούς. Κλασσική ενστικτώδης αντίδραση των επαναστατών του καναπέ, αρκεί να είναι η επανάσταση σε άλλη χώρα. Το ίδιο είναι κι η Γκάρντιαν.
 

nickel

Administrator
Staff member
έπεσες μέσα στο πώς βλέπει το Nature γενικότερα την Ελλάδα

Γι' αυτό είπα ότι έχει γερές άκρες στο περιοδικό και δεν είπα ότι έχει γερό μέσο. :)
 
Δεν έχω ιδέα ποιός είναι ο κύριος Φωτάκης

Θα είχες αν ασχολιόσουν με τη φυσική πλάσματος - ή με την έρευνα στην Ελλάδα. Εν προκειμένω, κατά την ταπεινή μου άποψη (και εμπειρία), άκρες-ξεάκρες δίκιο έχει το Nature αν και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση στο άμεσο μέλλον. Εκτός αν ο εγνωσμένης επιστημοσύνης νέος πολιτικός προϊστάμενος της έρευνας αποφασίσει να παρέμβει δυναμικά (και δεν εννοώ τον ΓΓΕΤ)!
 
Στο προχθεσινό ματς της Εθνικής Ελλάδας, από το γνωστό ντουέτο καλαθοσφαιρικού σχολιασμού μάθαμε ότι
- [κάποιος ταλαντούχος παίκτης] είναι φυσικό φαινόμενο και
- [για να χτιστεί μια καλή ομάδα πρέπει να έχει και ικανούς αντιπάλους], γιατί "χρειάζονται και τα αντίπαλα*δέοντα".

Επίσης ακούστηκε 2-3 φορές η φράση "είναι όλοι εξαιρετικοί". Η φράση μόνη της δεν στέκει λογικά γιατί αν είναι ΟΛΟΙ εξαιρετικοί, τότε παύουν να είναι "εξαιρετικοί" και γίνονται όλοι κανονικοί. Αλλ΄ ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το δείγμα δεν είναι οι παίκτες της ομάδας αλλά όλοι οι έλληνες καλαθοσφαιριστές, τότε εξυπακούεται ότι, σε σύγκριση με όλους αυτούς, αυτοί που συμμετέχουν στην Εθνική πρέπει να είναι "εξαιρετικοί".
 
Top