Σχετικά με τον πίνακα αυτό Παλ, δε νομίζω ότι είναι τόσο εύκολα τα συμπεράσματα για τις συντάξεις. Χωρίς να έχω διάθεση αυτή τη στιγμή για επιπλέον στοιχεία (και θα προτιμούσα να μη με αναγκάσετε να χαλάσω το τριήμερό μου να σας βρω στοιχεία, τα δείχνει ο πίνακας της Παλ), να τι μου λέει ο πίνακας:
Στην Ελλάδα η ελάχιστη σύνταξη είναι του ΟΓΑ, στην οποία βρέθηκαν και όσοι δεν είχαν φροντίσει για άλλη σύνταξη στη ζωή τους. Ομοίως, ένα σωρό Έλληνες παίρνουν την ελάχιστη του ΙΚΑ γιατί αντί να πληρώνουν εισφορές για πλήρη σύνταξη τα έβαζαν στην τσέπη και πλήρωναν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Μ'άλλα λόγια το ποσοστό των χαμηλοσυνταξιούχων της κατώτατης σύνταξης είναι πολύ μεγάλο, σ'αυτούς οι μειώσεις ήταν ελάχιστες ή και μηδέν ή όπως βλέπουμε πιο πάνω, αρνητικές (δηλαδή πήραν αύξηση). Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι στις κατηγορίες 8,9,10, δηλαδή στο ανώτερο 30% (αν διαβάζω σωστά τον πίνακα). Να θυμίσω επίσης ότι οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τους μισθούς γενικά (π.χ. για τους μηχανικούς τελευταία φορά που κοίταξα, η μέγιστη σύνταξη ήταν πολύ πολύ χαμηλότερη από το μισθό που όριζε η συλλογική σύμβαση)
Βλέπω και μια δυσανάλογη αύξηση στη μέση της κλίμακας, ενώ θα έπρεπε να είναι η αύξηση στο κάτω μέρος της κλίμακας, αλλά αυτά είναι τα θαύματα της Ελλάδας που δεν βοηθάει τους φτωχούς αλλά τους μικρομεσαίους.
Αντίστοιχα βλέπω στους μισθούς (που υποθέτω είναι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μαζί) μεγάλες μειώσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες, που νομίζω ερμηνεύεται με την άνοδο της ανεργίας. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι χαμηλόμισθοι ανειδίκευτοι και όσοι έχουν λιγότερα προσόντα (κανένας από τους συμφοιτητές μου ηλ/μηχ δεν έχασε τη δουλειά του τα τελευταία πέντε χρόνια, είτε δημόσια είτε ιδιωτική, ενώ από την άλλη αυτό συνέβη σε όλους σχεδόν τους ανειδίκευτους που ξέρω). Αν βγάλουμε από το λογαριασμό τις τρεις κατώτερες κατηγορίες βλέπουμε ότι οι μισθοί μειώνονται σταδιακά.
Τώρα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες/ εμπόρους που μάλλον αφορούν τους Λεξιλόγους περισσότερο, πάλι βλέπουμε ότι όσοι είχαν χαμηλό εισόδημα είχαν τις περισσότερες μειώσεις, προφανώς για τους ίδιους λόγους με τους μισθωτούς. Οι μπλοκάκηδες που έκαναν μερικά μεροκάματα εδώ- εκεί τώρα δεν έχουν δουλειά ή έχουν πολύ λιγότερη και μικροκαταστηματάρχες βάζουν λουκέτο. Ενώ στις υψηλότερες κατηγορίες οι μειώσεις είναι μικρότερες. Τώρα, το ότι στα ποσοστά φαίνεται ότι οι εμπορικές δραστηριότητες είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις δεν με παραξενεύει καθόλου. ΑΥΤΟΣ είναι ο ορισμός της οικονομικής ύφεσης. Να τον επαναλάβω γιατί τον ξεχνάμε:
Οικονομική ύφεση= ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας
Απο το σχολικό βιβλίο:
Η φάση της ύφεσης χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη ανεργία, έλλειψη επενδύσεων και ανεπαρκή ζήτηση καταναλωτικών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που παράγουν τόσο καταναλωτικά όσο και κεφαλαιουχικά αγαθά έχουν αχρησιμοποίητη ή πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα.
Και ναι, συνήθως τις υφέσεις τις περνάνε χωρίς σημαντικές απώλειες οι συνταξιούχοι που δεν έχουν παίξει τη σύνταξή τους στη ρουλέτα (χρηματιστήριο) και οι μισθωτοί που διατηρούν τη δουλειά τους, ενώ τις περνάνε χειρότερα όσοι απασχολούνται σε κλάδους με ρίσκο.
Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μόνο κρατικά οικονομικά προβλήματα αλλά και γενικότερη οικονομική ύφεση η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν και παγκόσμια, δηλαδή δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για εμπορική ανάπτυξη εκτός Ελλάδας. Και φυσικά χάνοντας τον μεγάλο τους πελάτη, το δημόσιο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, χάνουν πολύ περισσότερα.
Η εντύπωση που έχω κοιτάζοντας απ'έξω είναι ότι σε γενικές γραμμές η μείωση των εισοδημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο την έκαναν να φαίνεται τα ΜΜΕ και το γενικότερο κλίμα σύγχυσης που επικρατούσε στην Ελλάδα- σε συνδυασμό με την ευκαιρία που δόθηκε στον κάθε Έλληνα να κλαίγεται ότι δεν έχει μία. Στο επικοινωνιακό θεωρώ ότι απέτυχαν όλες οι κυβερνήσεις. Κι αυτή η αποτυχία διχάζει τον ελληνικό λαό, κι έτσι διαβάζω και στην Λεξιλογία "την κρίση να πληρώσει
η συνταξιοδοτημένη ολιγαρχία" και "φονιάδες των λαών, δημόσιοι υπάλληλοι"