Πρωτότυπη θεωρία ετυμολογίας

Earion

Moderator
Staff member
Αγαπητέ Θεόδωρε,
διαβάζοντάς σε μου έρχεται στο νου η παραβολή του δασκάλου που γεμίζει την κούπα το τσάι χωρίς να σταματά, παρόλο που η κούπα έχει γεμίσει.
Να σου τη θυμίσω; Ένας μαθητής πηγαίνει κοντά στον μεγάλο διδάσκαλο για να μάθει τη σοφία. Ο διδάσκαλος, σιωπηλός, αγνοώντας σχεδόν την παρουσία του μαθητή, γεμίζει μια κούπα με τσάι και δεν σταματά παρόλο που το υγρό ξεχειλίζει και χύνεται. «Δάσκαλε τι κάνεις εκεί;», λέει ο μαθητής, «σταμάτα! η κούπα γέμισε, δεν παίρνει άλλο». «Η κούπα είναι σαν κι εσένα», απαντά ο διδάσκαλος. «Έρχεσαι να μάθεις τη σοφία ήδη γεμάτος και ξέχειλος. Ό,τι καινούργιο έρχεται δεν μπορείς να το κρατήσεις. Μάθε πρώτα να αδειάζεις το πνεύμα σου, ώστε να έχεις μετά χώρο για τη σοφία».
Έτσι νομίζω, Θεόδωρε, ότι έρχεσαι και συ: γεμάτος τις δικές σου θεωρίες. Σου απαντούν και δεν ακούς γιατί δεν θέλεις να ακούσεις.
Μας βεβαιώνεις ότι διάβασες και διαβάζεις βιβλία. Αλλά από όσα έχεις διατυπώσει εδώ (για πολλά από τα οποία δυσκολεύομαι πολύ να βγάλω νόημα, καθώς είναι τρομερά μπερδεμένα) το μόνο που καταλαβαίνω όλον αυτό τον καιρό που σε παρακολουθώ είναι ότι δεν έχεις αφομοιώσει σωστά ό,τι έχεις διαβάσει. Δεν σου φταίει ο καταχθόνιος Σωσσύρ, εσύ δεν έχεις αντιληφθεί τι λέει (και δεν σου υποδεικνύω να τον διαβάσεις απευθείας, υπάρχουν τόσο και τόσα καλά εκλαϊκευτικά βιβλία). Ούτε σου φταίει ο σατανικός Μπαμπινιώτης· στον τομέα του, σαν πανεπιστημιακός δάσκαλος, καλά τη μεταφέρει τη σύγχρονη γλωσσολογία (βρε πώς τα φέρνει η ζωή, να πρέπει να υπερασπιστείς τον Μπαμπινιώτη!). Τον τελευταίο μάλιστα βλέπω ότι τον παρακολουθείς (άρθρα σε εφημερίδες, διάλεξη στο Αιγινήτειο, εκπομπές στην τηλεόραση). Τι περιμένεις άραγε από αυτόν; Να τον συλλάβεις να πέφτει σε αντιφάσεις; Θα ’θελες να τον στριμώξεις ενώπιον ακροατηρίου;
Η ουσία είναι ότι δεν μεταφέρεις σωστά τη διδασκαλία του Σωσσύρ, που σημαίνει ότι δεν την κατανοείς. Καταρχήν ο Σωσσύρ δεν ασχολήθηκε με τη γραφή, ασχολήθηκε με την εξωτερική εκδήλωση του λόγου, αυτό που ο ίδιος όρισε ως «ομιλία». Για να το πω εντελώς απλά, με τον κίνδυνο να απλουστεύσω, περιέγραψε πώς γίνεται αυτή η διαδικασία σε ένα σύστημα επικοινωνίας, σε έναν κώδικα που στο σύνολό του, στην πλήρη του πραγμάτωση, ονομάζεται «γλώσσα»: Έχουμε στο μυαλό μας ενδιάθετες ιδέες, τις οποίες επιθυμούμε να μεταδώσουμε σε κάποιον άλλο. Οι ιδέες αυτές έχουν περιεχόμενο όχι μόνο καθαρά γνωσιακό (αυτό που προσλαμβάνουμε διά των αισθήσεων, που είναι λίγο πολύ κοινό για όλους τους ανθρώπους) αλλά και βιωματικό (αυτό εννοεί ο Σωσσύρ όταν λέει «ψυχικό αποτύπωμα»). Οι ιδέες αυτές μεταφράζονται / μετασχηματίζονται σε ηχητικά στοιχεία (ή, κατά τον ορισμό του, σε «ακουστικές εικόνες»). Αυτά, έχοντας υλική υπόσταση, ταξιδεύουν από τον άνθρωπο πομπό στον άνθρωπο δέκτη, και στον εγκέφαλο του δέκτη μετασχηματίζονται πάλι σε νοητικά σημεία. Τα ηχητικά στοιχεία είναι το σημαίνον (οι ήχοι λ-α-β-α). Ό,τι σχηματίζεται στο μυαλό του δέκτη (εικόνες κινούμενης φωτιάς και αχνίζοντα μέταλλα) είναι το σημαινόμενο. Το σημαινόμενο δεν είναι απαραιτήτως κάτι υλικό, του εξωτερικού κόσμου, μπορεί να είναι αφηρημένες έννοιες (δικαιοσύνη), ιδιότητες (χαζομάρες, παιδιάστικος), καταστάσεις (βαρέθηκα), κι ένα σωρό άλλα άπιαστα. Για να συμπέσουν τα νοήματα και να είναι ταυτόσημα στους δύο εγκεφάλους χρειάζεται μία σύμβαση, όπως σε κάθε σύστημα επικοινωνίας (σύμβαση υπάρχει στα σήματα καπνού των Ινδιάνων, σύμβαση υπάρχει και στα σήματα Μορς). Αυτά εννοούσε ο Μπαμπινιώτης όταν έλεγε ότι υπάρχει η εσωτερική μορφή/πλευρά της λέξης, το σημαινόμενο, και η εξωτερική, το σημαίνον (τα κατάλαβες ανάποδα). Και έρχομαι τώρα στο σπουδαιότερο: η θέση του Σωσσύρ είναι ότι η σχέση μεταξύ ακουστικού σημείου και νοητικού είναι συμβατική / αυθαίρετη. Αυτό δεν είναι μια παραξενιά ενός τσαρλατάνου του 19ου αιώνα, είναι η θεμελιώδης παραδοχή της γλωσσολογίας, είναι αυτό που έβγαλε τη γλωσσολογία από το πλέγμα της εμπειρικής περιπτωσιολογικής αναδίφησης (που ήταν ως τότε) και την έκανε θεωρητική επιστήμη. Το ξαναλέω, ο δεσμός είναι συμβατικός και αυθαίρετος και όχι αποτέλεσμα φυσικών αιτίων.
Και δεν σου φταίει ο Σωσσύρ για έναν ακόμη λόγο, κατά πολύ σπουδαιότερο: η συζήτηση περί του αν η σύνδεση σημαίνοντος-σημαινομένου είναι φυσικοαιτιατή («φύσει») ή αυθαίρετη («θέσει») έχει γίνει ήδη μεταξύ Πλάτωνα και Αριστοτέλη, όπου –-όπως θα περίμενε κανείς-– ο πρώτος υποστήριζε το «φύσει» και ο δεύτερος το «θέσει». Το δε επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε αποφασιστικά εναντίον του «φύσει» ήταν το εξής: αν ήταν φυσικοαιτιατή η σύμβαση, δεν θα περιμέναμε να ισχύει κατεξοχήν σε ηχοποιητικές λέξεις, των οποίων αμέσως θα αναγνωρίζαμε το νόημα από τον ήχο τους; Ε, λοιπόν, δεν ισχύει αυτό σε λέξεις που ηχοποιούν τις φωνές των ζώων. Οι σκύλοι στην Ελλάδα «γαβγίζουν», δηλαδή κάνουν «γαυ γαυ»· οι σκύλοι για τους Εγγλέζους κάνουν «μπαρκ μπαρκ». Οι γάτες σύμφωνα με τα αφτιά των Ελλήνων κάνουν «νιάου νιάου»· σύμφωνα με τα αφτιά των Γάλλων κάνουν «μιολ μιολ». Οι αγελάδες στα ελληνικά «μου(γ)κανίζουν»· στα γερμανικά κάνουν «μπρύλλεν». Δεν αλλάζουν βέβαια οι φωνές των ζώων από χώρα σε χώρα, οι ακουστικές εντυπώσεις των ανθρώπων αλλάζουν, αλλάζει δηλαδή το συμβατικό ακουστικό σημείο με το οποίο επέλεξαν να αποδώσουν το συγκεκριμένο ήχο.
Στη διαδικασία της επικοινωνίας που περιέγραψα πιο πάνω δεν ασχολήθηκα με το πώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας (ας το πούμε συγκεχυμένα «ιδέες») μετασχηματίζεται σε νοητικές παραστάσεις που χρειάζονται τα ακουστικά σημεία για να αποκτήσουν «εξωτερική» υπόσταση. Με αυτό το ζήτημα ασχολήθηκε επί μακρόν η φιλοσοφία (γνωσιοθεωρία) και τώρα τελευταία η γνωστική ψυχολογία. Αλλά είναι έξω από το θέμα μας και δεν είναι του παρόντος.
Αυτά δέχεται η γλωσσολογία ως επιστήμη, αγαπητέ Θεόδωρε. Και δεν είναι ούτε δυσνόητα ούτε δυσπρόσιτα, τα βρίσκει κανείς στην πρώτη τυχούσα εγκυκλοπαίδεια. Τώρα το αν η επιστήμη έχει πάντα δίκιο (γιατί από κάποια στιγμή κι έπειτα εγείρεις και θέματα επιστημολογίας) είναι άλλη κουβέντα. Επιστημολόγος δεν είμαι και δεν μπορώ να πω πολλά. Ξέρω όμως τούτο: η επιστήμη δεν προχωρά με (αναπόδεικτους, σαν τους δικούς σου) ισχυρισμούς, προχωρά με προσωρινές παραδοχές, με προσωρινές –ας τις πούμε– αλήθειες. Διατυπώνονται υποθέσεις, συγκεντρώνονται αποδείξεις, οι υποθέσεις γίνονται θεωρίες. Εάν και εφόσον μπορούν να ερμηνεύσουν μεγάλο / επαρκή αριθμό από τα μέχρι τη στιγμή εκείνη παρατηρούμενα φαινόμενα, και μπορούν να λειτουργήσουν το ίδιο αποτελεσματικά για άλλα φαινόμενα που θα παρατηρηθούν μεταγενέστερα, οι θεωρίες αυτές εγκαθίστανται ως Παραδείγματα. Κάποια φορά εμφανίζονται φαινόμενα που οι μέχρι τότε θεωρίες δεν μπορούν να ερμηνεύσουν και τότε οι θεωρίες αμφισβητούνται / καταπίπτουν και ξαναρχίζουμε απ’ την αρχή. Αυτή είναι η πορεία της επιστήμης. Η οποία επιστήμη στο κάτω κάτω της γραφής δεν ισχυρίζεται απόλυτες αλήθειες, απλώς παραδέχεται προτάσεις που συγκεντρώνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι ισχυρές από άλλες που συγκεντρώνουν πολύ λιγότερες, πάντοτε υπό τη βάσανο του ορθού ανθρώπινου λόγου και με το κριτήριο της διαψευσιμότητας. Δηλαδή, για να δώσω ένα παράδειγμα, είναι συντριπτικά περισσότερες οι πιθανότητες ότι τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο βρίσκομαι στην Αθήνα του 2010, στο σπίτι μου, και είναι Δευτέρα απόγευμα με καλοκαιρία, παρά ότι είναι Τρίτη 29 Μαΐου του 1453 και βρίσκομαι στις επάλξεις της Κωνσταντινούπολης, μαχόμενος δίπλα στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο.
Αντιλαμβάνεσαι ότι μέχρι στιγμής δεν έκανα λόγο για γραφή. Και πολύ σωστά, γιατί η γραφή είναι το λογικά και ιστορικά ύστερον. Ιστορικά, διότι οι ιστορικές μαρτυρίες –οι μέχρι στιγμής εννοείται– αυτό υποδεικνύουν (και μη μου αναφέρεις τα χαράγματα του Δισπηλιού). Λογικά, διότι η μετάβαση από την επικοινωνία διαμέσου της ομιλίας (που οι νεότερες απόψεις, από τον Τσόμσκυ και μετά, τη θέλουν έμφυτη ικανότητα) στην επικοινωνία διαμέσου εικόνων-συμβόλων προϋποθέτει αυξημένη ικανότητα της νοητικής διεργασίας που στη λογική ονομάζεται «αφαίρεση». Αφαίρεση είναι ακριβώς αυτό που δεν μπορούν να κάνουν τα ζώα, αφαίρεση είναι αυτό που κατακτά ο άνθρωπος καθώς μεγαλώνει και από νήπιο γίνεται παιδί. Αφαίρεση σημαίνει να βλέπω μια εικόνα και να την αντιστοιχίζω με ήχο ή ήχους (γιατί μπορεί να είναι παραπάνω από ένας, όπως π.χ. στις γραφές που εξελίχθηκαν από τη σουμεριακή). Και υπάρχουν στάδια στην αφαίρεση: το πρώτο είναι η αντιστοίχηση σημείων με ολόκληρες λέξεις ή συνδυασμούς λέξεων (εικονογράμματα, ιδεογράμματα), πιο μετά έρχεται η αντιστοίχηση εικόνων με συλλαβές (συλλαβάρια, σαν αυτό της Γραμμικής Β΄, όπου αντίθετα με τα λεγόμενά σου ο Βέντρις δεν στηρίχθηκε στην προφορά –πού να τη βρει άλλωστε· στην αρχή δεν υπέθετε καν ότι αυτό που είχε μπροστά του ήταν ελληνικά· διάβασε το βιβλίο του Τσάντγουικ, είναι συναρπαστικό και διευκρινιστικότατο), και τέλος, ως επιστέγασμα, ως κατάκτηση, η αντιστοίχηση εικονοσυμβόλων με φθόγγους (αλφάβητα), είτε μόνο με σύμφωνα (φοινικικό) είτε –ολοκληρωμένο– σύμφωνα και φωνήεντα (ελληνικό).
Με τα θέματα αυτά άρχισε τώρα τελευταία να ασχολείται η νευροεπιστήμη, και εκεί στο Αιγινήτειο που έδωσε ο Μπ. τη διάλεξη διοργανώνουν για τρίτη χρονιά ενδιαφέροντα κύκλο διαλέξεων με γενικό θέμα το λόγο, ιδωμένο από τη δική τους πλευρά. Ένα πράγμα πάντως ανακαλύπτει η νευροεπιστήμη, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έρχεται στον κόσμο έτοιμος με την ικανότητα της ανάγνωσης· η ικανότητα αυτή είναι επίκτητη, και μάλιστα κάθε είδος γραφής διεγείρει διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου. Σου συνιστώ ένα πολύ ωραίο βιβλίο, που αναλύει τις οργανικές επιπτώσεις της ανάγνωσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, λέγεται Ο Προυστ και το καλαμάρι: πώς ο εγκέφαλος έμαθε να διαβάζει, της Maryanne Wolf, από τις Εκδόσεις Πατάκη. Μάλιστα θα σε ενδιαφέρει και για έναν άλλο λόγο: λέει πολλά (και μη αναμενόμενα) για τη δυσλεξία (βρίσκει ότι οι δυσλεκτικοί έχουν άλλου είδους προσόντα, τα οποία μέλλουν να εξελιχθούν σε μεγάλο πλεονέκτημα στο προσεχές μέλλον, καθώς περνάμε από έναν πολιτισμό του γραπτού κειμένου σε έναν πολιτισμό της εικόνας).

 

Earion

Moderator
Staff member
Θεόδωρε, σε κούρασα και θα ήθελα να σταματήσω εδώ. Νιώθω όμως μια ηθική υποχρέωση να συζητήσω και κάτι άλλο, και να σου το εκφράσω τίμια και ειλικρινά. Διερωτώμαι για ποιο λόγο ήρθες σε αυτό το φόρουμ (μαθαίνω ότι καταθέτεις τις απόψεις σου και σε άλλα φόρουμ, τα οποία δεν είχα το χρόνο --ή τη διάθεση πες-- να εξετάσω). Από την πλευρά μου πιστεύω ότι σε τέτοιου είδους ανταλλαγές γνωμών, με απόψεις που εξαρχής ορθώνονται διαμετρικά αντίθετες, και στις οποίες δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει καμία πρόοδος, όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σωστό θα ήταν να ξεκαθαρίζουμε τη στάση μας από νωρίς, όχι μόνο καταθέτοντας τις θέσεις μας αλλά και δείχνοντας τι είναι αυτό που μας ωθεί να προχωρήσουμε σε αυτό το διάβημα, ποιο δηλαδή είναι το κίνητρό μας. Για να το θέσω λίγο αστεία, ποιος είναι ο λόγος να μπαίνει κανείς σε φόρουμ οπαδών του Ολυμπιακού και να υποστηρίζει τι φοβερή ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός; Είναι επειδή θέλει να κάνει επίδειξη της σοφίας του, θέλει να δείξει στους πολυμαθείς πόσο πλανημένοι είναι, θέλει να τους αποστομώσει όπως αποστόμωσε ο δωδεκαετής Ιησούς εν τω Ναώ τους νομοδιδασκάλους; Είναι επειδή φλέγεται να διαδώσει την αλήθεια, να κερδίσει ψυχές για το νέο ευαγγέλιο, όπως ο απόστολος Παύλος όταν κήρυττε στον Άρειο Πάγο; Προς τι ο κόπος, όταν το περισσότερο που έχει να αποσπάσει είναι ένα ύψωμα των ώμων και ένα ευγενικό «ακουσόμεθά σου περί τούτου και πάλιν»; (και πρέπει να ομολογήσεις ότι όλοι σε αυτό το φόρουμ σε αντιμετώπισαν πολύ πιο ευγενικά, αφιερώνοντας αρκετό από το χρόνο τους). Τα ρωτώ αυτά γιατί παρακολουθώντας τα λεγόμενά σου μου μένει μια αίσθηση ότι φέρεσαι σαν να είσαι κάτοχος ενός μυστικού, πολύτιμου για σένα ασφαλώς, που θέλεις και δεν θέλεις να μας το αποκαλύψεις.
Εντάξει, όλοι το καταλάβαμε με την πρώτη ότι έχουμε μπροστά μας μια άποψη, ας το πω συγκρατημένα, ιδιότυπη. Ευτυχώς που δεν μας μίλησες για λεξάριθμους, για Έλληνες από τον Σείριο, για Ελοχίμ, για Νεφελίμ και Καραπιπερίμ πιπερίμ. Τώρα, τελευταία στιγμή βλέπω ότι πετάς και την μπανανόφλουδα περί εξωγήινων. Αχ, να χαρείς, μη συνεχίσεις με Έριχ φον Νταίνικεν και Βελισκόφσκι, είναι τόσο πασέ. Δείγμα καλού γούστου θα ήταν να ανατρέξεις κατευθείαν στις πηγές, Ελιφάς Λεβί, Μαντάμ Μπλαβάτσκι και Άλιστερ Κρόουλυ...

Θεόδωρε, όλοι αναζητούμε ένα ακροατήριο, κι εγώ το ίδιο, κι αυτός ήταν ο λόγος που μπήκα στη Λεξιλογία. Αλλά τι πρέπει να κάνει κανείς όταν ένα συγκεκριμένο ακροατήριο του υποδεικνύει με κάθε τρόπο και με άψογη ευγένεια ότι (α) είναι εκτός θέματος, (β) δεν τον παίρνουν στα σοβαρά, και (γ) θεωρούν τον χρόνο που του αφιερώνουν χαμένο, και τον χώρο που αυτός επιδιώκει να καταλάβει αποτέλεσμα «βιασμού»;

Υ.Γ. Οι αρχαίοι δεν άρχισαν να χωρίζουν τις λέξεις μόνο από τους αλεξανδρινούς χρόνους και μετά. Ήδη στη Γραμμική Β΄ υπάρχουν σημαδάκια που χωρίζουν τις λέξεις.

Υ.Γ. δεύτερο. Συναρπαστικότερη, γλαφυρότερη και απείρως ποιητικότερη βρίσκω τη θεωρία του Ρόμπερτ Γκρέιβς για το πώς γεννήθηκαν τα γράμματα. Την έχεις υπόψη σου; Διάβασε τη Λευκή Θεά, σε –επαρκή– μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου, Εκδόσεις Κάκτος.
 
Last edited:

Theodoros

New member
Στο #81 λέγει ο Saussure ότι ‘’ υπάρχουν στο μυαλό ενδιάθετες ιδέες……’’
Κατά την δική μου άποψη, στο μυαλό δεν υπάρχουν ενδιάθετες ιδέες. Αυτή η θέση του Saussure στηρίζει την θεωρία του. Αν λοιπόν δεν υπάρχουν ενδιάθετες ιδέες αλλά φυσικά αιτιατές (παραπέμπω στην γνωστική ψυχολογία), τότε εξ αρχής η θεωρία περί του αυθαιρέτου του σημείου αυτοαναιρείται .
Ο Lacan λέει ότι το σημαίνον υπερέχει του σημαινόμενου. Ο Lacan ( όπως και ο Pierce) αναφέρεται σε σημαίνον α και σημαίνον β. Το σημαίνον α μέσα από την ερμηνεία του αναπαριστά το σημαίνον β και μέσα από το σημαίνον β αναδύεται το υποκείμενο του ασυνειδήτου που είναι το σημαινόμενο. Ο Pierce όπως και ο Lacan , αποδίδουν στο σημαίνον ρόλο ερμηνευτή για άλλο σημαίνον. Η ερώτηση που αναδύεται είναι : ποιο είναι το σημαίνον α και ποιο το σημαίνον β; Εγώ υποστηρίζω ότι από άποψη γραφής , σημαίνον α είναι τα γράμματα, και σημαίνον β είναι η δομημένη από τα γράμματα λέξη από την οποία αναδύεται η έννοια/σημαινόμενο. (άσχετα αν οι ανωτέρω αναφέρονται στην ομιλία) .
Πολύ καλά αντιλαμβάνομαι τον Σωσσύρ και τον Μπαμπινιώτη. Η διαφωνία μου είναι η Αρχή επί της οποίας στηρίζεται η γνώση ότι αυτά που υπάρχουν στο μυαλό και τα οποία εν συνεχεία είναι έτσι και έτσι και καταλήγουν να στήνουν ένα θεώρημα, είναι τάχα ενδιάθετα. Φύσει ,δεν γίνεται να είναι ενδιάθετες οι ιδέες του μυαλού. Επίσης, ο Σωσσύρ δεν αναφέρεται μόνο στον λόγο αλλά και στην γραφή ,εφόσον λέει ότι το εξωτερικό μέρος της λέξης είναι η οπτική και ηχητική της εικόνα. Με τον όρο οπτική εννοεί τον τρόπο που γράφεται η λέξη δηλαδή τα γράμματα της. Και ερωτώ: αφού ο Saussure αναφέρεται και σε οπτική εικόνα του σημαίνοντος, αν ζούσε πριν τον 5ο πΧ αιώνα που η γραφή ήταν συνεχόμενη, σε ποια οπτική εικόνα θα στήριζε την εργασία του;
Αφού ο Saussure και κανείς άλλος δεν ερεύνησαν τα γράμματα, από άποψη γραφής, σαν νοητικά σύμβολα από τα οποία ενδεχομένως να δομούνται οι έννοιες των λέξεων, τότε θα συμφωνείτε πως υπάρχει παρθένο ‘’έδαφος’’ έρευνας. Εκ τούτου δε , δεν κατανοείτε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την υπάρχουσα γλωσσολογία.
 

Theodoros

New member
Διαβάστε http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=7&catid=M&apprec=1ε για να βεβαιωθείτε ότι ο Σωσσύρ και Μπαμπινιώτης αναφέρονται και σε γραφή.
Λές ότι δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω.
Συγκρίνετε τα γραφόμενα του Earion με τα γραφόμενα από τον Μπαμπινιώτη στο παρατιθέμενο side, και κρίνετε ποιος δεν καταλαβαίνει ή μάλλον ποιος προσποιείτε ότι δεν "βλέπει". Στο side αναφέρεται σε πολλά σημεία ότι ο Σωσσύρ ομιλεί και περί γραφής.
 

Theodoros

New member
Earion # 81 : Στη διαδικασία της επικοινωνίας που περιέγραψα πιο πάνω δεν ασχολήθηκα με το πώς αυτό που έχουμε στο μυαλό μας (ας το πούμε συγκεχυμένα «ιδέες») μετασχηματίζεται σε νοητικές παραστάσεις που χρειάζονται τα ακουστικά σημεία για να αποκτήσουν «εξωτερική» υπόσταση. Με αυτό το ζήτημα ασχολήθηκε επί μακρόν η φιλοσοφία (γνωσιοθεωρία) και τώρα τελευταία η γνωστική ψυχολογία. Αλλά είναι έξω από το θέμα μας και δεν είναι του παρόντος.
Theodoros: Αυτό με το οποίο δεν ασχολήθηκες και με το οποίο και ο Σωσσύρ δεν ασχολήθηκε , είναι το κρίσιμο σημείο επί του οποίου στηρίζεται η θεωρία του Σωσσύρ. Ο Σωσσύρ αρχίζει από αυτό που έχουμε στο μυαλό. Ποτέ δεν εξέτασε 'από που προέρχεται αυτό που έχουμε στο μυαλό, ποια τα αίτια αντίληψης του'. Ο Σωσσύρ και οι σωσσυρικοί, υποστηρίζουν ότι <<αυτά που έχουμε σαν ιδέες στο μυαλό (σημαίνον), είναι η πληροφορία (ιδέα) που μας λέει πως να γράψουμε και πως να πούμε την λέξη. Η γραπτή και προφορική ''φανέρωση'' (εξωτερικό μέρος της λέξης) έχει μια έννοια (σημαινόμενο) η οποία δεν έχει νοητική σχέση με το σημαίνον>>
Και λέω: αν η γλωσσολογία αποφασίσει να εξετάσει τον τρόπο που ''αυτό που έχουμε στο μυαλό μας(εσωτερικό μέρος της λέξης) μετατρέπεται σε οπτική και ακουστική εικόνα (εξωτερικό μέρος της λέξης), θα αντιληφθεί και τον τρόπο που το εσωτερικό μέρος της λέξης έρχεται στο μυαλό, πράμα που η γλωσσολογία δεν έλαβε ποτέ υπόψη της. Αν ερευνηθεί ο τρόπος δόμησης του εσωτερικού μέρους της λέξης στο μυαλό, και αναζητηθούν τα αίτια του, τότε θα φανεί το φυσικοαιτιατό του σημαίνοντος και του σημαινόμενου.
 

Theodoros

New member
Πριν εξετάσουμε τις έννοιες και την προέλευση των εννοιών των γραμμάτων, πρέπει να αντιληφθούμε αυτό που υποστηρίζει ο Σωσσύρ. Ο Σωσσύρ ξεκάθαρα ερευνά και τοποθετείται για την σχέση ανάμεσα στην ακουστική (αφήνω έξω την οπτική εικόνα) εικόνα ( σημαίνον ) και την έννοια (σημαινόμενο) του σημείου. Επί αυτής του της τοποθέτησης, τα όσα υποστηρίζει, περί συμβατότητας είναι σωστά. Δηλαδή δεν υπάρχει νοητική σχέση ανάμεσα στο σημαίνον σαν ηχητική εκφορά και της έννοιας μιας λέξης. Επί αυτής της θέσης του Σωσσύρ συμφωνώ.
Αυτό που εγώ υποστηρίζω και για το οποίο ο Σωσσύρ και η Γλωσσολογία δεν τοποθετούνται, είναι η σχέση ανάμεσα στην ουσία του αντικειμένου που σηματοδοτείται , και του σημαινόμενου (όχι ανάμεσα στην ακουστική εικόνα του αντικειμένου/σημαίνοντος και του σημαινόμενου). Ουσία του σημαίνοντος είναι αυτό το οποίο μετατρέπεται σε ακουστική εικόνα. Σημαινόμενο είναι η αντίληψη που έχουμε στο μυαλό για την ουσία του σημαίνοντος. Εξετάζω τον τρόπο με τον οποίο, το αντικείμενο γίνεται αντιληπτό στο μυαλό ανεξάρτητα από την ακουστική του εικόνα. Όντως ο Σωσσύρ σωστά λέγει, ότι το όνομα του αντικειμένου είναι αυθαίρετο στην σχέση του με το ίδιο το αντικείμενο, διότι είναι απλά μια ονομασία που συμβατικά επικράτησε. Όμως η αντίληψη που δημιουργείται στο μυαλό με την θέαση ή οπτική αναπαράσταση με γράμματα του αντικειμένου δεν μπορεί παρά να είναι φυσικοαιτιατή. Πχ από τη θέαση του ζώου ‘βόδι’ το μυαλό μου αντιλαμβάνεται αυτό που βλέπει -από εμπειρία- , ανεξάρτητα από την ηχητική/ακουστική εικόνα που συμβατικά δόθηκε σε αυτό το ζώο/πράμα ( μπορεί να το έλεγαν οτιδήποτε) . Επίσης, τα γράμματα με τα οποία αναπαριστάται γραφικά αυτό το ‘αντικείμενο’ , ως ‘βόδι’ , πάλιν οδηγούν το μυαλό να αντιληφθεί την πραγματικότητα του αντικειμένου , επειδή το κάθε γράμμα κωδικοποιεί κάποια φυσικά χαρακτηριστικά που μέσα από την αποκωδικοποίηση τους ανακαλούν στο μυαλό την πραγματικότητα του αντικειμένου. Ο λόγος που το ίδιο αντικείμενο πχ το ‘βόδι’ σε άλλη γλώσσα γράφεται με άλλα γράμματα, οφείλεται στο γεγονός ότι διαφορετικοί λαοί ανάπτυξαν την γραφή αλλά και την ηχητική εκφορά των λέξεων τους με δικό τους τρόπο. Η ύπαρξη όμοιων ριζών σε λέξεις με όμοιες έννοιες (ινδοευρωπαϊκή ομογλωσσία) , σύμφωνα με την γλωσσολογία, οφείλεται στο γεγονός ότι κάποτε υπήρξε μια κοινή γλώσσα. Για κάποιους λόγους οι άνθρωποι έπαψαν να χρησιμοποιούν την κοινή γλώσσα. Εκείνη την κοινή πρωτογλώσσα ο κάθε λαός , με το πέρασμα των χιλιετιών , την διασκεύασε ανάλογα με τις δικές του ανάγκες , τον δικό του τρόπο που βρήκε για να τις γράφει, και τις ιδιαίτερες του φωνητικές ικανότητες για να τις εκφέρει ηχητικά.
 

Theodoros

New member
Υ.Γ. Οι αρχαίοι δεν άρχισαν να χωρίζουν τις λέξεις μόνο από τους αλεξανδρινούς χρόνους και μετά. Ήδη στη Γραμμική Β΄ υπάρχουν σημαδάκια που χωρίζουν τις λέξεις.
Να μη μας διαφευγει οτι η γραμμικη Β ηταν τοπικη γλωσσα, και δεν εγραφετω με τα γνωστα γραμματα στα οποια αναφερομαστε, δηλαδη τα σημερινα. Αρα αναφερεσε σε αλλη γραφη με αλλο συστημα.
 

Theodoros

New member
Earion...:
Να σου τη θυμίσω; Ένας μαθητής πηγαίνει κοντά στον μεγάλο διδάσκαλο για να μάθει τη σοφία. Ο διδάσκαλος, σιωπηλός, αγνοώντας σχεδόν την παρουσία του μαθητή, γεμίζει μια κούπα με τσάι και δεν σταματά παρόλο που το υγρό ξεχειλίζει και χύνεται. «Δάσκαλε τι κάνεις εκεί;», λέει ο μαθητής, «σταμάτα! η κούπα γέμισε, δεν παίρνει άλλο». «Η κούπα είναι σαν κι εσένα», απαντά ο διδάσκαλος. «Έρχεσαι να μάθεις τη σοφία ήδη γεμάτος και ξέχειλος. Ό,τι καινούργιο έρχεται δεν μπορείς να το κρατήσεις. Μάθε πρώτα να αδειάζεις το πνεύμα σου, ώστε να έχεις μετά χώρο για τη σοφία».
Έτσι νομίζω, Θεόδωρε, ότι έρχεσαι και συ: γεμάτος τις δικές σου θεωρίες. Σου απαντούν και δεν ακούς γιατί δεν θέλεις να ακούσεις.

Θεόδωρος...:
Εγώ φέρνω μια νέα θεωρία....άδιασε Εαρίον το πνεύμα σου ώστε να έχεις χώρο να την δεκτείς.
 

Theodoros

New member
Earion:Έτσι νομίζω, Θεόδωρε, ότι έρχεσαι και συ: γεμάτος τις δικές σου θεωρίες. Σου απαντούν και δεν ακούς γιατί δεν θέλεις να ακούσεις.
Theodoros: Λέγοντας ότι μου απαντούν και δεν ακούω, ……μπορείς να μου πεις πολύ περιληπτικά τι μου απαντούν; …μου λένε ότι σύμφωνα με την μέχρι τώρα αποδεχτή έρευνα, ισχύει αυτό που λέει ο Σωσσύρ, ότι δηλαδή η γραφή ( με τη γραφή ασχολούμαι ) είναι συμβατή με τις έννοιες που αποδίδει. Ενώ ο ίδιος ο Σωσσύρ ασχολείται μόνο με την ηχητική πλευρά των λέξεων (λάθος ο Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ότι ο Σωσσύρ ασχολείται και με την γραφή). Τότε τι να απαντήσω σε άτομα που δεν αντιλαμβάνονται σωστά τα όσα διαβάζουν; Αυτό το τελευταίο , εσύ το αποδίδεις σε μένα..ότι τάχα δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω.
 

Theodoros

New member
Τα παρακάτω τα παραθέτω για προβληματισμό επί του θέματος της έννοιας των γραμμάτων:

ΦΥΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΩΝ.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
Οι άνθρωποι είναι μέρος του φυσικού κόσμου.
Ο φυσικός κόσμος έχει νόμους, συμπεριφορές, που είναι χωροχρονικά αναλλοίωτοι.
Φυσικοί αναλλοίωτοι νόμοι που είναι αντιληπτοί ομοιτρόπως από τους ανθρώπους, κωδικοποιήθηκαν με γραφικά σχήματα.
Άρα έχουμε γραφικά σχήματα να συμβολίζουν φυσικές συμπεριφορές.
Όταν βλέπουμε ένα σύμβολο, έρχεται στο μυαλό μας η αιτία την οποία συμβολίζει και την οποία σαν σύμβολο " φωτογραφίζει" .
Όταν βλέπουμε γραφικό σχήμα ( σύμβολο) κωδικοποιημένου φυσικού νόμου,στο μυαλό μας έρχεται η φυσική συμπεριφορά που δηλώνει αυτόν τον νόμο.
Πιχι αν με το σχήμα < συμβολίσουμε την έννοια -κίνηση - που είναι φυσικός νόμος, όποτε βλέπουμε (σαν γράφημα) το σχήμα < , στο μυαλό μας θα έρχεται η έννοια -κίνηση-. Άρα το σχήμα < = κίνηση.
Υπάρχει η φυσική εμπειρία -γνώση, ότι για να δημιουργηθεί ότιδήποτε στον φυσικό κόσμο χρειάζεται κάποια κινητική ενέργεια. Είναι εμπειρικά γνωστό ότι
η κίνηση είναι ενέργεια και η ενέργεια είναι αίτιο δημιουργίας. Άρα < = ενέργεια. Άρα < = δημιουργία.
Ένα γραφικό σύμβολο έχει τρείς έννοιες.
Ερώτηση: γιατί το σύμβολο < ορίστηκε σαν σύμβολο κίνησης;
Απάντηση: στο νερό, στη στερεά ύλη και στον αέρα, είναι εμπειρικά παρατηρημένο πως όταν ένα αντικείμενο κινείται , σχηματίζει πίσω του ένα σχήμα < από το νερό ή την στερεά ύλη ή τον αέρα που εξωστρακίζει η δύναμη της κίνησης του ( παρατηρείστε τη βάρκα που κινείται, το υνί που οργώνει τη γη, έναν κομήτη που " σχίζει" το στερέωμα. Σχηματίζουν πίσω τους ένα < ).
Είναι φυσικό γεγονός ότι ο κτιστός κόσμος ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ από χημικά στοιχεία που ευρίσκονται σε υγραέρινη μορφή στο ΧΑΟΣ. Αυτά τα χημικά στοιχεία είναι η γενεσιουργός matera ( ακατέργαστη-αδημιούργητη "ύλη").
Στην παρούσα εργασία δεν καταπιανόμαστε με το πως βρέθηκαν τα χημικά στοιχεία και πως δημιουργήθηκαν. Μένουμε στο γεγονός που είναι αντιληπτό από όλους, ότι (τα δημιουργησε κάποια ενεργειακή κατάσταση, δύναμη ), τα στοιχεία υπάρχουν. Η ύπαρξη των χημικών στοιχείων και των δομημένων από αυτά οντοτήτων συναποτελούν αυτό που ονομάστηκε ΧΑΟΣ ή ΧΩΡΟΣ.
Επειδή αίτιο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του ΧΩΡΟΥ είναι ( κάποια) ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ενίωτε το σύμβολο < συμβολίζει τον ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΟ ΧΩΡΟ.
Το γραφικό σύμβολο < σε αρχαίες και νέες γραφές αποδίδει την έννοια της κίνησης. Πιχι στα ιερογλυφικά της Αιγύπτου γράφεται πάνω από το σύμβολο πουλιού για να αποδώσει ότι το πουλί πετά. Στις λατινογενείς γλώσσες αποδίδει την έννοια κίνηση. Αργότερα θα δούμε που βρίσκεται στην ελληνική γραφή.

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΟΛΟ - Ι - ( ιώτα ).
----------------------------------------

Στον φυσικό κόσμο, γεγονός που το βλέπουμε να ισχύει χωροχρονικά σαν ακατάλυτο νόμο, είναι πως : όλες οι οντότητες για να ξεχωρίζουν από τον περίγυρο τους ως ξέχωρες ΜΟΝΑΔΕΣ, έχουν στο σχήμα τους περίμετρο που δηλώνεται από κάποιο περίβλημα. Είναι επίσης φυσικό δεδομένο ότι όλες οι οντότητες από μακρυά φαίνονται σχηματικά σαν " κουκκίδες ή σημεία " . (στα μαθηματικά είναι γνωστό πως η γραμμή ορίζεται σαν σύνολο σημείων).
Είναι επίσης φυσικό γεγονός πως, αν τοποθετήσουμε, ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ στη σειρά ΠΟΛΛΕΣ οντότητες (νοητικά παράβαλλε "κουκκίδες") θα σχηματίσουμε μια ΓΡΑΜΜΗ. Είναι επίσης φυσικό πως όσες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ οντότητες προσθέτουμε στη σειρά,όσο πολλαπλασιάζονται οι οντότητες, τόσο η γραμμή μπορεί ανάλογα να ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ προς το άπειρο. Είναι δε φυσικό πως αν ήταν δυνατό να βρεθούν όλες οι οντότητες σε μια σειρά, τότε θα είχαμε μια γραμμή που θα αποτελείτο από το ΠΑΝ των οντοτήτων. Με την πρόσθεση οντοτήτων στην σειρά η γραμμή ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ, ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ, ΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΕΙΣ ΜΗΚΟΣ , ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ , ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ , ΔΙΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ.
Αν σύνολο οντοτήτων σε σειρά το παραστήσουμε γραφικά, θα έχουμε μια ΓΡΑΜΜΗ - μια ΕΥΘΕΙΑ -.
Με την φυσική εμπειρία ότι η γραμμή σαν φυσικό φαινόμενο είναι σύνολο οντοτήτων (σημείων),τότε το γραφικό σύμβολο της γραμμής θα συμβολίζει, θα θυμίζει, τις ιδιότητες του φυσικού φαινομένου ΓΡΑΜΜΗ.
Το γραφικό σύμβολο της γραμμής - Ι - χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο
στην γραφή του λόγου ως το γράμμα- σύμβολο - Ι - (ιώτα) για να αποδίδει τα φυσικά νοήματα του συμβόλου, προς νοητική συνεννόηση μεταξύ των πανανθρώπων.
Έτσι με το γράμμα-σύμβολο - Ι - (ιώτα) αποδίδονται οι έννοιες
της γραμμής δηλαδή: ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ- ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ- ΠΑΝΤΟΣ-ΠΛΗΘΟΥΣ-ΠΛΕΙΟΝΟΣ-ΕΚΤΑΣΗΣ-ΜΕΓΑΛΩΝΩ-ΕΞΕΡΧΟΜΑΙ ΧΩΡΟΥ-ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ ΣΕ ΧΩΡΟ- ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ-ΔΙΑΣΤΟΛΗ και συναφείς έννοιες.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ
Θέλω να επισείρω την προσοχή σας στο γεγονός ότι , με τον μηχανισμό του συμβολισμού, έχουμε ένα σύμβολο που δομείται από κάποιο αίτιο. Όταν βλέπουμε το σύμβολο, αντιλαμβανόμαστε αυτά που το αίτιο του συμβόλου έχει σαν ιδιότητες. Είναι σαν να λέμε: ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝ ΑΛΛΑ . Αυτό ακριβώς σημαίνει ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ. Να βλέπουμε ένα "σιμάδι" - σύμβολο που λέμε, και να αντιλαμβανόμαστε τις ιδιότητες του αιτίου, του συμβόλου.
Και έρχομαι στο μεγάλο ΛΟΓΟ που θα φέρει τα πάνω κάτω στην ισχύουσα γλωσσολογία.
Και λέγω:
Ο θεωρούμενος πατέρας της γλωσσολογίας
Ferdinand de Sausseur (1857-1913), στον οποίο αποδίδεται το βασικό θεώρημα της γλωσσολογίας περί " μη φυσικής και αιτιολογημένης σχέσης ανάμεσα στο σημαίνον και στο σημαινόμενο ", σπούδασε και ερεύνησε τον όρο
connotation σε ό,τι αφορά τη λέξη και την σχέση της με την έννοια της.
Αποτέλεσμα της έρευνας του ήταν πως η λέξη άλλα λέγει και άλλα εμείς καταλαβαίνουμε από αυτήν. Πιχι λέμε "θρανείο" και αντιλαμβανόμαστε "μάθηση" , "σχολείο". Λέμε "σκύλο" και αντιλαμβανόμαστε "γαύγισμα". ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ, Ο SAUSSEUR , ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΩΣ Η ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ.
Είναι , όπως ανωτέρω αναφέρθηκα, που γράφουμε μια γραμμή και αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες που είναι ιδιότητες του αιτίου της δημιουργίας της γραμμής.
ΤΟΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΝ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΙΟΤΙ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΑΕΙΣ .
Ο Sausseur από "πολέμιος" της φυσικοεννοιακής αιτιάσεως της λέξης, καθίσταται πρόμαχος της.
ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ.

Άρα: γενεσιουργά αίτια του γράμματος - Ι - (ιώτα) είναι φυσικά αίτια εύκολα αντιληπτά στα νοήμονα όντα του σύμπαντος.
Άρα: Το γράμμα - σύμβολο της γραφής -Ι- ιώτα, είναι φυσικό αιτιατό.
Το γράμμα-σύμβολο -Ι- (ιώτα) όπως και όλα τα γράμματα της Ελληνικής γλώσσας , μεταφέρουν τις έννοιες του αιτίου τους, στη λέξη την οποία δομούν.
Στο παρών στάδιο, επειδή δεν έχουν ερμηνευτεί τα άλλα γράμματά, είναι δύσκολο να δώσω παραδείγματα λέξεων.
θα δίνω λέξεις που τα γράμματα τους θα είναι ήδη ερμηνευμένα.

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΟΛΟ - Κ - :
---------------------
Το γράμμα-σύμβολο -Κ- δομείται από δυο σύμβολα , το σύμβολο της γραμμής - Ι - και το σύμβολο - < - .
Η έννοια που αποδίδει είναι οι έννοιες των συμβόλων που το δομούν δηλαδή
Κ = Ι και < = Ι< = Κ = του ΠΑΝΤΟΣ η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ( ο χώρος είναι το παν εφόσον στον χώρο βρίσκονται όλα τα δημιουργημένα και μη δημιουργημένα).

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΒΟΛΟ - Μ - :
--------------------------------------
Το σύμβολο της ΚΙΝΗΣΗΣ - < - με ροπή προς τα κάτω,ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ την γραμμή του ΠΑΝΤΟΣ - Ι - ( εις διπλούν ) από του να εκταθεί , την ΚΡΑΤΕΙ, την ΣΤΑΜΑΤΑ σε κάποια κατάσταση.
Το σχηματιζόμενο σύμβολο-γράμμα - Μ - ( αν αφαιρεθεί η δεξιά γραμμή του παντός απομένει το σχήμα του "μικρού" μ ) δηλώνει τις έννοιες: ΣΥΓΚΡΑΤΩ-ΣΤΑΜΑΤΩ- ΚΡΑΤΩ-ΕΜΠΟΔΙΖΩ και συναφείς έννοιες.

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΣΥΜΒΟΛΑ - Ο - ο μικρόν, - α , Α -
ΟΙ ΔΙΦΘΟΓΓΟΙ - ΟΙ - , - ΑΙ -.
--------------------------------------

Στον κτιστό φυσικό κόσμο, ΜΟΝΑΔΑ είναι ότιδήποτε έχει κλειστό περίγραμμα, ανεξάρτητα τι περιέχει ή από τι αποτελείται.
Η μονάδα έχει όρια. Είναι περιορισμένη.
Η γραμμή του παντός - Ι - αποτελείται από πλήθος μονάδων, οντοτήτων.
Το ΠΑΝ ( σύμβολο - Ι - ) δομείται από πλήθος ΜΟΝΑΔΕΣ όπου μπορούν να προστίθενται άλλες και να πολλαπλασιάζεται σε μέγεθος, είναι απεριόριστη σε μέγεθος, δεν έχει όρια. Η λέξη παν σημαίνει: δημιουργώ οντότητες και προχωρώ.
Αν θέλουμε να απομονώσουμε τη γραμμή να της ορίσουμε όρια, τότε ενώνουμε τα δυο της άκρα και, τώρα που απόκτησε όρια έγινε μονάδα ανεξάρτητα του τι περιέχει. Ενώνουμε τα άκρα της γραμμής σε σχήμα - Ο - και αυτός είναι ο φυσικός τρόπος εμφάνησης της μονάδας.
Η γραμμή του παντός έχει την ιδιότητα να εκτείνεται, να μεγαλώνει αέναα, να πολλαπλασιάζεται.
Για να σταματήσει η γραμμή να έχει την ιδιότητα της έκτασης υπάρχει μόνο ένας φυσικός τρόπος . Να ενωθούν τα δυο άκρα της. Τότε, πρακτικά,γίνεται μονάδα που περιέχει ένα σύνολο. Όπως φυσικά συμβαίνει, όλες οι μονάδες οντότητες, είναι σύνολο κάποιων στοιχείων σε όρια . Επειδή όμως είναι κλειστές - σχήμα γραμμής κλειστής - πρακτικά και θεωρητικά είναι μονάδες.
Το γραφικό σχήμα - Ο - κλειστής γραμμής, συμβολίζει την έννοια ΜΟΝΑΔΑ.
Η μονάδα - Ο - σαν κλειστή γραμμή , με όρια πλέον, δεν έχει τις ιδιότητες της γραμμής του παντός , δεν έχει πλέον την ιδιότητα του πολλαπλασιασμού.
Μια μονάδα είναι μια ανεξάρτητη οντότητα και από φυσική εμπειρία, οπτικά , φαίνεται ανεξάρτητη από την περιμετρική της οριοθέτηση όπως δηλώνεται και γραφικά με το σχήμα -Ο- που δεν έχει πλέον σχέση με τη γραμμή του παντός.
Αφού η μονάδα - Ο - ποσοτικά είναι ΕΝ (ένα) από τα πολλά δημιουργήματα της φύσης , με βάσει την έννοια της , ποσοτικά, έδωσε και την έννοια του
ΕΝ-ΙΚΟΥ αριθμού και η μη πολλαπλασιαστική της ιδιότητα έδωσε την έννοια του γένους άρσενικού. Έτσι στη γραφή όπου - Ο - και ενικός αριθμός σε γένος αρσενικό.
Όπως είπαμε, το σύμβολο-γράμμα -Ι- ιώτα ή γραμμή, έχει την ιδιότητα της αναπαραγωγής, του πολλαπλασιάζεσθαι, του πληθαίνεσθαι.
Το γράμμα-σύμβολο -Ο- όμικρόν, αν χρειαστεί να αλλάξει ιδιότητα, πρέπει να έχει την συνδρομή κάποιου συμβόλου.
Έτσι, εάν το σύμβολο του πολλαπλασιασμού (που είναι η γραμμή του παντός -Ι-) γράφεται να εφάπτεται επί του όμικρον, τότε δημιουργείται το γράμμα - α - που έχει την έννοια των δυο συμβόλων που το δομούν ( ο = οντότητα, ι = αναπαραγωγή, πλήθος, παν. Άρα - α - = οντότητα αναπαραγωγική ) δηλαδή είναι παραγωγικό και άρα γένους θηλυκού .
Βλέπουμε πως οι Νόες που δημιούργησαν τα σχήματα των γραμμάτων, έφεραν μαζί τα σύμβολα -Ο- και -Ι- για να σχηματίσουν σύμβολο - α - που να αποδίδει τις έννοιες των δυο συμβόλων που το σχηματίζουν: ανεξάρτητη οντότητα που αναπαράγει το παν.
Άλλο σύμβολο-γράμμα που έχει την έννοια της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ του ΠΑΝΤΟΣ, είναι το σύμβολο που σχηματίζεται από δυο άλλα σύμβολα και φέρει τις έννοιες τους. Σχηματίζεται από τα σύμβολα: της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - > - και του ΠΑΝΤΟΣ - Ι - ως σχήμα - Α - . Το - Α - συμβολίζει την αναπαραγωγική δυνατότητα όπως και το -α-.
Άρα τα δυο σύμβολα-γράμματα -Α, α - έχουν την έννοια ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΩ ΤΟ ΠΑΝ .
Εάν μπροστά από το σύμβολο-γράμμα -Ο- όμικρον γραφεί η γραμμή σύμβολο του παντός, του πλήθους, χωρίς να εφάπτεται επί του όμικρον , ως - ΟΙ - , τότε από την έννοια της μονάδας -Ο-, του ΕΝός (ΕΝικού) μεταβαίνουμε στην έννοια των -Ι- ΠΟΛΛΩΝ, του ΠΛΗΘΟΥΣ και στον ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ αριθμό αλλά μένουμε στο γένος αρσενικό.
Το ίδιο και για τα γράμματα-σύμβολα - Α, α - που είναι ο ενικός αριθμός γένους θηλυκού, αν γράψουμε ύστερα από το - Α,α - , το σύμβολο του πλήθους - Ι -, τότε ματαβαίνουμε από την μονάδα γένους θηλυκού (Α,α) στο
πλήθος, ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ ( Ι ) γένους θηλυκού που είναι ο δίφθογγος - ΑΙ ,αι -.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ήρθα να σου κάνω λίγη παρέα, να μη μιλάς μόνος σου.

Δες τις παρακάτω λέξεις. Είναι η λέξη για το ίδιο αντικείμενο σε διάφορες γλώσσες:


Копие
Сăнă
חנית
Dikongo
Dárda
బల్లెము
Mızrak
หอก


Συγκεντρώσου λιγάκι σ’ αυτές. Σε κάνουν να σκεφτείς κάποιο αντικείμενο; Μη μου πεις ναι, γιατί δεν έχω κοτσίδες να τραβήξω.
Είναι οι λέξεις σε διάφορες γλώσσες για το «καμάκι». Πήγαινε αν θες στο αγγλικό spear εδώ και δες τις αριστερά, έχει κι άλλες γλώσσες.
Το καμάκι είναι ένα από τα πρώτα όπλα του ανθρώπου και ένα από τα πιο διαδεδομένα. Όλοι οι πρωτόγονοι λαοί απέκτησαν κάποια στιγμή κι ένα καμάκι για όπλο, όπως απέκτησαν και μία πέτρα. Το καμάκι είναι το πιο απλό αντικείμενο στον συμβολισμό του: ένα Ι. Το ίδιο και η πέτρα: ένα Ο.
Όμως σε καμιά γλώσσα το καμάκι δεν λέγεται «ι» ή κάτι σύντομο και απλό και σε καμιά γλώσσα δεν βλέπω κάποια γραφή της λέξης που να θυμίζει το αντικείμενο καμάκι. Επίσης καμιάς γλώσσας το καμάκι (σαν λέξη) δεν μοιάζει, στο άκουσμα ή τη θωριά, με το καμάκι μιας μη συγγενικής γλώσσας. Ακόμα και μέσα στην Ευρώπη, άλλο καμάκι έχουμε στην Ελλάδα, άλλο στις λατινογενείς γλώσσες (π.χ. lancia) και άλλο στις γερμανικές (π.χ. spear).

Πόσες αλχημείες μεσολαβούν ανάμεσα στην απίστευτη πορεία των γλωσσών και τα φαντάσματα που τυραννούν τη σκέψη σου; Πότε θα αντιληφθείς ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από το παπατζίδικο ανακάτεμα τριών χαρτιών;
 

Theodoros

New member
φίλτατε nickel, προφανώς δεν με αντελήφθεις. Για να κρίνεις κάποιον για κάποιο θέμα, πρέπει να είσαι γνώστης του θέματος. Σε ερωτώ ευθέως: γνώρίζεις αν τα γράμματα έχουν ή δεν έχουν έννοιες και που στηρίζεις την απάντηση σου; Γνωρίζεις ότι με το παπατζίδικο ανακάτεμα 24 χαρτιών δομούνται οι λέξεις που ξέρεις και που δεν ξέρεις;
Για το καμάκι, είπε κανείς ότι οι λέξεις είναι εικονογραφίες ώστε να μπορείς από τα γράμματα να ''βγάζεις'' το νόημα τους; Είπε κανείς ότι τα γράμματα εικονίζουν αντικείμενα; Εγώ τουλάχιστον δεν είπα κάτι τέτοιο.
Όταν λες πως ''τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από το παπατζίδικο ανακάτεμα τριών χαρτιών'' (καλύτερα πες 24ων), μπορείς να ορίσεις που έγκειται η πολυπλοκότητα; κάτι ξέρεις ή απλά τοποθετείσε στα εύκαιρα; έχεις κάποια ιδέα για την γένεση των σχημάτων των γραμμάτων ή νομίζεις κι εσύ ότι κάποιου έδωξε να κάνει αυθαίρετα σχήματα και τα ονόμασε γράμματα! Εγώ για να κρίνω κάποιαν εργασία, κάνω και κάποιαν τοποθέτηση επί του θέματος, ή αλλιώς δεν τοποθετούμε.
Ευχαριστώ για την παρέα,, όμως θα με ευχαριστούσε αν μπορούσες να τοποθετηθείς επί του θέματος των γραμμάτων , ως συμβόλων, με κάποια επιχειρήματα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εάν σου γράψω πώς δημιουργήθηκαν τα αλφάβητα (που είναι πάμπολλα και με τεράστια ποικιλία, όπως φάνηκε πιο πάνω από τα παραδείγματα), αλλά όλα με διαδικασίες που τις χαρακτηρίζει το αυθαίρετο και το εντόπιο (όπου το αυθαίρετο είναι το μόνο πανανθρώπινο), θα επαναλαμβάνω απλώς τα γραπτά άλλων, μια και είμαι ετερόφωτος. Για τις δικές σου θεωρίες δεν έχω βρει ακόμα κάποια πηγή με ειρμό και συνέπεια που να με εμπνεύσουν.

«Είπε κανείς ότι τα γράμματα εικονίζουν αντικείμενα;» Παρεξήγησα εγώ την αριστερή αγκύλη, που την ήξερα σαν σύμβολο του «μικρότερο από» και έμαθα ότι είναι το σύμβολο της κίνησης (δεν θυμάμαι τι ακριβώς συμβολίζει το >). Επίσης, μια και είπες ότι το Ι είναι το σύμβολο της ευθείας, κοίταζα τα καμάκια και έψαχνα για Ι και δεν έβρισκα. Αλλά φταίει που η σκέψη μου ή είναι εντελώς πρωτόγονη ή δεν είναι αρκούντως πρωτόγονη.
 

Theodoros

New member
Μπορείς να γράψεις μόνο για το ελληνικό αλφάβητο, για τα ελληνικά γράμματα...αλλά να ξέρεις....προηγουμένως, ποτέ , κανείς δεν ασχολήθηκε με το σκεπτικό της γένεσης των σχημάτων των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου.
Οι λέξεις που έγραψες , που σημαίνουν σε διάφορες γλώσσες το καμάκι,... δεν καταλαβαίνω γιατί τις έγραψες,,,για να αποδειχθεί τι ; Αν είναι για να δούμε ότι διαφορετικοί λαοί , για το ίδιο πράμα χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις,,,αυτό είναι γεγονός. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα αντικείμενο, ένα πράμα, μια ιδέα, με διαφορετικούς τρόπους, γραφικά και προφορικά. Αυτό δεν γίνεται μόνο στους διαφορετικούς λαούς, γίνεται και μέσα στον ίδιο λαό,,με τις διαφορετικές διαλέκτους. πχ σε διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα είναι διαφορετική λέξη για την λεπτή μεμβράνη που καλύπτει και συγκρατεί τα εντόσθεια των ζώων,,,αλλού την ονομάζουν σκεπή, αλλού ξύγκι, αλλού τσίπα, αλλού πάνα . Οι διαφορετικές λέξεις για το ίδιο πράμα, δείχνουν ακριβώς, ότι με διαφορετικό τρόπο μπορούν να χαρακτηρισθούν όμοια πράματα. Εδώ έγκειται το 'μυστικό ' της διαφορετικότητας, σε διάφορες γλώσσες , του τρόπου ονομασίας και γραφής των εννοιών. Σκέψου από μόνος σου να χαρακτηρίσεις με 10 διαφορετικούς τρόπους ένα πράμα. Η διαφορετικότητα
στο γράψιμο και την προφορά, είναι προϊόν του διαφορετικού τρόπου που οι άνθρωποι μπορούν να χαρακτηρίζουν ένα πράμα. Τα γράμματα έχουν έννοιες.Τα γράμματα είναι σύμβολα που ανακαλούν στην μνήμη των ανθρώπων τα συμβολιζόμενα. Τα συμβολιζόμενα είναι διαχρονικά σταθερές αλήθειες του φυσικού κόσμου. Δεν είναι αισθητηριακές εμπειρίες. Οι αισθητηριακές εμπειρίες δεν παρέχουν σταθερές και βέβαιες αλήθειες και τα σύμβολα τους θα ήσαν παροδικά και υποκειμενικά χωρίς αντικειμενική εγκυρότητα. Τα γράμματα είναι τα νοητικά είδωλα των αιτίων τους. Τα γράμματα, για να είναι διαχρονικά σταθερά , όπως είναι τα ελληνικά γράμματα, είναι σύμβολα διαχρονικά σταθερών αληθειών όπως ή έννοια κίνηση, η μονάδα, η δημιουργία, το έργο, ο περιορισμός κλπ.
Αν αναλύουμε τις έννοιες των λέξεων, θα δούμε να δομούνται από τέτοιες σταθερές, σαν έννοιες των γραμμάτων τους.
 

Theodoros

New member
Μπορείς να γράψεις μόνο για το ελληνικό αλφάβητο, για τα ελληνικά γράμματα...αλλά να ξέρεις....προηγουμένως, ποτέ , κανείς δεν ασχολήθηκε με το σκεπτικό της γένεσης των σχημάτων των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου.
Οι λέξεις που έγραψες , που σημαίνουν σε διάφορες γλώσσες το καμάκι,... δεν καταλαβαίνω γιατί τις έγραψες,,,για να αποδειχθεί τι ; Αν είναι για να δούμε ότι διαφορετικοί λαοί , για το ίδιο πράμα χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις,,,αυτό είναι γεγονός. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα αντικείμενο, ένα πράμα, μια ιδέα, με διαφορετικούς τρόπους, γραφικά και προφορικά. Αυτό δεν γίνεται μόνο στους διαφορετικούς λαούς, γίνεται και μέσα στον ίδιο λαό,,με τις διαφορετικές διαλέκτους. πχ σε διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα είναι διαφορετική λέξη για την λεπτή μεμβράνη που καλύπτει και συγκρατεί τα εντόσθεια των ζώων,,,αλλού την ονομάζουν σκεπή, αλλού ξύγκι, αλλού τσίπα, αλλού πάνα . Οι διαφορετικές λέξεις για το ίδιο πράμα, δείχνουν ακριβώς, ότι με διαφορετικό τρόπο μπορούν να χαρακτηρισθούν όμοια πράματα. Εδώ έγκειται το 'μυστικό ' της διαφορετικότητας, σε διάφορες γλώσσες , του τρόπου ονομασίας και γραφής των εννοιών. Σκέψου από μόνος σου να χαρακτηρίσεις με 10 διαφορετικούς τρόπους ένα πράμα. Η διαφορετικότητα στο γράψιμο και την προφορά της ίδιας έννοιας, είναι προϊόν του διαφορετικού τρόπου που οι άνθρωποι μπορούν να χαρακτηρίζουν ένα πράμα.
Η ικανότητα να χαρακτηρίζεται ένα πράμα με διαφορετικούς τρόπους, δείχνει την ευεληξία του νου. Είναι θέμα συνδιασμού δεδομένων. Πχ, ο ένας λέγει ότι << το νερό είναι θολό >>, ο άλλος λέγει για το ίδιο νερό ότι << το νερό είναι γεμάτο χώμα >>, άλλος << το νερό δεν είναι διαυγές >> άλλος << το νερό δεν είναι καθαρό >> κλπ. Βλέπουμε ότι , διαφορετικοί άνθρωποι, για να αποδόσουν την ίδια έννοια γραφικά ή λεκτικά, ο κάθε ένας χρησιμοποιεί τον δικό του τρόπο. Ο τρόπος του καθενός, στοχεύει να δομήσει την ίδια έννοια πχ την έννοια καμάκι. Η διαφορετικότητα των ανθρώπων, δικαιολογεί την διαφορετικότητα του τρόπου σκέψης για το ίδιο πράμα. Το καμάκι μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως <<βέλος της θάλασσας >> , << τρίαινα >> << ακόντιο νερού >> κλπ. Αν οι ξένες λέξεις που σημαίνουν το καμάκι , ετυμολογηθούν , θα φανεί η διαφορετικότητα του τρόπου σκέψης του κάθε λαού.
Ο διαφορετικός τρόπος που μπορεί να αποδοθεί λεκτικά μια λέξη/έννοια, μας βοηθά αντιληφθούμε τον λόγο που γράφεται η κάθε λέξη/έννοια. Αφού ο κάθε φθόγγος αντιστοιχεί σε ένα γράμμα, έπεται ότι ο φθόγγος και το γράμμα με το οποίο αντιστοιχεί έχουν την ίδια έννοια. Οι διαφορετικές γραφικές και προφορικές αποδόσεις της έννοιας καμάκι (και πολλών άλλων λέξεων) φανερώνουν ότι τα γράμματα και η προφορική τους εκφορά έχουν έννοιες. Αν δεν είχαν έννοιες, τότε με ποια λογική, μια έννοια, θα μπορούσε να γράφεται και να λέγεται με διαφορετικούς τρόπους; Αφού στην ίδια γλώσσα, μια έννοια μπορεί να αποδοθεί με διαφορετικούς τρόπους, πως στέκεται η άποψη του Σωσσύρ ότι η ιδέα και η ακουστική της εικόνα είναι συμφωνημένες; Αν μιαν ιδέα την λέμε με διαφορετικούς τρόπους, τότε πρέπει να δεκτούμε ότι αυτό είναι συμφωνημένο. Προφανώς, όμως, δεν είναι συμφωνία η διαφορετικότητα με την οποία κάθε άνθρωπος θέλει να ορίσει μιαν έννοια/ιδέα, αλλά είναι θέμα επιλογής χαρακτηριστικών δεδομένων με τα οποία επιλέγει κάποιος να αποδόσει μια έννοια. Πχ , λέγω μάκι-δον (μακρύ νερό ..εννοείται ο Δούναβης, μακρύς ποταμός..) και άλλος για την ίδια έννοια λέγει Δου-ναβ ( νερό κινούμενο). Εδώ να πούμε ότι Μακεδονία ονομάστηκε επειδή είναι παρά τον μακρύ (μεγάλο στο μήκος) ποταμό.
Αφού είναι αποδεκτό από τους Στωϊκούς (και συμφωνεί ο Σωσσύρ) ότι ο κόσμος βρίσκεται στο
μυαλό σαν έννοιες, έπεται ότι τα γράμματα είναι σύμβολα που συμβολίζουν αυτά που βρίσκονται σαν έννοιες στο μυαλό, δηλαδή τα γράμματα είναι φυσικοαιτιατά.
Τα γράμματα λοιπόν,έχουν έννοιες.Τα γράμματα είναι σύμβολα που ανακαλούν στην μνήμη των ανθρώπων τα συμβολιζόμενα.
Τα συμβολιζόμενα είναι διαχρονικά σταθερές αλήθειες του φυσικού κόσμου.
Δεν είναι αισθητηριακές εμπειρίες.
Οι αισθητηριακές εμπειρίες δεν παρέχουν σταθερές και βέβαιες αλήθειες και τα σύμβολα τους θα ήσαν παροδικά και υποκειμενικά χωρίς αντικειμενική εγκυρότητα. Τα γράμματα είναι τα νοητικά είδωλα των αιτίων τους. Τα γράμματα, για να είναι διαχρονικά σταθερά , όπως είναι τα ελληνικά γράμματα, είναι σύμβολα διαχρονικά σταθερών αληθειών όπως ή έννοια κίνηση, η μονάδα, η δημιουργία, το έργο, ο περιορισμός κλπ.
Αν αναλύουμε τις έννοιες των λέξεων, θα δούμε να δομούνται από τέτοιες φυσικές σταθερές, σαν έννοιες των γραμμάτων τους.
Αν τα γράμματα είναι σύμβολα φυσικών αιτίων, αυτό συμπίπτει με την γνώμη των Στωϊκών, διότι τα γράμματα δομούν τις έννοιες του φυσικού κόσμου που βρίσκονται στο μυαλό σαν λέξεις/ιδέες (που κατά τον Σωσσύρ) , με την εκφώνηση τους, ανακαλούν στο μυαλό του δέκτη, το φυσικό αίτιο που είναι το αρχέτυπο τους.
 

nickel

Administrator
Staff member
λέγω μάκι-δον (μακρύ νερό ..εννοείται ο Δούναβης, μακρύς ποταμός..) και άλλος για την ίδια έννοια λέγει Δου-ναβ ( νερό κινούμενο). Εδώ να πούμε ότι Μακεδονία ονομάστηκε επειδή είναι παρά τον μακρύ (μεγάλο στο μήκος) ποταμό.
Χαίρε. Η παραπομπή σου στον εαυτό σου έχει γεννήσει παιδιά, μέσα στα οποία το παραπάνω. Δεν ξέρω αν εννοείς ότι ο «δον» είναι ο ποταμός (και πράγματι είναι, στην Οσετική — βλέπε και «ο ήρεμος Δον»). Από άλλους έχω ακούσει ότι οι Μακεδόνες λέγονταν έτσι επειδή ήταν ψηλοί (μακριοί) (από το μακεδνός) ή επειδή η χώρα τους ήταν μακρουλή, αλλά δεν έχω δει να το συνδυάζουν με μακρύ ποταμό.

Αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία (είμαι από την Κρήτη και δεν με νοιάζει). Σημασία για μένα έχει κάτι άλλο που λες: «Τα γράμματα, για να είναι διαχρονικά σταθερά, όπως είναι τα ελληνικά γράμματα, είναι σύμβολα διαχρονικά σταθερών αληθειών όπως ή έννοια κίνηση, η μονάδα, η δημιουργία, το έργο, ο περιορισμός κλπ.». Τα γράμματα είναι διαχρονικά σταθερά. Μμμ... Συμπαντικές αλήθειες; Δημιουργήθηκαν μαζί με το σύμπαν, όπως το 1+1=2. Πόσο σταθερά, δηλαδή; (Δεν σε καταλαβαίνω, δεν σε καταλαβαίνω.)
 
Ήρθα να σου κάνω λίγη παρέα, να μη μιλάς μόνος σου.

Δες τις παρακάτω λέξεις. Είναι η λέξη για το ίδιο αντικείμενο σε διάφορες γλώσσες:


...
...


Είναι οι λέξεις σε διάφορες γλώσσες για το «καμάκι». Πήγαινε αν θες στο αγγλικό spear εδώ και δες τις αριστερά, έχει κι άλλες γλώσσες.

Το αντίστοιχο άρθρο της κινέζικης wikipedia για το spear είναι όχι το ), qiang, που, όπως μπορεί να δει κανείς, τριτευόντως μόνο αναφέρεται στο κοντάρι και πρωτευόντως στα πυροβόλα όπλα, αλλά μάλλον το 矛, mao, [1] [2]. Τέλος, αν θέλουμε την τρίαινα των ψαρ[οτουφεκ]άδων (το harpoon), είναι το 鱼叉, yucha (=ψαροπίρουνο). [My contribution to Theo's blues]
 

Theodoros

New member
Η επίσημη γλωσσολογία σωστά υποστηρίζει, ότι ο κόσμος βρίσκεται στο μυαλό ως έννοιες. Τι είναι όμως η έννοια και με ποιο τρόπο υπάρχει στο μυαλό; Έννοια είναι το είδωλο/εικόνα, του φυσικού κόσμου στο μυαλό, και η αντίληψη της ύπαρξης της είναι δυνατή μόνο από τα φυσικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες της. Χαρακτηριστικά είναι οι ιδιότητες και τα γνωρίσματα κάθε φυσικής οντότητας. Χωρίς την αντίληψη των χαρακτηριστικών μιας οντότητας, δεν είναι δυνατή η κατανόηση της και η καταχώρηση της στην μνήμη. Τα πάντα που ευρίσκονται στη μνήμη, είναι χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Η αντίληψη (από το μυαλό) των οντοτήτων γίνεται από τα χαρακτηριστικά τους. Η αντίληψη αφηρημένων ιδεών, και πάλι γίνεται από τις ιδιότητες και χαρακτηριστικά των πραγματικοτήτων. Πχ, για να ορίσουμε το αόρατο, το ορίζουμε σαν αντίθετο του πραγματικού ορατού. Το ορατό το αντιλαμβανόμαστε ως στερεή οντότητα. Για να αντιληφθούμε την έννοια του καλού, το αντιστοιχίζουμε με την ύπαρξη του υγρού που είναι απαραίτητο για την ύπαρξη ζωής (κα= ύπαρξη , λο=νερό ). Το κακό δομείται από τα σύμβολα κα = ύπαρξη , κο= κενός χώρος/άδειο …κακό = ανυπαρξία/τίποτε. Τα πάντα είναι αντιληπτά στο μυαλό από τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Τα χαρακτηριστικά των οντοτήτων του φυσικού κόσμου είναι αντιληπτά από το μυαλό , από τις συμπεριφορές τους όπως φαίνονται ή καλύτερα όπως συλλαμβάνονται από τις αισθήσεις. Πχ όταν βλέπω μια μονάδα , την αντιλαμβάνομαι σαν κάτι το ορατό που έχει περίβλημα, όρια, ορίζεται από την περιφέρεια του, δημιουργείται στο μυαλό μου η αντίληψη της μονάδας. Όταν βλέπω πέραν της μιας μονάδας, έχω την αντίληψη του πλήθους. Όταν βλέπω κάτι που κινείται, το ορίζω σαν κινούμενο, έχω την αντίληψη της κίνησης. Αντίθετα, αν κάτι δεν κινείται, αντιλαμβάνομαι την στασιμότητα του. Τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τον φυσικό κόσμο και τις αφηρημένες ιδέες πρέπει να τα συμβολίσουμε με κάποια γραφικά ΄σημάδια΄ , τα γράμματα. Κάθε σημάδι συμβολίζει ένα χαρακτηριστικό. Με συνδυασμό γραμμάτων, κάνουμε συνδυασμό χαρακτηριστικών. Όταν θέλουμε να δομήσουμε μια έννοια, αρθρώνουμε (ενώνουμε) γράμματα (χαρακτηριστικά) και έτσι έχουμε την έννοια ή αλλιώς την λέξη. Η λέξη σημαίνει αυτό που σημαίνουν όλα μαζί τα γράμματα/σύμβολα της. Τα σύμβολα/γράμματα , με τα οποία συμβολίσαμε τα χαρακτηριστικά του φυσικού κόσμου, δεν πρέπει να είναι μεταβλητά στον χρόνο και στον χώρο, αλλά σταθερά, ώστε και οι έννοιες που θα δομούν να είναι εξ ίσου διαχρονικά σταθερές. Μη σταθερά σύμβολα γραφής, ήταν πχ τα ιερογλυφικά σημεία, και γι αυτό δεν άντεξαν στον χρόνο. Στα ιερογλυφικά χρησιμοποιούσαν σχήματα ζώων και αντικειμένων σαν αίτια , για να συμβολίσουν γράμματα, πχ το σχήμα λέοντος για να αποδώσουν το γράμμα L . Επειδή ζώα και αντικείμενα είναι μεταβλητά στον χρόνο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αίτια για την δόμηση σταθερών στον χρόνο συμβόλων/γραμμάτων και ακολούθως εννοιών/λέξεων. Εάν τα αίτια που συμβολίζονται με σχήματα/γράμματα, είναι σταθερά στον χωροχρόνο, τότε οι έννοιες αυτών των συμβόλων/γραμμάτων, θα είναι εξ ίσου σταθερές στον χωροχρόνο. Ποια λοιπόν φυσικά χαρακτηριστικά ήταν, είναι, και θα είναι τα ίδια , και συμβολίστηκαν με σχήματα/γράμματα ώστε να χρησιμεύουν σαν κώδικες συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων; Τέτοιες κοσμικές καταστάσεις, τις ονόμασα συμπαντικές, επειδή , με τη ανθρώπινη λογική , είναι όντως αναλλοίωτες στον χωροχρόνο. Τέτοιες καταστάσεις που έγιναν αίτια γραφικών συμβόλων, είναι η κίνηση σαν δημιουργική δύναμη των οντοτήτων του χώρου, η μονάδα, το πλήθος , η ακινησία/στάση, ο περιορισμός, η ενέργεια που αποδίδει έργο, ο χώρος, το παν, τα στερεά, τα υγρά, τα αέρια, η συμπύκνωση, το απεριόριστο. Αυτά τα κοσμικά χαρακτηριστικά, με την ανθρώπινη λογική, είναι διαχρονικά αναλλοίωτα , είναι συμπαντικές σταθερές. Αυτές λοιπόν οι συμπαντικές σταθερές καταστάσεις συμβολίστηκαν σε γράμματα και χρησιμοποιούνται για να δομούν τις διάφορες έννοιες στο μυαλό των ανθρώπων. Τα Ελληνικά σύμβολα/γράμματα, με ζωή πέραν των τριών χιλιάδων χρόνων, φαίνεται να απορρέουν από αίτια χωροχρονικά σταθερά.
 

Theodoros

New member
Η επίσημη γλωσσολογία σωστά υποστηρίζει, ότι ο κόσμος βρίσκεται στο μυαλό ως έννοιες. Τι είναι όμως η έννοια και με ποιο τρόπο υπάρχει στο μυαλό; Έννοια είναι το είδωλο/εικόνα, του φυσικού κόσμου στο μυαλό, και η αντίληψη της ύπαρξης της είναι δυνατή μόνο από τα φυσικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες της. Χαρακτηριστικά είναι οι ιδιότητες και τα γνωρίσματα κάθε φυσικής οντότητας. Χωρίς την αντίληψη των χαρακτηριστικών μιας οντότητας, δεν είναι δυνατή η κατανόηση της και η καταχώρηση της στην μνήμη. Τα πάντα που ευρίσκονται στη μνήμη, είναι χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Η αντίληψη (από το μυαλό) των οντοτήτων γίνεται από τα χαρακτηριστικά τους. Η αντίληψη αφηρημένων ιδεών, και πάλι γίνεται από τις ιδιότητες και χαρακτηριστικά των πραγματικοτήτων. Πχ, για να ορίσουμε το αόρατο, το ορίζουμε σαν αντίθετο του πραγματικού ορατού. Το ορατό το αντιλαμβανόμαστε ως στερεή οντότητα. Για να αντιληφθούμε την έννοια του καλού, το αντιστοιχίζουμε με την ύπαρξη του υγρού που είναι απαραίτητο για την ύπαρξη ζωής (κα= ύπαρξη , λο=νερό ). Το κακό δομείται από τα σύμβολα κα = ύπαρξη , κο= κενός χώρος/άδειο …κακό = ανυπαρξία/τίποτε. Τα πάντα είναι αντιληπτά στο μυαλό από τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Τα χαρακτηριστικά των οντοτήτων του φυσικού κόσμου είναι αντιληπτά από το μυαλό , μέσα από τις συμπεριφορές τους όπως φαίνονται ή καλύτερα όπως συλλαμβάνονται από τις αισθήσεις. Πχ όταν βλέπω μια μονάδα , την αντιλαμβάνομαι σαν κάτι το ορατό που έχει περίβλημα, όρια, ορίζεται από την περιφέρεια της. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκρίνω με τις γνώσεις/εμπειρίες που ήδη κατέχω και αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για κάποια οντοτική μονάδα. Δηλαδή, δημιουργείται στο μυαλό μου η αντίληψη της μονάδας.
Όταν βλέπω πέραν της μιας μονάδας, έχω την αντίληψη του πλήθους. Όταν βλέπω κάτι που κινείται, το ορίζω σαν κινούμενο, έχω την αντίληψη της κίνησης. Αντίθετα, αν κάτι δεν κινείται, αντιλαμβάνομαι την στασιμότητα του.
Χαρακτηριστικά φυσικών πραγματικοτήτων συμβολίστηκαν με γραφικά σχήματα, τα γράμματα. Η χρήση των συμβόλων/γραμμάτων, ανακαλεί στον χρήστη τα χαρακτηριστικά των φυσικών πραγματικοτήτων. Η άρθρωση (ένωση) συμβόλων/γραμμάτων, δομεί συμπλέγματα χαρακτηριστικών που είναι οι λέξεις/έννοιες. Όταν θέλουμε να δομήσουμε μια έννοια, αρθρώνουμε (ενώνουμε) γράμματα (χαρακτηριστικά) και έτσι έχουμε την έννοια ή αλλιώς την λέξη. Η λέξη σημαίνει αυτό που σημαίνουν όλα μαζί τα γράμματα/σύμβολα της.
Οι φυσικές πραγματικότητες που συμβολίστηκαν με σύμβολα/γράμματα , δεν πρέπει να είναι μεταβλητές στον χρόνο και στον χώρο, αλλά σταθερές. Η σταθερότητα των φυσικών πραγματικοτήτων μεταφέρεται στα σύμβολα τους , τα γράμματα . Η αναγκαιότητα φυσικών σταθερών, για να χρησιμεύσουν σαν αίτια των συμβόλων/γραμμάτων, για χρήση ως κώδικες επικοινωνίας, ήταν απαραίτητη, διότι τα καθιστά αντιληπτά από τα νοήμονα όντα του σύμπαντος (αν υπάρχουν). Εάν, τα αίτια των γραμμάτων ήσαν μεταβλητά, τοπικά, υποκειμενικά, τότε δεν θα ήσαν διαχρονικά σταθερά και ούτε αντιληπτά από όλους. Θα δομούσαν προσωρινά τοπικά αλφάβητα.

Αλφάβητα με υποκειμενικά σύμβολα (στις έννοιες τους), μη σταθερά σύμβολα γραφής, ήταν πχ τα ιερογλυφικά σημεία, και γι αυτό δεν άντεξαν στον χρόνο. Στα ιερογλυφικά χρησιμοποιούσαν σχήματα ζώων και αντικειμένων σαν αίτια , για να συμβολίσουν γράμματα, πχ το σχήμα λέοντος για να αποδώσουν το γράμμα L . Επειδή ζώα και αντικείμενα είναι μεταβλητά στον χρόνο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν αίτια για την δόμηση σταθερών στον χρόνο συμβόλων/γραμμάτων και ακολούθως εννοιών/λέξεων. Εάν τα αίτια που συμβολίζονται με σχήματα/γράμματα, είναι σταθερά στον χωροχρόνο, τότε οι έννοιες αυτών των συμβόλων/γραμμάτων, θα είναι εξ ίσου σταθερές στον χωροχρόνο. Ποια λοιπόν φυσικά χαρακτηριστικά ήταν, είναι, και θα είναι τα ίδια , και συμβολίστηκαν με σχήματα/γράμματα ώστε να χρησιμεύουν σαν κώδικες συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων;
Τέτοιες κοσμικές φυσικές πραγματικότητες, ( τις ονομάζω συμπαντικές), με τη ανθρώπινη λογική , είναι όντως αναλλοίωτες στον χωροχρόνο. Τέτοια χαρακτηρισκά αναλλίωτων φυσικών σταθερών, που έγιναν αίτια γραφικών συμβόλων, είναι η κίνηση σαν δημιουργική δύναμη των οντοτήτων του χώρου, η μονάδα, το πλήθος , η ακινησία/στάση, ο περιορισμός, η ενέργεια που αποδίδει έργο, ο χώρος, το παν, τα στερεά, τα υγρά, τα αέρια, η συμπύκνωση, το απεριόριστο. Αυτά τα κοσμικά χαρακτηριστικά, με την ανθρώπινη λογική, είναι διαχρονικά αναλλοίωτα , είναι συμπαντικές σταθερές. Αυτές λοιπόν οι συμπαντικές σταθερές καταστάσεις συμβολίστηκαν σε γράμματα και χρησιμοποιούνται για να δομούν τις διάφορες έννοιες στο μυαλό των ανθρώπων.
Τα Ελληνικά σύμβολα/γράμματα, με ζωή πέραν των τριών χιλιάδων χρόνων, φαίνεται να απορρέουν από αίτια χωροχρονικά σταθερά.
ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
 
Last edited by a moderator:

Theodoros

New member
Γνωστός γλωσσολόγος, μου απάντησε με e-mail, ότι η 'θεωρία' μου πως τα γράμματα έχουν σημασίες, συγκρούεται με το θεώρημα της ΄ διπλής άρθρωσης ΄. Η θεωρία όμως της διπλής άρθρωσης δεν ΄στέκει ΄ , επειδή η άρθρωση του λόγου είναι πολλαπλή και όχι διπλή. Ο Α. Μαρτίνε , ο εμπνευστής της διπλής άρθρωσης, δεν έλαβε υπόψη του ότι τα φωνήματα και τα γραφήματα που τα παρουσιάζει σαν διακριτικά και δίχως σημασίες, είναι αρθροίσματα άλλων στοιχείων και έχουν έννοιες που τις μεταβιβάζουν στις λέξεις που με την άρθρωση τους δομούν.
 
Top