dominotheory
Member
Να τονίσω ότι η άποψη μου είναι πως όλοι ζημιώνονται όταν ένα περιβάλλον δεν είναι εύτακτο και λειτουργικό.
...με ενδιαφέρει μια τέτοια ανάλυση.
Ευχαρίστως θα την κάνω, μόλις βρω λίγο χρόνο - αυτές τις μέρες υπάρχει αρκετή πίεση.
Ωστόσο, θα γράψω δυο λόγια για να δείξω προς τα πού νομίζω πως πρέπει να πάει το θέμα. Επίτηδες, διάλεξα παράδειγμα που προκαλεί θυμηδία - καθότι το γαρ πολύ της θλίψεως...
Να πω ότι πιστεύω -πραγματικά το πιστεύω- πως οι πιθανότητες για δίκαιες και λογικές ρυθμίσεις, αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα των ΜΕΔ (και, φυσικά, όχι μόνον αυτών), θα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την ημέρα που θα ξέρουμε ότι οι μισοί -το λιγότερο- ιδιοκτήτες σκύλων στις ελληνικές πόλεις έχουν αποκτήσει συνείδηση της υποχρέωσής τους να κουβαλάνε πλαστικά γάντια, φαρασάκι και σακούλα, για να μαζεύουν τα περιττώματα του αγαπημένου τους τετράποδου φίλου από τους δημόσιους χώρους.
Δεν μιλάω για προχωρημένες καταστάσεις του τύπου: α) να μη νιώθουν ότι κάνουν χάρη στους υπόλοιπους, β) να μη ντρέπονται ή γ) να είναι χαρούμενοι που η παλιά Ελλάδα του κοινωνικά ασυνείδητου (επί της ουσίας - κοινωνικότατου βεβαίως στο τάβλι, τη μάσα, τις μπύρες, συχνά και στις καλοκαιρινές καφενειακές φιλοσοφίες) ελληνάρα ξεφτίζει σιγά σιγά.
Πρακτικά, αυτό έχει να κάνει με παιδεία, νόμο, κοινωνική συνείδηση. Όπως γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα (κι αν κάποιος δεν είναι σίγουρος, ας ρίξει μια ματιά στο Σύνταγμα), ο νόμος δεν εφαρμόζεται αν δεν είναι εδραιωμένος και δικαιωμένος στις συνειδήσεις. Οπότε χρειάζεται παιδεία, κατά βάση (και νόμος, αλλά επαναλαμβάνω ότι για να εφαρμοστεί ο νόμος πρέπει να έχει γίνει συνείδηση), γι' αυτούς που δεν καταλαβαίνουν ότι η ζωή και οι υποχρεώσεις τους δεν περιορίζονται στον ιδιωτικό τους χώρο (περιέργως, αρκετοί απ' αυτούς έχουν πολύ καλή αίσθηση των δικαιωμάτων τους στο δημόσιο πεδίο) και χρειάζεται, είναι απαραίτητη, η συμμετοχή στα κοινά αυτών που καταλαβαίνουν, αλλά είτε νιώθουν δέος (έχουν τα δίκια τους), είτε απογοήτευση (η συμμετοχή μπορεί και να είναι η απάντηση).
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν και συγγνώμη αν το γενίκευσα, κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο.
Να τονίσω ότι τη συμμετοχή τη βλέπω σαν πολιτική στάση, όχι όμως κομματική: αντίθετα είναι, ίσως, το υπόβαθρο που λείπει, ώστε να μπορέσουν τα κόμματα να λειτουργήσουν ως φορείς απόψεων και όχι συμφερόντων. Σίγουρα, πάντως, ως προς τη στάση τους απένταντι στο γεγονός αυτό, κρίνονται και τα κόμματα.