Την τελευταία φορά που κοίταξα, ο θάνατος ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο και η φράση "ο ασθενής πεθαίνει από AIDS" ό,τι πιο οριστικό και αμετάκλητο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το δε "αναλύουμε επί μακρόν τις αιτίες... αυτό μου θυμίζουν αυτές οι αναλύσεις" προσωπικά το ερμήνευσα ως υποτιμητικό της νοημοσύνης όσων προβαίνουν σε αυτές τις αναλύσεις, απλώς και μόνο επειδή δεν χρησιμοποιούν τα εργαλεία που εσύ θα θεωρούσες πρόσφορα.
Τελευταία φορά που ασχολούμαι με τέτοιου είδους παρελκυστικά σχόλια: 1) Στις παρομοιώσεις και μεταφορές η ομοιότητα με την πραγματικότητα αφορά συνήθως
ένα στοιχείο, όλα τ' άλλα είναι άσχετα. Καμία σχέση δεν είχε ό,τι είπα με θάνατο. Είπα: ασχολείται το άρθρο με τα
δευτερεύοντα και αφήνει απ' έξω τα
πρωτεύοντα, τόσο απλά. Δεν ήξερα ότι απαγορεύονται τα σχήματα λόγου στη Λεξιλογία.
2) Καμία σχέση δεν είχε ό,τι είπα με τη
νοημοσύνη κανενός. Δε συνηθίζω να κάνω τέτοιες υποθέσεις για τους ανθρώπους. Το σχόλιο αφορούσε διαφωνία με
πολιτική θέση και
πολιτική οπτική γωνία. Σχόλια, αντίθετα, για τη δική μου νοημοσύνη έχω υποστεί πολλές φορές, και άμεσα και έμμεσα εδώ μέσα. Ήταν ένας από τους λόγους που σταμάτησα για ένα μεγάλο διάστημα να γράφω στην πολιτική ενότητα.
Όσο για τις "πραγματικές απόψεις που πραγματικά διατυπώθηκαν κατά καιρούς", φοβάμαι πως είναι έτσι όπως τις περιγράφεις μόνο στη δική σου αντίληψη. Εγώ δεν είδα ποτέ κανέναν να ισχυρίζεται ότι η ΕΕ είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα με σκοπό την παγκόσμια ειρήνη. Ακόμα και οι πιο εξωγήινες απόψεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς εδώ μέσα, αυτό δεν τόλμησαν ποτέ να το ισχυριστούν.
Κανείς δε διατύπωσε έτσι ακριβώς αυτό που λέω, ότι δηλ. η ΕΕ είναι «φιλανθρωπικό ίδρυμα» (ένας από τους λόγους που έβαλα
υποθετικό πλαίσιο). Όταν όμως κάποιος επαινεί την ΕΕ που «μας δίνει λεφτά» (κι εμείς τα πετάμε -συνήθως έτσι πάει το επιχείρημα), χωρίς συζήτηση για το
γιατί και με
ποια ανταλλάγματα μας δίνει λεφτά, για μένα αυτό
περίπου (όπως είπα εξαρχής) ισοδυναμεί με το η «ΕΕ είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα». Κατανοητό, ελπίζω. Το άλλο για την ειρήνη έχει ειπωθεί και ακριβώς. Να σημειώσω ότι είμαι εδώ απ' το 2008 και είσαι απ' το 2012, άρα είναι πιθανό να έχω παρακολουθήσει πολύ περισσότερες συζητήσεις από σένα.
Α, και επειδή μιλάμε για χώρες μέλη της ΕΕ οι οποίες -επίσης την τελευταία φορά που κοίταξα, πριν μερικές ώρες, δηλαδή- με τον καπιταλισμό και τις στρεβλώσεις του βουρλίζονταν, συμπέρανα ότι μιλούσες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον καπιταλισμό. Αν έσφαλα, ζητώ συγνώμη.
Ακριβώς, μίλησα και για τα δύο, με
διαφορετικό τρόπο για το καθένα. Εξήγησα ad nauseam παραπάνω, δεν έχει νόημα να συνεχίσω.
Επίσης, δεν είπα πουθενά ότι έχω κάποιο πρόβλημα με οικονομικά στοιχεία και αριθμούς, την οπτική γωνία εξέτασής τους σχολίασα, έλεος.
Κάποια στιγμή θα είχε ενδιαφέρον να συζητήσουμε πώς προτιμά να αντλεί ο καθένας μας πληροφορίες --από μια συγκεκριμένη πηγή με συγκεκριμένη οπτική γωνία, κατεύθυνση και ατζέντα (πράγμα που έχει τα καλά του, γιατί μας γλιτώνει από χρόνο και ζαλούρα, άσε που επιβεβαιώνει και τις ήδη εδραιωμένες αντιλήψεις του) ή ψάχνοντας όσες περισσότερες (και αντικρουόμενες) πηγές μπορεί και αντιπαραβάλλοντάς τες όσο πιο εξονυχιστικά του επιτρέπουν τα, πεπερασμένα, χρονικά και άλλα μέσα του;
Απόλαυση, πραγματικά! Ειδικά εκείνα τα πεπερασμένα χρονικά και άλλα μέσα. Τι αριστοτεχνικό!