Για λεπτομέρειες ρώτα το λογιστή σου, δόκτορα.
Διορθώνω κάτι που είπα πιο πάνω: η εταιρία δεν είναι απαραίτητα οφσόρ, μπορεί να είναι κανονικότατη ΕΠΕ, ΑΕ κλπ με έδρα την Ελλάδα. Και να πληρώνει εταιρικούς φόρους.
Όσο για το πώς δουλεύουν αυτά, ιδού οι γενικές γραμμές, χωρίς να ξέρω τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού φορολογικού συστήματος: Όλη η ακίνητη και κινητή περιουσία σου ανήκει στην εταιρία, όλες οι πληρωμές από τη δουλειά σου πάνε στην εταιρία και όλα σου τα έξοδα είναι εταιρικά έξοδα. Μην ξεχνάς ότι οι εταιρίες χρειάζονται και χαρτί τουαλέτας και χαρτί για τον εκτυπωτή, οπότε το λογαριασμό στο σουπερμάρκετ άνετα τον δικαιολογείς σα λογαριασμό εταιρίας. Εσύ εισπράττεις μισθό από την εταιρία ίσο με το κατώτατο ημερομίσθιο, το δηλώνεις και πληρώνεις εισφορές και φόρους.
Με τις οφσόρ είναι πιο πολύπλοκο το θέμα και χρειάζεσαι νομική- λογιστική βοήθεια.
Στο ΗΒ σε ενημερώνει κι η ίδια η εφορία ότι αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ίσως σε συμφέρει καλύτερα να φτιάξεις μια εταιρία (όχι όφσορ) και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ξέρω που έχουν τακτικό εισόδημα αυτό κάνουν. Στην Ελλάδα ίσως δεν είναι τόσο απλό ώστε να συμφέρει τον μικροεπαγγελματία, αλλά σίγουρα συμφέρει τους μεγαλοεπαγγελματίες.
Ένας επιχειρηματίας που ξέρω είχε τρεις τέτοιες εταιρίες (όχι όλες όφσορ) και είχε έξι ιχ, σπίτι στην Εκάλη, βίλλα σε νησί, κότερο κλπ και πλήρωνε τον εαυτό του το βασικό μισθό και έβαζε ακόμα και τα κοσμήματα που αγόραζε για δώρα σαν εταιρικές επενδύσεις σε συλλεκτικά αντικείμενα. Δεν ήταν παράνομος. Ανήθικος ίσως, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα και πρέπει να τα ξεχωρίζουμε. Δες κι
εδώ.
ΥΓ Εταιρία παροχής ωδικών υπηρεσιών. Μπορεί να προσλαμβάνει και καμιά άγνωστη τραγουδίστρια και να την στέλνει να τραγουδάει στα πανηγύρια ωρομίσθια.
ΥΓ2 Πώς ανήκει η περιουσία σου στην εταιρία; Ή τη μεταβιβάζεις ή φτιάχνεις την εταιρία πριν αποκτήσεις. Ο επιχειρηματίας του παραδείγματος ξεκίνησε της εταιρίες παράλληλα με την ίδρυση της κύριας επιχείρησής του, πριν αποκτήσει έξι ιχ κλπ. Και στο κάτω κάτω, μπορεί να πουλήσεις ή να μεταβιβάσεις τα προσωπικά σου περιουσιακά στοιχεία και να μείνεις με τίποτα, ενώ παράλληλα η εταιρία σου αγοράζει αλλού, άλλα.