Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το «σαξές στόρι» της. Η προσπάθειά της να βγει από τα μνημόνια δεν ξεγέλασε τους δανειστές — ήταν εμφανέστατη η πρεμούρα της να επιστρέψει σε προεκλογική χαλαρότητα. Έτσι, αντί για τον προβλεπόμενο αργό και επώδυνο θάνατο (με κάποιους ακόμα κυβερνητικούς βουλευτές να μην ψηφίζουν νέα μέτρα), επέλεξε τις εκλογές — πρώτα για πρόεδρο, μετά για κυβέρνηση. Φαίνεται, νομίζω, και από τη
σαββατιάτικη συνέντευξη-διάγγελμα του πρωθυπουργού ότι περισσότερο από την παράταση ζωής που θα έδινε η εκλογή προέδρου, ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται για την εντολή που θα του έδινε μια νέα εκλογική νίκη.
Από την άλλη, ο Σύριζα δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει πρόβλημα με το «πραξικόπημα» που επιχειρεί μέσω της προεδρικής εκλογής. Αξιοποιώντας μια από τις πολλές κουταμάρες του Συντάγματος και συμμαχώντας με ένα αλλοπρόσαλλο κράμα εκπροσώπων του λαού, επιδιώκει να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση τη στιγμή που η πλειοψηφία του κόσμου (καθώς και κάθε λογική ανάλυση) δεν θέλει εκλογές τώρα, ενώ ακόμα και οι δημοσκοπήσεις λένε ότι τα ποσοστά των συνιστωσών του δεν υπερβαίνουν τα ποσοστά των συνιστωσών της σημερινής κυβέρνησης (κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να επηρεάζει τις διαδικασίες στο παγιωμένο μοντέλο των προδημοσκοπικών δημοκρατικών πολιτειών, αλλιώς να πάμε τάχιστα σε νέο μοντέλο, όπου θα αλλάζουμε κυβέρνηση ανά μήνα, ανάλογα με τον μέσο όρο των δημοσκοπικών αποτελεσμάτων).
Έτσι, αναρωτιέται κανείς ποια θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για την αξιωματική αντιπολίτευση: να χάσει στις επικείμενες εκλογές ή να κερδίσει με το πιο ευνοϊκό ποσοστό που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς (τόσοι βουλευτές που ούτε η ομάδα Λαφαζάνη να μην μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της εσωκομματικής πλειοψηφίας). Τα χρονικά περιθώρια που έχουν δώσει οι δανειστές για τη νέα συμφωνία με την τρόικα δεν αρκούν ούτε καν για να βρει μια νέα κυβέρνηση πού είναι τα γραφεία των υπουργείων. Η κυρία Μέρκελ έχει υποσχεθεί στη δική της Βουλή ότι δεν θα δοθούν χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις. Το επόμενο μνημόνιο περιέχει δύσκολες αλλά απαραίτητες ρυθμίσεις, όπως π.χ. για το ασφαλιστικό. Ακόμα κι αν ο Σύριζα έχει διατυπωμένες με κάθε λεπτομέρεια τις μαγικές λύσεις της επόμενης μέρας, ακόμα κι αν οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάθε ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση (ξέρω, απίθανα φαίνονται και τα δύο), δεν πιστεύω ότι θα συμπέσουν σε πολλά σημεία. Υπάρχει φόβος κάποιος να βγει ματωμένος από τις επόμενες διαπραγματεύσεις και τρέμω στο ενδεχόμενο να είμαστε εμείς — όλοι εμείς. Δεν με ανησυχεί μια ενδεχόμενη πανωλεθρία του Σύριζα σ’ αυτή την περίπτωση. Φοβάμαι ότι, αφού θα έχουμε πληρώσει τις ανοησίες των κεντροδεξιών, θα πρέπει να πληρώσουμε και τις ανοησίες των αριστερών.
Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή ο Σύριζα θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή. Να επιδιώξει, να επιβάλει ει δυνατόν, την ομαλή συνέχεια της κυβέρνησης για όσους μήνες απαιτούνται ώστε να εξομαλυνθούν τα πράγματα. Να θέσει ήπιους όρους που θα αναγκαζόταν να δεχτεί η κυβέρνηση: να ψηφίσει τον πρόεδρο (τον Σ. Δήμα ή άλλον κοινής αποδοχής) και να συμμετάσχει ενεργά στις επόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα (και σε συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος). Να δείξει ότι μπορεί να διαπραγματευτεί, ξεχωρίζοντας τι είναι καλό και τι όχι για τη χώρα, αφού αποφάσισε επιτέλους να πει ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες — και κάθε σοβαρός άνθρωπος ελπίζει ότι θα σταματήσουν τις μεγαλοστομίες του είδους «σκίζουμε τα μνημόνια» και «θα χορέψουμε πεντοζάλη τις αγορές».
Να μην πάει ο Σύριζα σε εκλογές στις δυσμενέστερες στιγμές για τον ίδιο και το πολιτικό μας σύστημα γενικότερα. Να πάει σε εκλογές μετά από μια περίοδο ηρεμίας και σταθεροποίησης. Να τις κερδίσει με επίδειξη υπευθυνότητας και ένα πειστικό, ρεαλιστικό, γνήσια προοδευτικό πρόγραμμα, και όχι σε μάχη με την κυβέρνηση για το ποιος είναι ο καλύτερος λαϊκιστής. Και να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας έχοντας κερδίσει αρκετά εύσημα υπευθυνότητας. (Αυτή τη στιγμή είναι ένας άγνωστος Χ με ένα ιστορικό αλλοπρόσαλλων δηλώσεων, εξαγγελιών και απειλών.)
Αυτό είναι ένα σενάριο που έχει πλεονεκτήματα για πολλούς. Τα σενάρια που θα μας ξημερώσουν αλλιώς, δεν ξέρω τι πλεονεκτήματα έχουν και για ποιους — πείτε μου εσείς αν ξέρετε. Δείχνουν ωστόσο μια αριστερά που για άλλη μια φορά θα επιλέγει να δώσει μάχες χαμένες από τα πριν.
Καλημέρα