Τουρκία: Το Κάστρο του Μπομπ Σφουγγαράκη Ι
Δεκατέσσερα ιστορικά μνημεία της Τουρκίας καταστρέφονται από λανθασμένη «αποκατάσταση»
Η αμφιλεγόμενη αναστήλωση του κάστρου της Χηλής, ενός πύργου που μετρά δύο χιλιάδες χρόνια ζωής, η οποία κατέληξε σε κάτι που ονομάστηκε από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης «Κάστρο του Μπομπ του Σφουγγαράκη», έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για την ανικανότητα της Τουρκίας να προστατέψει ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Περιηγηθείτε τις φωτογραφίες για να δείτε τα 14 αυτά ιστορικά μνημεία σε όλη την Τουρκία που υπέστησαν καταστροφές από εσφαλμένες μεθόδους αποκατάστασης.
Παρουσίαση από τον ιστότοπο
Hurriyet Daily News
1. Το κτηριακό συγκρότημα του Σεγίντ Μπαττάλ Γαζή στο Εσκί Σεχίρ. Το συγκρότημα βρίσκεται στην πόλη Σεΐτ Γαζή, κοντά στο Εσκί Σεχίρ (αρχ. Δορύλαιο), στην ομώνυμη βορειοδυτική επαρχία της Τουρκίας, και χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Χτισμένο από την Ουμουχάν Χατούν (Ümmühan Hatun), μητέρα του
Καϊκουβάδη Α΄, σουλτάνου των Σελτζούκων του Ρουμ, περιλαμβάνει τζαμί και μεντρεσέ και, κυρίως, τον τάφο του μυθικού μουσουλμάνου ήρωα
Μπαττάλ Γαζή, πολυσύχναστο ιερό προσκύνημα.
Όταν πια είχε ολοκληρωθεί η αναστήλωσή του, ήρθε στο φως μια κακοτεχνία: οι μαρμάρινες κολώνες του συγκροτήματος ξαναχτίστηκαν με σκυρόδεμα. Επιπλέον, μέσα στον ιστορικό χώρο χτίστηκαν μια αμερικανικού τύπου κουζίνα και σύγχρονες τουαλέτες.
2. Το «Κάστρο του Μπομπ του Σφουγγαράκη» στη Χηλή. Η πόλη Şile (αρχ. Χηλή), με έντονη κάποτε ελληνική παρουσία,* είναι παραθαλάσσιο θέρετρο στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Το ηλικίας 2000 ετών κάστρο της (βυζαντινό με αρχαιοελληνικά θεμέλια) επιλέχθηκε το 2010 για ανακαίνιση επειδή διέτρεχε κίνδυνο να κατεδαφιστεί.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεσηκώθηκαν και οι επικρίσεις για την αποκατάσταση φούντωσαν, με πολλούς χρήστες να δίνουν στο νέο κτήριο το παρατσούκλι «Κάστρο του Μπομπ Σφουγγαράκη», ενώ άλλους να το παρομοιάζουν με κάποιο πλάσμα από το βιντεοπαιχνίδι Μάινκραφτ.
* και τόπος καταγωγής των γονέων του Ντίνου Χριστιανόπουλου
3. Το κτηριακό συγκρότημα Ατίκ Βαλιδέ στο Σκούταρι (αρχ. Χρυσούπολη), προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Το συγκρότημα χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα με παραγγελία του Οθωμανού σουλτάνου Σελίμ Β΄ για τη μητέρα του,
Νουρμπανού.
Η αυλή του συγκροτήματος έγινε αγνώριστη μετά την αποκατάσταση του 2004. Ο χώρος καλύφθηκε με γυαλί και η είσοδος ξαναχτίστηκε με πτυσσόμενες πόρτες.
Το συγκρότημα περιλάμβανε ξενώνα για δερβίσηδες, οίκημα για τους αναγνώστες του Κορανίου, νοσοκομείο και χώρο συσσιτίου για τους μαθητές.
4. Το ανάκτορο του Ισάκ Πασά στο Αγρί. Το παλάτι του Ισάκ Πασά στο Αγρί (Ağrı), στην ομώνυμη επαρχία της ανατολικής Τουρκίας, αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό σελτζουκικής, οθωμανικής, περσικής και αρμενικής αρχιτεκτονικής.
Το παλάτι (και συγχρόνως διοικητικό συγκρότημα) χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.
Ωστόσο η «αποκατάστασή» του θεωρήθηκε σκανδαλώδης.
Γυάλινες οροφές προστέθηκαν στο κτήριο, για την προστασία του, υποτίθεται, από την ηλιακή ακτινοβολία και τον παγετό.