Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ξαναγράψω εδώ ότι διαβάζω παλιά καλή λογοτεχνία, αλλά οι συμπτώσεις δε με αφήνουν να αγιάσω. Ανακάλυψα πρόσφατα την Αμερική τον Γκαστόν Λερού - για την ακρίβεια ανακάλυψα τον Rouletabille, τον δαιμόνιο δημοσιογράφο-ντετέκτιβ, δημιούργημα του Λερού (γιατί τα φαντάσματα της όπερας τα ήξερα βέβαια). Είδα τυχαίως την ταινία Le mystère de la chambre jaune, καταδιασκέδασα, και άρχισα να διαβάζω το επόμενο της σειράς, Le parfum de la dame en noir. Τι δράμα, τι μυστήριο, σενσασιονέλ σας λέω, τραβάω τα μαλλιά μου, τρίχα δε μου έχει μείνει. Και χτες βλέπω στην τηλεόραση να διαφημίζεται το μυθιστόρημα του Γκαστόν Λερού Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα!
Τυχαίο κι αυτό; Α μα πια! Δεν γράφουν πλέον οι συγγραφείς, έγιναν όλοι τραγουδοποιοί; Πώς τους ήρθε των εκδοτών να το ξαναβγάλουν τώρα ειδικά; Συμβαίνει κάτι που δεν ξέρω, είναι καμιά επέτειος;
Μόνο μια σεμνή αντιρρησούλα έχω και θα ήθελα την άποψή σας. Γυναίκα ή κυρία; Γιατί εγώ, έχοντας διαβάσει και το βιβλίο, θα το είχα μεταφράσει Το άρωμα της κυρίας με τα μαύρα. Και βλέπω ότι πράγματι έχει κυκλοφορήσει παλιότερα με αυτόν τον τίτλο.