O Ντράζεν είπε πολλά, ας μην τα επαναλαμβάνω.
Εγώ τόσα χρόνια και μετά από τόσες συζητήσεις εδώ μέσα, αλλά και εκτός, δεν μπορώ να καταλάβω το μίσος του νίκελ και άλλων φανατικών μουτζαχεντίν του μονοτονικού, που λέει και ο Ντράζεν, για το πολυτονικό.
Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί τόσο, ρε παιδιά; Ή τι είναι αυτό που φοβάστε; Και πώς φοβάστε κάτι που έχετε ήδη νικήσει;
Και γιατί δεν αποδέχεστε το γούστο του καθενός μόνο του προσάπτετε κρυφές ατζέντες (που σίγουρα κάποιοι έχουν), ενώ διατείνεστε ότι εσείς δεν έχετε προσωπικές ατζέντες;
Ειλικρινά, θεωρώ πως η μόρφωσή μου θα έπρεπε να με βοηθάει να καταλάβω κάποια πράγματα, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω.
Και επαναλαμβάνω, για ποιο λόγο θίγετε και προσβάλλετε προσωπικά τον συνομιλητή σας αποκαλώντας τον εν δυνάμει φασίστα ή συντηρητικό ή ότι πάσχει από άρρωστο ερωτισμό, ενώ κανείς σε αυτή τη συζήτηση τουλάχιστον δεν πρόσβαλε τα δικά σας πιστεύω με αυτόν τον τρόπο; Η έννοια της δημοκρατίας που καταργήθηκε ήδη στη Βουλή και την κοινωνία, καταργήθηκε και εδώ μέσα; Να μου το πείτε, να φύγω, αν είναι...
Άζι, το να κατηγορείς για μίσος τον Νίκελ και να αποκαλείς όσους λειτουργούν σύμφωνα με το μονοτονικό φανατικούς μουτζαχεντίν είναι από μόνο του μια τραγική αντίφαση.
Στο τι είναι Αυτό που μας ενοχλεί τόσο, "ρε παιδιά", μπορώ να απαντήσω μόνο για τον εαυτό μου και το έχω κάνει ήδη. Όσο για το ρήμα
φοβόμαστε θα προτιμήσω να το αφήσω ασχολίαστο για να μη χαλάσουμε άλλο τις καρδιές μας. Όμως εκείνο το "έχουμε ήδη νικήσει" τι ακριβώς σημαίνει; Εμείς οι μουτζαχεντίν του μονοτονικού κόντρα στους ιππότες του πολυτονικού; Πες μου, σε παρακαλώ, ότι σου φαίνεται γελοίο ακόμα και σαν εικόνα, γιατί αλλιώς θα χάσω κάθε ιδέα...
Το
γούστο του καθενός το
έχω αποδεχτεί. Όμως το γούστο του καθενός είναι ενδεικτικό κάποιας νοοτροπίας, έτσι; Αυτή τη νοοτροπία
εσύ την αποκαλείς κρυφή ατζέντα, εγώ και ορισμένοι άλλοι την χαρακτηρίσαμε ανοιχτά, φροντίζοντας να επισημάνουμε ότι
υπάρχουν και εξαιρέσεις (ανοιχτομυαλιά την οποία εσύ δεν επιδεικνύεις αντιστοίχως, αφού χαρακτηρίζεις συλλήβδην μουτζαχεντίν του μονοτονικού ένα κάρο κόσμο). Και ποια θα μπορούσε να ήταν η προσωπική μας ατζέντα; Να επιβάλλουμε επί ποινή θανάτου την οξεία;
Ειλικρινά, κι εγώ θεωρώ ότι η μόρφωσή σου θα έπρεπε να σε βοηθάει να καταλάβεις κάποια πράγματα και απορώ γιατί δεν τα καταλαβαίνεις.
Κανείς δεν
σε είπε φασίστα ή συντηρητικό ή διεστραμμένο. Εσύ πήρες τα παπούτσια και τα φόρεσες, άνευ λόγου και αιτίας. Είπαμε ότι
κατά κανόνα, όταν βλέπουμε πολυτονικό, το μυαλό μας πάει εκεί κι εκεί. Ως πρώτη αντίδραση -και όχι αναίτια ή ατεκμηρίωτη. Κι εγώ, συγκεκριμένα, για να αλαφρύνω κάπως την ατμόσφαιρα, επισήμανα την εξαίρεση της Μελάνης. Ενώ είχα ήδη τονίσει ότι μεγάλωσα με το πολυτονικό, ότι τον πρώτο καιρό μου έλειπε, ότι εκ των πραγμάτων συνήθισα το μονοτονικό και ότι σε ένα βιβλίο δεν με ξενίζει καθόλου, στην οθόνη, όμως, με παραξενεύει.
Για τις έννοιες της δημοκρατίας, για το τι καταργήθηκε και πού, θα αποφύγω να απαντήσω για ευνόητους λόγους. Αν επιμένεις, υπάρχει το κατάλληλο νήμα.
Όσο για το αν θα σου πει κάποιος να φύγεις ή όχι... ε, εδώ η λογική και η ψυχραιμία τραβάνε τα μαλλιά τους. Σου ζήτησε κανείς να φύγεις; Επειδή
αγαπάς τους τόνους; Έτσι μου 'ρχεται να σου πω καταρχάς
ηρέμησε και σοβαρέψου, αλλά δεν έχω τόσο θάρρος. Γι' αυτό κάνε ό,τι σε φωτίσει ο Θεός. Όμως, σε παρακαλώ, σκέψου ψύχραιμα και καθαρά πριν αποφασίσεις οτιδήποτε. Και, κυρίως, χαμήλωσε τους τόνους (pun unintended), αν έχεις την καλοσύνη. Εγώ δεν σε θεωρώ ούτε αντίπαλο ούτε εχθρό που οφείλω να εξολοθρεύσω γιατί αυτή είναι η αποστολή μου.
Ήμουν αρκετά σαφής;
Edit Μέχρι να στείλω το σεντονάκι μου είχε μπει ο Νίκελ. Δεν έχω προλάβει να διαβάσω το μήνυμά του, αλλά φαντάζομαι πως δεν θα πρέπει να λέμε πολύ διαφορετικά πράγματα...