Το κάπνισμα

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στον ιστότοπο με τις κριτικές εστιατορίων που παρακολουθώ, προστέθηκε η δυνατότητα να εκπροσωπούνται τα εστιατόρια, να διαφημίζονται, αλλά και να απαντούν στις κριτικές. Κοιτάξτε τι βρήκε να βάλει στη διαφήμισή του ένα εστιατόριο. Νομίζει ο πονηρός εστιάτορας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει περισσότερη πελατεία; Μα οι καπνιστές πάνε ήδη παντού, επειδή ξέρουν ότι κατά 99% οι εστιάτορες κάνουν τα στραβά μάτια. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να μην πατήσουν ποτέ οι μη καπνιστές.

 

Zazula

Administrator
Staff member
Γιατί «πονηρός», Αλεξάνδρα; Δίνει απλώς μια πληροφορία που ενδιαφέρει ένα μέρος των δυνητικών επισκεπτών του.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Λέω "πονηρός" ή μάλλον "κουτοπόνηρος", επειδή χρησιμοποιεί το κάπνισμα ως τέχνασμα για να αυξήσει την πελατεία του. Πιστεύει ότι τα άδεια του τραπέζια θα γεμίσουν αν διαφημίσει το κάπνισμα, αλλά εγώ πιστεύω ότι (θεωρητικά) θα τη μειώσει. "Θεωρητικά", επειδή σίγουρα οι περισσότεροι πελάτες του δεν συμβουλεύονται ιστοσελίδες πριν βγουν για φαγητό. Από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας, πάντως, δεν νομίζω να κερδίσει πελατεία. Αν είχε διαβάσει με λίγη προσοχή τις κριτικές που έχουν καταχωρηθεί, θα είχε διαπιστώσει ότι ακόμα και οι καπνιστές εκφράζουν την ενόχλησή τους όταν υπάρχει ντουμάνι σ' έναν χώρο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Στην μπίζνες και στο μάρκετινγκ το εάν υπάρχουν 'τεχνάσματα" ή legit τεχνικές είναι απλώς θέμα οπτικής γωνίας. Και το WiFi για την προσέλκυση πελατείας το αναφέρει, και το χορτοφαγικό μενού, και τη ζωντανή μουσική. Εσύ πρωτευόντως δεν θα πας επειδή επιτρέπει το κάπνισμα, εγώ μάλλον επειδή έχει ζωντανή μουσική. Αλλά δεν βλέπω πονηριά στο να διαλαλεί κάποιος ό,τι χαρακτηριστικό πιστεύει ότι "πουλάει". Βλακώδες μπορεί, όπως λες κι εσύ, να είναι — αν δεν έχει κάνει καλά την έρευνά του πάνω στο θέμα και τις προεκτάσεις του. Αλλά πονηρό, γιατί; Αυτό λέω.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πονηρό/κουτοπόνηρο επειδή λογικά δεν θα έπρεπε να διαφημίζει κάτι που --στα χαρτιά, τουλάχιστον-- είναι παράνομο. Το κάνει όμως νομίζοντας ότι αυτός είναι πιο έξυπνος από άλλους εστιάτορες που δεν διανοούνται να το διαφημίσουν, παρά το γεγονός ότι στην πράξη το επιτρέπουν.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Μισό λεπτό, νόμιζα ότι υπήρχε παραθυράκι στον νόμο και ότι μπορεί σύννομα ένα μαγαζί να επιτρέπει το κάπνισμα, όχι;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, δεν ξέρω κανένα τέτοιο παραθυράκι για εστιατόρια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έχω την εντύπωση ότι ο νόμος μιλάει για ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, με την εξαίρεση κέντρων νυχτερινής διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. - η εξαίρεση όμως ίσχυε μέχρι το 2011.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Νόμιζα ότι λειτουργούσε ο θεσμός τού τσιγαρόσημου (το καθ' ου εστιατόριο που αναφέρεις έχει ζωντανή μουσική, οπότε μάλλον θα μπορούσε να περιληφθεί στις σχετικές προβλέψεις), αλλά τελικά βλέπω ότι...: http://www.capital.gr/News.asp?id=1724763.
 

SBE

¥
Κι εγώ νόμιζα ότι υπήρχε δυνατότητα εξαίρεσης αν π.χ. το κατάστημα λειτουργεί σαν καπνιστική λέσχη για μέλη (δε νομίζω να απαγορεύεται στις λέσχες να προσφέρουν φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική ή να προσφέρουν την ιδιότητα του μέλους με χρονοχρέωση).
 
Η Νέα Υόρκη σκέφεται να ανεβάσει την ηλικία για αγορά τσιγάρων (όχι για κατοχή και κατανάλωση) στα 21 χρόνια, όπως είναι για το οινόπνευμα. (ΝΥΤ)

"Ms. Quinn and Dr. Farley defended the proposal, saying that people typically make the transition from experimental smoking to regular smoking around age 20, and that by making cigarettes harder to obtain at a young age the city would make it less likely that people would become lifelong addicts. "

Αλλά:
At 18, New Yorkers are old enough to fight in wars, to drive and to vote, but if the smoking restriction passed they would be prohibited from deciding whether to take the risk of smoking.
και:
While alcohol may impair a person’s judgment and so warrants a law that requires partakers to be 21 or older, Ms. Bautista said, cigarettes do not alter a person’s state of mind. “Cigarettes will not intoxicate you the same way as alcohol,” she said. “It will not put you under any influence.”
 

nickel

Administrator
Staff member
Τα ίδια σκέφτηκα κι εγώ. Ότι σε λίγο πιο εύκολα θα αγοράζεις περίστροφο παρά τσιγάρα σ' αυτή τη χώρα.
 
smoking guns...
:D
Αυτό που τον πάνε τον μορφονιό για weapons of mass destruction πώς σας φαίνεται; Δηλαδή οι άλλοι που ρίχνουν στα παιδάκια με 400 βολές το λεπτό δεν είναι WMD?
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Βέβαια είναι, αλλά εκείνα τα πουλάνε οι βιομηχανίες όπλων, οπότε προστατεύονται από την αμερικανική νομοθεσία :)
 

bernardina

Moderator
Όταν σε απειλούν οι καπνιστές


Διανύουμε ιστορικά ίσως τη δυσκολότερη κρίση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η αποκατάσταση του κύρους της χώρας σε διεθνές επίπεδο και η δημιουργία κλίματος ευνομούμενης Πολιτείας στο εσωτερικό, είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

Οι δυο αυτές αρχές ωστόσο, εξακολουθούν να είναι άγνωστες λέξεις στον τομέα του καπνίσματος όπου η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε σχέση με το παρελθόν:

το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών σε ημερήσια βάση έχει περιορισθεί στο 30,5%, έχουμε φύγει, δηλαδή, από τις θλιβερές «πρωτιές» του πρόσφατου παρελθόντος.
η κατανάλωση τσιγάρων σε ετήσια βάση έχει μειωθεί κατά 35% από το 2007 και βαίνει πτωτικά ακόμη και σήμερα.
η άποψη του μέσου Έλληνα για τη χρήση προϊόντων καπνού έχει σημαντικά διαφοροποιηθεί, ιδίως στους νέους.
στα σχολεία μας έχουν αναπτυχθεί πολύ σοβαρές και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες από άξιους εκπαιδευτικούς λειτουργούς που μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο.
Όλα αυτά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, ακυρώνονται από τη μη εφαρμογή του Νόμου προστασίας των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου δεν παρατηρείται κανένας έλεγχος, καμιά πολιτική βούληση για στοιχειώδη εφαρμογή μιας κίνησης εκσυγχρονισμού και προόδου της χώρας.
Εκατομμύρια τουρίστες απορούν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όπως έχει αποκαλύψει πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, που διεξήχθη σε 192 χώρες, η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 600.000 θανάτους ετησίως. Το 1/3 των θανάτων αυτών είναι παιδιά, ενώ ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία είναι οι γυναίκες, με ετήσιο αριθμό θανάτων περίπου 281.000.

Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης, όπου, κατά παράβαση της ίδιας μας της νομοθεσίας αλλά και των διεθνών μας συμφωνιών, μια έγκυος γυναίκα αποκλείεται από κάθε μορφή διασκέδασης, ενώ τα παιδιά μας βιώνουν μια ακατανόητη αντίφαση, γιατί, αντίθετα με ό,τι ακούν στο σχολείο, διδάσκονται έμπρακτα να καπνίζουν στις καφετέριες και στους χώρους της καθημερινής τους διασκέδασης.

Πρόκειται για μια καταφανή εκποίηση της Δημόσιας Υγείας, της Οικονομίας, των ασφαλιστικών μας οργανισμών και της διεθνούς εικόνας της χώρας, στο βωμό του κέρδους συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί πλέον αίτημα και των ίδιων των νέων: 10.000 Έλληνες φοιτητές προσυπέγραψαν πρόσφατα αίτημα να αναγνωριστεί η προστασία από το παθητικό κάπνισμα ως ανθρώπινο δικαίωμα. Σύμφωνα με την έρευνα γνώμης που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στα ελληνικά πανεπιστήμια από την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), οι φοιτητές αιτούνται την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών για την αναγνώριση του παθητικού καπνίσματος ως ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους τομείς, υγείας εργασίας και προστασίας της γυναίκας και του παιδιού. Παράλληλα ζητούν να αναγνωριστεί το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους ως μια εκτεταμένη μορφή βίας, που στρέφεται κυρίως εναντίον μικρών παιδιών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι πάσχοντες από αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και οι έγκυες γυναίκες. Το πρωτοποριακό αυτό αίτημα εισηγήθηκε πρόσφατα η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσω της πρόσφατης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (European Network for Smoking and Tobacco Prevention-ΕΝSP) που έλαβε χώρα στην Αθήνα, με στόχο να ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση τόσο κεντρικά σε κάθε χώρα της Ευρώπης, όσο και στις Βρυξέλλες.

Η παρέμβαση της πολιτείας απαιτεί περισσή γενναιότητα, θα αποτελέσει όμως ανεκτίμητη προσφορά στη γενιά των νέων Ελλήνων που έχουν κάθε δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

*Ο Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης, ΜD, PhD(McGill), FCCP, Adjunct Professor, Harvard University, είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μια ιστοσελίδα που δείχνει πολύ παραστατικά τις συνέπειες του καπνίσματος στο σώμα των καπνιστών.
http://tobaccobody.fi/
Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι οι καπνιστές προσβάλλονται πιο συχνά από έλκος στομάχου από τους μη καπνιστές, επειδή η νικοτίνη αδυνατίζει την αντίσταση του οργανισμού στο ελικοβακτηρίδιο.
 
Top