Costas
¥
Η εν Γαλλία ελληνική διασπορά αναμεταδίδει: Draghi-Monti-Παπαδήμος, All GS's men (από την Le Monde)
Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 4,1%. Μάλιστα η αποκαρδιωτική εικόνα των εσόδων ενισχύεται από το γεγονός ότι εμφανίζουν μαύρη τρύπα έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 1,1 δισ. ευρώ παρά τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο έτος. Η κατάρρευση των εσόδων έχει οδηγήσει στα ύψη και το έλλειμμα το οποίο διαμορφώνεται στο δεκάμηνο στα 20,1 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Όχι και τόσο αυταπόδεικτο, εάν συνυπολογίσουμε τη μείωση του αφορολόγητου (δις εφέτος, αν θυμάμαι καλά), την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή εκτάκτων εισφορών.Η μείωση μισθών φυσικά σημαίνει και μείωση του φορολογικού εισοδήματος, αυτό είναι στοιχειώδες.
Μα είναι γνωστό ότι υπάρχουν και φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, αυτοί έχουν συχνά περιθώριο να φοροαποφύγουν (για να νεολογίσω), δηλαδή να χρησιμοποιήσουν κάθε παραθυράκι που τους δίνει ο νόμος ώστε να μην πληρώσουν φόρους (ναι, το φορολογικό σύστημα θέλει φτιάξιμο). Η Ελλάδα, π.χ. είναι γνωστή για το ευνοϊκό καθεστώς που έχει στη φορολόγηση της ναυτιλίας.Πάντως βρε παιδιά, ο καθένας με τον πόνο του είναι η συζήτηση. Ο καθένας μας έχει μια κατηγορία πολιτών που τους θεωρεί φοροφυγάδες/ παραβάτες/ κακούς και αδυνατεί να δει παρόμοια φαινόμενα σε άλλες κατηγορίες. Έχει σίγορα να κάνει με το ποιούς συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή ή ξέρουμε καλύτερα, ίσως. Κανένας δεν αναφέρεται στους βιομήχανους π.χ. (εγώ λέω που και που για εφοπλιστές) τα παραδείγματά μας είναι από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κλπ), μισθωτούς. Λες και οι πιο πάνω δεν υπάρχουν και δεν φοροδιαφεύγουν.
Ίσως επειδή όταν συναλλασσόμαστε με μεγάλες εταιρείες, συνήθως δεν μας δίνουν αφορμή για να υποψιαστούμε φοροδιαφυγή, ενώ η κάθε μας συναλλαγή με ελεύθερους επαγγελματίες είναι στο στυλ, "Θα μου δώσει απόδειξη τώρα ή δεν θα μου δώσει;"