Σας τα 'παν άλλοι;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και πάλι μαζί άρχοντες και αρχόντισσες!
Στο μικρόφωνο του ΜπετλFM 04! ο Ζάχος και τα κορίτσια του, από το ραδιόφωνο που δεν κάνει διακρίσεις, με τις ειδήσεις της ημέρας με μια διαφορετική ματιά!

Και πάμε στην Άννα, που έχει μαζί της το διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας.

--Άννα, καλημέρα από το στούντιο. Με ακούς; Ρώτησε τον κύριο διευθυντή, τι τους έπιασε χρονιάρες μέρες να κάνουν απογραφές;

--Καλημέρα Ζάχο. Ναι, έχω εδώ τον κύριο διευθυντή. Πείτε μας κύριε διευθυντά,γιατί...

--Κύριε διευθυντά, ο Ζάχος είμαι από το στούντιο. Κύριε διευθυντά, οι ακροατές και οι ακροάτριές μας (γιατί είμαστε ο σταθμός που δεν κάνει διακρίσεις) διαμαρτύρονται. Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα. Τίνος έξυπνη ιδέα ήταν αυτή; Δεν έχει μείνει παγκάκι ξενοίκιαστο. Μαύρη αγορά στις ομπρέλες κήπου γίνεται για να μην κοιμηθούν οι άνθρωποι στη βροχή. Τα πάντα έχουν γεμίσει. Μέχρι σε στάβλους κοιμούνται πολυμελείς οικογένειες. Ξέρετε πού θα πάνε οι αριθμοί της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις;

--Καλημέρα κύριε Ζάχο. Επιτρέψτε μου παρακαλώ να πω ότι κατανοώ απολύτως τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας. Επίσης, επιτρέψτε μου να καταγγείλω τις ανεύθυνες επιθέσεις από τον τύπο της αντιπολίτευσης. Είναι ψευδέστατο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον κεφαλικό φόρο και γι' αυτό πρέπει να μετρήσει πρώτα τα κεφάλια.
Είναι αλήθεια ότι στα πλαίσια μιας στοχευμένης και μακροπρόθεσμης οικογενειακής πολιτικής βεβαίως...


--Κύριε διευθυντά, εγώ, ως εργαζόμενη μητέρα, με ενδιαφέρει το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τους κλείσει;

--Κυρία Άννα, σας ευχαριστώ για την πολύ καλή ερώτηση. Μου δίνετε την πολύ καλή ευκαιρία να εξηγήσω την αξία της ακρίβειας των στατιστικών στοιχείων. Όπως γνωρίζετε, η απελθούσα κυβέρνηση, που κατέρρευσε υπό την οργή του λαού και την αποστέρηση των ρωμαϊκών δανείων, άφησε όχι μόνο καμμένη γη, αλλά και καμμένα αρχεία, Κυ-ρι-ο-λε-κτι-κά! Πώς λοιπόν να προγραμματίσουμε σωστά...

--Μα τι λέτε κύριε; Εμένα μου διώχνουν το μωρό μου από το σταθμό. Τι θα κάνω εγώ με τη δουλειά μου;

--Εϊναι αλήθεια αγαπητή μου ότι διαπιστώθηκε μια υπεραριθμότης των φιλοξενουμένων νεογνών, βρεφών, και νηπίων στον αριθμό των τεσσάρων χιλιάδων περίπου. Όμως σας διαβεβαιώ ότι η επιλογή θα γίνει με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια, με την κοινωνική ευαισθησία που διακρίνει το βασιλιά μας και την κυβέρνησή του...

--Κύριε διευθυντά, ο Ζάχος είμαι πάλι από το στούντιο. Εγώ πρέπει πάντως να σας προειδοποιήσω κύριε Ρόδη ότι θα περάσετε στην ιστορία με αυτά τα καμώματα. «Ο Ρόδης σφάζει τα νήπια» γράφουν σήμερα οι εφημερίδες. Έχετε ευθύνη κύριε, δεν μπορείτε εσείς να παίρνετε στο λαιμό σας ολόκληρη λαοφιλή κυβέρνηση. Απορώ πώς σας αφήνει ο υπουργός σας ανεξέλεγκτο. Σας ευχαριστώ, αλλά να βρείτε λύσεις κύριε.

--Άννα, καλημέρα, ο χρόνος μας πιέζει, πρέπει να κλείσουμε τη σύνδεση.

Και πάμε για άλλο ένα μουσικό διάλειμμα και χορηγούς. Θα ακούσουμε την κλασική επιτυχία Σου χάρισα πέρσι την καρδιά μου. (Μα πού τα βρίσκουν);
 
Καλικάντζαροι

Ο Ν. Πολίτης μας πληροφορεί ακόμα, πως οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι Καλικάντζαροι είναι βρικόλακες Ατσιγγάνων. Έτσι εξηγείται και η ονομασία τους. Το πρώτο συνθετικό «Κάλι» είναι ονομασία Ατσιγγάνων. Το δεύτερο συνθετικό είναι ονομασία των Ατσιγγάνων της Αιγύπτου, που ήρθαν στην Ελλάδα τον 14ο αιώνα. Ονομάζονταν «Γαντζάροι». Οι Καλι-Γαντζάροι έγιναν Καλι-Καντάροι με αφομοίωση, που άλλαξε το Καλίγι σε Καλίκι.[/COLOR][/INDENT]

Την παραπάνω ετυμολόγηση (τη δεύτερη παράγραφο) δεν την είδα πουθενά αλλού. [Αν την έχετε δει κάπου γραμμένη, πείτε μας κι εμάς.]
Μα κι αυτή η θεωρία περί Ατσιγγάνων της Αιγύπτου δεν είναι έτσι κι αλλιώς ξεπερασμένη, αφού οι ειδικοί λένε τώρα πως κατάγονται από την Ινδία;

μαζί με την άποψη του Ίαν Άντερσον για τα Χριστούγεννα:
A Christmas in this modern world should, in my view, accommodate the leisure needs and affections of Muslims, Hindus, Buddhists, atheists and agnostics, as well as Fido the family dog and Felix the cat.
Χτες ήρθαν στο σπίτι μας κάτι παιδιά κι έλεγαν τα κάλαντα. Ένα ήταν από την Αίγυπτο, Μουσουλμανάκι κατά δήλωσή του (μετά από ερώτηση). Πέρσι πάλι κάπου στην Αμερική είχαν ακυρώσει τα κάλαντα σε κάποια χριστουγεννιάτικη σχολική γιορτή, για να μη θίξουν τους μαθητές των άλλων θρησκειών, ή κάτι τέτοιο. Εξ ου και το Season's Greetings, υποθέτω.
 

daeman

Administrator
Staff member
Και κάτι για τις κυρίες:
(ξεκαρδιστική η προφορά του Νουρέγιεφ και δεν προβληματιζόμαστε μόνο εμείς με την προφορά και τον τονισμό των ρωσικών ονομάτων ;-)

Baby It's Cold Outside - Miss Piggy & Rudolf Nureyev
Holy maracas! :D
 

Elsa

¥
Ακόμα πιο αλλιώτικα, για τη νοσταλγία της παιδικής ηλικίας...
 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Ο μάγος είναι περσική λέξη που τη μάθαμε από τον Ηρόδοτο. Οι Μάγοι ήταν τάξη των Μήδων: αστρολόγοι, οιωνοσκόποι, ονειροκρίτες, ήταν οι σοφοί εκείνων των καιρών, που μελετούσαν και ερμήνευαν τη φύση και τα φαινόμενά της. Αυτοί (ή κάποιοι σαν αυτούς) ξεκίνησαν τη φάμπρικα με την αστρολογία και ζούμε, στην εποχή του ορθολογισμού, αγκαλιά ακόμα με το παραμύθι. Από τη σχέση τους με τις απόκρυφες τέχνες πήρε η λέξη μαγεία την κακή σημασία της.

Τους μάγους τους συναντάμε στη μία από τις δύο διηγήσεις της γέννησης του Ιησού που περιέχουν τα ευαγγέλια (του Λουκά και του Ματθαίου). Στο κατά Ματθαίον ο άγγελος εμφανίζεται σε όνειρο του Ιωσήφ και του εξηγεί γιατί η γυναίκα του είναι έγκυος πριν ακόμα προλάβουν να συνευρεθούν. Ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, μόνο που ο Ματθαίος δεν λέει τίποτα για απογραφή. Εμφανίστηκαν στα Ιεροσόλυμα μάγοι από την ανατολή (δεν μας λέει πόσοι) και ζητούσαν να μάθουν πού γεννήθηκε ο βασιλιάς των Ιουδαίων, με αποτέλεσμα να πάρει μεγάλη ταραχή ο βασιλιάς Ηρώδης — ο οποίος είχε πεθάνει στα εβδομήντα του το 4 π.Χ., οπότε θεωρείται ιστορικά απίθανο να ταράχτηκε πολύ και να διέταξε σφαγή των νηπίων. Με τη βοήθεια του άστρου (pre-GIS system) οι μάγοι εντόπισαν το σπίτι όπου βρισκόταν το νεογέννητο (για φάτνη γράφει ο Λουκάς) και του έδωσαν τα δώρα τους: χρυσό, λίβανο και σμύρνα (άρα υποθέτουμε ότι ήταν τρεις οι μάγοι). Σ’ ένα χρονικό του 8ου αιώνα τούς δόθηκαν και ονόματα: Βιθισαρεά, Μελιχιόρ και Γαθασπά, από τα οποία προέκυψαν αργότερα τα Βαλτάσαρ, Μελχιόρ και Γασπάρ.

Από τα ψίχουλα στο ευαγγέλιο του Ματθαίου αναπτύχθηκαν θρύλοι και δημιουργήθηκαν έργα τέχνης (Adoration of the Magi, Η προσκύνηση των μάγων). Πάντως στην αγγλική μετάφραση της Βίβλου οι μάγοι μεταφράζονται wise men (from the East) και στις διάφορες ιστορίες έχουν αναβαθμιστεί και σε βασιλιάδες, όπως στον γνωστό χριστουγεννιάτικο ύμνο που μεταφέρω εδώ από περυσινή παράσταση στο Άλμπερτ Χολ.

(συνεχίζεται)

 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Από το κουτί εισερχόμενων ηλεμηνυμάτων (το Inbox, ντε), ένα επίκαιρο:

Three men die on Christmas Eve and go to heaven, where they're met by Saint Peter. "In order to get in," he tells them, "you must each produce something representative of the holidays."
The first man digs into his pockets and pulls out a match and lights it. "This represents a candle of hope." Impressed, Peter lets him in.
The second man pulls out a tangle of keys and shakes them. "These are bells." He's allowed in too.
"So," Peter says to the third man, "what do you have?"
The third man proudly shows him a pair of red panties.
"What do those have to do with Christmas?" asks Peter.
"They're Carol's."
 

nickel

Administrator
Staff member
Η ψηφιακή τεχνολογία πάντρεψε (πέρυσι, νομίζω) την Martina McBride με τον Έλβις Πρίσλεϊ του 1957.

 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Και με τα παντρέματα της ψηφιακής τεχνολογίας σκέφτηκα το Unforgettable με πατέρα Νατ Κινγκ Κόουλ και κόρη Νάταλι και αποκεί πήδησε ο νους μου στο Christmas Song και ανακάλυψα ότι υπάρχει από το φετινό χριστουγεννιάτικο σιντί του Μποτσέλι το βιντεάκι που τραγουδάει το Christmas Song με τη Νάταλι Κόουλ. Εκλεκτή ποιότητα, δείτε το όσο υπάρχει... (Η βερσιόν με τον μπαμπά πάντως είναι αξεπέραστη. Ναι, είμαι κοουλικός. :) )

 
Last edited by a moderator:
Ιδού και τα δώρα των μάγων, που έλεγε ο nickel παραπάνω. Βρίσκονται 'ως γνωστόν' στη Μονή Αγίου Παύλου, στο Άγιον Όρος, και κάθε μερικά χρόνια τα περιφέρουν για προσκύνημα ανά την Ελλάδα. Πριν από κάποια χρόνια είχαν κατέβει και προς νότια Ελλάδα. Στη μονή τα είχε δώσει η γυναίκα του Μουράτ Β', η περίφημη Μάρω, από τις λίγες γυναίκες που πάτησαν το πόδι τους στο Όρος. Περισσότερα, εδώ. Βοήθειά σας!

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα!

Στη δυτική χριστιανοσύνη σήμερα (όχι αύριο, οπως σε μας) είναι η μέρα του Αγίου Στεφάνου, St. Stephen's Day για τους αγγλόφωνους ή Stephanitag για τους γερμανόφωνους. Βέβαια, στα αγγλικά είναι πιο διαδεδομένη η ονομασία Boxing Day.

Από τις σημερινές επετείους, αξίζει νομίζω να αναφέρει κανείς (ανάμεσα σε πολέμους, σεισμούς, τσουνάμια του Ινδικού και κάθε λογής ανθρώπινες τραγωδίες), την πρώτη καταγραμμένη και τεκμηριωμένη παράσταση του Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ, το 1606.



Και ως καλός πασαδόρος, αφήνω το χώρο στους πρωταγωνιστές να δημιουργήσουν και στους δημιουργούς να πρωταγωνιστήσουν... :)
 
Last edited:
Την άλλη πλευρά των Χριστουγέννων τη σκεφτήκατε;

Εδώ διά στόματος των απολαυστικών Monty Python


Χρόνια Πολλά σε όλους!
 
Last edited by a moderator:

daeman

Administrator
Staff member
...
2.000 miles
- The Pretenders



it must be Christmas time
 
Last edited:

daeman

Administrator
Staff member
...
Auggie Wren's Christmas Story, από τον Καπνό του Γουέιν Γουάνγκ, με υπόκρουση το Innocent When You Dream του Τομ Γουέιτς:


Και η ιστορία διαβασμένη από τον Paul Auster, που έγραψε το σενάριο της ταινίας:
Πάει αυτή.

ή εδώ: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4244994
Το κείμενο εδώ: http://www.christmasmagazine.com/en/spirit/story10.asp

Εκεί η 7 λεπτη σεκάνς από την ταινία.
 
Last edited:

daeman

Administrator
Staff member
Μια άλλη, σκοτεινή ματιά στις γιορτές και μια παρωδία των ντουέτων που δημιουργούνται για να τραγουδήσουν εορταστικά τραγούδια (εδώ υποτίθεται πως τραγουδούν ο Τομ Γουέιτς με τον Πίτερ Μέρφι), χωρίς βίντεο:​

This Holiday Season (Christmas Sucks) - Porn Orchard
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλή χρονιά σε όλες και όλους
Ευτυχισμένο, ειρηνικό, χαρούμενο και αποδοτικό
το 2010!

Και μην ξεχνάτε: Από εμάς εξαρτάται σε ποια μεριά της τροφικής αλυσίδας βρισκόμαστε.
Το 2010, τη χρονιά της μεταλλικής τίγρης (ΟΚ, από το Φεβρουάριο...)
καθήστε από την πλευρά της τίγρης! :) :) :)

 

daeman

Administrator
Staff member
Εσείς τι θα κάνετε απόψε;
Άντε, να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά, tigers...

What Are You Doing New Year's Eve - Ella Fitzgerald
 
Top