Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

Elsa

¥
Ωραίο άρθρο του Θανάση Χειμωνά, από τη σημερινή Athens Voice,
Πολύ καλό, αυτά περίπου απαντάω κι εγώ σε όσους κάνουν συγκρίσεις και ταυτίσεις, τώρα θα έχω έτοιμη παραπομπή στο κείμενο του Χειμωνά! :-)
 

Zazula

Administrator
Staff member
BBC: Twitter blocks neo-Nazi account to users in Germany

Twitter has blocked access to a neo-Nazi account at the request of the German government.
The tweets will no longer be visible to users in Germany although the rest of the world will be able to view them.
It is the first time the social networking site has implemented its local censorship policy, which came into force in January.
That policy allows it to block content in specific countries if tweets violate local laws.
Announcing the decision, Twitter's general counsel Alex Macgillivray said: "Never want to withhold content; good to have tools to do it narrowly and transparently."
In the tweet, he published links to the letter sent by German police, requesting the account be closed.
The letter outlined how the government had banned the organisation Besseres Hannover, (Better Hannover), a right-wing extremist group from Lower Saxony.
"It is disbanded, its assets are seized and all its accounts in social networks have to be closed immediately," the letter read.
It was unclear whether the group had a Facebook page but a spokesman for the social network said: "We work with anti-Nazi organisations and would encourage anyone who finds content like this to report it to Facebook."
Members of the group have been charged with inciting racial hatred and creating a criminal organisation.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Members of the group have been charged with inciting racial hatred and creating a criminal organisation.
Αυτά ισχύουν και για τη Χρυσή Αυγή. Για το δεύτερο έχουμε νόμους, δεν έχουμε όμως για το πρώτο ή κάνω λάθος; Αν δεν έχουμε, προφανώς είναι καιρός να φτιάξουμε. Όταν ο Σαμαράς γκάριζε επί ενάμιση χρόνο "Me, me, me, me!" για να ανεβεί στην καρέκλα του πρωθυπουργού, ήξερε ότι θα σκάσει στα χέρια του η απασφαλισμένη χειροβομβίδα της Χρυσής Αυγής; Έχει καταλάβει ότι πρέπει να φτιάξει καινούργιο νόμο που θα αφορά τις νεοναζιστικές οργανώσεις;
 
Προσωπικά είμαι τελείως αντίθετος σε κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κάποιον να μισεί συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, η απαγόρευση έχει να κάνει με την δημόσια εκδήλωση ρατσισμού, που δεν λύνει απολύτως τίποτα. Δηλαδή κουκουλώνεις το πρόβλημα. Η ίδια η εκδήλωση ρατσισμού μπορεί να είναι κατακριτέα αλλά δεν βλέπω γιατί πρέπει να απαγορεύεται. Για τα υπόλοιπα (τις έμπρακτες εκδηλώσεις) έχουμε ήδη νόμους. Η δε απαγόρευση ενέχει τον κίνδυνο της γιγάντωσης τέτοιων κινημάτων (ηρωοποίηση, περιθωριοποίηση).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κάποιο λάθος υπάρχει στον συλλογισμό σου: Η απαγόρευση της δημόσιας εκδήλωσης του ρατσισμού δεν κουκουλώνει το πρόβλημα. Αντίθετα, λύνει το πρόβλημα της αναγκαστικής συμβίωσης του ρατσιστή με το αντικείμενο του ρατσιστικού μίσους του. Δηλαδή, μέσα στο μυαλό σου ή μέσα στο σπίτι σου μπορείς να μισείς όσο θέλεις -- και είναι δικό σου πρόβλημα ότι είσαι ένας άθλιος, δυστυχής άνθρωπος -- αλλά δημόσια δεν επιτρέπεται να εκδηλώνεις τον ρατσισμό σου και να προτρέπεις άλλους ανθρώπους να κάνουν τον ρατσισμό τους πράξη.
 
Η προτροπή σε πράξη μέσω φραστικής εκδήλωσης είναι λογικό άλμα. Δεν είναι αδύνατον, αλλά μπορείς να το ισχυριστείς για το οτιδήποτε και να το χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία για να απαγορεύσεις όποια δημόσια εκδήλωση θέλεις (ακόμη και της σάτιρας). Το αντικείμενο του ρατσιστή συνεχίζει να συμβιώνει με τον ρατσιστή, απλά ο ρατσιστής δεν το λέει δημόσια. Δεν βλέπω πώς αυτό αποτελεί λύση. Το να μην σου επιτρέπει κάποιος να δεις μια παράσταση αντιμετωπίζεται νομικά, άσχετα αν αυτός που σε εμποδίζει είναι ρατσιστής ή οτιδήποτε άλλο. Το να περιορίσεις την ελευθερία του λόγου δεν είναι λύση, αντιθέτως μεγαλώνει το πρόβλημα. Μέρος του λόγου που η ΧΑ κέρδισε τόσο πολύ σε ποσοστά ήταν η ηρωοποίησή της μέσω αποκλεισμού. Εξάλλου τέτοιοι νόμοι έχουν και πρακτικά προβλήματα με τον ορισμό του ρατσισμού, τα όρια και τα πλαίσια.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χελλε, δεν καταλαβαίνεις ότι το δημόσιο μίσος ξεπερνάει την ελευθερία του λόγου;

Είναι ελευθερία του λόγου να πω: «όποιος πετύχει την Ελληγενή, να του σπάσει το κεφάλι επειδή μισώ αυτά που γράφει;» Όχι. Απαγορεύεται. Δια ροπάλου. Είναι προτροπή σε εγκληματική πράξη, όχι ελευθερία του λόγου.

Είναι ελευθερία του λόγου να πω: «όποιος πετύχει την Ελληγενή, να του σπάσει το κεφάλι επειδή μισεί τη θρησκεία/τα γούστα/τις προτιμήσεις μου;» Ούτε. Ομοίως με το παραπάνω.

Έχω την ελευθερία να σε μισώ χειρότερα από ό,τι ο διάβολος το λιβάνι; Φυσικά, μέσα μου. Και ιδιωτικά (=σε στενό κύκλο).

Και πώς μπορείς να αμυνθείς στα όσα προσβλητικά έχω γράψει; Με προσφυγή στη δικαιοσύνη (που θα ξεκαθαρίσει πρώτα πρώτα αν αυτά είναι πραγματικά προσβλητικά ή μόνο στο κεφάλι σου).

Και τι θα γίνει αν κάποιος πάρει από μόνος του στα σοβαρά αυτά που έχω γράψει και έρθει να με δείρει (επειδή συμφωνεί μαζί σου) ή να σε δείρει (επειδή συμφωνεί μαζί μου); Θα φάμε ξύλο, ο τύπος θα πάει για φυσική αυτουργία και η δικαιοσύνη θα εξετάσει κατά πόσον είμαι ηθικός αυτουργός. Και στην πρώτη, και στη δεύτερη περίπτωση. (Στην πρώτη θα ψάξει κι εσένα, φυσικά.)

Προφανώς, η απαγόρευση των παρανομιών δεν τις εμποδίζει αυτόματα. Αλλά δεν σημαίνει ότι παύουν να είναι παρανομίες.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μετά από το "βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα", πρέπει να προσθέσουμε μια καινούργια παροιμία:
"Βάλανε τη Ζαρούλια να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων."
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231218253

Για όνομα! Ποιος την έστειλε και ποιο ήταν το σκεπτικό του;
 
Για το δεύτερο έχουμε νόμους, δεν έχουμε όμως για το πρώτο ή κάνω λάθος;
Έχουμε τον αντιρατσιστικό 927 του 79 αν δεν απατώμαι. Ένα γκούγκλισμα θα τον αποκαλύψει.
 
Χελλε, δεν καταλαβαίνεις ότι το δημόσιο μίσος ξεπερνάει την ελευθερία του λόγου;

Είναι ελευθερία του λόγου να πω: «όποιος πετύχει την Ελληγενή, να του σπάσει το κεφάλι επειδή μισώ αυτά που γράφει;» Όχι. Απαγορεύεται. Δια ροπάλου. Είναι προτροπή σε εγκληματική πράξη, όχι ελευθερία του λόγου.

Απαγορεύεται συνταγματικά να πεις κάτι τέτοιο; Ή με κάποιον άλλον νόμο; Δεν νομίζω, αλλά, αν κάνω λάθος, ευχαρίστως να το κοιτάξω. Ποιος νόμος λοιπόν σε απαγορεύει να το πεις αυτό; Είναι παράνομο να πω ότι ο Χ βουλευτής θέλει ξύλο; Είναι παράνομο να φωνάζουν στις πορείες για ξυλοδαρμούς πολιτικών, κρεμάλες, κτλ; Είναι παράνομο όταν κάποιος φωνάζει "μπάτσος καλός μόνο νεκρός"; Είναι παράνομο να πει κανείς "ο Χ κάνει μόνο για γιαούρτωμα"; Είναι παράνομο το μαύρο ή το προσβλητικό χιούμορ; Είχα την εντύπωση ότι όλα αυτά προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου. Έκανα λάθος;

'Εχω ξαναπεί ότι είναι λάθος η δημοκρατία να κάνει διακρίσεις στο ποιος θα έχει δικαίωμα να μιλάει και τι θα λέει, γιατί τότε παύει να είναι πραγματική δημοκρατία και ρέπει προς την αριστοκρατία.
 
Μπορείς ανενόχλητα να πεις "Να σπάσουν το κεφάλι του Ελληγενή γιατί μισώ τα γραπτά του".
Αν όμως να πεις "Να σπάσουν το κεφάλι του Ελληγενή γιατί είναι έλληνας/χριστιανός/κούρδος/άθεος/τούρκος και μισώ όλους τους έλληνες/χριστιανούς/κούρδους/άθεους/τούρκους" αντιμετωπίζεις φυλάκιστη μέχρι 2 χρόνια.
[Επίσης δεν μπορείς να πεις "Μανώλη, τράβα σπάσε το κεφάλι του Ελληγενή" για οποιονδήποτε λόγο, γιατί είναι συγκεκριμένη προτροπή προς συγκεκριμένο άτομο να διαπράξει συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.]

Ορίστε σας τον βρήκα. Νόμος 927/79.

Αρθρον 1.
1. Οστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδος προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρι δύο ετών ή με χρηματικήν ποινήν ή και δια αμφοτέρων των ποινών τούτων.

2. Διά των εν παρ. 1 ποινών τιμωρείται και όστις συνιστά ή συμμετέχει εις οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν ωργανωμένην προπαγάνδαν ή δραστηριότητας πάσης μορφής τεινούσας εις φυλετικάς διακρίσεις.

Αρθρον 2.
Οστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και διύ αμφοτέρων των ποινών τούτων

Αρθρον 3.
Το άρθρο 3 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το άρθρο 16 παρ.2 Ν.3304/2005,

Αρθρον 4.
Επί των κατά τον παρόντα νόμον εγκλημάτων ή δίωξις χωρεί μόνον επί εγκλήσει.

Και κάποια σχόλια για το νόμο αυτό από νομομαθείς ιστολόγους:

Μερικές σκέψεις για τον αντιρατσιστικό Ν.927/1979

Κατά του Ν. 927/1979 ΙΙ
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Απαγορεύεται συνταγματικά να πεις κάτι τέτοιο; Ή με κάποιον άλλον νόμο; Δεν νομίζω, αλλά, αν κάνω λάθος, ευχαρίστως να το κοιτάξω. Ποιος νόμος λοιπόν σε απαγορεύει να το πεις αυτό;

Νόμος 927/1979
Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε δια του τύπου ή δια γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός έτερου μέσου εκ προθέσεως προτρέπει εις πράξεις ή ενέργειας δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδος προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των "ή του θρησκεύματος" [1] , τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή ή και αμφοτέρων των ποινών τούτων.

Είναι παράνομο να πω ότι ο Χ βουλευτής θέλει ξύλο;
Άρθρο 184 Ποινικού Κώδικα:
Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
Άρθρο 185 Ποινικού Κώδικα:
'Οποιος εγκωμιάζει δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο [έγκλημα που διαπράχθηκε]* και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.​
Άρθρο 186 Ποινικού Κώδικα:
1. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο κακούργημα, καθώς και όποιος προσφέρεται ή αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
«2. Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος προσφέρεται γι' αυτό και όποιος αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83.



(Μελάνη όχι, δεν μπορείς να πεις ανενόχλητα «Να σπάσουν το κεφάλι του Ελληγενή γιατί μισώ τα γραπτά του»).


'Εχω ξαναπεί ότι είναι λάθος η δημοκρατία να κάνει διακρίσεις στο ποιος θα έχει δικαίωμα να μιλάει και τι θα λέει, γιατί τότε παύει να είναι πραγματική δημοκρατία και ρέπει προς την αριστοκρατία.
Προς την αριστοκρατία;

Ασχέτως αυτού, κάνεις λάθος αν νομίζεις ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν απόλυτα. Δημοκρατία δεν σημαίνει ότι έχεις συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να κάνεις και να λες ό,τι γουστάρεις - αν οι πράξεις σου έχουν ως συνέπεια εγκληματικές ενέργειες, τότε τιμωρούνται. Και εδώ, «πράξη» σημαίνει και αυτά που λες.
 

bernardina

Moderator
Μετά από το "βάλανε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα", πρέπει να προσθέσουμε μια καινούργια παροιμία:
"Βάλανε τη Ζαρούλια να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Επιτροπή κατά των Διακρίσεων."
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231218253

Για όνομα! Ποιος την έστειλε και ποιο ήταν το σκεπτικό του;



Έτσι, η 14μελής αντιπροσωπεία των Ελλήνων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης όρισαν την βουλευτή της Χρυσής Αυγής ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Επιτροπή για την Ισότητα και τον Αγώνα κατά των Διακρίσεων.

Αν δεν είναι μαύρο χιούμορ, σίγουρα είναι έμπρακτη προσπάθεια να δοθεί ένα μάθημα σ' αυτό το υποκείμενο. Πάω στοίχημα ότι οι δεκατέσσερις γελούν μοχθηρά και χαιρέκακα κάτω από τα μουστάκια τους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Απαγορεύεται συνταγματικά να πεις κάτι τέτοιο; Ή με κάποιον άλλον νόμο; Δεν νομίζω, αλλά, αν κάνω λάθος, ευχαρίστως να το κοιτάξω. Ποιος νόμος λοιπόν σε απαγορεύει να το πεις αυτό; Είναι παράνομο να πω ότι ο Χ βουλευτής θέλει ξύλο; Είναι παράνομο να φωνάζουν στις πορείες για ξυλοδαρμούς πολιτικών, κρεμάλες, κτλ; Είναι παράνομο όταν κάποιος φωνάζει "μπάτσος καλός μόνο νεκρός"; Είναι παράνομο να πει κανείς "ο Χ κάνει μόνο για γιαούρτωμα"; Είναι παράνομο το μαύρο ή το προσβλητικό χιούμορ; Είχα την εντύπωση ότι όλα αυτά προστατεύονται από την ελευθερία του λόγου. Έκανα λάθος;
Νομικός δεν είμαι, αλλά ναι. Νομίζω ότι κάποιος νόμος από το 1.234.567 νόμους που έχουμε ανεφάρμοστους το απαγορεύει. Όμως (θα έπρεπε να) θεωρείται αυτονόητο ότι κάποια πράγματα, που ανήκουν στη λογική δεν χρειάζεται να τρέχουμε στους αστυφύλακες για να μη γίνονται. Απλώς ο νόμος εφαρμόζεται όταν γίνει το κακό επειδή τα λόγια είναι πλημμεληματική συμπεριφορά. Διαφορετικά, σιγά μην ασχοληθεί η ελληνική γραφειοκρατία με καφενειακές συμπεριφορές. (Ενώ κανείς δεν ασχολήθηκε με τις κρεμάλες των αγανακτισμένων, τον αστυνομικό που διαδήλωσε με την κρεμάλα, τον εγκάλεσε η υπηρεσία του με βάση κάποιο άρθρο που είναι χωμένο κάπου και ανασύρεται δεόντως.)

Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι επιγραφές «Απαγορεύεται το ουρείν» στους μαντρότοιχους και «απαγορεύεται το πτύειν» στα ΜΜΜ. Όλα βάσει κάποιας νομοθετικής διάταξης. Βάζουμε στοίχημα ότι οι συγκεκριμένοι νόμοι παραμένουν; Αλλά είναι δυνατόν να προσφεύγουμε στους νόμους για να τηρούμε καλούς τρόπους και την απλή λογική;

Έχω ξαναπεί ότι είναι λάθος η δημοκρατία να κάνει διακρίσεις στο ποιος θα έχει δικαίωμα να μιλάει και τι θα λέει, γιατί τότε παύει να είναι πραγματική δημοκρατία και ρέπει προς την αριστοκρατία.
Είναι θέμα ελευθερίας της άποψης να διδάσκεις ως επιστημονική θεωρία τη Βίβλο; Είναι θέμα ελευθερίας της άποψης να επαινείς αιματοβαμένες ιδεολογίες; Δημοκρατία δεν σημαίνει ίσο δικαίωμα στην παρανομία. Η δημοκρατία έχει νόμους και προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις, ανάμεσα στα οποία η συμμετοχή, η γνώση, ο σεβασμός του άλλου. Η δημοκρατία είναι ζόρικο πράγμα. Δεν είναι τέλεια, πολλές φορές δεν είναι καν ικανοποιητική. Αλλά αυτό έχουμε. Τελεία.

Και κόψε τους συμψηφισμούς, επιτέλους. Σταμάτα να συγκρίνεις ντομάτες με μαχαιροπίρουνα. Το μηδέν παραμένει μηδέν, με όσα κιλά ελευθερία του λόγου και αν το πολλαπλασιάσεις.


Edit: Στο μεταξύ τα έγραψε καλύτερα η Παλ Αύρα από εμένα, αλλά δεν βαριέσαι, αφήνω και τα δικά μου εδώ.
 
Μελάνη όχι, δεν μπορείς να πεις ανενόχλητα «Να σπάσουν το κεφάλι του Ελληγενή γιατί μισώ τα γραπτά του»
Έτσι φαίνεται. Ευχαριστώ για τη διόρθωση, κάτι έμαθα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αν δεν είναι μαύρο χιούμορ, σίγουρα είναι έμπρακτη προσπάθεια να δοθεί ένα μάθημα σ' αυτό το υποκείμενο. Πάω στοίχημα ότι οι δεκατέσσερις γελούν μοχθηρά και χαιρέκακα κάτω από τα μουστάκια τους.
Κι εγώ είχα εκνευριστεί στην αρχή, αλλά μετά σκέφτηκα «τι ωραία που θα είναι να την αναγκάσεις να ασχοληθεί με το πλαίσιο καταπολέμησης των διακρίσεων» :devil:

Εντωμεταξύ χτες, την είδα σε βιδεάκι να φτύνει ονόματα όπως Χασάν, λες κι έλεγε καμιά βρισιά, να κατηγορεί τους μετανάστες ως τριτοκοσμικούς, άπλυτους και φορείς ασθενειών, και το πρώτο που μου έφερε στο μυαλό η εμφάνισή της ήταν «Δεν πας να λουστείς, κυρά μου, που είναι η ρίζα του μαλλιού σου μες στη λίγδα, αντί να κατηγορείς τους άλλους για την προσωπική τους υγιεινή;»
 

bernardina

Moderator
Και μόλις κοιτάξεις τον παραπάνω νόμο, Ελ, κοίτα κι αυτόν

Και ειδικά εκεί που λέει:1. Όποιος από πρόθεση, δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή χιλίων έως πέντε χιλιάδων (1.000 – 5.000) ευρώ.

και το δεύτερο άρθρο που ορίζει: Στον παρόντα νόμο, ο όρος «εχθροπάθεια» θα πρέπει να νοηθεί ως αναφερόμενος τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας.
Ο όρος «θρησκεία» θα πρέπει να νοηθεί ως αναφερόμενος γενικά σε πρόσωπα τα οποία προσδιορίζονται βάσει θρησκευτικής πίστης ή άλλων περί την πίστη πεποιθήσεων.


Τα άρθρα έχουν ενδιαφέρον (δεν είχα το κουράγιο να διαβάσω τα εκατοντάδες σχόλια που τα συνοδεύουν) και σύμφωνα με κάποια απ' αυτά παίρνει η μπάλα πολλούς. ]Ας με διαφωτίσει κάποιος για το αν και πότε ψηφίστηκε τελικά αυτός ο νόμος, γιατί δεν το βρήκα. Και σύμφωνα με το άρθρο 9 Με την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργείται ο νόμος 927/1979 και το άρθρο 39§4 του νόμου 2910/2001.


Εν πάση περιπτώσει, με ενδιαφέρει περισσότερο ως σκεπτικό παρά ως ισχύων νόμος. Γιατί όποιος θέλει να λέγεται πολιτισμένος, σκεπτόμενος και δημοκράτης οφείλει να εκφέρει επεξεργασμένο λόγο, όχι άναρθρες κραυγές και όποιον πάρει ο Χάρος. Και να αναλαμβάνει την ευθύνη του. Επειδή ποτέ δεν ξέρουμε πού ο (συχνά φαινομενικά αβλαβής) λόγος μας θα πέσει σαν σπόρος και θα βλαστήσει τοξικές παραφυάδες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τελικά, ο 927/1979 ισχύει ή δεν ισχύει; Και γιατί δεν εφαρμόζεται; (Ρητορικό το ερώτημα.) Πολύ μου αρέσει αυτός ο νόμος, ενώ, ομολογώ, ότι θα πρέπει να διαβάσω και να σκεφτώ πολύ ακόμα μέχρι να κατασταλάξω κατά πόσο είναι καλύτερο για τη δημοκρατία να κηρύξει τη Χρυσή Αυγή παράνομη (με νέο νόμο) ή όχι. Αν ισχύει ο 927, αρκεί ίσως η αυστηρή εφαρμογή του (με τη συνδρομή των υπόλοιπων νόμων που αναφέρθηκαν). Οι δηλώσεις της κυρίας Ζαρούλια στη Βουλή εμπίπτουν στον 927 και θα έπρεπε να έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας της.
 
Top