Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν έγραψε κανείς για συγκρίσεις. Όχι συμψηφισμούς σημαίνει όχι ανοχή στην παρανομία του ενός επειδή παρανομεί ο άλλος.
 

SBE

¥
ΟΚ, έστω ότι δεν κατάλαβα. Όμως κι αυτό που λες είναι το ίδιο θέμα: όχι ανοχή στην παρανομία, είναι το ζητούμενο. Χωρίς εξαιρέσεις.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ακριβώς αυτό που λες είναι το θέμα. Όμως, η παρανομία της ΧΑ δεν δικαιολογείται από την παρανομία άλλων, ούτε πρέπει η όποια παρανομία άλλων να χρησιμοποιείται ως ελαφρυντικό ή ως μέσο εκτροπής της συζήτησης από τους τραμπουκισμούς της ΧΑ («η ΧΑ κάνει τραμπουκισμούς» «Γιατί, οι πολιτικοί που τα φάγανε/Οι αντιεξουσιαστές που καίνε/Οι υπερασπιστές του Στάλιν καλύτεροι είναι; »).
 
Last edited:
Είναι έτοιμος ο Έλληνας να δεχτεί ότι αν θέλει να διαμαρτυρηθεί έξω από ένα θέατρο που ανεβάζει έργο που πιστεύει ότι τον προσβάλλει, η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της ή περιμένουμε να κάνει τη δουλειά της μόνο με τη ΧΑ;

Να κάνει καθιστή διαμαρτυρία απέναντι από το θέατρο, ο Έλληνας. Δεν έχει καμμιά δουλειά να δημιουργεί επεισόδια επειδή κάτι δεν του αρέσει, είτε είναι ΧΑυγίτης είτε Κουκουές είτε Οικολόγος-Πράσινος.
 

SBE

¥
Ακριβώς αυτό που λες είναι το θέμα. Όμως, η παρανομία της ΧΑ δεν δικαιολογείται από την παρανομία άλλων, ούτε πρέπει η όποια παρανομία άλλων να χρησιμοποιείται ως ελαφρυντικό ή ως μέσο εκτροπής της συζήτησης από τους τραμπουκισμούς της ΧΑ («η ΧΑ κάνει τραμπουκισμούς» «Γιατί, οι πολιτκοί που τα φάγανε/Οι αντιεξουσιαστές που καίνε/Οι υπερασπιστές του Στάλιν καλύτεροι είναι; ».

Αυτό Παλάβρα δεν είναι σύγκριση ομοίων.
Στην περίπτωση των επεισοδίων της ΧΑ σύγκριση μπορεί να γίνει με άλλα επεισόδια άλλων παρατάξεων ή και επεισόδια χωρίς παράταξη (π.χ. ποδόσφαιρο). Και λέω ότι η εμπειρία μου είναι ότι η αστυνομία όταν πρόκειται για τέτοια (δηλαδή όχι για κάποια από τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις), είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής και ανοργάνωτη, όποιος κι αν διαμαρτύρεται.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Υπάρχει μια κοινή και βολική δικαιολογία για τη βία που λέει ότι για όλα φταίει ο αντίπαλος. Οι γερμανοί απολογητές του ναζισμού υπερασπίζονται το Τρίτο Ράιχ λέγοντας ότι το άρχισαν οι Μπολσεβίκοι. Είναι γεγονός φυσικά ότι η έφοδος του Λένιν ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους ήταν και αυτή εξαιρετικά βίαιη, ωστόσο οι Ναζί ήταν απόλυτα ικανοί να σκοτώνουν ανθρώπους στο ξύλο και αργότερα να στέλνουν εκατομμύρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να χρειάζονται «δασκάλους» από την Αριστερά. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι στην πραγματικότητα η αριστερή βία οδήγησε με τον οποιονδήποτε τρόπο στην ανάδυση της Ακρας Δεξιάς. Οργανώσεις όπως η γερμανική NSDAP στο παρελθόν ή η Χρυσή Αυγή σήμερα, αναφέρονται ξανά και ξανά στον κομμουνισμό επειδή δεν έχουν κανένα σοβαρό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης και επειδή έλκονται από τη βία και χρειάζονται προφάσεις για να τη χρησιμοποιήσουν. Ο Εμφύλιος Πόλεμος απασχολεί τη Χρυσή Αυγή και τους οπαδούς της όχι επειδή ξέρουν πολλά γι' αυτόν αλλά επειδή παρέχει μάρτυρες και αναμοχλεύει πάθη. Αυτά δεν σημαίνουν ότι αρνείται κανείς πως η Ακρα Αριστερά έκανε πάντα τα στραβά μάτια στη δική της βία, είτε αυτή κατευθυνόταν εναντίον αστυνομικών είτε εναντίον τραπεζών. Αλλά για πολλές δεκαετίες η Ακρα Αριστερά δεν ήταν κανένας ισχυρός παράγοντας της ελληνικής πολιτικής. Τώρα όμως που το Κέντρο καταρρέει επειδή ο κόσμος δικαίως κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας για την κρίση, η συνέπεια είναι ότι ανεβαίνουν τα ποσοστά υποστήριξης των άκρων, και ιδιαίτερα της Ακροδεξιάς.


Από τη συνέντευξη του Μαρκ Μαζάουερ στα ΝΕΑ
 
Σημερινή γελοιογραφία του Δερβενιώτη, που νομίζω ότι τα λέει όλα. derveniotis15oct.jpg
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τι ακριβώς λέει, δηλαδή; Γιατί πάλι συμψηφισμό βλέπω («οι κακοί τραπεζίτες λένε ότι οι ΧΑ είναι το άλλο άκρο, το πρώτο είναι η αριστερά αν και δεν το λέμε ανοιχτά»).
 
Εγώ διαβάζω καταγγελία του συμψηφισμού, εσύ διαβάζεις συμψηφισμό...

Ανάθεμα τους ενδιαφέροντες καιρούς στους οποίους ζούμε.

Edit: γίνεται να κάνω ignore αυτό το νήμα και να μην το βλέπω καθόλου; Έχω κουραστεί, κι από την άλλη όσο το βλέπω τόσο διαολίζομαι.
 

bernardina

Moderator
Edit: γίνεται να κάνω ignore αυτό το νήμα και να μην το βλέπω καθόλου; Έχω κουραστεί, κι από την άλλη όσο το βλέπω τόσο διαολίζομαι.

Όχι, μην το κάνεις. Θα με πληγώσεις κατάκαρδα.:s:eek:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Edit: γίνεται να κάνω ignore αυτό το νήμα και να μην το βλέπω καθόλου; Έχω κουραστεί, κι από την άλλη όσο το βλέπω τόσο διαολίζομαι.
Εγώ θέλω να κάνω ιγκνόρ τους χρυσαυγίτες, γμτ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το νέο σύνθημα: http://www.google.com/search?q=Αίμα...icrosoft:en-US:{referrer:source}&ie=UTF-8&oe=
 
Εγώ θέλω να κάνω ιγκνόρ τους χρυσαυγίτες, γμτ.
Δεν το βρίσκω καλή ιδέα. Υπάρχουν, και δεν θα πάψουν να υπάρχουν αν τους αγνοήσουμε. Ίσα ίσα που θα τους αφήσουμε έδαφος να αναπτυχθούν ερήμην μας και θα τους βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή που δεν θα σηκώνει πλέον ignore.

Προχτές βρέθηκα σε μια συζήτηση όπου μιλούσε μια εκπαιδευτικός, μεγάλη σε ηλικία, που διδάσκει σε κάποιο λύκειο ή σε κάποιο ΚΕΚ ή κάτι τέτοιο. Μιλούσε για έναν μαθητή της, χρυσαυγίτη, που τον έδιωξαν απ' το σχολείο, όχι επειδή ήταν χρυσαυγίτης βέβαια, αλλά λόγω της συμπεριφοράς του. Έτσι έδιωξαν το πρόβλημα από πάνω τους, αυτός όμως τώρα δεν εξαφανίστηκε από προσώπου γης - ούτε και υπονοώ ότι θα έπρεπε να εξαφανιστεί - αλλά πήγε σε κάποιο άλλο σχολείο, κατά πάσα πιθανότητα με παιδιά εξίσου δύσκολα με τον ίδιον, σε καμιά Γκράβα ή κάτι τέτοιο, όπου ο χαρακτήρας του θα χειροτερέψει. Το ιδανικό για μένα θα ήταν να υπήρχε υποστήριξη μέσα στο σχολείο, υποχρεωτικές επισκέψεις σε ψυχολόγο για όλη την οικογένεια, παρακολούθηση από κοινωνικό λειτουργό, δεν ξέρω τι άλλο, υποχρεωτική συμμετοχή σε κάποια ανθρωπιστική οργάνωση ίσως, πάντως να υπήρχε κάποια ουσιαστική παρέμβαση που να του έδινε τη δυνατότητα να εξελιχθεί διαφορετικά. Το να τον απομακρύνεις απλώς δεν λύνει το πρόβλημα, το οξύνει.

Η κυρία αυτή έλεγε ότι υπάρχουν πολλά νέα παιδιά έτσι, ότι τη χρυσή αυγή την ψήφισαν πολλοί νέοι, διότι κατά τη γνώμη της παρασύρονται εύκολα από εντυπωσιακά σύμβολα και λάβαρα, από μεγαλόστομες διακηρύξεις και από την αίσθηση δύναμης και ένταξης. Την ρώτησα αν ήταν πάντα έτσι (ήταν μεγάλη σε ηλικία και άρα έχει εμπειρία σίγουρα τουλάχιστον 20 ετών) και μου είπε ναι, πάντα υπήρχαν αυτοί, αλλά παλιότερα ήταν μονάχα συμμορίες τραμπούκων που ενοχλούσαν τα άλλα παιδιά για την πλάκα τους, ενώ τώρα τους έχει δοθεί ένα ιδεολόγημα πίσω από το οποίο οχυρώνονται και νιώθουν δικαιωμένοι και ισχυροί.

Δεν ξέρω κατά πόσον έχει δίκιο η κυρία, αλλά είναι τροφή για σκέψη και συζήτηση.
 

Elsa

¥
Και η καθηγήτρια λυκείου που μίλησε στη σχετική εκδήλωση των "Ενθεμάτων", το ίδιο είχε πει. Ο αποκλεισμός και η απόρριψη των παιδιών αυτών είναι ότι χειρότερο μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός, και η κοινωνία κατ' επέκταση, φαντάζομαι. Πώς θα βρει τρόπους και δρόμους να τα προσεγγίσει, αυτό είναι το θέμα...
 

SBE

¥
Συμφωνώ με αυτό που λέει η εκπαιδευτικός, ότι πάντα υπήρχαν παιδιά έτσι, απλώς τώρα βρήκαν στέγη. Η ιδεολογία απλώς βάζει κάποια τάξη στη ζωή τους. Άλλωστε κι ο Καιάδας τέτοια περίπτωση μου έμοιαζε (είχε πει σε συνέντευξή του ότι προέρχεται από οικογένεια αριστερών και ότι οι γονείς του δεν ενέκριναν την κακή διαγωγή του στο σχολείο κλπ κλπ). ΟΚ, δεν τα είπε όλα, αλλά έβγαινε ότι προφανώς ήταν στα μαθητικά του χρόνια ο τυπικός μαθητής με προβλήματα που το ρίχνει στο γκοθιλίκι και προσπαθεί να βρει κάποια τάξη και κάπου στο δρόμο βρέθηκε η ΧΑ.
 

LostVerse

Member
ακολουθούν κάποιες σκέψεις, απαντήσεις με σχετική καθυστέρηση, δυστυχώς μάλλον κουραστικά μακροσκελές λόγω του ότι έλειπα κάποιο καιρό. Read at your own risk.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι είναι αρρωστημένα μυαλά. Δηλαδή, εγώ για να τους καταλάβω πλήρως θέλω εξήγηση και από ψυχίατρο, που θα μπορεί να πάει και στην παιδική ηλικία τους, να βρει τη ρίζα των προβλημάτων που έχουν με τον συνάνθρωπο. Οι φίλοι του ναζισμού είναι άρρωστοι άνθρωποι, πιστεύω. (Ακόμα κι αν αυτό ακούγεται λίγο σαν... ελαφρυντικό.)

Εγώ μ' αυτό που λες καταλαβαίνω ότι αναφέρεσαι σε ορισμένα από τα σκληροπυρηνικά τους στελέχη, ή στην μεγάλη πλειοψηφία του 0,3% που έπαιρναν μέχρι πρόσφατα. Φυσικά θα συμφωνούσα απόλυτα με κάτι τέτοιο, δεν μπορώ όμως να το δεχτώ για όποιον απλά ψήφισε ΧΑ. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την μια μέρα που ψήφισαν οποιοδήποτε άλλο κόμμα ήταν φυσιολογικοί και την άλλη έγιναν άρρωστοι.

Μέγα λάθος. Είναι κύριο μέλημά της να είναι ουδέτερη και κατά δύναμην αντικειμενική, πράγμα που μάλιστα αναφέρεται ρητά στους όρους δημιουργίας και επεξεργασίας άρθρων. Υπάρχουν τμήματα κειμένων ή ακόμα και ολόκληρα άρθρα που έχουν κατέβει ακριβώς γιατί περιείχαν αναφορές με bias (κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, κτλ).

Δεν τα λες όλα. Επίσης άλλα δεν έχουν κατέβει καθόλου κι άλλα έχουν ξανανέβει. Την έχω σε μεγάλη εκτίμηση την βίκι, αλλά στα θέματα της παρένθεσης δεν την εμπιστεύομαι, απλά. Άποψή μου, έτσι; Δεν χρειάζεται να συμφωνήσει κανείς.

Η wikipedia έχει 92 βιβλιογραφικές αναφορές για να στηρίξει το συγκεκριμένο άρθρο, άρα μόνο μονόπλευρο και ιδεολογικά μη ουδέτερο και αναντικειμενικό δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις.

Εγώ αναφέρθηκα στην ΧΑ. Στο λινκ του νικελ: http://en.wikipedia.org/wiki/Neo-Nazism#Greece παρέχονται όχι 92 πηγές, αλλά... 2, η μια εκ των οποίων από την Ελευθεροτυπία. Είναι περίπου σαν να διαβάζεις «Ο Παναθηναϊκός είναι παλτά, δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πάνε για φούντο στην Β' Εθνική» σε άρθρο στο Φως των Σπορ. Αν δε πας στην ελληνική αντίστοιχη ανάρτηση είναι ακόμα χειρότερα. Σαν να διαβάζεις Γαύρο.

Πολύ θα ήθελα να μάθω αν όλα αυτά που λένε, οι απειλές που εκτοξεύουν ακόμα και μέσα στην αίθουσα της Βουλής, δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο. Ή στη χώρα της ασυδοσίας που ζούμε μπορεί να παραβιάζουν νόμους, αλλά και τι έγινε;

Δες εδώ: http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=3733803

Ακόμα και νόμιμα αγορασμένο που ήταν το όπλο του, με την συμπεριφορά του παραβίασε τουλάχιστον 2-3 διατάξεις της άδειας οπλοφορίας (αν θυμάμαι καλά, η φανερή οπλοφορία κι η οπλοφορία σε ελεγχόμενους χώρους δεν επιτρέπεται), χώρια οι απειλές κατά της ζωής ενάντια σε φυσικό πρόσωπο. Φυσικά και δεν έγινε απολύτως τίποτα ούτε είχε απολύτως καμία κύρωση, ούτε έστω του ανακλήθηκε η άδεια οπλοφορίας...

Τώρα; Που όλα δείχνουν ότι η ΧΑ έχει γίνει τρίτο κόμμα; Ποιος ακριβώς θα τους στείλει στα σπίτια τους; Εσύ, εγώ κι άλλοι δέκα τρελοί Λεξιλόγοι; Το σύγχρονο, ευνομούμενο, δημοκρατικό κράτος; (στην Κοπεγχάγη ζεις; που μου έλεγε κι ένας φίλος όποτε έλεγα καμιά ουτοπιά).
Φοβάμαι πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν.

Στα σπίτια τους θα τους στείλουν αυτοί οι ίδιοι που τους έβαλαν και στην βουλή. Δυστυχώς φοβάμαι ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν κάποια εναλλακτική.

Το πρώτο που λείπει είναι η παιδεία και γι' αυτό δεν φταίει κανείς άλλος από το σύστημα και τις κυβερνήσεις του.

Αν υπήρχε παιδεία δεν θα χρειάζονταν να αντιμετωπίσουμε την ΧΑ, διότι εξαρχής δεν θα φτάναμε σε σημείο με ΧΑ του 7%...


Ύστερα απ' αυτό, περιμένω τουλάχιστον από τους βουλευτές της Αριστεράς να ζητήσουν άρση της ασυλίας αυτών των αποβρασμάτων.

Αν θες να τους κάνεις και "μάρτυρες", ναι, είναι καλή ιδέα.

SBE, ακόμα και να μην ισχύει -ακόμα- αυτό που λες, είναι προφανές ότι μεθοδεύεται. Δες εδώ.

από το παραπάνω άρθρο: «Μετά λοιπόν το μιντιακό σπρώξιμο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο...»

Ασφαλώς ο συντάκτης έχει σαδιστική αίσθηση του χιούμορ.

Πιστεύω ότι αν ο Κασιμάτης δεν πάταγε τον κάλο μερικών με την αναφορά του στη βία της αριστεράς το κείμενό του θα είχε αγνοηθεί.

Για την ακρίβεια, η εικόνα είναι περίπου ότι ο ένας τραμπούκος, εκεί που είχε καλομάθει να κάνει ό,τι γουστάρει στο τσιφλίκι του, ξενερώνει που βλέπει έναν άλλο τραμπούκο να κάνει τα ίδια.

Η αύξηση των ποσοστών της, είναι αρκετά πολύπλοκο αλλά όχι ανεξήγητο ούτε ουρανοκατέβατο φαινόμενο, για το οποίο δεν είναι καθόλου άμοιρα ευθυνών τα ΜΜΕ, όσο κι αν προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη στην πολιτική της Αριστεράς σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Δεν συμφωνώ, θεωρώ και για λόγους που έχω αναπτύξει στο παρελθόν, ότι η αύξηση των ποσοστών της δεν είναι καθόλου πολύπλοκο φαινόμενο, απεναντίας, είναι απλούστατο, κι ακριβώς για αυτό και ενοχλητικό: Διότι φέρνει πολλούς προ των ευθυνών τους.

Δεν υπάρχει σύγκριση της χρυσής αυγής με άλλες πρακτικές, δεν υπάρχει σύγκριση της χρυσής αυγής με τις όποιες παρανομίες των άλλων πολιτκών, δεν υπάρχει σύγκριση της χρυσής αυγής με οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει «ναι μεν, αλλά». Η χρυσή αυγή είναι κάτι που πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Είναι βδέλυγμα, βλάπτει την κοινωνία, πρέπει να φύγει.

Πράγματι, πρέπει. Όσο όμως υπάρχουν οι συνθήκες που τις επέτρεψαν να φτάσει εκεί που έφτασε, κι όσο εξ αιτίας αυτών των συνθηκών υπάρχει κόσμος που τους την ψηφίζει, δεν πρόκειται να φύγει. Έχεις να προτείνεις κάποια άλλη μέθοδο;

Συμφωνώ με όλους σας ότι δεν νομιμοποιείται η μια πλευρά με παρανομίες της άλλης. Επίσης συμφωνώ ότι δεν μιλάμε για την ίδια κλίμακα πραγμάτων. Δεν παρουσιάζω την δικαιολογία του ΧΑυγίτη σαν νομιμοποίηση. Εννοείται πώς δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί το "ναι, αλλά κι αυτοί...". Το πρόβλημά μας είναι όμως ότι αυτό υπάρχει και ναι μεν μπορείς να έχεις μηδενική ανοχή απέναντι στην ΧΑ, το θέμα όμως είναι τι γίνεται με τους ψηφοφόρους της και αυτούς που την συμπαθούν/υποστηρίζουν/καταλαβαίνουν/δικαιολογούν. Αυτούς είναι το θέμα πώς θα αντιμετωπίσεις, γιατί την παρανομία την αντιμετωπίζεις με τον νόμο. Τι κάνεις με το πολιτικό πρόβλημα; Και άντε, μακροπρόθεσμα υπάρχουν λύσεις, τουλάχιστον για την νέα γενιά: το αντιμετωπίζεις με παιδεία.

Το πρόβλημα όσον αφορά τους συμψηφισμούς είναι ότι σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, στα μάτια του εκλογικού σώματος η όλη επιχειρηματολογία εναντίον της Χρυσής Αυγής καταρρέει σαν χάρτινος πύργος όταν προέρχεται (που συνήθως έτσι είναι) από άτομα και χώρους που συστηματικά επί δεκαετίες επιδίδονταν στις ίδιες ή αντίστοιχες πρακτικές. Κι επειδή δυστυχώς οι δηλωμένοι ιδεολογικοί αντίπαλοι της ΧΑ... πώς να το θέσω ευγενικά; Δεν έχουν ακριβώς... καθαρή την φωλιά τους, είναι λίγο δύσκολο να πείσουν.

Όλες οι αναλύσεις του εκλογικού σώματος δείχνουν ότι τη ΧΑ ψήφισαν ψηφοφόροι από όλο το πολιτικό φάσμα. Η ΧΑ έδρασε σαν δοχείο υποδοχής της οργής πολλών Ελλήνων που έπεσαν ακριβώς στις παγίδες του συμψηφισμού.

Εγώ πάντως διάβασα εδώ μέσα ότι αυτοί που τους ψήφισαν ήταν επειδή ήταν φασίστες και ναζί (οι ψηφίσαντες). Άρα με βάση το παραπάνω υπάρχουν 400 τόσες χιλιάδες φασίστες και ναζί σε όλο το πολιτικό φάσμα...

Έναν νόμο που θα υποχρεώνει τον Άρειο Πάγο να μην αναγνωρίζει ως κόμματα οργανώσεις με εγκληματική ιδεολογία και πρακτική, ώστε να μπορεί η πολιτεία να τις αντιμετωπίζει ως συμμορίες.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα, όπως ξέρουμε από τα υπόλοιπα προϋπάρχοντα κόμματα. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει επίσημα π.χ. το (you name it) ότι έχει εγκληματική ιδεολογία και πρακτική; Οι οργανώσεις από πίσω του άλλωστε (φοιτητικές, συνδικαλιστικές, παραστρατιωτικές) δεν έχουν καμία δηλωμένη επίσημη σχέση μαζί του και το κόμμα επισήμως θα έκανε ότι δεν τους ήξερε. Τι θα εμπόδιζε την ΧΑ να κάνει το ίδιο;

Αυτή η παιδεία είναι τελικά η λύση σε όλα τα προβλήματα. Τι όμως εννοούμε λέγοντας παιδεία; Τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών στο σχολείο, ή την καθημερινή διαπαιδαγώγηση όλων μας μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με τους συμπολίτες μας και με τους θεσμούς της πολιτείας; Αν εννοούμε το πρώτο, φέξε μου και γλίστρησα. Η μόνη άμυνα απέναντι στην Χρυσή Αυγή, αλλά και σε οποιοδήποτε μόρφωμα επιθυμεί την κατάλυση της δημοκρατίας, είναι η σωστή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και η καθημερινή εκπαίδευση του πολίτη στην εφαρμογή τους και στον σεβασμό τους. Αυτά βέβαια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε για αστείο.

Συμφωνώ μέχρι κόμματος (γραμματικού).

Παρομοίως. Δυστυχώς όμως πολύ φοβάμαι ότι η λύση αυτή θέλει χρόνο, πολύ χρόνο, χρόνο που δεν έχουμε.

Από την περιγραφή της Μελάνης είναι εμφανέστατο αυτό που λέει η Όλι πιο πάνω. Αν η αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της, οι θεατές θα είχαν πρόσβαση στο θέατρο, στην ανάγκη και μέσα από διάδρομο της αστυνομίας, οι διαμαρτυρόμενοι θα έκαναν τη διαμαρτυρία τους πίσω από τείχος αστυνομικών κι όποιος έκανε οτιδήποτε παράνομο θα πήγαινε σηκωτός στην κλούβα. Η παράσταση αν αναβαλλόταν θα ήταν είτε λόγω υπερβολικής φασαρίας απ΄έξω είτε αν ξεκίναγαν πολύ σοβαρά επεισόδια κι ήταν καλύτερα να φύγει ο κόσμος.

Η λογική αυτή είναι λάθος και θα αιτιολογήσω το γιατί. Η παρουσία της αστυνομίας δεν πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση προκείμενου να γίνει οτιδήποτε. Κάποτε είχαν πει στον Γεωργιάδη όταν διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορεί να πάει να μιλήσει πουθενά χωρίς συνοδεία αστυνομικών, πως αν χρειάζεται αστυνομία για να τον προστατεύσει τότε δεν φταίνε αυτοί που του πετάνε γιαούρτια αλλά αυτά που λέει. Το θεώρησα γελοίο επιχείρημα τότε, το θεωρώ γελοίο και τώρα.

Έπειτα, έστω ότι γίνεται αυτό που λες και μετατρέπεται το Χυτήριο σε φρούριο. Αν αύριο κάποιο άλλο θέατρο αποφασίσει να ανεβάσει κάποια παράσταση αντίστοιχων αναμενόμενων αντιδράσεων; Πόσο manpower νομίζεις ότι έχει η αστυνομία για να υποστηρίξει κι άλλα φρούρια; Και τότε θα μου πεις ποια είναι η λύση; Δεν βλέπω λύση δυστυχώς. Μακάρι να ζούσαμε σε άλλη χώρα όπου θα εφαρμόζονταν οι νόμοι, αλλά δυστυχώς είμαστε εδώ.

Να κάνει καθιστή διαμαρτυρία απέναντι από το θέατρο, ο Έλληνας. Δεν έχει καμμιά δουλειά να δημιουργεί επεισόδια επειδή κάτι δεν του αρέσει, είτε είναι ΧΑυγίτης είτε Κουκουές είτε Οικολόγος-Πράσινος.
Είναι έτοιμος ο Έλληνας να δεχτεί ότι αν θέλει να διαμαρτυρηθεί έξω από ένα θέατρο που ανεβάζει έργο που πιστεύει ότι τον προσβάλλει, η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της ή περιμένουμε να κάνει τη δουλειά της μόνο με τη ΧΑ;

όχι βέβαια. Ο Έλληνας έχει διαπαιδαγωγηθεί στη λογική ότι αν σπάσει, κάψει, εκβιάσει κτλ, θα περάσει το δικό του ή τέλος πάντων αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως σωστό και δίκαιο. Πρόκειται για νοοτροπία δεκαετιών, δεν γίνεται να ξεριζωθεί από τη μια μέρα στην άλλη...

Δεν το βρίσκω καλή ιδέα. Υπάρχουν, και δεν θα πάψουν να υπάρχουν αν τους αγνοήσουμε. Ίσα ίσα που θα τους αφήσουμε έδαφος να αναπτυχθούν ερήμην μας και θα τους βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή που δεν θα σηκώνει πλέον ignore.

Θα συμφωνήσω μ' αυτό, χωρίς φυσικά να βγάζω τον εαυτό μου απέξω.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ μ' αυτό που λες καταλαβαίνω ότι αναφέρεσαι σε ορισμένα από τα σκληροπυρηνικά τους στελέχη, ή στην μεγάλη πλειοψηφία του 0,3% που έπαιρναν μέχρι πρόσφατα. Φυσικά θα συμφωνούσα απόλυτα με κάτι τέτοιο, δεν μπορώ όμως να το δεχτώ για όποιον απλά ψήφισε ΧΑ. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την μια μέρα που ψήφισαν οποιοδήποτε άλλο κόμμα ήταν φυσιολογικοί και την άλλη έγιναν άρρωστοι.

Αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο σε όποιον άνθρωπο μπορεί να οργανώνει συσσίτιο και, όταν τον πλησιάζει μια πεινασμένη γριά, να τη διώχνει επειδή πιστεύει ότι η γριά δεν έχει ελληνικό αίμα. Η συγκρότηση κάθε τέτοιου ανθρώπου δείχνει σε εμένα άρρωστο άνθρωπο που έχει μάθει να μισεί περισσότερο παρά να αγαπά. Όποια εξουσία έρθει στα χέρια τέτοιων ανθρώπων θα χρησιμοποιηθεί για πολύ κακά πράγματα. Ούτε συσσίτιο δεν θα έπρεπε να οργανώνουν γιατί ακόμα και το μήνυμα αγάπης το μετατρέπουν σε μήνυμα μίσους. Κάθε εξίσωση τέτοιων ανθρώπων με τον υπόλοιπο πληθυσμό, ακόμα και με τους μπαχαλάκηδες (τους οποίους μόνο η σύγκριση με τους χρυσαυγίτες με κάνει να τους υποστηρίζω, ξέρεις πόσο τους έχω επικρίνει), είναι τεράστιο λάθος. Εγώ θα καταδικάζω —εμείς εδώ θα καταδικάζουμε— κάθε ενέργεια της Χρυσής Αυγής που πληγώνει τη δημοκρατία και δεν έχω καμιά αντίρρηση να κάνεις το ίδιο για όλους τους άλλους. Εγώ τη Χρυσή Αυγή φοβάμαι και ξέρω ιστορία και έφαγα και μια χούντα ολόκληρη. Κάθε μας πολιτική ενέργεια πρέπει να είναι και μια καταδίκη αυτού του φασισταριού. Ο ψηφοφόρος έχει πάντα καλύτερη λύση από το να σπρώξει τη χώρα του σ’ έναν μαύρο γκρεμό. Και το παρακάτω που έγραψες:

Στα σπίτια τους θα τους στείλουν αυτοί οι ίδιοι που τους έβαλαν και στην βουλή. Δυστυχώς φοβάμαι ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν κάποια εναλλακτική.

δείχνει ότι δεν τα πας καλά με τις εκτιμήσεις σου — και αυτή είναι η επιεικέστερη δήλωση που θα μπορούσα να κάνω. Πρέπει να παλέψουμε δημοκρατικά για να ξεπεράσουμε τα λάθη της δημοκρατίας, ενισχύοντας τη δημοκρατία. Οι άνθρωποι της Χρυσής Αυγής είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της δημοκρατίας. Δικό μας το λάθος που τους δώσαμε βήμα και ακροατήριο, αλλά δική μας υποχρέωση τώρα είναι να τους βγάλουμε από τη ζωή μας και να μην τους δώσουμε ούτε ρούπι παραπάνω!
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αν θες να τους κάνεις και "μάρτυρες", ναι, είναι καλή ιδέα.
Θα κάνεις μάρτυρες τους γκεμπελίσκους της ΧΑ επειδή θα τους τιμωρήσεις σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους;
 
Top