Μια γνωστή μου άνοιξε φέτος τυροπιτάδικο. 2 μήνες την ταλαιπωρούσαν ο Δήμος, η Πολεοδομία και κυρίως η ΔΕΗ για να της επαυξήσει (έτσι μου είπε ότι το λένε) το ρεύμα από μονοφασικό σε τριφασικό. Στο μεταξύ αυτή πλήρωνε μισθώματα για το κλειστό μαγαζί. "Με διαλύσανε" μου είπε. Είχε σκοπό να βάλει υπάλληλο να το δουλεύει (η ίδια έχει άλλη δουλειά), δηλ. +1 θέση εργασίας, αλλά προς το παρόν, για να βγάλει τη χασούρα, το δουλεύει η ίδια, από τις 6.30 (ξυπνάει στις 5.00) ως τις 21.00-22.00. Α, και ο "αρμόδιος" της ΔΕΗ τής ζήτησε 500+200 ευρώ για να προχωρήσει η υπόθεση πιο γρήγορα. Δεν τους τα 'δωσε. Τελικά ήρθαν και της το έβαλαν Κυριακή, όταν τους απείλησε με αγωγή.
Φαντάζομαι να συμφωνούμε σε αυτό τουλάχιστον όλοι, δηλ. στη μείωση της διαφθοράς στο Δημόσιο. Μείωση της διαφθοράς στο Δημόσιο σημαίνει και μείωση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα. Και καμιά περικοπή μισθών στο Δημόσιο δεν πρέπει να δικιολογεί μέσα μας τις περιπτώσεις διαφθοράς. Σε αυτό, ναι, έχω "πολιτισμική ενοχή". Κατά τα άλλα, η παγκόσμια κυριαρχία του διεθνοποιημένου κεφαλαίου και των τραπεζών μάς ξεπερνά σαν Ελλάδα, ας μη γελιόμαστε. Ό,τι χαλιναγωγήσεις υπάρξουν, αν υπάρξουν, και μακάρι να υπάρξουν, θα έρθουν από τις ανεπτυγμένες χώρες, από τις Μέκκες του καπιταλισμού, και ίσως τότε, αν είμαστε κι εμείς κάπως ψηλά στη λίστα των χωρών του κόσμου, να ωφεληθούμε κατά τι. Όπως δηλαδή ωφεληθήκαμε πολλαπλώς (οικονομικά και θεσμικά) από την είσοδό μας στην ΕΟΚ.
Ο συσχετισμός με τον Βενιζέλο του 1932, που έκανε ο Μαρκέτος, should not be taken lightly. Κι αυτός μπαρούφες λέει;
@anef:
1) Κράτος και καλύτερο και λιγότερο. Λιγότερο εκεί που είναι επιζήμιο για να είναι καλύτερο εκεί που είναι ωφέλιμο και απαραίτητο. Ένα (εξ ορισμού ταξικό) κράτος μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αποδοτικό, να έχει καλύτερη ή χειρότερη διαχείριση. Γιατί υπάρχει μια λογική αντίφαση: αν δεν υπάρχει αταξικό κράτος, τότε γιατί κοπτόμεθα ορισμένοι αταξιστές για καλύτερο κράτος και για κοινωνικό κράτος; Το (ταξικό) κράτος πολλοί εμίσησαν, τις παροχές του ουδείς. Αν επομένως υπάρχει "καλή πλευρά του κράτους", επίτρεψέ μου να μιλώ για διαχείριση.
2) Καταπληκτική η εικόνα που σου 'ρθε με το πόδι και το θεολογικό επιχείρημα! Για σενάριο ταινίας μικρού μήκους ή μίνι διηγήματος! (Η κρίση γεννά ιδέες :) )