Περιέργως θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Έλλη στα περί εκδικητικότητας. Αν και αυτό το έλεγα από την αρχή: δεν θα βρούμε άκρη αν ο ένας Έλληνας στραφεί εναντίον του άλλου κι αν γκρινιάζουμε ότι για όλα φταίνε οι άλλοι. Όπως βγαίνατε από τα ρούχα σας όταν με τις μειώσεις των μισθών των δασκάλων είχαν δηλώσει κάποιοι δάσκαλοι ότι θα σταματήσουν να κάνουν δουλειά, ε, τα ίδια λέτε κι εσείς και μας βγάζετε από τα ρούχα μας.
Να θυμίσω ότι την απόφαση του ΣτΕ δεν την έχουμε ακόμα, οπότε δεν ξέρουμε ούτε πώς θα εφαρμοστεί ούτε για ποιούς. Βλέπω στο άρθρο ότι λέει ότι θα ισχύσει για όσους έχουν κάνει προσφυγές. Όσοι δεν έχουν κάνει τί θα γίνουν;
Επίσης, μπορεί να επικαλεστεί το κράτος έκτακτη ανάγκη ρευστότητας και να τα δώσει με περιορισμούς, π.χ. σε ειδική έκδοση ομολόγων δημοσίου που δεν θα μεταβιβάζεται και δεν θα εξαργυρώνεται για 20-30 χρόνια (που σημαίνει ότι θα έχουν πεθάνει οι περισσότεροι δικαιούχοι). Ή μπορεί να αυξήσει το κράτος τη φορολόγηση συντάξεων με αποτέλεσμα να μην αλλάζει το καθαρό ποσό της σύνταξης. Και τέλος μην ξεχνάτε ότι η μείωση της σύνταξης περιλάμβανε δυο- τρεις μειώσεις. Μία ήταν η μείωση της σύνταξης, τα άλλα ήταν κρατήσεις και έκτακτες εισφορές, οι οποίες δεν φαίνεται να καταργούνται γιατί δεν αναφέρονται πουθενά. Και επίσης, παρ' όλη τη γκρίνια που έδινε την εντύπωση ότι μείναν στο δρόμο συνταξιούχοι στρατηγοί και μεγαλοεργολάβοι, οι μειώσεις δεν ήταν πολύ μεγάλες για τους περισσότερους.
Τέλος, όσοι δεν αντιλαμβάνεστε τί πρόβλημα θα είναι η απόφαση αυτή για την κυβέρνηση μάλλον δεν προσέχετε πολύ. Γιατί θα περιμένουν τώρα όλοι (όχι μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ) να ανέβει η σύνταξή τους, κι αν αυτό δεν συμβεί σε λογικό χρονικό διάστημα θα ζητήσουν την κεφαλή του πρωθυπουργού επί πίνακι.
ΥΓ Η μητέρα μου που παίρνει σύνταξη ΙΚΑ είχε μείωση περίπου 15% (το ακριβές ποσό μου διαφεύγει). Στην επικουρική της σύνταξη, που ήταν από ταμείο πλήρως ανταποδοτικό και με υγιή λογιστικά και αποθεματικά πριν μια πενταετία, η μείωση ήταν της τάξης του 50-60%, αλλά το ποσό ήταν φυσικά πολύ μικρότερο. Αλλά δε βλέπω να γίνεται λόγος για τις επικουρικές.
ΥΓ2 Αν βεβαίως είχαμε εφαρμόσει το μνημόνιο που υπογράψαμε δεν θα είχαμε κάνει περικοπές συντάξεων, οπότε δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα τώρα.