Εμένα μ' αρέσει αλλά έχει ένα θέμα με την διαφάνεια.
Εντάξει, να σε ρίξει κανάς S-300. Αλλά αν σε ρίξουν τα καταδιωκτικά της Άμαζον επειδή παραβίασες τις γραμμές ανεφοδιασμού και μπερδεύτηκαν οι αποστολές της βιβλιοθήκης των αρχαίων εκδόσεων Γεωργιάδη;
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη λένε τα UAV, όχι τα air drones γενικά..
Γιατί όμως να μη φτιάξουμε μια φυσιολογική μεταγραφή, ο δρόνος, οι δρόνοι, όπως ήδη ονομάζονται οι μουσικοί δρόνοι. Οι Γάλλοι, από το 1954, πήραν το αγγλικό drone και το έκαναν και γαλλικό.
...ο αμερικανικός στρατός δεν κωδικοποιεί (!) τα δεδομένα που μεταβιβάζουν οι δρόνοι... Το Πακιστάν μάλιστα ανέχεται τις όλο και συχνότερες "στοχοποιημένες" επιθέσεις των δρόνων που επιχειρούν από το Αφγανιστάν στο έδαφός του, ενάντια σε Ταλιμπάν.
http://archive.avgi.gr/nea-avgi/ArticleActionshow.action?articleID=517139
Ο Μουλά Ναζίρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα εξοντώθηκε από επίθεση δρόνων των Αμερικανών στο Πακιστάν reporter.gr
Από Βικιπαίδεια:
DT-33A: Αεροσκάφη T-33A τροποποιημένα σε καθοδηγητές δρόνων.
QT-33A: Αεροσκάφη T-33A τροποποιημένα σε [καθοδηγητές] δρόνων στόχευσης.
TV-2KD: Αεροσκάφη TV-2 τροποποιημένα σε καθοδηγητές δρόνων.
http://el.wikipedia.org/wiki/T-33_Shooting_Star
Έτοιμος είμαι να το βάλω στον τίτλο.
Κατάλαβα. Σε κανέναν δεν άρεσε το αερομπότ μου.
Δεν θα έπρεπε ωστόσο να βρούμε και κάτι με καλύτερο δείκτη μπλαμπλά; Είναι δυνατό σε μελλοντολογικό μυθιστόρημα ή σε συζήτηση για το αμαζονικό αύριο, να θέλουμε 25 χαρακτήρες (μαζί με τα διαστήματα) για να περιγράψουμε το αερομηχάνημα που οι αγγλόφωνοι ονόμασαν... κηφήνα;
Είναι προφανές λοιπόν ότι η σημασία της λέξης drone μπορεί να αλλάξει δραματικά ανάλογα με τα συμφραζόμενα, πράγμα που στα αγγλικά είναι φυσιολογικό, όχι όμως και στα ελληνικά, δεν μπορείς να λες (έστω) δρόνο τον ιπτάμενο στόχο και ταυτόχρονα και το ιπτάμενο ταχυδρομικό ρομπότ της κάθε Amazon.
Εξαρτάται από την ευρύτητα πνεύματος του επιμελητή. Τους νεολογισμούς τούς βάζουν όσοι κάνουν κουμάντο στο τελικό αποτέλεσμα.Τελικά, επειδή μου έτυχε σε μετάφραση, τι να βάλω τελικά; Τον δείκτη μπλαμπλα;