Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πολλά θέματα για συζήτηση...
Κοινωνιολογικά, ο εθνολαϊκισμός, ανέδειξε τη διάκριση μεταξύ προνομιούχων και μη προνομιούχων. Συσπείρωσε έτσι φαντασιακά το 90% των Ελλήνων σε μια ανύπαρκτη αλλά πολύ βολική κοινωνική κατηγορία. Όλοι αισθάνονταν πως ήταν από την πλευρά των αδικημένων.
Ψυχολογικά, στηρίχτηκε στην εύκολη συγκίνηση και τον εύπεπτο συναισθηματισμό. Η τηλεόραση συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό. Λέξεις κλειδιά: πάθος, οργή και αγανάκτηση. Το κοινό στοιχείο των πλαστικών σημαιών που ανέμιζαν τα εκατομμύρια των οπαδών μερικά χρόνια νωρίτερα με τις αμέτρητες μούντζες που πέφτουν τώρα με κατεύθυνση τη βουλή; ο ανορθολογισμός.
Θεμελιώδες στον εθνολαϊκισμό υπήρξε το πρόταγμα του εξισωτισμού, στοιχείο απαραίτητο της κοινωνίας της επαγγελίας των απανταχού λαϊκιστών. Όλοι, λοιπόν, έπρεπε να είναι ίσοι• όχι όμως απέναντι στο νόμο αλλά απέναντι στις επιδιώξεις τους. Όλοι, για παράδειγμα, θα έπρεπε να χτίζουν όπου θέλουν, να παρκάρουν όπου βρουν, να μπουν στο πανεπιστήμιο και βέβαια όλοι να το τελειώσουν.
Επειδή όμως, ο εθνολαϊκισμός είχε ως πρότυπό του την κοινωνία της αφθονίας και όχι αυτήν της αυτάρκειας (έτσι όπως εμφανιζόταν για παράδειγμα στις κομμουνιστικές χώρες) ο εξισωτισμός απόκτησε χυδαία χαρακτηριστικά. Ο νεοπλουτισμός έγινε όχι απλώς τρόπος αλλά στόχος ζωής. Κατά συνέπεια, αυτό που έγινε αντιληπτό ως κοινωνικό κράτος ήταν ένας συνδυασμός κορπορατιστικού κρατισμού και ξεχειλωμένου κεϋνσιανισμού. Με απλά λόγια, κοινωνικό κράτος για τον εθνολαϊκισμό σήμαινε, «Τσοβόλα δώστα όλα», ή «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά».
Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε γιατί η περίοδος διακυβέρνησης του Μητσοτάκη ή αυτή του Σημίτη υπήρξαν εντελώς παράταιρες και αταίριαστες με το κλίμα της μεταπολίτευσης, και λιθοβολήθηκαν εκ των υστέρων από σημαντικά τμήματα της κοινωνίας. Αν και οι δύο διακυβερνήσεις είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, στυλ και άλλες προτεραιότητες, είχαν αναμφίβολα ένα κοινό στοιχείο: τον σαφή προσανατολισμό των ηγετών τους σε αντίθετη πορεία σε σχέση με τον κυρίαρχο εθνολαϊκισμό.
Σήμερα ο εθνολαϊκισμός της Mεταπολίτευσης βρίσκεται σε παράκρουση. Χρειαζόμαστε άμεσα ένα μέτωπο λογικής, όχι για να στηρίξουμε την κυβέρνηση αλλά για να οικοδομήσουμε ένα υγιές δημοκρατικό αύριο. Παρατηρώ τις αποκρουστικές εκδηλώσεις βίας, τις άθλιες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, την ακόμη πιο άθλια ρητορική των δυνάμεων του εθνολαϊκισμού, που εκτός από τις κραυγές του τύπου «δεν βγαίνουν τα νούμερα», δεν ακούω κάτι συγκεκριμένο (με εξαίρεση βέβαια τις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού που έχουν ως όραμα τη Βόρειο Κορέα). Κατανοώ πως ο εθνολαϊκισμός όχι μόνο δεν έχει να προτείνει τίποτε για να βγούμε από την κατάσταση που αυτός μας έβαλε αλλά είναι σαν να μας λέει: αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων. Ας μην του κάνουμε το χατίρι ως κοινωνία να τον ακολουθήσουμε στο γκρεμό.

 

SBE

¥
Μερικές σκέψεις:

Αυτό που ονομάζουμε λαϊκισμό, όπως εκδηλώθηκε μετά τη δεκαετία του '80, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Ήταν επομένως αναπόφευκτος, τη στιγμή που δεν είμαστε απομονωμένοι και ακολουθούμε λίγο πολύ όλα τα ρεύματα;

Λέει ότι όλοι οι Έλληνες θεωρούσαν ότι ήταν αδικημένοι λόγω του λαϊκισμού, όμως αναρωτιέμαι αν είναι αυτή η αιτία κι όχι άλλα ζητήματα. Ακόμα και τις περιόδους οικονομικής ευημερίας, π.χ. μέχρι πριν τέσσερα- πεντε χρόνια, η Ελλάδα ερχόταν τελευταία σε κάθε μελέτη αισιοδοξίας. Ο πιο απαισιόδοξος, φοβισμένος και ανήσυχος λαός της Ευρώπης. Ο πιο "αδικημένος".

Προσωπικά θεωρώ ότι η κυβέρνηση του Σημίτη ήταν μια από τα ίδια και απλώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο ανήκε αλλά και έδειχνε ότι ανήκει σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ενώ οι πολιτικοί γενικά συναγωνίζονται για να δείξουν ότι είναι πιο παιδιά του λαού απο τα παιδιά του λαού. Αλλά μήπως κι αυτό του Σημίτη ήταν επικοινωνιακό κόλπο ή σύμπτωση; Χρονικά συνέπεσε με την εποχή που τα παιδιά του παιδιού του λαού έγιναν νεόπλουτοι. Έτσι βρήκε τον εκφραστή του ο γιος του ράφτη κι η κόρη του καπνεργάτη που είχαν την ευκαιρία να μορφωθούν και να εργαστούν εντός και εκτός Ελλάδας, που νοίκιασαν διαμέρισμα στα βόρεια προάστια, οδηγούσαν Μερσεντές, παρακολουθούσαν το χρηματιστήριο κι έκαναν ό,τι επέβαλαν τα λαιφσταϊλάτα περιοδικά. Θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για οικογένεια τουλάχιστον δέκα γενιές μεγαλοαστική (πιο πολύ θα το νόμιζαν οι άλλοι σαν κι αυτούς βέβαια).
 
Άρθρο του Krugman στη ΝΥΤ. Εντάξει, γνωστές οι απόψεις του, αλλά: δεν μιλάει για αναγκαία αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα και στο Νότο αλλά στο Βορρά. Το δεύτερο σκέλος, γνωστό κι αυτό· το πρώτο, κάπως λιγότερο. Λέει ότι η αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα πρέπει να έρθει μόνο ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης στο Βορρά, όχι αυτοτελώς (κεϋνσιανισμός με χρέη σαν κι αυτά που έχουμε εμείς δεν νοείται --το 'χε πει κι ο Γιαννίτσης σε μια εκπομπή, προτού υπουργοποιηθεί, όταν είχε πρωτοανακοινωθεί το επερχόμενο κούρεμα). Όσο για τα προγνωστικά του Krugman για το ευρώ, όλο και πιο μαύρα, όπως πολλών άλλων. Έχουμε καταλήξει όλοι να τους ακούμε σαν τις Πυθίες!

Αν δεν κατάλαβα καλά τα λεγόμενά του, συχωρέστε με --δεν είμαι οικονομολόγος!
 

nickel

Administrator
Staff member
Και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο θέλουν κάποιοι. Δεν γίνεται αυτό, ούτε στην οικονομία. Περιμένω να δω αν γίνεται αυτό που φοβόμαστε: και η πίτα φαγωμένη και ο σκύλος νηστικός.
 

pontios

Well-known member
Άρθρο του Krugman στη ΝΥΤ. Εντάξει, γνωστές οι απόψεις του, αλλά: δεν μιλάει για αναγκαία αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα και στο Νότο αλλά στο Βορρά. Το δεύτερο σκέλος, γνωστό κι αυτό· το πρώτο, κάπως λιγότερο. Λέει ότι η αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα πρέπει να έρθει μόνο ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης στο Βορρά, όχι αυτοτελώς (κεϋνσιανισμός με χρέη σαν κι αυτά που έχουμε εμείς δεν νοείται --το 'χε πει κι ο Γιαννίτσης σε μια εκπομπή, προτού υπουργοποιηθεί, όταν είχε πρωτοανακοινωθεί το επερχόμενο κούρεμα). Όσο για τα προγνωστικά του Krugman για το ευρώ, όλο και πιο μαύρα, όπως πολλών άλλων. Έχουμε καταλήξει όλοι να τους ακούμε σαν τις Πυθίες!

Αν δεν κατάλαβα καλά τα λεγόμενά του, συχωρέστε με --δεν είμαι οικονομολόγος!

Thanks Costa
I'm no economist either, all we can do is to remain interested at least and do our best to follow the events.

Από τα όσα κατάλαβα ..O Krugman και ο Richard Koo προέρχονται από την ίδια σχολή σκέψης (there's a Richard Koo youtube interview I posted on p 137 of this thread).
Κατά την άποψή τους, δεδομένου ότι η κρίση προκλήθηκε από το υπερβολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα, και όχι λόγω τις σπατάλες των διάφορων Ευρωπαϊκών κρατών-μελών (εκτός από την Ελλάδα φυσικά), νομίζουν ότι τα μέτρα λιτότητας είναι μάταια και θα εμβαθύνουν μόνο την κρίση.
Προτείνουν αύξηση των κρατικών δαπανών, για να αντισταθμιστεί η ύφεση και η πτώση του ΑΕΠ .. και να βγούμε από την παγίδα χρέος.
Δηλαδή οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα δημόσια χρέη τους και να ξοδεύουν παραπάνω τώρα, για να βγούμε από την κρίση.
What they propose is counterintuitive, in that we need more public debt to get out of this debt trap, i.e. we need the governments to increase their spending by the same degree as the private sector is de-leveraging (is reducing its debt) in order to just maintain the same GDP. If we want to see growth (in GDP) the stricken governments would need to increase their spending (the public debt) by a higher degree than the private sector is de-leveraging.
What Krugman and Koo are basically arguing, is that since debt was driving private sector growth and economic growth when the economies were performing well and since we are now seeing that private sector debt disappearing/decreasing it needs to now be replaced by public sector debt - i.e.(they argue) Europe is going about things the wrong way (by reducing public debt at a time when they should be increasing it) which is deepening the recession, thereby unwittingly setting a debt trap for itself.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η πρόταση που έρχεται από το χτεσινό συνέδριο των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών είναι, με λίγα λόγια και σε αδρές γραμμές, ακόμη:

Ναι στη στενότερη, ευρωπαϊκή δημοσιονομική συνεργασία, ναι σε αυτόματα μέτρα (αλλά υπό δημοκρατικό, όχι δικαστικό έλεγχο), ναι σε ισχυρότερο μηχανισμό EFSF, ναι σε ευρωομόλογα (με όρους και προϋποθέσεις), ναι σε αυστηρότερους ελέγχους της αγοράς παραγώγων, ναι στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ κλπ αλλά, μεσομακροπρόθεσμα, τα προβλήματα είναι δύο:

(α) Τι θα γίνει με το χρέος της ευρωζώνης, συνολικό και εθνικά. Εδώ η πρόταση (που έχει αρχίσει να συνδιαμορφώνεται από διάφορες πηγές) είναι να περάσει το πέραν του κατά Μάαστριχτ ανεκτού χρέος (το 60% του ΑΕΠ) σε ειδικό ταμείο, με συνεγγύηση όλων μαζί των χωρών της ευρωζώνης, και να εξοφληθεί από εθνικούς πόρους σε διάστημα 20-25 ετών. Ένα ανάλογο μοντέλο με αυτό που χρησιμοποίησαν για το χρέος (~200 δις δολάρια) της Ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση, το οποίο αλλού εξοφλήθηκε και αλλού απορροφήθηκε από τον γερμανικό προϋπολογισμό.

(β) Επειδή μόνο με λιτότητα και δημοσιονομική ορθότητα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη όπως έδειξε η περίπτωση της Ελλάδας, χρειάζονται νέοι πόροι για στοχευμένες δράσεις. Αυτούς τους πόρους προτείνουν να τους αναζητήσουν τα κράτη φορολογώντας τις τραπεζικές συναλλαγές.

Η στάση του SPD φαίνεται να είναι αρνητική στην εξέλιξη της ΕΚΤ σε Fed, επειδή οι διαφορές στα οικονομικά μεγέθη, τα δημοσιονομικά συστήματα, την ανάπτυξη, την πολιτική είναι πολύ μεγάλη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.
 

pontios

Well-known member
Thanks for the summary dr.

I also read that there will be automatic disciplinary sanctions (that don't require member approval) introduced to prevent member states from running higher than the prescribed (allowable) fiscal deficit limit in the future.
I find this curious as ..
Οι κυβερνήσεις μπορεί να έκαναν τα στραβά μάτια, αλλά όπως γνωρίζουμε, ήταν οι τράπεζες που χρηματοδότησαν την κερδοσκοπία που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση χρέους (μετά το σκάσιμο της φούσκας).
Μιλάμε για ιδιωτικό χρέος.
Το ιδιωτικό χρέος (ή ένα σημαντικό μέρος αυτού) μεταφέρεται σιγά σιγά τώρα σε δημόσιο χρέος εφόσον οι κυβερνήσεις προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση, αναλαμβάνοντας το χρέος.
Δεν καταλαβαίνω τότε γιατί η ΕΕ τώρα εξετάζει την αυτόματη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων κατά των κρατών μελών της ( εάν παραβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια του ελλείμματος τους στο μέλλον) αφού δεν ξεκίνησε ως δημόσια κρίση χρέους.
Καλλίτερα δεν θα ήταν να εξέταζε (η ΕΕ) πως θα σταματήσει (στο μέλλων) τα ιδιωτικά χρέη πριν ξανά φτάσουν στα επικίνδυνα επίπεδα (για να αποτρέψει την επόμενη φούσκα) ; - ίσως οι κυρώσεις θα έπρεπε να στόχευαν τις τράπεζες, για να αρχίσουν επιτέλους να δανείζουν πιο υπεύθυνα.
Άλλα μην το περιμένουμε αυτό, από ότι βλέπω.
Even if you weren't a conspiracy theorist before the crisis, you can't be blamed for slowly turning into one now.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το αισιόδοξο είναι ότι ο πιο κάτω τίτλος είναι απαισιόδοξος... Κι αυτό επειδή, κτγμ, ακόμη και ξένους ειδικούς να φέρεις, δεν μπορούν να σε βοηθήσουν αν δεν έχουν κάνει τη σωστή διάγνωση. Και η αλήθεια είναι (όχι ότι δεν το ξέραμε) ότι η Ελλάδα ήταν (και παραμένει) ένα τεράστιο χωριό Ποτέμκιν. Με τεράστιες δυνατότητες, όμως...

«Αυτή η χώρα δεν μεταρρυθμίζεται...»

Στο ναδίρ έχει φθάσει η λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, στην οποία οι αναλυτές υπογραμμίζουν τι δεν λειτουργεί στη δημόσια διοίκηση και τι είναι αυτό που εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

Από το Έθνος, συνέχεια εδώ.
 

SBE

¥
Και κάτι για την οικονομία μας:
Greeks behaving badly? The micro-origins of crisis and revival
Βρίσκω ενδιαφέρον το σύνολο, αλλά απομονώνω το κομμάτι που πιστεύω ότι δείχνει πολύ καλά γιατί εγώ διαφωνώ εντονότατα με όποιον πιστεύει ότι είμαστε λαός σε σήψη κι άλλα τέτοια μελοδραματικά, με αφορμή το πάσο, τη φοροδιαφυγή κλπ.

Opportunists are not inherently crooks. They are ‘rational egoists’. They will conform to rules if they think it is in their interest. In an environment where most people are cooperators and where opportunism is punished, opportunists turn into cooperators. [..] But if opportunists are a majority, to begin with, it is very difficult for the group to converge towards cooperative behavior.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ωστόσο, δεν εξηγείται το γιατί opportunists are a majority εδώ, και όχι π.χ. στη Γερμανία. Και μην ακούσω πάλι για μηχανισμούς που τιμωρούν κτλ κτλ, γιατί εδώ υπάρχουν οι μηχανισμοί, απλώς δεν εφαρμόζονται - επειδή στελεχώνονται από opportunists, που είναι και majority, φαντάζομαι.
 

SBE

¥
Άμα το διαβάσεις όλο θα δεις ότι το εξηγεί. Και το αντιπαραβάλλει με τη Δυτική Ευρώπη. Όχι πολύ αναλυτικά, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος του άρθρου. Και λίγο πολύ τα ξέρουμε.
 

SBE

¥
Τελικά κάτι ήξερε ο Ντε Γκολ.

Υπερβολές! Όπως είπε κι ο Σαρκοζί, όσοι δεν είναι στο ευρώ δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στις συζητήσεις.
Άσε που τώρα όλοι είναι ευχαριστημένοι. Ο Κάμερον γιατί θα έχει να λέει ότι το έτριξε τα δόντια των λοιπών ευρωπαίων. Οι ευρωσκεπτικιστές γιατί θα πανηγυρίζουν ότι βρήκαν τον πολιτικό που θα τους βγάλει από την ΕΕ. Οι ευρώφιλοι γιατί τώρα θα έχουν σοβαρά αντιπολιτευτικά επιχειρήματα.

Οι 26 θα χαίρονται που θα μπορούν να συζητήσουν σαν άνθρωποι πια, χωρίς να έχουν αυτόν τον ενοχλητικό να τους κλαίγεται για το Σίτι κλπ.

Εγώ τείνω προς αυτό που είπε σε μια εκπομπή μια καλεσμένη: επιτέλους, ας το κάνουμε αυτό το δημοψήφισμα (περί παραμονής στην ΕΕ) για να μπορέσουν άνθρωποι σαν έμενα που θέλουμε το ΗΒ στην ΕΕ να πουν και μια κουβέντα, γιατί μας έχουν αποκλείσει τα ΜΜΕ παρόλο που είμαστε πλειοψηφία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό στη σχέση του Βασιλείου με την Ήπειρο — όπως είπες, απλώς δεν θα μπορεί να εκβιάζει ο Κάμερον. Από την άλλη, όταν η κατάσταση είναι έτσι που είναι, το γεγονός ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να μην του πειράξουν το Σίτι δείχνει ότι είχε δίκιο ο Ντε Γκολ.
 

SBE

¥
Εθνική κατάθλιψη

Με αφορμή δύο άρθρα που ψάρεψα απο παραπομπές σε άλλα νήματα...
Το πρώτο είναι αυτό εδώ
Η εσωτερίκευση της ήττας
και το δεύτερο αυτό:
Η «απαγορευμένη» στην Ελλάδα καινοτομία

Το πρώτο μας λέει λίγο πολύ αυτό που παρατηρώ κι εγώ και αναφέρω και εδώ πού και πού, για την κατάσταση όπως τη βλέπω από απόσταση (και απόσταση δεν σημαίνει χωρίς ενημέρωση, σημαίνει χωρίς την τοπική πλύση εγκεφάλου). Παρόλο που έχω πει πολλές φορές ότι πιστεύω ότι η ευθύνη είναι συλλογική και δεν υπάρχει άφεση αμαρτιών επειδή κάποιος έφαγε λιγότερα από τους άλλους, υπάρχει και όριο στην αρνητική σκέψη. Δεν ξέρω αν και αυτό το προβλημα οφείλεται κυρίως στους πολιτικούς, που η περιγραφή τους στο άρθρο μου θύμισε το γιο του φύλαρχου που σπούδασε στο Ήτον και συνδυάζει το χρυσό Ρόλεξ με την ψάθινη φούστα ενώ συνομιλεί με τους αποικιοκράτες ως εκπρόσωπος. Θεωρώ πάντως μεγάλη την ευθύνη των ΜΜΕ, τα οποία συντηρούν το κλίμα της απαισιοδοξίας και της σύγχυσης. Και για τη σύγχυση ας πούμε ότι είναι αναπόφευκτη γιατί είναι ζόρικη δουλειά να κάνεις σοβαρή δημοσιογραφία, ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικά ζητήματα εξειδικευμένα. Για την απαισιοδοξία δεν υπάρχει δικαιολογία. Είναι πιο εύκολη δουλειά όμως το να βγάζεις είδηση με λίγο συναισθηματισμό και λίγη φημολογία και κουνώντας το κεφάλι ή το δάχτυλο.

Και καπάκι διαβάζω το δεύτερο άρθρο και ταιριάζει γάντι σ'αυτό που λέει το πρώτο: Σπατάληση συμβολικού κεφαλαίου, αυτοσυκοφάντηση από στόματα ηγετών, διάχυση ευθυνών, συλλογική ενοχή, υποτέλεια, διγλωσσία, εσωτερίκευση της ενοχής από την κοινωνία. Ο αρθρογράφος φτιάχνει μια ιστορία (από το τίποτα) για να ενισχύσει την απαισιοδοξία, δείχνοντας αυτά που λέω πιο πάνω για την ευκολία. Η προχειρότητα "ας γράψω ότι αυτά δε γίνονται στην Ελλάδα*, που κολλάει παντού". Αντί να χρησιμοποιήσει το ίδιο υλικό (ρηχό υλικό κατά τη γνώμη μου, αλλά τέλος πάντων, υλικό), για να προτείνει και όχι για να κατηγορήσει. Γιατί στην ουσία όλα είναι θέμα σερβιρίσματος. Τι γαρνιτούρα θα βάλεις.

Η "εθνική κατάθλιψη" που αναφέρει το άρθρο, δεν είναι βέβαια νέο φαινόμενο, πάντα οι Έλληνες ήταν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι και ζούσαν με διαρκή φόβο και ανασφάλεια, συμφωνα με παλιότερες μελέτες. Ήρθε κι αυτό και γονάτισαν, αντί να πάρουν θάρρος. Τόσο δύσκολο είναι όμως;

Δεν προκειται ποτέ να γίνουμε σαν τους Χ, γιατί εμείς δεν κάνουμε το Υ και το Ζ :scared: :mad:
Ας παρουμε παράδειγμα από τους Χ, κι ας κάνουμε κι εμείς το Υ και το Ζ για να τους μοιάσουμε. :up::)

Πολλά έγραψα, και κυρίως αλλού κατάληξα ενώ με άλλο ξεκίνησα στην σκέψη. Ίσως τελικά έπρεπε να το πω αισιόδοξο μήνυμα.


*για παράδειγμα, όταν θα τελειώσει το πετρέλαιο η Σελ κι η ΒΡ (Βritish Petroleum, όχι Better Places) μπαταρίες θα πουλάνε στα βενζινάδικα κι έτσι δεν θα είναι καν ζήτημα το "Θα χρειαζόταν μια ζωή για να εκδοθούν οι άδειες από την πολεοδομία". Το δίκτυο υπάρχει. Αλλά άμα θες να υπερβάλλεις...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αναμφίβολα οφτοπικίζω τώρα, αλλά ειδικά για το θέμα των σταθμών επαναφόρτισης, το σχετικό άρθρο στη βίκη είναι πολύ αναλυτικό και ενημερωτικό. Θα σταθώ σε δύο μόνο σημεία, που έχουν σχέση με το τεχνικό μέρος του άρθρου του Μανδραβέλη περί απαγορευμένης καινοτομίας.

Το πρώτο είναι ότι (προφανώς) ανάλογα με την παροχή κλπ, η φόρτιση δεν χρειάζεται υποχρεωτικά 3ωρα και 5ωρα. Αυτό γίνεται όταν φορτίζεις από την οικιακή παροχή. Δείτε τον σχετικό ενδεικτικό πίνακα εδώ.
Το δεύτερο είναι ότι, όπως μπορεί να δει κανείς από τις συνοδευτικές φωτογραφίες, τα «πρατήρια» δεν είναι υποχρεωτικά και τίποτε φοβερές εγκαταστάσεις. Εδώ μάλιστα υπάρχει και φωτό με τους φορτιστές της ισραηλινής εταιρείας (που δεν είναι, πάντως, τα αναφερόμενα πρατήρια αλλαγής μπαταριών).
 

SBE

¥
Δεν ήθελα να κάνω συζήτηση για τα τεχνικά λάθη του άρθρου, γιατί είναι άλλο ζήτημα. Πέρσι μελέτησα κάμποσο τα ηλεκτρικά ιχ, όχι απο τεχνολογική άποψη αλλά απο νομοθετική- πολιτική, για λογαριασμό μιας μεγάλης πετρελαιοεταιρίας, η οποία αναζητά τρόπους να παραμείνει στην αγορά ακόμα και μετά το τέλος του πετρελαίου- πράγμα όχι και τόσο ασυνήθιστο, αρκεί να σκεφτούμε απο που ξεκίνησε η Νόκια π.χ. και τι διαδρομή ακολούθησε (ξυλεία- ελαστικά- τηλέφωνα).

Πίσω στο ζήτημα της καινοτομίας, κι επειδή ο Μανδραβέλης συστήνει βιβλίο περί Ισραήλ, το οποίο βιβλίο δεν έχω διαβάσει. Θεωρώ άτοπο το να έχουμε σαν προτυπο για μίμηση χώρα που έχει εντελώς διαφορετικές συνθήκες και το κυριότερο, μπόλικο αμερικάνικο χρήμα. Ας προσπαθήσουμε να μιμηθούμε καμιά χώρα πιο κοντά στα δικά μας, κατά προτίμηση κάποια που έχει χτυπηθεί από την ύφεση. Ναι, έχουμε να μάθουμε κάμποσα από το Ισραήλ αλλά μας λείπουν και μερικά βασικά- το τζάμπα κρατικό χρήμα. Και η επένδυση που χρειάζεται για να αποκτήσει η Ελλάδα τέτοια βιομηχανία (μικρομεσαίες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας) είναι τεράστια. Πρέπει επομένως να αποφασίσουμε αν θέλουμε τα λίγα που μας έχουν απομείνει να πανε σε αυτό ή να πανε στην υγεία, στην άμυνα, στο ενεργειακό προβλημα (αποθέματα; ), στην παιδεία. Δυστυχώς δεν γίνεται να πανε σε όλα. Εγώ μεροληπτώ, θα έλεγα να πανε στην τεχνολογία. Αλλά για να υπαρχει τεχνολογία χρειάζεται παιδεία. Χρειάζεται ενεργειακή ασφάλεια. Χρειάζεται σιγουριά ότι δεν θα αλλάξει κάτι.

Το Σίλικον Βάλεϊ έχει τις ρίζες του στον Β'ΠΠ, όταν η αμερικανική κυβέρνηση έριξε χρήμα στην πολεμική τεχνολογία, επιτρέποντας όμως στις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις να έχουν και άλλη εμπορική δραστηριότητα. Το Ισραήλ ήταν το πρώτο μέρος εκτός ΗΠΑ που άνοιξε αμερικανική εταιρεία ερευνητικό κέντρο. Η ΗΡ αρχές δεκαετίας του '70, όταν ο διευθυντης του ερευνητικού τους τμήματος ζήτησε να παραιτηθεί γιατί σκόπευε να μεταναστέυσει στο Ισραήλ. Η εταιρεία φοβήθηκε ότι θα τον χάσει και του είπε μείνε, θα σου φτιάξουμε εργαστήριο να παιζεις, όπου θες*. Μετά ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες, και πιθανόν να έπαιξε ρόλο και το ότι το Ισραήλ είναι πολύ κοντά στις ΗΠΑ και δεν εννοώ γεωγραφικά, οπότε οι εταιρείες αισθάνονταν ασφάλεια. Όσο για το ότι το Ισραήλ είναι χώρα μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας για νέες εταιρείες, υποθέτω (παλι χωρίς να ξέρω) ότι υπάρχει ευνοϊκή νομοθεσία, από την οποία μπορούμε να διδαχτούμε, υπάρχει πνεύμα επιχειρηματικό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μεγάλη οικονομική βοήθεια στις νέες επιχειρήσεις. Όχι απλά δάνεια αλλά και κρατική παρέμβαση με εγγυήσεις, με χρηματοδότηση προγραμμάτων κλπ. Και φυσικά υπάρχει η δυνατότητα της στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με ιδιώτες και με επενδυτές κλπ. Εννοείται ότι δεν αγγίζω καν τα περί έξυπνου λαού, επιχειρηματικού λαού κλπ. Όλοι οι λαοί έχουν και έξυπνους και χαζούς και επιχειρηματικούς ανθρώπους και βλήτα.

*Κατί παρόμοιο πήγε να γίνει με την Ελλάδα και την ΗΡ πριν καμια δεκαπενταετία. Θυμάμαι ότι κάποιος Έλληνας ερευνητής τους είχε ξεκινήσει την προετοιμασία για κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρω τι κατάληξη είχε, μάλλον άσχημη γιατί αρχές 2000 υπήρξε μια μίνι κρίση στον κλάδο και έγιναν περικοπές, οπότε μάλλον το έφαγαν το κέντρο με το που ξεκίνησε (όπως βλεπετε δεν ασχολούμαι καν με το αν τον έφαγε η γραφειοκρατία, θεωρώ ότι εταιρείες τέτοιου μεγέθους δε μασάνε με γραφειοκρατία κλπ, τους τα κάνει όλα ο λογιστής κι ο δικηγόρος τους).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν η επιστροφή στο γαλλικό φράγκο θα προκαλέσει οικονομικό και κοινωνικό σεισμό...



...τι θα προκαλέσει η επιστροφή στη δραχμή;
 
Top