Μια και το έκανε θέμα και το Σπίγκελ...
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231360268
Η είδηση
στην οποία παρέπεμπα στο #2728 ήταν καλά διατυπωμένη. Πρόκειται για έλεγχο χρηματικών εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ που έστειλαν δημόσιοι υπάλληλοι σε τράπεζες του εξωτερικού. (Βλέπε
προηγούμενη είδηση). Είναι έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που διέταξε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους δικούς του σκοπούς (αναζήτηση επιόρκων), όχι το Υπουργείο Οικονομικών. (Από την αρμοδιότητα του Σώματος εξαιρούνται αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.ά.) Πιθανολογώ ότι δεν μπορεί να ζητήσει έλεγχο των καταθέσεων, αλλά η τοπική και η διεθνής νομοθεσία επιτρέπει τον έλεγχο των εμβασμάτων προς και από το εξωτερικό. Δεν ενδιέφεραν στη συγκεκριμένη έρευνα τα εμβάσματα επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών, όπου επίσης ενδημεί η φοροδιαφυγή. Δεν ξέρω πόσο αναμενόμενο ήταν ότι οι καθηγητές φτιάχνουν τόσο σημαντικό κομπόδεμα από τα ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία: για πόσους καθηγητές μιλάμε, για τι ποσά, για οικονομίες πόσων ετών, είναι όλα τα ποσά προϊόν φοροδιαφυγής; Γράφεται ξεκάθαρα ωστόσο: «Η μεταφορά χρημάτων δεν υποδηλώνει από μόνη της κάποια παράτυπη ενέργεια» και «Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί στο εξωτερικό δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα». Αυτά, όπως λέει και η είδηση, είναι υπόθεση της φορολογικής Δικαιοσύνης.
Εμένα μου άρεσε το ότι τα στελέχη του υπουργείου λένε ότι δεν εντοπίζεται ο (αναμενόμενος) αριθμός εφοριακών επειδή αυτοί ξέρουν τα κόλπα. Για παράδειγμα (προσθέτω εγώ): η αρχική είδηση δείχνει ότι ο έλεγχος έγινε σε δημόσιους υπαλλήλους και εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ. Δεν έγινε π.χ. σε εμβάσματα των 50.000 ευρώ που έδιωξαν οι πέντε ξαδέλφες οι κομμώτριες, ή δεν ξέρω τι άλλο κάνουν οι εφοριακοί — μόλις μου περισσέψουν 50.000 ευρώ θα σας το πω. Πάντως, αν διαβάσω πότε σε είδηση ότι μεταφραστές έκρυψαν τέτοια ποσά, θα νιώσω σαν την Πόντια πόρνη του ανέκδοτου.