Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πιστεύω ότι τέτοια άτομα είναι η προσωποποίηση των διαφυγόντων κερδών. Ακόμα και το ψεύτικο πάσο να μην είχαν, το πιθανότερο είναι ότι με το μυαλό που κουμαντάρουν (αρπαχτή ολέ) απλά θα έμπαιναν στα λεωφορεία χωρίς εισιτήρια, ή με χρησιμοποιημένα εισιτήρια, ή απλά θα αρνούνταν να δώσουν στοιχεία στους ελεγκτές κ.ο.κ.
Επειδή μου έχει τύχει να χτυπήσω μισό εισιτήριο και να έχω ξεχάσει το πάσο μου στο σπίτι, και να μην έχω και ταυτότητα μαζί μου, ο ελεγκτής για να σε αφήσει να φύγεις πρέπει να σου κόψει πρόστιμο. Αν δεν έχει τα στοιχεία σου, ή καλεί κάποιον να επιβεβαιώσει ως μάρτυρας, και κρατάει τα δικά του, ή καλεί την αστυνομία. Το δε πρόστιμο σβήνεται μόνο αν πας στα κεντρικά του σταθμού με το πάσο σου.

Δεν νομίζω ότι όλο το παραπάνω είναι ίδιο με το να έχεις ψεύτικο πάσο.
 

LostVerse

Member
Επειδή μου έχει τύχει να χτυπήσω μισό εισιτήριο και να έχω ξεχάσει το πάσο μου στο σπίτι, και να μην έχω και ταυτότητα μαζί μου, ο ελεγκτής για να σε αφήσει να φύγεις πρέπει να σου κόψει πρόστιμο. Αν δεν έχει τα στοιχεία σου, ή καλεί κάποιον να επιβεβαιώσει ως μάρτυρας, και κρατάει τα δικά του, ή καλεί την αστυνομία. Το δε πρόστιμο σβήνεται μόνο αν πας στα κεντρικά του σταθμού με το πάσο σου.

Δεν νομίζω ότι όλο το παραπάνω είναι ίδιο με το να έχεις ψεύτικο πάσο.

Και εμένα μου έχει τύχει να μην έχω την κάρτα μου μαζί, πολλές φορές.

Το ίδιο δεν είναι, αλλά η πρακτική έχει δείξει ότι οι τζαμπατζήδες έχουν μια λύση για κάθε πρόβλημα.

Στην πράξη, είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να καλέσει αστυνομία, ειδικά σήμερα, και ειδικά για το κέντρο της αστυνομίας της Αθήνας. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι την αστυνομία την αναφέρουν πιο πολύ ψαρωτικά, μήπως και τρομάξουν και τους δώσουν στοιχεία. Αλλιώς μια εξακρίβωση μπορεί να πάρει αρκετές ώρες και απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να διαθέσουν τόσο χρόνο για κάθε παραβάτη. Ειδικά αν μιλάμε για γραμμές πήχτρα όπως 608 πρώην 222 κτλ. Έχω τύχει προσωπικά σε περίπτωση όπου επιβάτης χωρίς εισιτήριο (νεαρής ηλικίας) γνωστός μου την γλίτωσε απλά δίνοντας ψεύτικα στοιχεία. Πέρα από αυτό, ο ελεγκτής δεν μπορεί να σε κρατήσει επ' άπειρον (μετά μιλάμε για παράνομη προσωποκράτηση), ούτε να σε εμποδίσει να φύγεις. Ούτε καν να σε αγγίξει δεν μπορεί. Και τον τελευταίο καιρό τέτοιες περιπτώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί γεωμετρικά, εξού και εξετάστηκε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να μπουν μπάρες σε σταθμούς και λεωφορεία.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Στην πράξη, είναι ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να καλέσει αστυνομία, ειδικά σήμερα, και ειδικά για το κέντρο της αστυνομίας.
Εμένα πάντως ήρθε και με ξελάσπωσε μια φίλη μου, και τότε ακύρωσαν την αστυνομία.
 

LostVerse

Member
Βλέπω ότι έγραψα «το κέντρο της αστυνομίας». Λάθος μου φυσικά, εννοούσα το κέντρο της Αθήνας, στην συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να περάσουν και ώρες μέχρι να φτάσει ένα περιπολικό για εξακρίβωση.
 

Oneiro13

New member
Εμένα πάντως ήρθε και με ξελάσπωσε μια φίλη μου, και τότε ακύρωσαν την αστυνομία.
Τι εννοείτε σας ξελάσπωσε;;:confused: Προφανώς της ζητήσατε να φέρει μαζί της κάποια στοιχεία που ν' αποδεικνύουν την πραγματική σας ταυτότητα. Εκείνη τα έδειξε στον αστυνομικό και έτσι δεν είχατε κυρώσεις.:up: Γιατί έχω ακούσει και το άλλο παράδοξο. Π.χ. μία συμφοιτήτριά μου είχε ξεχάσει να πάρει μαζί της το πάσο και έδειξε στον ελεγκτή τη φοιτητική της ταυτότητα και την αστυνομική της ταυτότητα. Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος και της έκοψε το πρόστιμο επειδή δεν είχε το πάσο (παρ' όλο που είχε το τρίπτυχο-φοιτητική ταυτότητα). Τελικά, της το έσβησαν το πρόστιμο αφού όμως πρώτα η κοπέλα ταλαιπωρήθηκε με το να πηγαίνει στα κεντρικά γραφεία. Βέβαια, και οι ελεγκτές δεν είναι πολύ αυστηροί.:) Π.χ. όταν τους δείχνω το εισιτήριο ή την κάρτα και ψάχνω να βρω το πάσο μου για να τους το δείξω, μου λένε πως δεν χρειάζεται. Ίσως καταλαβαίνουν από την τσάντα μου και από τα βιβλία που κρατώ πως είμαι φοιτήτρια. Και επιπλέον, κανένας ελεγκτής δεν καλεί την αστυνομία ακόμα και σε περίπτωση κατά την οποία αυτός που δεν έχει εισιτήριο αρνηθεί πεισματικά να δώσει τα στοιχεία του ή να πληρώσει το πρόστιμο. Η αστυνομία δεν επεμβαίνει σε τέτοια μικροπράγματα.:p Μία φορά ένας επιβάτης στο 608 έβριζε ΤΗΝ οδηγό του λεωφορείου λέγοντάς της πως επειδή είναι γυναίκα δεν ξέρει που παν τα τέσσερα από οδήγηση και ότι είναι επικίνδυνη, ενώ επίσης έλεγε σε όλους τους επιβάτες να κατέβουν κάτω. Η οδηγός δεν του έδινε σημασία, αλλά φτάνοντας στην Κάνιγγος ο επιβάτης αυτός την πλησίασε και άρχιζε να την απειλεί. Με λίγα λόγια δεν την άφηνε να κάνει τη δουλειά της. Έτσι και εκείνη λίγο πριν φτάσει στην πλατεία Κάνιγγος του ζήτησε να κατέβει κάτω, εκείνος αρνήθηκε. Στη γωνία κάθονταν κάποιοι αστυνομικοί όχι από τους συνηθισμένους. Δηλαδή ήταν λιγάκι σαν...βαριά οπλισμένοι, να το πω;; Σαν να ήταν έτοιμοι για επικίνδυνες αποστολές; :p Η οδηγός τους πλησιάζει και τους λέει τι έγινε μέσα στο λεωφορείο. Δεν κουνήθηκαν καθόλου. Σα να τους μιλούσε κινέζικα. Ε, στο τέλος η κοπέλα τον βούτηξε και τον πέταξε έξω από το λεωφορείο κυριολεκτικά. Συνεπώς, η αστυνομία δεν επεμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και οι ελεγκτές την χρησιμοποιούν πιο πολύ για εκφοβισμό.
 

SBE

¥
Περί διαφθοράς (θα βγει σεντόνι μάλλον, και ίσως ήρθε η ώρα να αυτονομηθεί η συζήτηση περί παρανομίας; ):
Η Διεθνής Διαφάνεια (έτσι δεν το λένε στα ελλήνικος; ) έχει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις σελίδες της και σε γενικές γραμμές λέει τα γνωστά:
Προϋποθέσεις για να υπάρξει διαφθορά:
α. Να μην δείχνει το κράτος εμπιστοσύνη στον πολίτη. Παράδειγμα: αγόραζεις διαμέρισμα στην Ελλάδα κατω απο την αντικειμενική αξία του γιατί είχε ανάγκη ο πωλητής. Η εφορία σε χρέωνει την αντικειμενική αξία. Βλέπεις επομένως ότι αντιμετωπίζεσαι το ίδιο με τον παραβάτη ακόμα κι όταν είσαι νόμιμος και δεν έχεις κίνητρο να είσαι νόμιμος.
β. Να πιστέυει ο πολίτης ότι δεν υπαρχουν ίσες ευκαιρίες (ασχετο απο το αν είναι αλήθεια ή όχι). Π.χ. αν πιστευω ότι ο γέιτονας έχει διασυνδέσεις και θα διορίσει το γιό του, θα κοιτάξω κι εγώ να βρω μέσο αντί να κοιτάξω να βελτιώσω τα προσόντα μου. Νομίζω για την Ελλάδα αυτό έχει να κάνει με το είδος της οικονομίας. Αν η Ελλάδα είχε καλές δουλειές για όλους δεν θα ένοιαζε κανέναν τι κάνει ο γείτονας.
γ. Να δικαιολογείται και να υποβιβάζεται η σοβαρότητα της κατάστασης στο μυαλό του πολίτη. Αυτό ξεκινάει απο το "δεν θα έιμαι εγώ κορόιδο" του (β) και καταλήγει στο "όλοι τα ίδια κάνουν" και "σιγά το ποσό τώρα". Έτσι στη συνείδηση του πολίτη δεν είναι παρανομία η παρανομία του.
δ. Να υπαρχει νομοθεσία που ευνοεί τη διαφθορά. Με το να αφήνει παραθυράκια, να έχει αοριστίες και να μην γίνεται επαρκής έλεγχος. Αυτό δε έρχεται σε αντίθεση με το (α), παρεμπιπτόντως. Οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν αναιρούν την εμπιστοσύνη στον πολίτη.
ε. Να μη φαίνεται ότι τιμωρούνται οι παραβατες. Προσοχή στη λέξη φαίνεται. Δεν αρκεί να ξέρεις ότι θα τιμωρηθείς αλλά να ξερεις κι όλας ότι έχουν τιμωρηθεί άλλοι. Εννοείται όλα με μέτρο, δεν είναι το ίδιο ο φόνος και ο διορισμός με μέσο.

Τα περί συνέιδησης του πολίτη κλπ είναι απλοποιήσεις που έχουν και λίγη απο τη ρατσιστική χροιά του "Why are Greeks so dishonest?". Σε μια κοινωνία έχεις όλες τις διαβαθμίσεις της ευσυνειδησίας. Οπότε φτιάχνεις το σύστημα έτσι ώστε να είναι δύσκολη η παρανομία (να εξαλειφτεί αποκλείεται). Βάζεις π.χ. να εκδίδεται το πασο με την τρέχουσα μέθοδο κι όχι αλλιώς. Η μέθοδος αυτή δεν προσβαλλει τον μέσο πολίτη, δεν τον εξομοιώνει με τον απατεώνα αλλά και δεν τον αφήνει να παραστρατήσει, γιατί κάνει δύσκολη την παρανομία. Η δυσκολία αυτή έχει σημασία. Όλοι μπορεί να παρανομίσουν αν τους δοθεί η ευκαιρία; Πιθανον, αν και το πιο πιθανό είναι ο καθένας να έχει διαφορετικά πράγματα που τον δελεάζουν. Μπορέι δηλαδή αυτός που έχει τη δυνατότητα να πάρει παράνομα πασο να απαξιεί να κάνει κάτι τόσο ευτελές, αλλά να μην έχει πρόβλημα να δώσει φακελάκι στο γιατρό "γιατί πρόκειται για ανάγκη'. Για τον καθένα διαφέρει.

Και για όσους πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι ιδιάιτερα προβληματικό στην Ελλάδα, να θυμήσω ότι η ιστορία με τη Ζήμενς ξεκίνησε από τις ΗΠΑ (χώρα με εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία σε ζητήματα διαφθοράς στις επιχειρήσεις) και ότι η "άδεια" για δωροδοκίες ερχόταν από τα κεντρικά, από τους δήθεν υπεράνω διαφθοράς Γερμανούς. Ομοίως στο ΗΒ αποκαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα ότι οι βουλευτές επιδίδονταν σε μικροαπάτες σχετικά με τα προσωπικά τους έξοδα, και κάποιοι απο αυτους κατάληξαν στη φυλακή, άλλοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την πολιτική. Όπως λέει και η ΔΔ στις σελίδες της, δεν υπάρχουν έντιμες χώρες. Αντιθέτως, πολλές χώρες του βορά (λέγε με Σκανδιναβία) μέχρι προσφατα επέτρεπαν στις επιχειρήσεις την έκπτωση απο την εφορία των ποσών που χρησιμοποιούνταν για δωροδοκία σε τρίτες χώρες. Έτσι ο διευθυντής της Νόκια π.χ. μπορεί να είναι ο πιο ευηπόληπτος πολίτης, υπεράνω κάθε υποψίας στη χώρα του, αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο διεφθαρμένο.

Οπότε σας είπα λίγο πολύ τι νομίζω ότι συμβαίνει.
 

Zazula

Administrator
Staff member
@LostVerse: Προσωπικά δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί είναι άτομα φύσει παραβατικά (οπότε, όπως λες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εκδηλώσουν αυτή την παραβατικότητά τους), αλλά φύσει θρασύδειλα· δηλαδή επωφελούται από πράγματα και καταστάσεις και/ή παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς όσο βλέπουν ότι τους παίρνει. Αν τους κόψεις τον βήχα ή καταστήσεις ιδιαιτέρως επώδυνες τις συνέπειες, τότε μπαίνουν τα κεφάλια μέσα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

:inno: ΥΓ1 Κάποτε στα πλαίσια του μαθήματος των Ανώτερων Μαθηματικών κάτσαμε τρεις συμφοιτητές κι υπολογίσαμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις συμφέρει να μην πληρώνεις εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες και αντί γι' αυτό να πληρώνεις τα πρόστιμα. Εντάξει, οι εξισώσεις μας είχαν κάποιες σταθερές εμπειρικώς ορισμένες, αλλά το θέμα είναι ότι —όπως και σε καθετί άλλο στη ζωή— κι εδώ υπάρχει τελικά ένα νεκρό σημείο.

:eek: ΥΓ2 Ο πατέρας μου, όταν σπούδαζε εκείνος (26 χρόνια πριν τις δικές μου εξισώσεις) είχε κάτσει να υπολογίσει αν συμφέρει να παίρνεις το λεωφορείο και να πληρώνεις εισιτήριο ή είναι οικονομικώς συμφερότερο να πηγαίνεις με τα πόδια και να αλλάζεις σόλες στα παπούτσια σου.
 

SBE

¥
Το θέμα είναι όμως ότι αυτό το συμφέρον είναι κάτι ιδιαίτερα περίπλοκο και είναι κτγμ λάθος να το περιορίζουμε μόνο σε αμιγώς οικονομικά μέτρα.

Κι οι οικονομολόγοι το λένε αυτό. Ψαξε behavioural economics.
 

SBE

¥
Zaz, υπαρχουν διαβαθμίσεις σε όλα.
Παλιότερα μια φίλη μου είχε κάνει έρευνα στα μεταναστόπουλα συγκεκριμένης εθνικότητας (δε λεώ ποιάς για να μη με πειτε ρατσίστρια οι ευαίσθητοι) και σα μέρος της έρευνας τους έδινε για το σπιτι ένα μαγνητόφωνο και τους ζητούσε να καταγράψουν διαλόγους. Τα εννιά στα δέκα παιδιά της επέστρεφαν το μαγνητόφωνο χωρίς μπαταρίες ενω΄το είχαν παρει με φρέσκες μπαταρίες. .
Σε συζήτηση με κάποιον μεγαλύτερο μας είπε αυτός ότι έτσι θα συμπεριφέρονταν και τα ελληνόπουλα τη δεκαετία του '60 και δικαιολόγησε τη μικροκλοπή επικαλούμενος την οικονομική- κοινωνική κατάσταση των παιδιών. Μας είπε επίσης ότι τέτοιες μικροαπατεωνιές άρχισαν να λιγοστέυουν στην Ελλάδα όταν αρχισε να ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο και αυτά μας φαίνονταν πολύ ευτελή και δεν τα καταδεχόμασταν. Ίσως είχε λίγο δίκιο.
 

SBE

¥
Μέσα στα άλλα αγνοήσαμε αυτό:
Το θαυμαστό κράτος πρόνοιας του μεταπολέμου οικοδομήθηκε βάσει κοινωνικού συμβολαίου, αλλά και διότι η Ευρώπη απορροφούσε πλούτο από την περιφέρεια για να στηρίξει την ευημερία του προνομιούχου λευκού ανθρώπου.

Μεταπολεμικά όμως οι αποικίες κατάρρευσαν κι αυτό οδήγησε τις αποικιοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης σε οικονομική αδράνεια για κάποια περιοδο, αν δεν κάνω λάθος.
 

pontios

Well-known member
Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω - πώς μπορεί το χρέος να καταπολεμηθεί με περισσότερο χρέος ;

Τη στιγμή που άκουσα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει την ικανότητα δανειοδότησης του EFSF προς (ίσως περισσότερο από) 1 τρισεκατομμύρια ευρώ ... και ότι ορισμένες τράπεζες, εντός των κρατών μελών θεωρούνται (και διακηρύχτηκαν) άτρωτες (δηλαδή οι φορολογούμενοι θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους) .- αυτό σήμανε (σε μένα) ότι το τέλος ( η συντέλεια) πλησιάζει.

Δεδομένου ότι είναι μια κρίση χρέους που προήλθε από χαλαρούς και ανεύθυνους δανεισμούς, το μόνο πράγμα που θα εξασφαλίσει η διάσωση των τραπεζών είναι η συνέχιση της ανευθυνότητας στο μέλλον - πες πως βγούμε σε 10 η 20 χρονιά από αυτήν την κρίση,θα συνετιστούν καθόλου οι τράπεζες η θα αισθάνονται άτρωτες και ανεύθυνες όσο ποτέ ;
Μπορούμε ίσως εύλογα να συμπεραίνομε ότι θα γίνουμε το αιώνιο έρμαιο τις ανευθυνότητας τους (και των ανεύθυνων κυβερνήσεων που τις υποστηρίζει ανεπιφύλακτα) ;

Η Ευρώπη θα συνεχίζει να μεταφέρει τα ιδιωτικά χρέη από τις αδύναμες τράπεζες ( ποίος ξέρει πόσες θα εμφανιστούν στο μέλλον) στο δημόσιο χώρο.
Δεν βλέπω πώς θα βγούμε από αυτό το ατελείωτο και τεράστιο χρέος .. δημιουργώντας επιπρόσθετο χρέος, υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
@pontios

Πολύ πολύ γενικά, το περισσότερο χρέος είναι αναγκαίο κακό για να κερδηθεί χρόνος μέχρι να υπάρξει η, όποια, λύση.

Η λύση, νομοτελειακά, θα περιλαμβάνει περικοπή χρεών (άγρια, σε κάποιες περιπτώσεις), υποτιμήσεις νομισμάτων, μικρό ή μεγάλο πληθωρισμό, στασιμότητα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τα κράτη προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ώστε η κρίση να τα πλήξει όσο γίνεται λιγότερο, το χρήμα προσπαθεί να χάσει όσο μπορεί λιγότερο από τα, σε μεγάλο βαθμό, εικονικά και πλασματικά του κεφάλαια.

Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο επειδή συμβαίνει σε περιβάλλον που παγκοσμιοποιείται ραγδαία ενώ παράλληλα μειώνονται εξίσου ραγδαία όλοι οι διαθέσιμοι πόροι της ανθρωπότητας. Δεν θεωρώ τους παγκόσμιους ηγέτες και, ιδίως, τους συμβούλους τους ανόητους (τουλάχιστον όχι πιο ανόητους από τον μέσο άνθρωπο) ώστε να μην τα ξέρουν όλα αυτά. Απλώς πηγαίνουν ψαχουλευτά σε άγνωστα μονοπάτια.
 

SBE

¥
Ή ακόμα πιο απλά, δανεικά για να μην πεθάνουμε ελπίζοντας ότι τα δανεικά θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη κι έτσι θα μπορέσουμε να ξεχρεωθούμε κάποια στιγμή. Δεν είναι και τόσο εξωφρενική λύση. Δυστυχώς όπως λέει κι ο Δόχτορας, πάνε ψαχουλευτά αλλά δεν θεωρώ εγώ ότι τα μονοπάτια είναι άγνωστα. Υπάρχει αρκετή γνώση, αλλά άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Από τη σημερινή Athens Voice:

Γράφει ο Μαρκ Μαζάουερ
Συγγραφέας, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Αιφνιδιάστηκα με την κρίση στην Ελλάδα. Όλο αυτό το διάστημα που βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθώ τις εξελίξεις από το ίντερνετ. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, αν και δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι με τα ελληνικά πράγματα, πόσο δε μάλλον με τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Η έξοδος από την κρίση θα είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη. Το πρόγραμμα λιτότητας που σας έχει ζητηθεί να υιοθετήσετε ως χώρα δεν φαίνεται να οδηγεί άμεσα σε μια προοπτική ανάπτυξης. Από την άλλη οι εναλλακτικές που προτείνονται, τύπου πάγωμα των πληρωμών, θα βύθιζαν τη χώρα σας σε μεγαλύτερη ύφεση. Κάθε πρόβλεψη όμως στην περίπτωση της Ελλάδας είναι παρακινδυνευμένη.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Όμως υφίσταται δημοκρατικό σύστημα χωρίς πολιτικούς; Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι απευκταία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι καιρός, πια, να κάτσουν οι Έλληνες πολιτικοί να σκεφτούν, να αναζητήσουν τρόπους για να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτοί πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα.

Δεν γίνεται δημοκρατία χωρίς κόμματα. Ενδεχομένως πρέπει να αλλάξει η λειτουργία των κομμάτων. Ίσως πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους πολιτικούς. Να γίνει πιο ξεκάθαρο τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται στην πολιτική. Να μπορεί η ελληνική κοινωνία να ελέγχει περισσότερο τους εκπροσώπους της.

Οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Πρέπει να παραδεχθούν ότι οι ίδιοι τους ψηφίσαν για να τους εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο. Δεν τους επιβλήθηκαν από κάποια αόρατη δύναμη. Χωρίς αυτή την παραδοχή δεν θα μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα.

Η συνέχεια εκεί.
 
Η μετάφραση βρίθει αταξιών. Βάζω εδώ δύο παραδείγματα, γιατί προσπάθησα να τα βάλω κι εκεί σαν σχόλιο αλλά δεν με αφήνει το CAPTCHA. Μου λέει ότι το βάζω λάθος, ενώ το βάζω σωστά.

Παράγρ. 2: Το would also plunge Greece into difficulties δεν μεταφράζεται ορθά ως "θα βύθιζαν τη χώρα σας σε μεγαλύτερη ύφεση" αλλά σε "θα βύθιζαν επίσης την Ελλάδα σε δυσκολίες". Μπορεί ο Mazower με τα λεγόμενά του να μην υποστηρίζει το πάγωμα πληρωμών, αλλά οι θέσεις του δεν έχουν και ανάγκη από "δημιουργική μετάφραση".

Και παρακάτω, στην τελευταία παράγρ., το "Οι Γερμανοί, για παράδειγμα, βοηθούν τους Έλληνες γιατί παράλληλα μ’ αυτό τον τρόπο προστατεύουν τα συμφέροντα των τραπεζών τους" αποδίδει διαστρεβλωτικά το The Germans, for instance, feel that they are helping the Greeks and you could say they are protecting their own banks, που αποδίδεται ακριβέστερα ως "Οι Γερμανοί για παράδειγμα θεωρούν ότι βοηθούν τους Έλληνες και εσείς θα μπορούσατε να πείτε ότι προστατεύουν τις τράπεζές τους."
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ ο βλάκας δεν πρόσεξα το αγγλικό κείμενο εκεί, να έβαζα κατευθείαν αυτό... :( Έχει πράγματι πολλές αστοχίες η μετάφραση. Π.χ.
The party system is the best model = Δε γίνεται δημοκρατία χωρίς κόμματα.
 
Top