Οι νεκροί από μολότοφ / Οι νεκροί στη Marfin

SBE

¥
Απορία καθαρά επιστημονική (κανενας χημικός εδώ; )
πετάχτηκαν ειδικές μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ και αδειάστηκε το περιεχόμενο ενός μπιτονιού που περιείχε ένα ειδικό εύφλεκτο υλικό που προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας

Τι χημική ουσία ήταν αυτή, αν δεν ήταν πετρέλαιο;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπορεί να έχει δει κάποιος ναπάλμ σε ταινίες. Η χρήση του είναι πολύ παλιά, και η κατασκευή του μάλλον εύκολη, αφού αποτελείται από υλικά που πουλιούνται στα καταστήματα χημικών.

Από τη Wiki:
Another useful (and dangerous) effect, primarily involving its use in bombs, was that napalm "rapidly deoxygenates the available air" and creates large amounts of carbon monoxide causing suffocation.
 

SBE

¥
Παλάβρα, για πολλούς από εμάς, που δεν είμαστε και τόσο σιτεμένοι, οι ταινίες για το Βιετνάμ έπεφταν σαν το χαλάζι όταν μεγαλώναμε (το Βιετνάμ είχε λήξει προ πολλού). Επιπλέον, όσο κι αν ακούγεται παράξενο τη σήμερον, πριν την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ η συζήτηση για τον αφοπλισμό και τις επιπτώσεις των διάφορων όπλων ήταν ψωμοτύρι σε πολλά μέρη, μέχρι και τραγούδια θυμάμαι αμυδρά με τη λέξη ναπάλμ στους στίχους. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο το '74 είχαν χρησιμοποιηθεί βόμβες ναπάλμ. Η χρήση πλέον απαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις.
Η Μαρφίν είχε συγχωνευτεί με τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, αν δεν κάνω λάθος. Οπότε μπορεί κανένας πενηνταπεντάρης υπάλληλος της τράπεζας που ήταν στην Κύπρο το '74 να έκανε την παρομοίωση, μπορεί να προέρχεται από τα σχόλια της αστυνομίας και τη δικογραφία που υποθέτω οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν πληροφορίες. Μπορεί και όχι, αλλά έχει λογική ερμηνεία.
 
Last edited by a moderator:

SBE

¥
Κοιτάζοντας στη Βίκι εύφλεκτα καπνογόνα και ναπάλμ, βλέπω ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρει κανείς τις πρώτες ύλες, ειδικά άμα έχει πρόσβαση σε καμιά εταιρεία πλαστικών. Από εδώ:
Τhis modern napalm is a mixture of benzene (21%), gasoline (33%), and polystyrene (46%). Benzene is a normal component of gasoline (about 2%), while the gasoline used in napalm is the same leaded or unleaded gas that is used in automobiles.
 
Last edited by a moderator:

Earion

Moderator
Staff member
Χρήση ναπάλμ είδαμε στην ταινία του Βούλγαρη "Ψυχή βαθιά" αυτό το χειμώνα. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι ήταν η πρώτη παγκοσμίως. Ερευνητέον. Ευτυχώς δεν έγινε ένα λάθος που φοβόμουν προτού δω τη ταινία, να αποδοθεί δηλαδή η ήττα του ΔΣΕ στο νεοεμφανιζόμενο υπερόπλο.
 
Άσχετο: δυο βδομάδες μετά την επίθεση, δεν έχει συλληφθεί κανένας από τους ενόχους.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σιγά μη συλληφθεί. Γιατί, έχουν συλλάβει κανέναν μέχρι τώρα για να συλλάβουν αυτούς; Κατά τα άλλα, στη γειτονιά μου προσφάτως ευδοκιμούν ωραιότατοι ένστολοι κουκουλοφόροι αστυνομικοί (με κουκούλες full face, παρακαλώ, προστατεύουν και από τον ήλιο).
 

SBE

¥
Άσχετο: δυο βδομάδες μετά την επίθεση, δεν έχει συλληφθεί κανένας από τους ενόχους.

Αν όπως είπαν ήταν μασκοφόροι και με γάντια, δεν άφησαν πίσω τους ίχνη. Αν οι πρώτες ύλες είναι εύκολο να βρεθούν, πάλι δεν βοηθάει. Αν μερικοί αυτόπτες μάρτυρες είναι πρόθυμοι να μην πούνε τίποτα, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η κατάσταση.
Μόνη λύση τώρα που πέρασαν οι μέρες και πέταξε το πουλάκι της συναισθηματικής φόρτισης, να δώσει η τράπεζα αμοιβή για πληροφορίες.
Αν η αστυνομία μας όμως είχε προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κοινό αίσθημα αμέσως με εμφανίσεις στην τηλεόραση διαφόρων να παρακαλάνε όποιον ξέρει κάτι να πάει να το πει στην αστυνομία, όποιον είδε κάτι ύποπτο κλπκλπκλπ, ίσως κάποιος φιλοτιμιότανε. Τώρα πάει, πέρασε, όποιος είδε κάτι ύποπτο το ξέχασε, το δικαιολόγησε, μπορεί να πείστηκε ότι φταίει η τράπεζα (που σημαίνει ότι δούλεψε το ανώνυμο μήνυμα, εξπέρ στην ψυχολογία όποιος το σκέφτηκε).
 
Αν η αστυνομία μας όμως είχε προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κοινό αίσθημα αμέσως με εμφανίσεις στην τηλεόραση διαφόρων να παρακαλάνε όποιον ξέρει κάτι να πάει να το πει στην αστυνομία, όποιον είδε κάτι ύποπτο κλπκλπκλπ, ίσως κάποιος φιλοτιμιότανε.

Έχουνε και υλικό από κάμερες και πάρα πολλές μαρτυρίες (αντικρουόμενες όπως πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις). Συν τοις άλλοις, νομίζω ότι ο γκριζομάλλης μεσήλικας που έδινε τις εντολές στους μασκοφόρους, ήταν χωρίς μάσκα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
[...]που σημαίνει ότι δούλεψε το ανώνυμο μήνυμα, εξπέρ στην ψυχολογία όποιος το σκέφτηκε.
Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, ωστόσο, το μήνυμα δε θεωρείται ανώνυμο όταν η καταγγελία προέρχεται από το συνδικαλιστικό φορέα της τράπεζας:
Τα ανυπόγραφα έγιναν ενυπόγραφα (από την Καθημερινή)

ΟΤΟΕ: Xωρίς πυρασφάλεια το κατάστημα στη Σταδίου

Με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να ζητήσει τιμωρία των υπευθύνων και τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας στα τραπεζικά καταστήματα. Ντροπή χαρακτηρίζει τη σχετική δήλωση η Marfin.

«Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες με τη μαζική τους συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ, απαιτούν να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπεύθυνους. Οι αιτίες που στοίχισαν τη ζωή στους τρεις εργαζόμενους στο κατάστημα της οδού Σταδίου της Marfin Egnatia Bank πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», αναφέρει η ΟΤΟΕ σε σημερινή της ανακοίνωση.

«Είναι προφανές, ότι το τραγικό γεγονός δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας δε διέθετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών», αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Η ΟΤΟΕ αναφέρει επίσης ότι το κατάστημα «δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων, δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών, δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος- για άγνωστους λόγους- ήταν κλειδωμένη και δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών».

«Ομως εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν τις στοιχειώδεις και προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις ασφαλείας, η Διοίκηση της τράπεζας δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας.

Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ένα κατάστημα που βρίσκεται στην οδό διέλευσης της πορείας των εργαζόμενων, όταν γνώριζε -όπως άλλωστε, γνωρίζουν όλες οι τράπεζες- ότι τα καταστήματα των τραπεζών της οδού Σταδίου είναι μόνιμοι στοχοι ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές εργαζόμενους και το περιεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», αναφέρει επίσης η ΟΤΟΕ.

Η ΟΤΟΕ ζήτησε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να απαιτήσει την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται σε όλες τις τράπεζες και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Απάντηση της Marfin

«Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ αφιέρωσε τρεις μόνον γραμμές εναντίον των απάνθρωπων δολοφόνων και όλο το υπόλοιπο κείμενο εναντίον της ‘κακιάς εργοδοσίας’ για δήθεν έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Προφανώς έκανε πραγματογνωμοσύνη, ολοκλήρωσε την δέουσα έρευνα, έβγαλε πόρισμα και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση. Ντροπή!», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Marfin Egnatia Bank.

«Στις ώρες που περνάμε η απέραντη θλίψη εναλλάσσεται με την απέραντη οργή. Είναι πραγματικά ντροπή να μην μας αφήνουν να πενθήσουμε τους συναδέλφους μας», αναφέρει στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Τώρα, όσο για τις υποτιθέμενες έρευνες που ποτέ δε γίνονται: το διαδίκτυο είναι γεμάτο βιντεάκια ανθρώπων που σπάνε βιτρίνες με ή χωρίς κουκούλες, συχνά δε παρουσία της αστυνομίας. Επομένως, σημασία δεν έχει που πέρασε ο χρόνος. Σημασία έχει ότι η αστυνομία, κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον, δεν κάνει τη δουλειά της.

Αυτούς τους γνωστούς αγνώστους που τα σπάνε στις πορείες τους ακούω από μικρή. Έναν πια δεν είναι άξιοι να πιάσουν; Εδώ κοτζάμ δεκαεφτά Νοέμβρη ξεστελιώσανε.
 

SBE

¥
Οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε, όπως είπα, και οι πρώτες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν ήδη πριν την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, μέσα σε λίγες ώρες. Επιπλέον, επειδή δεν έχω καμιά διάθεση να ξαναρχίσει η ίδια ιστορία και οι ατέρμονες συζητήσεις, να συμφωνήσουμε ότι όταν λέω για ανώνυμη ανακοίνωση εννοώ την ανώνυμη ανακοίνωση και ότι άμα ήθελα να πω για την ΟΤΟΕ θα έλεγα για την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ;

Φυσικά η αστυνομία όσο κάνει έρευνες δεν πρόκειται να ανακοινώσει τι έκανε και με ποιόν μίλησε, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς ακριβώς εξελίσσεται η υπόθεση.

Από την άλλη, δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν οι γνωστοί άγνωστοι ήταν απλά άγνωστοι. Ίσως η αστυνομία βολεύεται να τη θεωρούμε ανίκανη να τους πιάσει, παρά να τη θεωρούμε ανίκανη να τους βρει.
Και με τη 17Ν κατά λάθος έγινε και τους πιάσανε, κι ας είχε έρθει και η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI.
 
Και με τη 17Ν κατά λάθος έγινε και τους πιάσανε, κι ας είχε έρθει και η Σκότλαντ Γιάρντ και το FBI.

Κατά λάθος δεν γίνεται τίποτα SBE. Άσε που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τους πιάσανε (όλους).
 

SBE

¥
Κατά λάθος δεν γίνεται τίποτα SBE. Άσε που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τους πιάσανε (όλους).

Έχεις πληροφορίες ότι η βόμβα που έσκασε καθ' οδόν και τραυμάτισε τον Ξηρό δεν έσκασε κατά τύχη;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δηλαδή, είναι ο πρώτος βομβιστής αυτοκτονίας που υπήρξε στην Ελλάδα, αλλά δεν του έκατσε :D
 
Όχι, μάλλον ξένες μυστικές υπηρεσίες πυροδότησαν τη βόμβα μέσω δορυφόρου για να βάλουν μπρος ένα σατανικό σχέδιο που θα το δούμε σε πλήρη εξέλιξη στο επόμενο 24.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Διαβάζοντας σήμερα ειδήσεις, βρήκα στο Βήμα το παρακάτω.

Ολόκληρο το πόρισμα για την τραγωδία στη Marfin

Το πόρισμα αναφέρει ότι αιτία του ατυχήματος είναι εμπρησμός λόγω εγκληματικής ενέργειας. Ωστόσο (τα έντονα δικά μου):

Η μοναδική θύρα - έξοδος κινδύνου του υποκαταστήματος που βρισκόταν στον ισόγειο χώρο του κτιρίου δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας [...], δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζόμενους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον πολύ καπνό ήταν αποπνικτική και αυθόρμητα όλοι οι εργαζόμενοι για να διασωθούν ανέβαιναν προς τα επάνω θεωρώντας πιο ασφαλή τη διαφυγή τους.

Επιπλέον αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους ότι η θύρα - έξοδος κινδύνου του ισογείου (που δεν θα πρέπει να κλειδώνεται για να μπορεί να ανοιχθεί εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να την χρησιμοποιήσει) άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την μπάρα πανικού της ίδιας της θύρας και συγχρόνως πατούσε και ένα κουμπί σε ένα φορητό τηλεχειριστήριο, που ήταν το μοναδικό σε όλο το χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος με την ύπαρξη του καπνού θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να βρεθεί το μοναδικό τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί, συγχρόνως με το σπρώξιμο της θύρας για να μπορεί να ανοίξει η θύρα - έξοδος κινδύνου.[...]

Τέλος υπήρχαν:
_ πόρτα μεταλλική στον 3ο όροφο του κτιρίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκκένωση του κτιρίου διότι μέσω σιδερένιας σκάλας οδηγούσε στην ταράτσα και στη στέγη του κτιρίου, αλλά τη στιγμή του συμβάντος ήταν κλειδωμένη. Η συγκεκριμένη πόρτα δεν ήταν έξοδος κινδύνου.

_ πόρτα στο πλατύσκαλο του κλιμακοστασίου από το ισόγειο στον ημιώροφο που ήταν κλειδωμένη και οδηγούσε σε ακάλυπτο χώρο (εν είδει φωταγωγού) όπου υπήρχε μηχανολογικός εξοπλισμός. Η συγκεκριμένη πόρτα δεν ήταν έξοδος κινδύνου.
[...]

Ολοι οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει καμία εκπαίδευση - αναμόρφωση - επιμόρφωση και ούτε είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κάποιου είδους άσκηση εκκένωσης του κτιρίου.
[...]
Β. (Ο εργοδότης οφείλει) να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας που εκδίδεται από την πυροσβεστική υπηρεσία. [...]

Η επιχείρηση δεν είχε το προαναφερόμενο πιστοποιητικό.

Είχε όμως πυροσβεστήρες, γράφει το πόρισμα. Και οδηγίες για την πυρόσβεση. Γιατί εκείνη την ώρα, φαντάζομαι, άλλο δεν έχεις στο μυαλό σου, παρά να διαβάσεις τις οδηγίες και μετά να δεις πώς λειτουργεί ο πυροσβεστήρας.

Α, και να θυμίσω τι είχε πει ο Βγενόπουλος, που οδυρόταν ότι τον κατηγορούσαν άδικα (αντιγράφω από το #79 του Nickel):

Το κατάστημα Σταδίου είχε όλα τα από το νόμο προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, πυρανίχνευση, πυρασφάλεια με 16 πυροσβεστήρες, έξοδο κινδύνου, ενισχυμένα τζάμια, με τους περιορισμούς όμως ενός διατηρητέου κτιρίου που δεν μπορούσε από την υφιστάμενη νομοθεσία να μετατραπεί σε φρούριο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είμαι βέβαιος ότι οι εμπρηστές, αν γνώριζαν την πλήρη ανοργανωσιά και έλλειψη ετοιμότητας της τράπεζας και των υπαλλήλων της, δεν θα είχαν προβεί στην εγκληματική ενέργεια. Θα έχουν το ελαφρυντικό της άγνοιας. :rolleyes:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έτερον εκάτερον, όπως έχω πει μερικά μηνύματα πριν:
Εννοείται ότι δε γίνεται. Πιστεύω, μάλιστα, ότι έχουμε επικεντρωθεί στο θέμα της πυρασφάλειας, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, ακριβώς επειδή οι γενικότερες ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σκοντάφτουν σε ένα σωρό παράγοντες: στην αστυνομία που όχι μόνο δεν κάνει τη δουλειά της, ρίχνει και λάδι στη φωτιά, στο σύστημα που προστατεύει ένα σωρό ανθρώπους που δε θα έπρεπε, σε ανθρώπους που μπερδεύουν την ιδεολογία με το φόνο κτλ κτλ.

Δε νομίζω, δηλαδή, ότι η συζήτηση περί πυροπροστασίας που έχει ανάψει γενικώς (και όχι μόνο εδώ) γίνεται για αποπροσανατολισμό: απλώς είναι το μόνο πράγμα για το οποίο όλοι έχουν να καταλογίσουν στην τράπεζα το αυτονόητο και το χειροπιαστό, ότι δεν είχε φροντίσει να προστατέψει με τα κατάλληλα μέτρα τους υπαλλήλους της. Το αν οι θάνατοι θα συνέβαιναν ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν υπήρχαν τα μέτρα, δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
 
Top