ορθοπαιδική ή ορθοπεδική; Σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης

Dimi

Member
Το 1999, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. (Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας) αποφασίστηκε η επίσημη υιοθέτηση της αναγραφής της λέξης με άλφα-γιώτα (ορθοπαιδική)
 

nickel

Administrator
Staff member
Το είχα αναφέρει κι εγώ έμμεσα στο #5, περίπου όπως είχα πει προ ημερών για τις start-ups ότι αυτοπροσδιορίστηκαν, αποφάσισαν ότι θέλουν να τις λέμε «νεοφυείς».

Από την άλλη, επειδή η μη τήρηση αυτών των αποφάσεων δεν επισύρει κυρώσεις, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να συνεχίσουν κάποιοι να γράφουν ορθοπεδική και Γουδί, με την ελπίδα να ανατρέψουν κάποτε τις μόδες των καιρών.
:inno:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μα και οι χειρουργοί αυτοπροσδιορίζονται με το οξύτονο χειρουργός, οι δε χημικοί προτιμούν το παροξύτονο φωσφόρος — αλλά οι προτιμήσεις ούτε των μεν ούτε των δε έχουν εξοβελίσει από τη χρήση τα χειρούργος και φώσφορος.
 

Thanasis_P

New member
Γενικότερα πιστεύω ότι λέξεις των οποίων η ορθογραφία έχει "καθιερωθεί" δύσκολα θα αλλάξουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλαχτούν σε χιλιάδες βιβλία, όπου ο αναγνώστης τις συναντάει κάθε τοσο με τη συνηθισμένη τους μορφή. Εξάλλου αυτό δε θα μπορέσει να ποτέ να γίνει, τουλάχιστο σ' εκείνα της ελληνικής λογοτεχνίας, μια και οι συγγραφείς τους τις έγραψαν με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
Οι μόνες αλλαγές στη γλώσσα που μπορούν να "τρέξουν" είναι μερικοί κανόνες, που διδάσκονται στο σχολείο και προοδευτικά υιοθετούνται από τους υπόλοιπους, άντε και σε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Λίγοι ασχολούνται με την ετυμολογία και αμφιβάλλω αν κάποιος βλέποντας μια γνωστή του λέξη γραμμένη διαφορετικά θα σπεύσει να συμβουλευτεί ένα λεξικό για να δει αν έχει αλλάξει η γραφή της.
Σχόλια και προβληματισμοί γίνονται περισσότερο σε κύκλους όπως ο δικός μας και λίγο ταράζουν τα νερά ακόμα και φιλολόγων.
 
Τι εννοείς; Το φείδι, το ταξείδι, το ξαίρω, το μεγαλείτερος, το καλλίτερος, το συνειθίζω, το είνε, όλα αυτά άλλαξαν. Και βέβαια όλα τα τρένα κτλ. όσο κι αν οι παλιότερες ορθογραφίες διατηρούνται, σε βαθμό που ποικίλλει πολύ. Ή τα παραθετικά, όπου μόνο το νεώτερος επιμένει και όλα τα άλλα έχουν τραπεί σε -ότερος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αυτό θα ήθελα να πω κι εγώ, Θανάση. Ακόμα κι αν διαπιστώνουμε ότι και νέοι ακόμα άνθρωποι επιμένουν σε τραίνα ή μπύρες, αν βάλουμε κάτω τις αλλαγές που είδαμε (που είδα, αν θες) τα τελευταία σαράντα χρόνια, σκέφτομαι ότι είναι σχεδόν απίστευτο το πόσο ανώδυνα έγιναν. Σε μεγάλο βαθμό επειδή έχουν λογική.
 

Thanasis_P

New member
Πράγματι, έχω συναντήσει αυτούς τους τύπους, με ξένισαν, αλλά δεν κατηγόρησα τους γράψαντες για ανορθογραφία. Αυτές ωστόσο είναι λέξεις που συναντιούνται συχνά, πολλές υπόκεινται σε κανόνες και δε συναντιούνται ταυτόχρονα σε όλους τους Έλληνες συγγραφείς. Αναφέρομαι περισσότερο στη νεότερη λογοτεχνία, που έχει προσαρμοστεί στην αποδεκτή ορθογραφία.
Από την άλλη, ασφαλώς και θα γίνουν αλλαγές, αλλά δε νομίζω να υιοθετηθεί ταυτόχρονα όλο το "πακέτο" προτάσεων των ετυμολόγων.
 
Μιας που αναφέρθηκε, ξέρει κανείς να μου πει πότε το τραίνο και η μπύρα απλοποιήθηκαν; Εγώ έτσι τα διδάχθηκα και είμαι γεννημένος το '82.
 

Thanasis_P

New member
Αν θυμάμαι καλά, εγώ τα συνάντησα "επίσημα ορθογραφημένα" στη σχολική γραμματική του Τριανταφυλλίδη, περίπου το 1976, πριν από το μονοτονικό. Προφανώς οι προτάσεις υπήρχαν από πολύ παλιότερα, εγώ όμως έγραφα "τραίνο" μέχρι τότε, χωρίς να μου το διορθώνουν οι φιλόλογοι.
 

LostVerse

Member
Δε διαφωνώ ότι χρειάζεται να ανεχόμαστε παράλληλους τύπους. Ειδικά από τότε που είδα πόσες λέξεις (πρέπει να) γράφονται με διαφορετικό τρόπο από τον συμβατικό (χωρίς να υπολογίσω μονολεκτικούς τύπους, τελικά ν κλπ), αποδέχτηκα αυτή την κατάσταση και δε θα διόρθωνα ποτέ ένα "οξείδιο" σε "οξίδιο" ή "ροδάκινο" σε "ρωδάκινο".

Δεν συμφωνώ μ' αυτήν την προσέγγιση, δεν θεωρώ ότι «ανέχεται» κανείς τίποτα, δηλαδή ότι ας πούμε κάνει χάρη στην ύπαρξη δυο παράλληλων τύπων. Η γλώσσα δεν ζητάει την γνώμη μας στην εξέλιξή της.
 

Thanasis_P

New member
Δεν συμφωνώ μ' αυτήν την προσέγγιση, δεν θεωρώ ότι «ανέχεται» κανείς τίποτα, δηλαδή ότι ας πούμε κάνει χάρη στην ύπαρξη δυο παράλληλων τύπων. Η γλώσσα δεν ζητάει την γνώμη μας στην εξέλιξή της.

Η ανοχή υφίσταται με την έννοια του ότι ένας φιλόλογος δεν μπορεί να διορθώνει μια λέξη που βρίσκεται με διαφορετικό τρόπο γραμμένη σε δύο έγκριτα λεξικά, καθένα από τα οποία επιχειρηματολογεί για την ορθογραφία που υποστηρίζει. Εγώ μπορεί να έχω σήμερα υιοθετήσει τη γραφή "ορθοπαιδικός", αλλά δεν μπορώ να διορθώσω το "ορθοπεδικός" που γράφεται από πολλούς (αν όχι τους περισσότερους), καθώς το να γνωρίζει ο καθένας το ιστορικό κάθε λέξης είναι αδύνατο.
 
Αν δεν πρόκειται για βιβλίο τύπου "σας την έφερα", η άποψη του συγγραφέα βρίσκεται στον τίτλο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Βέβαια, αφού η ορθοπαιδική ασχολείται —όπως φαίνεται κι από την ετυμολογία της— με τα παιδιά, είναι ή δεν είναι ν' απορεί κανείς που κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει και κλάδος παιδορθοπαιδική; :confused:

Αλλά, αν νομίζατε ότι το ζήτημα της ορθογράφησης της ορθοπεδικής είναι μείζον, για πάρτε μάτι το πόσοι συνδυασμοί κυκλοφορούν για την παιδορθοπεδική, να 'χετε να πορεύεστε! :twit:
  • παιδορθοπεδικός
  • παιδοορθοπεδικός
  • παιδο-ορθοπεδικός
  • παιδορθοπαιδικός
  • παιδοορθοπαιδικός
  • παιδο-ορθοπαιδικός
 

bernardina

Moderator
Μόνο κανένα περδορθοπερδικός μη μας ξεφύγει. Καήκαμε! icon_mrgreen.gif
 

Idom

New member
Εγώ, για να τρολάρω λίγο μέχρι να με διαγράψετε, θα πω ότι αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον επαναστατικό μεταρρυθμισμό να προωθήσει το λατινικό αλφάβητο:
Η λέξη να γράφεται ορθοπeδικός!

Idom
 

nickel

Administrator
Staff member
Μα αν είναι να πιάσουμε το λατινικό αλφάβητο, έχουμε το θείο ορθοπæδικός.
 

Idom

New member
Nickel, υποκλίνομαι!

(τέτοια τάπα είχα να φάω από το προπέρσινο kalokærium!!!)
:-)))

Idom
 
Top