Ο νόμος και ο κοσμήτορας

Αν οι πρυτάνεις φρονούν ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο αρκεί, φτάνει να εφαρμόζεται, τι εμοί και σοί; Ας δουν γιατί δεν εφαρμόζεται και πώς θα γίνει να εφαρμόζεται και ας αφήσουν τις εκ του πονηρού προτάσεις για κατάργηση του ασύλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρύτανης την προηγούμενη βδομάδα είπε με νόημα πως οι δρόμοι και τα παρτέρια γύρω από το Πανεπιστήμιο (στα Προπύλαια) δεν καλύπτονται από το άσυλο. Άρα;

+1

Αλεξάντρα, μη μου βάζεις λόγια. Δεν είπα εγώ ότι οι χιλιάδες αστυνομικοί κλπ. είναι κακούργοι. Πώς θα σου φανεί, αντίστοιχα, αν πω εγώ πως είπες πως "οι φοιτητές" (έτσι γενικά αναφέρθηκες σ' αυτούς) είναι άνομοι και εγκληματίες;
Για την ταμπακέρα, όμως: διαπράχτηκαν ή δεν διαπράχτηκαν αυτά τα βαρύτατα αδικήματα κατά της ζωής και της ελευθερίας αθώων πολιτών, μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα; Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν τα βίντεο; Τι θα γίνει τώρα, που υπάρχουν τα βίντεο;

+1.

Ανδρώνεται ο νεοναζισμός στην Ελλάδα για άλλους, πολύ σοβαρούς λόγους, και εμείς κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ρίχνοντας το φταίξιμο στις "υπερβολές" της άκρας αριστεράς (όχι της αριστεράς γενικά, nickel).

Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και μια σχετική παρένθεση: προχθές δεν βγήκε η απόφαση που ουσιαστικά αθωώνει τους αστυνομικούς, το λάθος των οποίων στοίχισε τη ζωή στον οδηγό του λεωφορείου;;; Πόσες φορές την έχουμε δει αυτή την ιστορία; Πόσες φορές θα την ξαναδούμε; Πώς γίνεται σε μια πόλη όπως το Λονδίνο με την άλφα εγκληματικότητα η αστυνομία να μην οπλοφορεί και να κάνει σωστά τη δουλειά της και στην Αθήνα με την πολύ χαμηλότερη εγκληματικότητα, η αστυνομία να οπλοφορεί και να μην κάνει καλά τη δουλειά της; Φταίνε αυτοί; Όχι, φταίνε αυτοί που δεν τους εκπαιδεύουνε και που τους έδωσαν τα όπλα.

Αυτά τα πράγματα τα γνωρίζουμε όλοι και είναι αδιαμφισβήτητα. Και αν πιστεύετε ειλικρινά ότι η κατάργηση του ασύλου, θα βοηθήσει στην εφαρμογή του νόμου, τότε δεν ξέρω τι να πω.

Κανείς δεν βάζει στο τσουβάλι όλους τους αστυνομικούς. Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι στην Ελληνική Αστυνομία που είναι έντιμοι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αλλά ας μην γελιόμαστε: η εξουσία διαφθείρει. Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα. Πόσοι δεν κρίθηκαν ακατάλληλοι να έχουν όπλο; Πόσοι κάνουν ορθή χρήση της εξουσίας που τους προσδίδει αυτό το όπλο; Γιατί οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας αισθάνονται όλο και πιο ανασφαλείς;
 
Και άλλη μια παρένθεση (όχι σχετική με το άσυλο, αλλά με την αστυνομία). Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη σύσταση πραγματικά ανεξάρτητου οργάνου για τη διερεύνηση καταγγελιών κατά της αστυνομίας:

"Στις 12 Δεκεμβρίου 2009, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την οριστική εκδοχή Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση Γραφείου που θα ασχολείται με κρούσματα αυθαίρετης συμπεριφοράς μελών των σωμάτων ασφαλείας. Το αρχικό προσχέδιο είχε ανακοινωθεί στις 23 Νοεμβρίου δίνοντας οκτώ ημέρες για δημόσια διαβούλευση.

Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στον Υπουργό την 1η Δεκεμβρίου 2009, εκφράζοντας μεταξύ άλλων ζητημάτων την ανησυχία της για το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου δεν πληροί τις πέντε αρχές για την αποτελεσματική διερεύνηση καταγγελιών εναντίον μελών των σωμάτων ασφαλείας, όπως αυτές έχουν σκιαγραφηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι αρχές αυτές είναι η αμεροληψία, η επάρκεια, η έλλειψη χρονοτριβής, ο δημόσιος έλεγχος και η ανάμιξη του θύματος. Επιπλέον, οι προτάσεις δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια που διατυπώνονται στη Γνωμοδότηση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας ενός Ανεξάρτητου Οργάνου Διερεύνησης Καταγγελιών για την Αστυνομία, ούτε τα κριτήρια που έχει προσδιορίσει η ίδια η Διεθνής Αμνηστία για ένα αποτελεσματικό και ανεξάρτητο τέτοιο όργανο."


http://www.amnesty.org.gr/library/news/2009/2009-12-21-01.htm
 

SBE

¥
Τελικά θα συμφωνήσω ότι είναι αδύνατο να γίνει κουβέντα.
Μερικά βασικά: λίγο πολύ όλοι πιστεύουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο και την ποιότητα σπουδών που μπορεί να παρέχει (μην το μπερδεύουμε με την έρευνα, που είναι άλλο πράμα).
Από κει και πέρα, ξέρουμε ότι το άσυλο καλύπτει μόνο αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία, όχι κήπους και αυλές αλλά καταχρηστικά για μια ακόμα φορά ο νόμος δεν εφαρμόζεται και γι'αυτό όταν το πτώμα βρίσκεται στην αυλή θέτουν κάποιοι (ηλίθιοι) ζήτημα ασύλου και τρέχουν κάποιοι άλλοι (εξίσου ηλίθιοι) να πάρουν και δεύτερη γνώμη πριν καλέσουν την αστυνομία. Οι πρώτοι γιατί αισθάνονται ότι πρέπει να το παίξουν αγωνιστές κι οι δεύτεροι γιατί είναι ανεύθυνοι. Δυστυχώς την ανευθυνότητα πληρώνουν όλοι.
Όσο για την αστυνομία, όταν κινδυνεύω κι έρχεται αστυνομικός να με σώσει δε με ενδιαφέρει αν ο αστυνομικός είναι έμπορος ναρκωτικών τον ελεύθερο χρόνο του, με ενδιαφέρει να με σώσει. Επειδή υπάρχουν κακοί αστυνομικοί (πολλοί), δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να λειτουργεί αστυνομία.
Και κάτι για τον Αμβρόσιο που θαυμάζει τη λονδρέζικη αστυνομία: ο τωρινός υπερδήμαρχος εκλέχτηκε υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. Προφανώς οι Λονδρεζοι δεν πιστεύουν ότι η αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της. Και για όποιον έχει αντίρρηση: Ζαν- Σαρλ ντε Μενέζες.
 
Last edited by a moderator:
Όσο για την αστυνομία, όταν κινδυνεύω κι έρχεται αστυνομικός να με σώσει δε με ενδιαφέρει αν ο αστυνομικός είναι έμπορος ναρκωτικών τον ελεύθερο χρόνο του, με ενδιαφέρει να με σώσει. Επειδή υπάρχουν κακοί αστυνομικοί (πολλοί), δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να λειτουργεί αστυνομία.

Ο καθένας καταλαβαίνει τα δικά του. Είπε κανείς να μην λειτουργεί αστυνομία;

Και κάτι για τον Αμβρόσιο που θαυμάζει τη λονδρέζικη αστυνομία: ο τωρινός υπερδήμαρχος εκλέχτηκε υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία. Προφανώς οι λονδρεζοι δεν πιστεύουν ότι η αστυνομία κάνει σωστά τη δουλειά της. Και για όποιον έχει αντίρρηση: Ζαν- Σαρλ ντε Μενέζες.

Το συγκεκριμένο σύστημα (όπου οι Άγγλοι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν) είναι δοκιμασμένο εδώ και δεκαετίες, για να μην πω αιώνες. Οπότε, θα μου επιτρέψεις να πω ότι αυτό που λες για τον τωρινό υπερδήμαρχο ουδόλως επηρεάζει τα όσα έχουν αναφερθεί εδώ μέχρι στιγμής.
 
Σχετικό: #35, 38-40
Στο Πειθαρχικό ο αρχηγός της Σχολής Ευελπίδων (news.247)

Από τις ανακρίσεις προέκυψε, ότι ο αρχηγός της Σχολής αναφέρθηκε απαξιωτικά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντάς την "μπούρδα".
Μόλις τελείωσε η απαγγελία του ύμνου, κάποιοι χειροκρότησαν.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ότι από τις 15 Νοεμβρίου ο αρχηγός της Σχολής ζήτησε από έναν σπουδαστή, να του βρει τον ύμνο της 21ης Απριλίου και στις 16 Νοεμβρίου έδωσε τον ύμνο σε έξι σπουδαστές της Σχολής "για να τον μάθουν". Τελικά στον έκτο σπουδαστή είπαν να μην συμμετάσχει, διότι είχε κυπριακή καταγωγή.
Η δεύτερη ΕΔΕ, που διενήργησε το ΓΕΣ διεξήχθη για να διαπιστωθεί, πώς δεν έγινε γνωστό το επεισόδιο στη Διοίκηση της Σχολής.


Τώρα, αν "ψηφίζουν Καρατζαφέρη" ή όχι δεν ξέρω· μπορεί να ψηφίζουν Χρυσή Αυγή. (Μου άρεσε η 'ευαισθησία' τους με τον Κύπριο!)
 
Σχετικό: 35, 38-40
(Καθημερινή)
Η Κοινότητα των Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων κάνει αισθητή την παρουσία της από το 2011, οπότε είχε συμμετάσχει στην αντιμνημονιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Τα φώτα έπεσαν πάνω τους και πέρυσι, όταν παρατάχθηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Αγκελα Μέρκελ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ψηλά ψηλά τα πράσινα μπερέ», «δεν υπάρχει Δεξιά - δεν υπάρχει Αριστερά, μόνο κόκκαλα Ελλήνων ιερά» και «μαζί - μαζί να φύγουν οι ναζί». (Σ.Σ. Προφανώς εννοούσαν την κυβέρνηση του μνημονίου) Ηδη από τότε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων διαχώριζε τη θέση της από την ΚΕΕΔ. Για μια ακόμη φορά χθες, υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι εν λόγω ενέργειες δεν συνάδουν με τον ηθικό κώδικα των Εθελοντών Εφέδρων. «Ενέργειες “εφέδρων” που επιδίδονται συστηματικά σε πολιτικές δραστηριότητες, εξυπηρετώντας –άγνωστο ποιους– μύχιους σκοπούς και επιδιώξεις, υπονοώντας σαφώς και αποδεχόμενοι το ενδεχόμενο διασάλευσης της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής και κοινωνικής ενότητος, δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδιώξεις και το πνεύμα των Εθελοντών Εφέδρων» σημειώνουν. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΚΕΕΔ δεν αναγνωρίζεται από τις άλλες ενώσεις εφέδρων, καθώς δεν έχει εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές καταστατικό. Πάντως, η Κοινότητα συμπράττει με την Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών (ΑΚΙΣ).

Το πλέον ανησυχητικό, σε κάθε περίπτωση, είναι η πλατιά αποδοχή που είχε η πρότασή τους για ενεργοποίηση του άρθρου 120. Η σχετική ανάρτηση στο facebook διαδόθηκε ευρέως, ενώ η πλειονότητα των σχολιαστών υπερθεμάτιζε για την ανάγκη «ανατροπής του καθεστώτος». Μολονότι η ΚΕΕΔ αρνείται ότι διατηρεί σχέση με τη Χρυσή Αυγή, τα γνωστά χρυσαυγίτικα μπλογκ και προφίλ στο facebook «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία. (Μια άλλη οργάνωση εφέδρων κομάντο, ο Ιερός Λόχος 2012, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Χρυσής Αυγής.) Σταχυολογώντας από τα πάμπολλα comment: «Κουράγιο, παιδιά, είμαστε ΟΛΟΙ δίπλα σας, αν χρειαστεί και τα όπλα θα πάρουμε φτάνει να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα!» Χ.Οικ. «Νιώθω υπερήφανος που αντιπροσωπεύομαι από γνήσια ελληνόπουλα που ακολουθούν το δόγμα του φυσικού ηγέτη κ.κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον». Κ.Ξ. «Εχουν ήδη ενημερωθεί φίλοι από το εξωτερικό». Ι.Ζ. «Ετοιμάζουν πολλά οι εθνοπροδότες! Μην κιοτέψετε! Μην μας αφήσετε άλλο στα νύχια των αισχρών εθνοπροδοτών και των κατακτητών της πατρίδας μας! Ευχαριστώ το Θεό που γεννήθηκα Ελληνίδα και γέννησα Ελληνες, ένας εκ των οποίων υπηρέτησε τις Ειδικές Δυνάμεις!» Ε.Δ. «Ολοι μαζί με μια ιαχή! ΛΟΚ!» Γ.Α.

Τα γεγονότα παρακολουθούν με αμηχανία οι σώφρονες των Ενόπλων Δυνάμεων. Υψηλόβαθμη πηγή από την Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι η συζήτηση περί πραξικοπήματος είναι «αστειότητες». Ωστόσο, τονίζει ότι η απήχηση της Χρυσής Αυγής είναι πολύ μεγάλη σε όλες τις βαθμίδες των Ενόπλων Δυνάμεων. «Πάντα υπήρχε η τάση, όμως σήμερα έχει απενοχοποιηθεί, αφού αυτές οι ιδέες ακούγονται μέσα στη Βουλή. Ετσι, κουβέντες όπως “θα πάρουμε την Πόλη” ακούγονται πια ανοιχτά. Ενισχυμένο είναι και το αντιαριστερό ρεύμα».
 

Earion

Moderator
Staff member
Μικρή διευκρίνιση χωρίς ιδιαίτερη συνάφεια με τα όσα συζητούνται εδώ, αλλά με ευρύτερη σημασία: Το ακροτελεύτιο άρθρο 120 του Συντάγματος επιβάλλει στους Έλληνες («δικαιουμένων και υποχρεουμένων») να αντιμετωπίσουν αντιστεκόμενοι με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με τη βία («επιχειρούντος την βιαίαν κατάλυσιν αυτού»). Υπογραμμίζω χίλιες φορές το περί βιαίας κατάλυσης, γιατί δεν είμαι βέβαιος αν είναι τόσο προφανές ότι σε περιβάλλον ακώλυτης κοινοβουλευτικής λειτουργίας κάποιος (κάποιο πολιτειακό όργανο; ) προσπαθεί να καταλύσει το Σύνταγμα βιαίως.
 
Top