Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Από οράματα για νέα κόμματα στην Ελλάδα της τελευταίας πενταετίας πάμε μια χαρά.

nickel

Administrator
Staff member
Για την ενημέρωσή σου, Λονδρέζα, ο Βούλγαρης ήταν επικεφαλής της ναυαγησάσης Κίνησης των 58.

SBE

¥
Αυτό δεν θα έλεγα ότι είναι στα υπέρ του.

Στο μεταξύ εγώ είμαι της κίνησης των δύο ποδών. Κινούμαι με τα πόδια προς το ψυγείο για το επόμενο κομμάτι γλυκό.

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό δεν θα έλεγα ότι είναι στα υπέρ του.
Ούτε στα κατά του. Δεν έχει «κάψει» αυτό που ήταν: ένας καθηγητής που κάποιοι εκτιμούμε για τις εύστοχες αναλύσεις του.

Τι να κάνουμε, δεν μπορούν όλοι να έχουν την επιτυχία του Νάιτζελ Φάρατζ.

nickel

Administrator
Staff member
Το πιο ωραίο στην είδηση για τα λεφτά από ιδιαίτερα, φακελάκια και άλλα αδήλωτα έσοδα που έγιναν καταθέσεις στο εξωτερικό:

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στελέχη του υπουργείου στο γεγονός πως μεταξύ των ελεγχομένων δεν εντοπίζεται μεγάλος αριθμός εφοριακών. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αποταμιεύσεις ή με εμβάσματα στο εξωτερικό σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων. Απλώς οι εφοριακοί γνωρίζουν τη διαδικασία εκ των έσω και δεν προχώρησαν σε σπασμωδικές κινήσεις μεταφοράς χρημάτων με τον τρόπο που έκαναν άλλοι εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231359853

Λεφτά υπάρχουν. Η τεχνογνωσία λείπει. :-)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όλοι οι πελάτες και οι φίλοι και συγγενείς κάποιου γνωστού μου, χρηματιστή το επάγγελμα, θα πρέπει να του κάνουν αγωγή επειδή τους πρώτους μήνες του 2010 έπαιρνε τηλέφωνο όλους αυτούς που αναφέρω και τους συνιστούσε να μεταφέρουν αμέσως τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αφού οι τράπεζες σε λίγες μέρες κλείνουν, χρεοκοπούν και τα παρόμοια. Αν τώρα έβαλε μερικούς από αυτούς σε περιπέτειες με το ΣΔΟΕ, νομίζω ότι αυτός πρέπει να πληρώσει τη ζημιά.

nickel

Administrator
Staff member
Νομίζω ότι με τη μετακίνηση των χρημάτων πήραν απλώς προτεραιότητα στους ελέγχους. Είτε έχεις υπέρογκες καταθέσεις (εδώ ή έξω) ή τρόπο διαβίωσης αναντίστοιχο προς τα έσοδα που δηλώνεις, κάποια στιγμή θα μπεις κάτω από το μικροσκόπιο. Θα γλιτώσουν μόνο οι ζητιάνες που τα κρύβουν κάτω από το πάπλωμα μέχρι να πεθάνουν. Και οι νόμιμες φαγάνες, φυσικά. :-)

Πάντως μειώσεις των καταθέσεων στις τράπεζες, για να τα λέμε κι όλα, δεν έγιναν μόνο από μεταφορές χρημάτων αλλά και από την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της φορολόγησης.

nickel

Administrator
Staff member
Μα, κόσμος και κοσμάκης συντηρείται από τις όποιες καταθέσεις και περιμένει υπομονετικά μήπως έρθει η περιβόητη ανάπτυξη ή μήπως πέρασε απέξω, κοίταξε μέσα, τρόμαξε και έφυγε; Ωστόσο, κανένας δεν σε τιμωρεί ή δεν σε ελέγχει για τη μείωση των καταθέσεών σου. Τα εμβάσματα στο εξωτερικό τα θεωρούν ενδεχομένως επιλήψιμα για άλλους λόγους, όχι επειδή μείωσαν τις καταθέσεις. Με άλλα λόγια, δεν καταλαβαίνω γιατί έγραψες αυτό που έγραψες.

Το έγραψα γιατί μερικοί στην κυβέρνηση έχουν πει τα μύρια όσα για τις μειώσεις των καταθέσεων, ξεχνώντας έναν από τους βασικούς λόγους για την ύπαρξη του φαινομένου. Επίσης τα μίντια βιάζονται να προβούν σε χαρακτηρισμούς για εμβάσματα που μπορεί να είναι απολύτως νόμιμα. Από 'κεί και πέρα, δεν είναι τα εμβάσματα που οδηγούν σε ελέγχους.

nickel

Administrator
Staff member
Νομίζω ότι όλα τα εμβάσματα είναι νόμιμα. Τα μεγάλα ποσά εμβασμάτων από μισθοσυντήρητους είναι ύποπτα για λόγους που εξηγήθηκαν.

Η πρακτική αποστολής εμβάσματος είναι νόμιμη, το έμβασμα μπορεί να μην είναι. Πρέπει να είναι από χρήμα που έχει αποκτηθεί από νόμιμη δραστηριότητα, όχι απλώς από μη μαύρη δραστηριότητα (εννοώντας ότι η αφορολόγητη δραστηριότητα είναι επίσης παράνομη αλλά η δουλειά μπορεί να είναι καθ' όλα νόμιμη, κατά τ' άλλα, ενώ π.χ. λεφτά από εμπόριο ναρκωτικών δεν μπορούν ποτέ να είναι νόμιμα). Τα μεγάλα ποσά από μισθοσυντήρητους μπορεί να είναι ύποπτα, δεν είναι απαραιτήτως παράνομα όμως και ούτε από μόνα τους είναι λόγος ελέγχου. Εκτός κι αν μιλάμε, πια, για εκατομμύρια. Αιτία για έλεγχο μπορεί να είναι η κατάθεση μεγάλων ποσών.

SBE

¥
Αν κάποιος είναι μισθοσυντήρητος κι έχει αδικαιολόγητα μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα, τα εμβάσματα μας μάραναν; Όχι οι καταθέσεις;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ακριβώς. Όταν ένας εφοριακός έχει καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό, κτγμ είναι λόγος ελέγχου.

Φυσικά και είναι όταν πρόκειται για μεγάλες καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από νόμιμη δραστηριότητα (π.χ. πώληση ακινήτου) και φαίνεται να επαναλαμβάνονται (όχι απαραίτητα σε τακτά διαστήματα και με ίδια ποσά). Π.χ. αν ένας εφοριακός φαίνεται να καταθέτει σήμερα 30 χιλιάδες, σε τρεις μήνες 50 χιλιάδες και σε άλλους πέντε μήνες άλλες 40 χιλιάδες τότε είναι εξόχως ύποπτο και λόγος διεξοδικού ελέγχου.

nickel

Administrator
Staff member
Μια και το έκανε θέμα και το Σπίγκελ...
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231360268

Η είδηση στην οποία παρέπεμπα στο #2728 ήταν καλά διατυπωμένη. Πρόκειται για έλεγχο χρηματικών εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ που έστειλαν δημόσιοι υπάλληλοι σε τράπεζες του εξωτερικού. (Βλέπε προηγούμενη είδηση). Είναι έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που διέταξε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους δικούς του σκοπούς (αναζήτηση επιόρκων), όχι το Υπουργείο Οικονομικών. (Από την αρμοδιότητα του Σώματος εξαιρούνται αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί κ.ά.) Πιθανολογώ ότι δεν μπορεί να ζητήσει έλεγχο των καταθέσεων, αλλά η τοπική και η διεθνής νομοθεσία επιτρέπει τον έλεγχο των εμβασμάτων προς και από το εξωτερικό. Δεν ενδιέφεραν στη συγκεκριμένη έρευνα τα εμβάσματα επιχειρηματιών ή ελεύθερων επαγγελματιών, όπου επίσης ενδημεί η φοροδιαφυγή. Δεν ξέρω πόσο αναμενόμενο ήταν ότι οι καθηγητές φτιάχνουν τόσο σημαντικό κομπόδεμα από τα ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα στοιχεία: για πόσους καθηγητές μιλάμε, για τι ποσά, για οικονομίες πόσων ετών, είναι όλα τα ποσά προϊόν φοροδιαφυγής; Γράφεται ξεκάθαρα ωστόσο: «Η μεταφορά χρημάτων δεν υποδηλώνει από μόνη της κάποια παράτυπη ενέργεια» και «Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί στο εξωτερικό δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα». Αυτά, όπως λέει και η είδηση, είναι υπόθεση της φορολογικής Δικαιοσύνης.

Εμένα μου άρεσε το ότι τα στελέχη του υπουργείου λένε ότι δεν εντοπίζεται ο (αναμενόμενος) αριθμός εφοριακών επειδή αυτοί ξέρουν τα κόλπα. Για παράδειγμα (προσθέτω εγώ): η αρχική είδηση δείχνει ότι ο έλεγχος έγινε σε δημόσιους υπαλλήλους και εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ. Δεν έγινε π.χ. σε εμβάσματα των 50.000 ευρώ που έδιωξαν οι πέντε ξαδέλφες οι κομμώτριες, ή δεν ξέρω τι άλλο κάνουν οι εφοριακοί — μόλις μου περισσέψουν 50.000 ευρώ θα σας το πω. Πάντως, αν διαβάσω πότε σε είδηση ότι μεταφραστές έκρυψαν τέτοια ποσά, θα νιώσω σαν την Πόντια πόρνη του ανέκδοτου.