Δεν ξέρω για τον μπατζανάκη, αλλά το να επαναδιατυπώνεις μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αντί να διευκρινίσεις την έκταση του έργου (με σελίδες κατά μέσο όρο και λέξεις ανά σελίδα κατά μέσο όρο, φερ' ειπείν, αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο) να διατυπώνεις μια ενδεικτική προσφορά, με κατάλογο των κειμένων (λες και δεν μπορούσαμε να τον κάνουμε μόνοι μας, αφού οι τύποι κειμένου αναφέρονται ήδη μέσα στην πρόσκληση) και με τιμές από δίπλα, το βρίσκω τουλάχιστον αστείο.
Δεν ξέρω τι κάνατε εσείς οι υπόλοιποι, αλλά εγώ κάθισα κι έφτιαξα ένα πινακάκι με βάση αυτά που μου είχε πει στο τηλέφωνο ο κύριος με τον οποίο μίλησα την πρώτη φορά για τον αριθμό σελίδων ανά κείμενο (θυμίζω: τροποποίηση 10-15 σελίδες, ανανέωση τριπλάσιες ήτοι 30-45 σελίδες, διαιτησία επταπλάσιες έως δεκαπλάσιες ήτοι 70-150 σελίδες, για τα άλλα δεν μου είπε αλλά κρίνοντας από τις τιμές που έβαλαν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η επαναξιολόγηση, η γνωστοποίηση και τα φυτικά προϊόντα είναι περίπου σαν την τροποποίηση, και η επέκταση είναι περίπου σαν την ανανέωση, τουλάχιστον κατά την εκτίμηση εκείνου που διατύπωσε την ενδεικτική προσφορά της πρόσκλησης). Αν οι υπολογισμοί μου είναι σωστοί, τότε οι προτεινόμενες ως μέγιστες τιμές της προσφοράς είναι λιγότερο από τα μισά απ' όσο θα ζητούσε κάποιος για μια γλωσσική επιμέλεια, χώρια η επιστημονική.
Για παράδειγμα, για κείμενο έκτασης 10 - 15 σελίδων (η τροποποίηση) προτείνουν μέγιστη αμοιβή 20 ευρώ.
Για επιμέλεια ενός βιβλίου δεν θέλει κανείς 40 ευρώ το 16σέλιδο για να πει ότι αμείβεται αξιοπρεπώς;
Κι εδώ το μέγιστο για τις 15 σελίδες είναι τα 20, δηλαδή πρέπει να ζητήσουμε λιγότερα ακόμη;
Βέβαια δεν ξέρουμε τι έκτασης σελίδες, πόσες λέξεις, τα γνωστά. Λέτε όμως να είναι μισές από τις σελίδες ενός βιβλίου; Και μλάμε για επιστημονική επιμέλεια πλέον της γλωσικής.
Εκτός κι αν κάνω τραγικά λάθος, πράγμα διόλου απίθανο, γιατί με τα λογιστικά δεν τα πάω διόλου καλά.