Δεν προλαβαίνω να διαβάσω ό,τι γράψατε, αλλά απαντάω τουλάχιστον στα παρακάτω που απευθύνονται σε μένα κυρίως. Συγνώμη αν οι απαντήσεις εμπεριέχονται εν μέρει και σε επόμενα σχόλια.
Αυτό είναι σαν να λέμε πως το ένα κακό δικαιολογεί το άλλο: ο Γιάννης κλέβει το Γιώργο, αλλά δεν πειράζει, γιατί και ο Πέτρος κλέβει το Δημήτρη, για να μη σας πω ότι και η Μαρία κλέβει τη Σούλα. Κατά τα λοιπά, οι ολιγάρχες που έχουν τώρα τα λεφτά τους στην Κύπρο δεν τα έχουν αποκτήσει επειδή δουλεύουν σε κολχόζ, μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας.
Όχι, δεν είναι σα να λέμε αυτό (και) για τον εξής λόγο: δεν έχουν καταγγελθεί
συγκεκριμένες περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος (που κι αυτό υποκριτικό θα ήταν αν το θυμόντουσαν
τώρα) αλλά κατηγορείται
γενικά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για κάτι που είναι πασίγνωστο ότι γίνεται σε
όλα τα τραπεζικά συστήματα. Και, από τη δική μου οπτική γωνία,
δεν είναι δυνατόν να μην συμβαίνει σε όλα τα τραπεζικά συστήματα. Υπάρχουν καταρχήν τόσοι τρόποι να διακινούνται κεφάλαια (εκ των οποίων οι περισσότεροι νόμιμοι) που είναι αδύνατον να ελέγξει κανείς τη νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων ακόμα κι αν ήθελε. Άσε που, ποιος δηλ. να ελέγξει; Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει είναι το σύστημα. Δες παραδείγματα «παρανομιών» μεγάλων εταιριών, π.χ. Siemens. Στήριξη στον Χίτλερ, καταναγκαστική εργασία, μίζες στις μισές ( ; ) κυβερνήσεις του κόσμου. Αποδεδειγμένα όλ' αυτά. Και; Μια χαρά ζει και βασιλεύει. Πιστεύει κανείς πως θα έχει πρόβλημα να πληρώνει πού και πού κάνα πρόστιμο; Εξυπηρετεί μάλιστα το πρόστιμο, γιατί βοηθάει να δίνεται η εντύπωση ότι το σύστημα είναι κατά βάση δίκαιο.
Και τώρα που μίλησα για πλουτοκρατία, στην Ελλάδα ας πούμε ζητούσε ο λαός την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, δηλαδή οι τράπεζες και δη οι μεγαλοκαταθέτες. Δεν καταλαβαίνω πώς έφτασε να θεωρείται ξαφνικά αυτό «ισοπέδωση», ούτε το πώς έφτασε να θεωρείται βιώσιμη εναλλακτική επιλογή να πληρώσουν οι Κύπριοι συνταξιούχοι την κρίση μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους.
Μα δεν πληρώνει την κρίση η «πλουτοκρατία» σ' αυτή την περίπτωση, ίσα-ίσα, ο συνταξιούχος και ο απλός εργαζόμενος την πληρώνει. 1. Οι μεγάλοι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών ήδη έχουν βγάλει καταθέσεις μέσω των ξένων υποκαταστημάτων (ίσως και με άλλους τρόπους), άρα δεν θα υποστούν σοβαρό κούρεμα. Υποθέτω δε ότι οι μεγαλύτεροι απ' αυτούς δεν έχουν κεφάλαια μόνο σε μία τράπεζα. 2. Ακόμα και να υποστούν εκτεταμένο κούρεμα, αυτό εξαιρετικά δύσκολα θα μπορούσε να ονομαστεί «πλήγμα κατά της πλουτοκρατίας»: κάποιοι καπιταλιστές θα χάσουν κάποια κεφάλαια (ήδη συμβαίνει αυτό με πολλούς τρόπους)
αλλά κάποιοι άλλοι θα κερδίσουν. Μ' άλλα λόγια το να χτυπήσει η γερμανική πλουτοκρατία τη ρώσικη (αν υποθέσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, που αμφιβάλλω) δεν συνεπάγεται κανένα όφελος για τον λαό (στους παγκόσμιους πολέμους «πλουτοκρατίες» χτυπήθηκαν μεταξύ τους, κι οι λαοί γίναν κιμάς). 3. Η «ισοπέδωση» προκύπτει από το βίαιο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία, κεφάλαια πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων κλπ., και των μικρομεσαίων κύπριων επιχειρηματιών που θα αναγκαστούν από τη μια μέρα στην άλλη να απολύσουν προσωπικό ή δε θα μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό που έχουν -με πολύ πιο βίαιο τρόπο απ' ό,τι στην Ελλάδα λόγω του χαρακτήρα του μέτρου.
Οι γερμανικές τράπεζες δε, ήδη διαφημίζουν το πόσο σίγουρες είναι και πόσο καλό είναι να καταθέτουν εκεί τα κεφάλαιά τους οι επιχειρηματίες. Υποθέτω, βέβαια, ότι όλο το ρώσικο κεφάλαιο που θα φύγει τώρα τρέχοντας απ' την Κύπρο, αυτοί θα το διώξουν, έτσι; Δεν ήταν δηλ. το κούρεμα ένας τρόπος να συγκεντρωθεί κεφάλαιο στις γερμανικές και άλλες δυτικές τράπεζες, αλλά αποστολή πάταξης του βρώμικου χρήματος από την αγία τριάδα-τρόικα...