Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Και μια πρόσφατη συνέντευξη του Κάιζερ:

Δ: Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζουν στην Αθήνα για να απεργαστούν τους όρους αυτού του πακέτου βοήθειας. Τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός λαός;

Max Keiser: Δεινά.
Δ: Μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

Max Keiser: Οι Έλληνες θα χάσουν τον έλεγχο των κερδοφόρων στοιχείων ενεργητικού της χώρας. Ήδη έχουν χάσει τον έλεγχο των τελών αεροδρομίων και των λαχειοφόρων αγορών. Στο μέλλον θα χάσουν τον έλεγχο των λιμανιών και των πόρων που θα επενδύονταν στην τουριστική δραστηριότητα. Όλα αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν σε τράπεζες της Wall Street. Ουσιαστικά οι Έλληνες θα πουλήσουν την αγελάδα και στη συνέχεια θα αρχίσουν να αγοράζουν το γάλα της. Αυτό είναι που η Wall Street αποκαλεί «στρατηγική»: να καταφέρνουν μια χώρα να τους πουλήσει την αγελάδα της και έπειτα να την αναγκάζουν να αγοράζει το γάλα της. Η Wall Street θέλει και αναγκάζει τους Έλληνες να της πουλήσουν τα «πετράδια του στέμματος» της ελληνικής οικονομίας, για να τους αναγκάσει αργότερα να τα αγοράσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή. Θα σου πω ακριβώς τι πρόκειται να γίνει. Σε πέντε χρόνια θα δείτε το ισχυρότερο 1/10 του 1% του πληθυσμού της Ελλάδας να ελέγχει το 99% του πλούτου της χώρας. Το ασθενέστερο 99% + του πληθυσμού θα ζει μέσα στην απόλυτη φτώχεια. Κάπως σαν την Σαουδική Αραβία.
 

Elsa

¥

Στα πλαίσια του διαίρει (τους εργαζόμενους) και βασίλευε, θα το κάνει και αυτό και ας προβληματίζεται τάχα μου:

«Aπόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί, καθώς υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο, αφού μία νέα επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους εκείνους που δήλωσαν τα πραγματικά τους εισοδήματα, τους πλήττει για μία ακόμη φορά, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο όλους εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Aξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχουν στην κατοχή τους μεγάλες και πολυτελείς κατοικίες, καθώς και ακριβά αυτοκίνητα.»

Δηλαδή, για να πούμε μια ακόμα ιστορία, εγώ ο ελεύθερος επαγγελματίας (οιονεί μισθωτή) με 20 χρόνια «συνεργασία» σε μελετητική εταιρεία, παίρνω αύριο τα παπούτσια στο χέρι (για να μην αισχρολογήσω) χωρίς αποζημίωση (και βέβαια μένω χωρίς ασφάλιση και χωρίς ταμείο ανεργίας) και έρχεται μετά η εφορία και μου ζητάει από πάνω 10% στα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα που έκανα το λάθος να δηλώσω για το 2009! :eek:
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρει «τους 7 στους 10» και να τα πάρει; Και μάλιστα όχι μόνο για πέρσι, αλλά αναδρομικά, από τότε που τα κλέβουν; :mad:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
«Aπόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί, καθώς υπάρχει προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο, αφού μία νέα επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους εκείνους που δήλωσαν τα πραγματικά τους εισοδήματα, τους πλήττει για μία ακόμη φορά, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο όλους εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Aξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχουν στην κατοχή τους μεγάλες και πολυτελείς κατοικίες, καθώς και ακριβά αυτοκίνητα.»
Αυτή είναι μια από τις πιο απαίσιες συνέπειες της διαφθοράς στο δημόσιο, που δεν "αφήνει" τόσα χρόνια τους εφοριακούς ν' ανακαλύψουν τους φοροφυγάδες. Οι ειλικρινείς φορολογούμενοι πληρώνουν και ξαναπληρώνουν με βάση αυτά που δήλωσαν, ενώ οι κλέφτες και ψεύτες ανταμείβονται ξανά και ξανά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και χτες ξέχασα να παρακολουθήσω τους Νέους Φακέλους στο Σκάι, οπότε θα τρέχω να βρω γιουτιουμπάκια μετά (έτσι είδα και τον Βγενόπουλο). Χτες είχε και τον Προβόπουλο, όπως διαβάζω εδώ. Συγκρατώ:

Όπως υποστήριξε ο κεντρικός τραπεζίτης, εν μέσω προεκλογικής περιόδου είχε προειδοποιήσει τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο 8% και ότι εάν δεν λαμβάνονταν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα, στο τέλος του χρόνου θα έφτανε ή ίσως και θα ξεπερνούσε το 12%. [...]

«Τα προβλήματα έρχονται από το παρελθόν επί σειρά ετών. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι από τότε που μπήκαμε στην ΟΝΕ καμία χρονιά δεν πετύχαμε τον στόχο του να είμαστε κάτω από το 3% πάντα ήταν καλές χρονιές αντικειμενικά με την έννοια ότι το εισόδημα αυξανότανε και λογικά βοηθούσε στο να μειώσουμε τα ελλείμματα» υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

«Τα νούμερα άρχιζαν να χειροτερεύουν δραστικά από το ‘08 και το ’09. Ξέφυγαν οι δημόσιες δαπάνες, είχαμε και υστέρηση στα έσοδα» επισήμανε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι από το 2001 έως το 2007 οι δαπάνες διογκώθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες ποσοστό πρωτοφανές, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε το ΑΕΠ.

Αναφορικά με την κριτική για την ξαφνική παρουσίαση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,6% στους κοινοτικούς εταίρους, αντέτεινε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, και όταν θα φαίνονταν (σ.σ το έλλειμμα) οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες. Δεν νοείται μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα να κρύβει αριθμούς».[...]

Για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους που κυκλοφορούν στα διεθνή ΜΜΕ ανέφερε ότι τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι εγκληματική. Αν πούμε ότι σας χρωστάμε 100 θα σας δώσουμε 50 ουδείς θα μας εμπιστευτεί επί σειρά ετών, θα καταβαραθρωθούμε στις αγορές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος είπε ότι «εάν μπορούσε κάποιος να διανοηθεί ότι η Ελλάδα, βγαίνει έξω, μπαίνει στο χώρο του φρενοκομείου». «Αυτό θα σήμαινε ότι το δικό της το καινούριο νόμισμα θα είχε μια ισοτιμία με τα σκληρά νομίσματα στο νέο περιβάλλον , σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Και οι υποτιμήσεις θα ήταν απανωτές και τα επιτόκια θα ήταν σε διψήφια επίπεδα. Όπως τα είχαμε ζήσει στην δεκαετία του ’80 (...) μπορείτε να σκεφτείτε ότι θα γίνει επένδυση με ένα 30 % και σε ένα βέβαιο περιβάλλον συναλλαγματικών υποτιμήσεων και πλήρους αβεβαιότητας;» διερωτήθηκε.

Α, ναι, και όπως θα ακούσατε, η επανάσταση στην Ευρώπη θα έχει αρχίσει από την Ακρόπολη.

 
Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με ένα άνθρωπο, ο οποίος φέρεται να κερδίζει ανερυθρίαστα τουλάχιστον τα διπλάσια από τον Αμερικάνο ομόλογό του εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Μεταξύ άλλων, στάση πληρωμών και αναδιαπράγματευση του χρέους έχουν κάνει πολλές χώρες, χωρίς ακριβώς να χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι αγορές δεν λειτουργούν έτσι και σίγουρα όχι με συναισθηματικά κριτήρια.
 

nickel

Administrator
Staff member

Αυτό, για να ηρεμήσει ο Κόμης. Και όχι μόνο. Αλλά προσωρινά. Γιατί, σε βροχή μετεωριτών, δεν ξέρεις ποτέ από πού θα σε βρει.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος είπε ότι υπήρξαν σκέψεις, ωστόσο, δεν υιοθετούνται.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member

Δεν υιοθετείται η πρόταση για έκτακτη εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος είπε ότι υπήρξαν σκέψεις, ωστόσο, δεν υιοθετούνται.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κατάλαβα. Τα καλά νέα θα τα λέμε δύο φορές στο εξής. Να χορταίαιαινουμε!

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπα, μάλλον ανεβάζαμε ταυτόχρονα γιατί το δικό μου έμεινε στον αέρα και περίμενε... και καθόοοοταν... (και δεν βρίσκω και το σχετικό βιντεάκι) :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Έκαμαν την αρχή με τους γέροντες. Το μέτρο του πολιτισμού μιας κοινωνίας ορίζεται από τον τρόπο που φέρεται στους γέροντες, τους βετεράνους, τους πατεράδες και τις μανάδες μας.

Ακόμα κι εκ Θεού αυτή είναι η πρώτη εντολή -τίμα τους γονέους σου, ενώ στους αρχαίους Έλληνες, στο προγονικό, η ασέβεια στους γέροντες ήταν απ' τις πιο ιταμές ατιμίες.

Μέσα στην κρίση του μελοδράματος, έπιασε και τα θεολογικά ο Στάθης σήμερα στην «Ε». Δεν ξέρω αν έχει αποκλειστική πληροφορία από το Θεό ότι το «Τίμα τους γονέους σου» πήγαινε για πρώτη εντολή, αλλά ο Μωυσής πρέπει να έκανε κάποια λαθροχειρία και την κατέβασε στην πέμπτη θέση, αφού βέβαια οι πρώτες τέσσερις είναι όλες για την αφεντιά του (το Θεό).

(Πού να δείτε πώς θα μας τιμούν τα δικά μας τα παιδιά. Μια ζωή θα μας βρίζουν για τα χάλια που τους αφήνουμε.)

Σκίζει πάντως η σημερινή γελοιογραφία του Στάθη:


 

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω αν έχει αποκλειστική πληροφορία από το Θεό ότι το «Τίμα τους γονέους σου» πήγαινε για πρώτη εντολή, αλλά ο Μωυσής πρέπει να έκανε κάποια λαθροχειρία και την κατέβασε στην πέμπτη θέση, αφού βέβαια οι πρώτες τέσσερις είναι όλες για την αφεντιά του (το Θεό).
To αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι η εντολή για τους γονέους είναι η μοναδική από τις δέκα η οποία έχει ξεκάθαρο τυράκι αντάλλαγμα (όλες οι υπόλοιπες είναι ξεκάθαρα κάνε τούτο ή μη διανοηθείς εκείνο, με απειλές —όχι υποσχέσεις για ανταλλάγματα— στη 2η & στην 3η): «ἵνα εὖ σοι γένηται, καὶ ἵνα μακροχρόνιος γένῃ ἐπὶ τῆς γῆς τῆς ἀγαθῆς, ἧς Κύριος ὁ Θεός σου δίδωσί σοι». Ακόμη κι ο Θεός ξέρει πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσεις αυτή την εντολή, φαίνεται, γι' αυτό και μοιράζει αβέρτα υποσχέσεις αν τα καταφέρεις. :D
 

nickel

Administrator
Staff member
Από τότε μπαίνει με σιγουριά στη ζωή μας το καρότο και το μαστίγιο, βασική αρχή της χρηστής και αποδοτικής διαχείρισης, που όμως έχουν λησμονήσει οι σημερινοί διαχειριστές. (ΟΚ, ρε παιδιά, το είδαμε το μαστίγιο! Από καροτάκι πώς πάμε;)
 
Ούτε η Μαντόνα να 'τανε με τόσες μεταμφιέσεις. :D



Αλήθεια, πώς και το ξεχάσανε τόσο γρήγορα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων; Κρίμα δεν είναι να σκλαβωνόμαστε στη Μέρκελ και το ΔΝΤ, όταν οι αποζημιώσεις που οφείλει θα μας ξελάσπωναν άνετα;
 
Να, άλλο ένα σκανδαλάκι πριν πάμε για ύπνο:

Θέμα: Σιδηροδρομική γραμμή Κρυονέρι-Μεσολόγγι-Αγρίνιο



Η σιδηροδρομική γραμμή Κρυονέρι-Μεσολόγγι-Αγρίνιο στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτούργησε από το 1888 μέχρι το 1970. Μετά από μια πρώτη προσπάθεια το 1997, το 2002 ξεκίνησε η ανακατασκευή της, ως μετρικής γραμμής στον ίδιο διάδρομο, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στις αρχές του 2004 η βασική υποδομή πλησίαζε στην ολοκλήρωσή της, στη συνέχεια όμως το έργο εγκαταλείφθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει.

Τοπικοί φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως ο Όμιλος Φίλων Σιδηροδρόμου Δυτικής Στερεάς «Χαρίλαος Τρικούπης», καταγγέλλουν (1) ότι ο αρμόδιος για το έργο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος έχει αποσύρει από την περιοχή της γραμμής όλο του το τροχαίο υπηρεσιακό υλικό και έχει διακόψει κάθε του δραστηριότητα, ενώ η έλλειψη φύλαξης διευκολύνει φθορές και καταπατήσεις στη νεοκατασκευασθείσα γραμμή. Πρόσφατη καταγγελία (2) αναφέρει μάλιστα ότι το 2009 ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος αποξήλωσε από το συγκεκριμένο έργο τους αυτόματους μηχανισμούς ισόπεδων διαβάσεων που είχαν ήδη εγκατασταθεί, προκειμένου να τους τοποθετήσει σε άλλα σημεία του δικτύου του.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Έχει ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την προφανή πρόθεσή της να μην ολοκληρωθεί και να μη λειτουργήσει η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή παρά τις αντίθετες ανειλημμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας;
* Δεδομένου ότι το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, σκοπεύει να ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή χρημάτων που έχουν ήδη εκταμιευθεί για την κατασκευή του;
* Είναι συμβατή με τους κανονισμούς των Ταμείων Συνοχής η αποξήλωση και χρήση σε άλλα σιδηροδρομικά δίκτυα, υλικών που περιλαμβάνονταν στη συγχρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου;
 

Elsa

¥
Μιας και ανέφερες τον πολύπαθο και καταχρεωμένο ΟΣΕ, μην ξεχνάμε το σκάνδαλο με τα «μαύρα βαγόνια» που ήταν και η αιτία του ατυχήματος στο Μπράλο πριν 2 χρόνια.

Όσο για το Δανίκα... τι τραβάνε κι αυτοί οι καημένοι οι πρώην αριστεροί! Να μην μπορεί να ευχαριστηθεί τόσον καιρό το παντεσπάνι του από τις ενοχές... Ευτυχώς όμως, τώρα θα τις ξεπλύνει στην κολυμπήθρα της κρίσης και θα ξαναγεννηθεί αγνός κι αμόλυντος! :rolleyes:
 
Last edited by a moderator:
Παρόλο που σαν κριτικό δεν τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση, οφείλω να παραδεχτώ ότι εμένα το συγκεκριμένο κείμενο μ' άρεσε. Πολύ. Καταλαβαίνω όμως γιατί δεν θα άρεσε σε πολύ κόσμο.
 
Last edited by a moderator:
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διπλή συνέντευξη

Κώστας Λαπαβίτσας

"Η συμμετοχή στην ΟΝΕ αποτέλεσε μόνο πηγή κακών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όπως ήδη εξήγησα, η ΟΝΕ είναι μηχανισμός γερμανικής κυριαρχίας, ένα σιδερένιο χέρι που συντρίβει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η έξοδος της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να αναπνεύσει η οικονομία και η κοινωνία."

"Η παύση πληρωμών κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει, είτε το απαιτήσει η Αριστερά είτε όχι. Το πραγματικό ζητούμενο είναι να γίνει με όρους που θα θέσει η Αριστερά και το λαϊκό κίνημα, όχι με όρους της κυβέρνησης ή των δανειστών. Αυτό σημαίνει πρώτα πρώτα εθνικοποίηση των τραπεζών, διότι στην πράξη θα χρεοκοπήσουν μόλις γίνει η παύση πληρωμών, δεδομένου ότι κατέχουν μεγάλο όγκο χρεογράφων του ελληνικού Δημοσίου."
Σταύρος Τομπάζος

"Ουσιαστικά η παρούσα κρίση είναι η διαδικασία εξόφλησης των ποσοστών μεγέθυνσης του ΑΕΠ που το οικονομικό παρελθόν «δανείστηκε» από το οικονομικό μέλλον."

"Για να εκφραστούμε απλά: Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή, ενώ μια άλλη Ελλάδα δεν είναι. Ο ταξικός αγώνας, όπως και ο πολιτικός, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένοι στο εθνικό πλαίσιο, ενώ τα πράγματα διαμορφώνονται σε ένα ευρύτερο επίπεδο, ηπειρωτικό και παγκόσμιο."

Ερώτηση: Η καπιταλιστική κρίση διαρκεί. Εκτιμάτε ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη από την ύφεση του 2009 μπορεί να προδιαγράφει μια τροχιά εξόδου απ’ αυτήν;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΟΣ
Η απάντηση είναι αρνητική. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή ύφεση ή με μια κρίση περιοδικού χαρακτήρα. Δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με μια απλή κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που έχει επιπτώσεις στη λεγόμενη πραγματική οικονομία. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι νομισματικές αρχές, οι κεντρικές τράπεζες και τα κράτη επιτύχουν μιαν αποτελεσματική ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και πάλιν δεν θα έπρεπε να αναμένει κανείς μια νέα, μακροχρόνια περίοδο οικονομικής άνθησης.

Όλο το κείμενο εδώ
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
"Η παύση πληρωμών κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει, είτε το απαιτήσει η Αριστερά είτε όχι. Το πραγματικό ζητούμενο είναι να γίνει με όρους που θα θέσει η Αριστερά και το λαϊκό κίνημα, όχι με όρους της κυβέρνησης ή των δανειστών. Αυτό σημαίνει πρώτα πρώτα εθνικοποίηση των τραπεζών, διότι στην πράξη θα χρεοκοπήσουν μόλις γίνει η παύση πληρωμών, δεδομένου ότι κατέχουν μεγάλο όγκο χρεογράφων του ελληνικού Δημοσίου."

Αυτή και μόνο η πρόταση που χρωμάτισα (που είναι σωστή και είναι αυτό ακριβώς που θα συμβεί αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και χρεοκοπία· την ίδια τύχη θα έχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ανάλογα μεγάλο όγκο χρεογράφων του ελληνικού Δημοσίου) περιγράφει και τις ανυπέρβλητες κτγμ δυσκολίες να εφαρμοστεί πρoτού συμβούν προηγουμένως πολλά πράγματα --κανένα τους ευχάριστο.

Επειδή κανένας δεν δείχνει να μπορεί να την συνοδέψει με αξιόπιστα αριθμητικά στοιχεία και ποσοστά (τίνος λεφτά υπάρχουν στις τράπεζες και πού), το μόνο που μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα όποιος την διαβάζει είναι το πόσα δικά του χρήματα ή υποθηκευμένα ακίνητα ή εμπράγματα δάνεια θα εθνικοποιηθούν από το αξιόπιστο ελληνικό δημόσιο για να τα διαχειριστεί η αξιόπιστη ελληνική γραφειοκρατία. Αργά ή γρήγορα λοιπόν (ελπίζω γρήγορα) όλη η ελληνική κοινωνία θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η εναλλακτική, και θα πορευτεί αναλόγως.

Και ελπίζω η κοινωνία μας να συνειδητοποιήσει συλλογικά αυτό που γνωρίζει κάθε άνθρωπος που κάνει τα κουμάντα του και να μην φροντίσει να συμαζέψει μόνο τα άμεσα ελλείμματα και το χρέος και καθέναν υπεύθυνο γι' αυτά, αλλά, προσπαθώντας να διατηρήσει όσο γίνεται μεγαλύτερη δικαιοσύνη σε δύσκολους καιρούς, να βάλει στόχο, όπως κάνει καθένας μας για το σπιτικό του, να κλείνει κάθε χρονιά με ένα μικρό πλεόνασμα --για να εξαγοράσει σιγα σιγά το χρέος της. Γιατί εθνική ή ατομική ανεξαρτησία και περηφάνια και ζητιανιά μαζί δεν πάνε. Κι αυτό κάνουμε δεκαετίες τώρα, ατομικά και συλλογικά: Ζούμε με δανεικά: Δανεικά χρήματα, δανεικό χρόνο από τις επόμενες γενιές, δανεική ζωή από το φυσικό μας περιβάλλον.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Καλά τα λες, δόκτωρ... Έχουμε το θλιβερό προνόμιο να ερίζουν για το τι πρέπει να κάνουμε (π.χ. στάση πληρωμών ή όχι) οι οικονομολόγοι, που είναι ακριβώς αυτοί που ποτέ τους δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν ή να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τίποτε. Χίλιες φορές καλύτερα να φιλονικούσαν φανατικοί θρησκευτικοί ηγέτες για τη σωτηρία τής ψυχής μας ή ατζαμήδες μάγοι αφρικανικών φυλών για την υγεία μας — αλλά τώρα που λένε το μακρύ τους και το κοντό τους οι οικονομολόγοι (τους διαβάζω όλους κι έχουν όλοι δίκιο — πράγμα ή αδύνατο ή ενδεικτικό πως δεν λέει ο καθείς τους όλη την αλήθεια), είμαστε από χέρι (αόρατο, κατά Σμιθ) χαμένοι...
 
Top