...
Αυτοθυματοποίηση, victim mentality που λέγαμε
και αλλού σήμερα.
Πολύ στενοχωριέμαι όταν βλέπω τέτοια φαινόμενα στη Λεξιλογία, απ' όποιον κι αν προέρχονται, έστω και σ' αυτό το κατεξοχήν πρόσφορο νήμα. Τις πάσες πάντως δεν τις αφήνω ανεκμετάλλευτες πάντα.
Ένας ατυπικός, βάζελος μόνο όταν παλιμπαιδίζει, παιχνιδιάρικα πάντα
Για να ξεκαθαρίσω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου, αυτό το ποστ που παραθέτω ήταν έκφραση της γνώμης μου ως απλού μέλους για τον
οπαδισμό και του συναισθήματος που μου προκαλεί η μετατροπή οποιουδήποτε νήματος της Λεξιλογίας σε «γήπεδο», μισοαστεία μισοσοβαρά, και μάλιστα σε νήμα που, όταν έγινε η παρέμβασή μου, βρισκόταν όχι στην παιδική χαρά, αλλά στο καθαρά λεξιλογικό μέρος του φόρουμ, στο Tools of the Trade.
[mod mode]
Η «διαιτησία»
(που πάλι αυτή φταίει, αν και νομίζω πως ήταν και βαρύς ο στίβος, φταίγαν και τ' αγριογούρουνα το μεσημέρι), οι μοδεράτορες και οι διαχειριστές της Λεξιλογίας στην καθημερινή τους παρουσία εδώ δεν συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση πρωτίστως με τη διαχειριστική τους ιδιότητα, αλλά σαν απλά μέλη που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να πουν και αυτά τη γνώμη τους (πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου, της συναναζήτησης σε ευχάριστο κλίμα που προωθεί η Λεξιλογία).
Αυτή την ιδιότητα συνήθως την ξεχνούν και μόνο αν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν με τον διαχειριστικό τους ρόλο και, πιστέψτε με, καθόλου δεν θέλουμε να παρίσταται αυτή η ανάγκη, διότι μας αποσπά από τις δουλειές μας και μας στερεί καθαρό και χρήσιμο λεξιλογικό χρόνο, ταλαιπωρεί τα νεύρα μας και μειώνει τις αντοχές μας. Γι' αυτό και πολλές, πάμπολλες φορές, αγνοούμε προκλήσεις και απρέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θερμά επεισόδια και αντί να τις αντιμετωπίσουμε αμέσως, αφήνουμε να εξελιχθεί η συζήτηση με την ελπίδα και την ευχή να μη φτάσουν τα πράγματα σε άσχημο σημείο, λειτουργούμε δηλαδή όχι αυστηρά και προληπτικά, αλλά με κατανόηση, πυροσβεστικά και μόνο αν χρειαστεί. Όχι μόνο γι' αυτό βέβαια, που είναι το πρακτικό μέρος, αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε ότι ο διάλογος θέλει και την άπλα του, η υπερβολή γίνεται συχνά η μαία της κατανόησης, η κουβέντα καμιά φορά μας παρασύρει, και όλοι άνθρωποι είμαστε, με τις καλές και κακές μας στιγμές.
Παρά τις κατά καιρούς αντιρρήσεις και γκρίνιες, θεωρώ δεδομένο ότι τα τακτικά μέλη της Λεξιλογίας είναι σε θέση να τα αντιληφθούν και να τα εκτιμήσουν όλα αυτά.
[/mod mode]
Και κάτι για τον Κόμη, που φαίνεται πως δυσαρέστησα χωρίς να το θέλω. Δεν με απασχολεί η παρουσία ή απουσία οποιουδήποτε μέλους σε οποιοδήποτε νήμα, δεν κρατώ στατιστικά, ούτε έχω κανένα δικαίωμα να επιβάλω τη συμμετοχή σε κανέναν. Ελεύθερο είναι το βήμα, για όποιον θέλει, όποτε θέλει, για να συνεισφέρει ό,τι θέλει. Ιδιαίτερα για μέλη παλιά, άξια και με προϊστορία σεβαστή, στη Λεξιλογία και αλλού.
Τώρα μάλιστα που το νήμα είναι στο Playground, ας χαρούμε την παιδική χαρά. Όλοι μεγάλα παιδιά είμαστε και ξέρουμε πια να παίζουμε χωρίς να χτυπήσουμε.