Μοιράστε λάπτοπ, αλλά μη σταματήσετε εκεί

Αυτό πια, οι "γύφτοι"
Στο πρόγραμμα παροχής φορτητών υπολογιστών αναμένεται να ενταχθούν και 5.000 έως 10.000 καθηγητές που θα διδάσκουν στην Α' Γυμνασίου.
 

SBE

¥
Αυτό πια, οι "γύφτοι"
Στο πρόγραμμα παροχής φορητών υπολογιστών αναμένεται να ενταχθούν και 5.000 έως 10.000 καθηγητές που θα διδάσκουν στην Α' Γυμνασίου.
Δεν είναι παράξενο αν σου ζητάει η δουλειά σου να έχεις υπολογιστή να σε βοηθάει να αποκτήσεις υπολογιστή.
το θέμα είναι ότι κι οι μαθητές και οι δάσκαλοι τώρα θα βλέπουν τη δωρεάν τσόντα τους με τα δικά μας λεφτά.
 
Last edited by a moderator:
Δεν είναι παράξενο αν σου ζητάει η δουλειά σου να έχεις υπολογιστή να σε βοηθάει να αποκτήσεις υπολογιστή.
το θέμα είναι ότι κι οι μαθητές και οι δάσκαλοι τώρα θα βλέπουν τη δωρεάν τσόντα τους με τα δικά μας λεφτά.
Άμα είναι για τσόντα, χαλάλι. Μειώνεται η σεξουαλική βία στην κοινωνία, άρα έχει ανταποδοτικότητα, και, κατά τον εθνικό τηλεσεξογιατρό Ασκητή, βοηθά και τα ζευγάρια αν την απολαμβάνουν παρέα: δίνει ιδέες και διέγερση. :)
 
Netbook και μετανάστες

Έχω πλήρη επίγνωση ότι το θέμα αυτό θα έχει δυνατά μέτωπα αλλά θα σκάσω αν δεν πω, έστω, τη γνώμη μου: Στο πιντιεφ που θα βρείτε εδώ, αναφέρει «... τα παιδιά των μεταναστών που φοιτούν στην Α΄ Γυμνασίου, τη χορήγηση φορητών Η/Υ, με το αιτιολογικό ότι απαιτείται γι’ αυτό να παρουσιάσουν οι γονείς τους τα έγγραφα παραμονής τους στην Ελλάδα».

Γιά σταθείτε λίγο ρε παιδιά, μπερδεύτηκα.
1. Υπάρχει περίπτωση κάποιος που δεν είναι νόμιμα στην Ελλάδα να γράψει το παιδί του στο σχολείο;... Και αν μπορεί τότε γιατί να μην ζητάνε τα χαρτιά για να βεβαιωθούν ότι οι υπολογιστές αυτοί δεν πάνε στον οποιονδήποτε;
2. Στο κάτω κάτω τα λεφτά αυτά από το δικό μας φορολογητέο εισόδημα βγαίνει, να μην είμαστε σίγουροι ότι θα το πάρουν όσοι πληρώνουν εξίσου φόρους; (γιατί μη μου πείτε ότι οι παράνομα διαμένοντες στην Ελλάδα πληρώνουν φόρους...).

Τα 'πα και ησύχασα αν και προετοιμάζομαι για φοβερό φλέιμ.
 

SBE

¥
Εγώ θεωρώ ότι πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά των μεταναστών αλλά τα παιδιά των τσιγγάνων που αλλάζουν δυο και τρία σχολεία κάθε χρόνο.
Γι' αυτό θα έπρεπε τα λάπτοπ να είναι ιδιοκτησία του σχολείου και να τα δανείζει αν χρειαστεί.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ολόκληρο το κείμενο του pdf:

Από Ο.Λ.Μ.Ε.
Προς τα ΜΜΕ, τις ΕΛΜΕ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Η/Υ
Καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόφαση να στερηθούν τα παιδιά των
μεταναστών που φοιτούν στην Α΄ Γυμνασίου, τη χορήγηση φορητών Η/Υ, με το
αιτιολογικό ότι απαιτείται γι’ αυτό να παρουσιάσουν οι γονείς τους τα έγγραφα
παραμονής τους στην Ελλάδα!
Πρόκειται για μια πρωτοφανή διάκριση, αντίθετη με το πνεύμα αλλά και την
ουσία όλων των συνθηκών για τα δικαιώματα των παιδιών και της εξάλειψης των
διακρίσεων.
Απαιτούμε την άμεση κατάργηση αυτής της πρόβλεψης της εγκυκλίου από το
ΥΠΕΠΘ.
 

SBE

¥
Και φυσικά να συμπληρώσω ότι ο ερασιτεχνισμός μας είναι για γέλια. Σκέφτηκε κάποιος πώς να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πάρουν υπολογιστές παιδιά που οι γονείς τους είναι παράνομα στην Ελλάδα και δεν πληρώνουν φόρους; Αντί να σκεφτούν κάτι απλό, που δεν θα φαινόταν σα διάκριση, π.χ. να ζητηθεί από όλους τους γονείς να φέρουν χαρτιά εφορίας, ΑΦΜ ή κάτι παρόμοιο (ή πιστοποιητικό απορίας, άμα δεν πληρώνουν φόρους λόγω χαμηλού εισοδήματος), και να λυθεί το θέμα.
 
Άρα δεν είμαι η μόνη που έκανε φάτσα διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο (ευχαριστώ για την πλήρη παράθεση, Nickel)... Συμφωνώ με την SBE: Ας πουν σε όλους να φέρουν εκκαθαριστικό ή να δείξουν ΑΦΜ κτλ.

Βέβαια σε δεύτερη μοίρα έρχεται και το θέμα ότι τα netbooks κανονικά είναι φτηνότερα από τα laptops αλλά το ΠΛΑΙΣΙΟ και άλλα μαγαζιά ξαφνικά βάφτισαν με 450 Ευρώ την «μαθητική» σειρά νετμπουκ. Και ποιανού ιδέα ήταν να παίρνουν τα παιδιά netbook και όχι laptop όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά; Για να είναι πιο ελαφριά στην μεταφορά; Δεν βρήκα πουθενά ένα κείμενο που να αιτιολογεί αυτή την αλλαγή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Διαβάζοντας από εδώ...

Aπό τις 14 Σεπτεμβρίου και μετά, δηλαδή, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θα διανεμηθεί σε όλους τους γονείς των μαθητών, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, κουπόνι αξίας 450 ευρώ για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή.
[...]
Tο κουπόνι των 450 ευρώ δεν είναι εκπτωτικό, δεν μπορεί δηλαδή να αφαιρεθεί το ποσόν από υπολογιστή μεγαλύτερης αξίας, αλλά πρέπει να αγοραστεί μηχάνημα της αναγραφόμενης τιμής, προκειμένου να μην υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των μαθητών.
Απ' όσο ξέρω, σοβαρό υπολογιστή δεν παίρνεις με 450 ευρώ.
O υπολογιστής που θα αγοραστεί από τον μαθητή πρέπει να έχει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, να περιέχει ειδικό λογισμικό που θα βοηθήσει στη διδασκαλία των μαθημάτων και στην ασφαλή πλοήγηση στο Iντερνετ.
Ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ; Τι θα πει αυτό; Έχει κάποιος πληροφορίες για το πώς το κατάφεραν αυτό; Θα αναφωνήσουμε «Θαύμα, θαύμα!»;
Επιπλέον, θα διανεμηθούν στα σχολεία 5.000 διαδραστικοί πίνακες, που θα προσφέρουν απεριόριστες εκπαιδευτικές δυνατότητες στους μαθητές.
«Απεριόριστες»; Ας συγκρατηθώ. Άλλη συζήτηση, για άλλη ώρα.
Τα πρώτα μαθήματα που υπάρχουν στον H/Y για να διδαχθούν είναι η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Βιολογία με τις Φυσικές Επιστήμες. Οι καθηγητές θα αποφασίζουν ποιο τμήμα της ύλης αυτών των μαθημάτων θα διδάσκεται ηλεκτρονικά και ποιο στην τάξη με τον μαυροπίνακα.​
Καλό αυτό με την Ιστορία. Θα γλιτώσουν εντελώς από το έντυπο βιβλίο; Μη γράφουν και τυπώνουν καινούργια κάθε τόσο.

Υπάρχει κάποιο μέλος με πρωτάκι να μας περιγράψει εμπειρίες; Έχουμε υπόψη μας να δοκιμάστηκε κάπου πιλοτικά;

Τώρα, για το μεταναστευτικό, απλώς άλλη μια ανορθογραφία σε ένα θέμα που χρειάζεται μια ευρύτερη μελέτη — δεν σκοντάφτουμε μόνο στο ότι ξαφνικά αποφάσισαν να δουν χαρτιά για τα κομπιούτερ.


Μια κριτική του μέτρου διάβασα εδώ:
http://www.skai.gr/articles/news/views/Ακολουθείπροεκλογικόλάπτοπ/

Αν βρείτε κι άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις ή περιγραφές, κάντε τον κόπο να χώσετε ένα λινκ εδώ.
 
Απ' όσο ξέρω, σοβαρό υπολογιστή δεν παίρνεις με 450 ευρώ.

Ίσως όχι αλλά τα netbooks ουδέποτε είχαν φτάσει τα 450 Ευρώ. Με 300, άντε 350, έκανες δουλειά.

Επιπλέον για μαθητική -καθαρά- χρήση δεν είναι ανάγκη το laptop να κάνει της Παναγιάς τα μάτια. Ένας υπολογιστής όπως αυτός εδώ (HP Compaq 615 - Athlon X2 QL-64 2.1 GHz - 15.6" TFT), κάνει 449 Ευρώ και θα ήταν, πιστεύω, πολύ καλύτερη λύση για τον μαθητή από το απλό netbook. Επιπλέον, όπως ανέφερες κι εσύ (αν θυμάμαι σωστά), ο υπολογιστής δεν έρχεται με ειδικές ρυθμίσεις για σχολικές πηγές, δεν έρχεται με τα βιβλία προφορτωμένα ως εφαρμογή ούτε έχουμε δει κάποιο έγγραφο που να αναφέρει ότι θα δίνονται εργασίες που θα πρέπει να γίνουν με τον υπολογιστή και να παραδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και από την άλλη δεν έχουμε δει να στήνεται κανένα δίκτυο στα σχολεία που να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία, τουλάχιστον, της χρήσης των υπολογιστών.

Σε μια λίστα που είμαι γραμμένη μέσω Γιαχού είχαμε μέχρι ένα σχολείο να ζητάει αν κάποιος μπορεί να δωρίσει ψυγείο για να διατηρούν τα φαγητά των μαθητών καθώς και υπολογιστές για το σχολείο τους. Σε ένα κράτος που η παιδεία είναι δημόσια, είναι κατάπτυστο να ζητάνε σχολεία δωρεές για πράγματα που θα έπρεπε να είχε καλύψει το Υπουργείο Παιδείας. Είναι σαν να πηγαίνεις σε δημόσιο νοσοκομείο και να σου ζητάνε οι νοσοκόμες να προσέχεις εσύ πότε θα τελειώσει ένας ορός ή να τους ειδοποιείς όταν γίνει κάτι (ενώ θα έπρεπε να είχε προγραμματιστεί η πρόσληψη επαρκούς προσωπικού ώστε να μην είναι 2 νοσοκόμες ανά όροφο).

Για πολλά που γίνονται σ' αυτή τη χώρα είμαι απογοητευμένη αλλά ειδικά αυτά τα ερασιτεχνικά στην Παιδεία και την Υγεία με πληγώνουν ιδιαίτερα.
 
Ίσως όχι αλλά τα netbooks ουδέποτε είχαν φτάσει τα 450 Ευρώ.

Κάνεις λάθος. Επειδή πρόσφατα έψαχνα για netbooκ, βρήκα τιμές πολύ παραπάνω από 450 ευρώ. Άσχετα αν εγώ τελικά θα κάνω τη δουλειά μια χαρά με ένα των 350 ευρώ που αγόρασα.

Όσο για την προχειρότητα των αποφάσεων και την πραγματική χρήση των υπολογιστών, ας μη μιλήσω καλύτερα, γιατί φοβάμαι πως δεν θα συγκρατηθώ και θα πω καμιά χοντράδα.

Θα πω μόνο ότι σε αυτή τη χώρα, ίσως καλό θα ήταν μερικές φορές να είμαστε ευχαριστημένοι έστω και γι' αυτά τα ελάχιστα που μας δίνονται. Υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές που στα 18 τους δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και δεν ξέρουν καν τη χρήση του, πόσω μάλλον να κάνουν και εργασία με αυτούς. Επομένως, η αισιόδοξη πλευρά μου λέει ότι καλύτερα είναι που πλέον όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν μια εξοικείωση με αυτό που λέγεται υπολογιστής.
 

SBE

¥
Ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ; Τι θα πει αυτό; Έχει κάποιος πληροφορίες για το πώς το κατάφεραν αυτό; Θα αναφωνήσουμε «Θαύμα, θαύμα!»;

Εννοεί ότι θα έχουν parental control, φυσικά.
Και φυσικά λογικό είναι ότι θα ανεβάσουν τις τιμές για να πάρουν όλο το ποσό τα μαγαζιά.
Από το άρθρο που κάνει κριτική συμφωνώ απολύτως με το 4, ότι δηλαδή τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για εξοπλισμό στα σχολεία που θα κάλυπτε τις ανάγκες όλων των μαθητών.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τα πρώτα μαθήματα που υπάρχουν στον H/Y για να διδαχθούν είναι η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Βιολογία με τις Φυσικές Επιστήμες.
Ιστορία; Hello! Την Ιστορία την διδάσκουν φιλόλογοι. Δεν υπάρχουν φιλόλογοι άνω των 40 ετών -και ιδίως γυναίκες, όπως είναι η συντριπτική πλειονότητα των φιλολόγων- που ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστή, ή αν υπάρχουν, είναι σε απειροελάχιστο ποσοστό.
 
Ιστορία; Hello! Την Ιστορία την διδάσκουν φιλόλογοι. Δεν υπάρχουν φιλόλογοι άνω των 40 ετών -και ιδίως γυναίκες, όπως είναι η συντριπτική πλειονότητα των φιλολόγων- που ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστή, ή αν υπάρχουν, είναι σε απειροελάχιστο ποσοστό.

Τότε, εφόσον ήξεραν ότι θα έθεταν αυτό το πρόγραμμα σε ισχύ, γιατί δεν ανάγκασαν (αν και ακούγεται αυστηρό και αυταρχικό) τους καθηγητές να επιμορφωθούν στις νέες τεχνολογίες; Εδώ γι' άλλα δίνουν λεφτά για επιδόματα... Ας τα δώσουν και γιαυτό.

Και δεν συμφωνώ με την άποψη που ακούστηκε νωρίτερα ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ψίχουλα που πετάνε στη χώρα αυτή. Διεκδικώ να λαμβάνω όλα όσα λαμβάνει και όποιος άλλος κάτοικος κράτους μέλους της ΕΕ εφόσον πληρώνω τους ίδιους (για να μην πω περισσότερους) φόρους.

Έντιτ: Σας ευχαριστώ όλους για τη συζήτηση. Πραγματικά... αν δεν είχα ανοίξει το νήμα θα είχα σκάσει :)
 

SBE

¥
Σχετικά με τις δωρεές στα σχολεία, νομίζω ότι δεν είναι και τόσο απαράδεκτο.
Στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία ότι το κράτος πρέπει να φροντίζει για όλα κι αφού πληρώνουμε φόρους ξεμπερδέψαμε από την υποχρέωσή μας να βοηθάμε τον πλησίον (εξαιρούνται οι μοδάτοι πλησίον, της δικαιοδοσίας των ΜΚΟ).
Αν ένα σχολείο έχει ανάγκες που θα χρειαστεί εκατό χρόνια να τις εκπληρώσει το κράτος ενώ ένας ιδιώτης θα τις πραγματοποιήσει σε μια μέρα, γιατί να μην αναζητήσουμε τη δωρεά; Στο κάτω κάτω, γιατί διαφέρει η δωρεά υπολογιστή ή του ψυγείου που αλλιώς θα καταλήξει στη χωματερή, από τη δωρεά κτηριακών εγκαταστάσεων που πάντα την αποδεχόμασταν; Επωφελείται και το περιβάλλον!
Τα δικά μας παιδιά δεν πάνε στο σχολείο αυτό; Για τη δική τους ευκολία δεν το κάνουμε;

ΥΓ ίσως να έχω παρασυρθεί από το civic mindedness των Άγγλων, που τους θεωρούμε κατά τ' αλλα αχώνευτους και ηλίθιους, αλλά όχι μόνο είναι αποδεκτές οι δωρεές στα δημόσια σχολεία αλλά και ενθαρρύνονται. Μια αλυσίδα σουπερμάρκετ κάνει κάθε χρόνο εκστρατεία για τη δωρεά υπολογιστών στα σχολεία. Με κάθε αγορά παίρνεις κουπόνια, τα δίνεις στο σχολείο και το σχολείο τα ανταλλάσσει με υπολογιστές. Τα σχολεία επωφελούνται (όσα συμμετέχουν, γιατί πολλά δεν ασχολούνται), το σουπερμάρκετ κάνει τη διαφήμισή του. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, το σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου (άλλη αλυσίδα) κάνει κάτι ανάλογο σε τοπικό επίπεδο. Αυτό το μήνα μαζεύουν για τοπικό κρατικό σχολείο για ανάπηρους.
Και οι ιδιώτες; Στο δικό μου σπίτι τα τελευταία δέκα χρόνια έγιναν οι εξής δωρεές που για την Ελλάδα θα ήταν απαράδεκτες:
Τρία σακιά σκουπιδιών λούτρινα ζωάκια (όλοι νόμιζαν ότι μου άρεσαν και μου έκαναν σχετικά δώρα) σε νοσοκομείο παίδων.
Όλοι οι παλιοί υπολογιστές σε ΜΚΟ που τους στέλνει σε σχολεία.
Καμια δεκαριά κούτες βιβλία σε διάφορα σχολεία.
Αμέτρητες σακούλες με χαρτόνια, χαρτιά, χαρτάκια, κόλλες, αυτοκόλλητα κι ό,τι άλλο έχει να κάνει με χαρτοκοπτική και χειροτεχνία σε δύο σχολεία και στις Οδηγούς της περιοχής, που τα χρησιμοποίησαν πάρα πολύ.
Γιατί όχι;
 

SBE

¥
Τότε, εφόσον ήξεραν ότι θα έθεταν αυτό το πρόγραμμα σε ισχύ, γιατί δεν ανάγκασαν (αν και ακούγεται αυστηρό και αυταρχικό) τους καθηγητές να επιμορφωθούν στις νέες τεχνολογίες;

Γιατί δεν είναι απλά καθηγητές, είναι ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ. δηλαδή κότες και ανθρωπάκια (γυναίκες- άντρες αντίστοιχα). Και μάλλον πολύ είναι το ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τηλεκοντρόλ για την τηλεόραση.


Διεκδικώ να λαμβάνω όλα όσα λαμβάνει και όποιος άλλος κάτοικος κράτους μέλους της ΕΕ εφόσον πληρώνω τους ίδιους (για να μην πω περισσότερους) φόρους.

Δε νομίζω ότι οι άλλοι κάτοικοι ΕΕ λαμβάνουν δωρεάν υπολογιστές. Ούτε γίνεται απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών, επιδότηση για μόνωση σε ιδιώτες κλπκλπ. Σε εμάς έχει γίνει λίγο περάστε κόσμε.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μην τα βάζετε με τους φιλόλογους (όχι τόσο άγρια — με το μαλακό).

Αλλά μήπως νομίζετε ότι θα υπάρχει κανένα σούπερ-ντούπερ λογισμικό για τη διδασκαλία της ιστορίας; Με εκπληκτικές παρουσιάσεις, διαδραστικότητα, σενάρια, πολυποίκιλες ασκήσεις, επαναληπτικές δραστηριότητες, ζωντανούς χάρτες, ποιες είναι οι αδυναμίες του κάθε μαθητή — εκεί να επιστρέψουμε, κάθε μάθημα είναι εξέταση παιχνίδι για όλους κλπ. κλπ.; Φοβάμαι ότι όλο κι όλο που θα πρέπει να ξέρει η καθηγήτρια θα είναι να τους πει: «Διαβάστε από τη σελίδα 68 μέχρι τη σελίδα 69 του PDF για το επόμενο μάθημα». Και ελπίζω να κάνω λάθος και να είμαι άδικος.
 

SBE

¥
Συγγνώμη στους φιλόλογους που παρεξηγούνται, αλλά η παρομοίωση "σα φιλόλογος" νομίζω τα λέει όλα (καθωσπρέπει κυρία που δε γελάει ποτέ γιατί αργεί να πιάσει τα ανέκδοτα).

Το λογισμικό της ιστορίας νομίζω θα περιλαμβάνει κανένα χάρτη διαδραστικό (που αλλάζει χρώματα δηλαδη:p) και επιπλέον φωτογραφίες από το βιβλίο.
 
Συγγνώμη στους φιλόλογους που παρεξηγούνται, αλλά...

Με ένα σκέτο "συγνώμη στους φιλόλογους" θα είχες ξεμπερδέψει. Το λέω τελείως φιλικά, σαν φιλόλογος και σαν άνθρωπος:(
 
Top