Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Εγώ χαίρομαι που θα υποστώ μόνο λίγες μέρες προεκλογική περίοδο, μια που μετά φεύγω.
Βεβαίως αν το κύριο σύνθημα είναι αυτό που είδα να γράφει στο φέισμπουκ του ένας γνωστός μου (να διώξουμε το φασισμό και λοιπές μεγαλοστομίες), έχετε να περάσετε πολύ καλά οι υπόλοιποι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τα κάναμε θάλασσα...


Ας καταγραφεί και το πρωτοσέλιδο του ιστότοπου του BBC (είναι εικόνα, δεν δουλεύουν οι σύνδεσμοι):

 

nickel

Administrator
Staff member
Πρώτα, δύο γλωσσικά από τα κάπως περισσότερα που περιλαμβάνει το άρθρο:

παραλληλισμοί του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΑΜ
Θα το μπέρδεψε με τον ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ ωστόσο είναι Μέτωπο (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και ουδέτερο.

στη διατύπωση του Τσίπρα «θα διαπραγματευτούμε σκληρά με τους ευρωπαίους και θα επιβάλλουμε τους όρους μας»
Και πιο κάτω:
Θα κρατούσε, όπως εξαγγέλει, σκληρή στάση απέναντι στους δανειστές μας

Ένα πρόβλημα με τα λ το έχει. Βεβαίως: «θα επιβάλουμε» (άπαξ, όπως το «θα διαπραγματευτούμε») και «εξαγγέλλει» (κάθε φορά — δεν υπάρχει «εξαγγέλει», μόνο «εξαγγείλει»).

Κατά τ' άλλα, το άρθρο του Απόστολου Δοξιάδη στο protagon.gr έχει ενδιαφέρον με την προκλητική του ανάλυση και θα ήθελα να το ξαναδιαβάσω σε, ας πούμε, δύο μήνες.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=38818
 
Εγώ θα επισήμαινα το εξής:
[ένα κόμμα] ξεκάθαρα μαρξιστικό, αλλά χωρίς το λενινιστικό, κατ’ ευφημισμό λεγόμενο, «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό»
ορθή γραφή: [ένα κόμμα] ξεκάθαρα μαρξιστικό, αλλά χωρίς τον λενινιστικό, κατ’ ευφημισμό λεγόμενο, «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό»
 

nickel

Administrator
Staff member
Γλωσσικό: (Τι κατάντια κι αυτή, να συζητάμε τα νι μας στο πολιτικό νήμα.)

Συμφωνώ ότι έπρεπε, αλλά δεν θυμόμουν ποιο ήταν το τρίτο που με ενόχλησε περισσότερο και βαριόμουν να ξαναδιαβάσω όλο αυτό το τεράστιο κείμενο. Και με ενόχλησε ιδιαίτερα επειδή αυτές τις μέρες έχω βαρεθεί να αλλάζω κάποια «το διαδικτυακό τόπο» σε «τον διαδικτυακό τόπο». Μα χάθηκε ο μονολεκτικός «ιστότοπος»;
 
Προσωπικά (αν ήμουν συγγραφέας, ας πούμε, αν δημοσίευα κάτι δικό μου) αντέχω την έλλειψη του νι όταν παρεμβάλλεται μόνο 1 (ένα) επίθετο. Το απαιτώ από τον εαυτό μου από τα δύο και πέρα, ή όταν υπάρχει κάτι άλλο που παρεμβάλλεται. Πιστεύω πως αυτό αντιστοιχεί περισσότερο στην προφορική χρήση. Ξέρω ότι κάποιοι δυσανασχετούν όταν ακούν να γίνεται επίκληση της προφορικής χρήσης προκειμένου περί μιας "απλής", κατ' αυτούς, "σύμβασης" του γραπτού λόγου, αλλά διαφωνώ με αυτή τους την αντίληψη.
 

Earion

Moderator
Staff member
θα μεταμορφωθεί εν μια νυκτί, από μεγάλος ηγέτης της διεθνούς αριστεράς, σε έναν «είπα-ξείπα» Έλληνα πολιτικό.

Προτιμώ:

θα μεταμορφωθεί εν μια νυκτί από μεγάλο ηγέτη της διεθνούς αριστεράς σε έναν «είπα-ξείπα» Έλληνα πολιτικό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Προτιμώ:

θα μεταμορφωθεί εν μια νυκτί από μεγάλο ηγέτη της διεθνούς αριστεράς σε έναν «είπα-ξείπα» Έλληνα πολιτικό.

Ο Κώστας θα σου πει επίσης «εν μιά νυκτί». :-)

Αλλά η διόρθωση της πτώσης είναι πιο μεγάλη συζήτηση και μακάρι να ήξερα πού να την εντάξω.
 
Νομίζω το σωστό είναι με ονομαστική. Επιπλέον, το "από μεγάλο ηγέτη" μπορεί να εκληφθεί ως ποιητικό αίτιο του ρήματος.

Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να κάνει την αιτιατική υποχρεωτική θα ήταν αν το "ηγέτη" είναι αντικείμενο του μεταμορφωθεί, αλλά δεν είναι:

Θα μεταμορφωθεί (από μεγάλος ηγέτης που θα μπορούσε να γίνει) σε έναν "είπα-ξείπα" Έλληνα πολιτικό.

Ο ηγέτης δηλαδή είναι κατηγορούμενο ενός σιωπηρού ρήματος "γίνομαι". Δεν υπάρχει συντακτικός δεσμός ανάμεσα στο "μεταμορφωθεί" και στο "ηγέτη".

Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη σειρά:
Από μεγάλος ηγέτης (που θα μπορούσε να γίνει) / Από εκεί που θα μπορούσε να γίνει μεγάλος ηγέτης, θα μεταμορφωθεί σε έναν "είπα-ξείπα" Έλληνα πολιτικό.

*Από δήμαρχο κλητήρας;

Η αιτιατική μού φαίνεται πως "στέκει", όσο στέκει, λόγω μιας "έλξης" που ασκεί το "σε" που ακολουθεί, σε συνδυασμό με το "από". Τόσο το "σε" όσο και το "από" συντάσσονται με αιτιατική.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν κάνω προβλέψεις για τις εκλογές — κυρίως επειδή θέλω να διαψευστούν. :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231378851#ref=newsroombox

Η εφημερίδα αναφέρεται σε στατιστικές που δημοσιεύουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 35.000 έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία. Σε αντίθεση με τους μετανάστες της δεκαετίας του 1950, οι σύγχρονοι μετανάστες έχουν υψηλή εκπαίδευση, τονίζει ο Guardian.

Η νέα αυτή γενιά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές της Κυριακής και πολλοί θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν.

Να μπορούσαμε να κάνουμε μια δημοσκόπηση, να μάθουμε τι ψηφίζουν αυτοί.

(Μήπως πρέπει να ξενιτευτώ, για να μου έρθει και μένα καμιά έμπνευση...; )
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι:

(α) Ευρώ και ενιαία αγορά (ΕΕ+ΕΖΕΣ) με ανοιχτά σύνορα σημαίνει και ευκολία μετακίνησης των εργαζομένων σε αναζήτηση καλύτερων αποδοχών και συνθηκών εργασίας (οι Γερμανοί γιατροί μετακινούνται, καταναλογία, προς την Ελβετία και τη Νορβηγία).

(β) Η γνώση και οι φορείς της είναι από τα πολυτιμότερα εξαγώγιμα αγαθά στη σημερινή παγκόσμια οικονομία -- και, όπως φαίνεται, πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονές μας είναι από τα καλύτερα προϊόντα της χώρας μας.

Με άλλα λόγια, η τάση αυτή μάλλον θα ενισχυθεί παρά θα αντιστραφεί (εκτός αν βρούμε τρόπο να φέρνουμε Γερμανούς ασθενείς για θεραπεία στην Ελλάδα, όπως ήδη κάνουν π.χ. στην Τουρκία).
 

SBE

¥
Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι ο Έλληνας φορολογούμενος ξοδέυει μέσω των φόρων του για την εκπαίδευση αυτών των γιατρών, χωρίς όμως να επωφελείται τελικά η Ελλάδα από την παιδεία που τους προοσφέρει. Και η ιατρική είναι το πιο καλό παράδειγμα γιιατι δεν σπουδάζει κανείς ιατρική από αγάπη προς την γνώση και την πνευματική καλλιέργεια αλλά γιατί θέλει να γίνει γιατρός (και να προσφέρει στο σύνολο κλπ κλπ). Και το αναμενόμενο είναι ότι θα γίνει γιατρός, όχι ότι θα γίνει θεωρητικός της υγείας.

Άρα από τη σκοπιά της παιδείας μόνο ή θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή συνδεση του αριθμού φοιτητών με την αγορά της Ελλάδας, με αντίστοιχο περιορισμό των διαθέσιμων θέσεων και κλείσιμο σχολών ή θα πρέπει να βρούμε τρόπο να κάνουμε εξαγωγή παιδείας, πιθανόν περιορίζοντας τις θέσεις για ντόπιους στους αριθμούς που ζητάει η χώρα και αυξάνοντας τις θέσεις για αλλοδαπούς που θα πληρώνουν δίδακτρα. Έτσι θα μπορούμε ίσως να χρηματοδοτήσουμε άλλους κλάδους της παιδείας ή ακόμα και αναγκες της υγείας (περισσότερες νοσοκόμες στα νοσοκομεία, π.χ.)

Αυτά για την ιατρική και μερικούς άλλους κλάδους σπουδών που οδηγούν σε συγκεκριμένη επαγελματική σταδιοδρομία.
Παρεμπιπτόντως, να πω ότι διαφωνώ εν μέρει με το ότι η γνώση είναι από τα πολυτιμότερα εξαγώγιμα αγαθά κλπ κλπ. Θεωρητικά ναι. Στην πράξη με ένα πτυχίο επιστημών υγείας (ιατρική, οδοντιατρική, νοσηλευτική κλπ) έχεις εξαφαλίστεί επαγγελματικά (όχι απαράιτητα οικονομικά) οπουδήποτε στον πλανήτη.

Αλλά αυτή η συζήτηση είναι περισσότερο για άλλο νήμα, όχι για εδώ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Άρα από τη σκοπιά της παιδείας μόνο ή θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή συνδεση του αριθμού φοιτητών με την αγορά της Ελλάδας, με αντίστοιχο περιορισμό των διαθέσιμων θέσεων και κλείσιμο σχολών [...]
Και τι θ' απογίνουν οι κκ Καθηγηταί; :scared:
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αλλά αυτή η συζήτηση είναι περισσότερο για άλλο νήμα, όχι για εδώ.
Για εδώ είναι αλλά ας την αφήσουμε από βδομάδα.

Εδιτ: Πρόλαβε άλλος... :D
 
Top