Λεφτά να φάνε οι κότες και να πιουν οι δανειστές

nickel

Administrator
Staff member
«Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση οι απαιτήσεις εκείνες έχουν παραγραφτεί».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα περιέχει ενδεχομένως φροϊδικό ολίσθημα. Θα ήθελαν να πουν «παραγραφεί», αλλά για ένα θέμα για το οποίο έχει χυθεί περισσότερο μελάνι απ' όσο αξίζει, το «παραγραφτεί» προκύπτει χωρίς να το θέλεις...

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=παραγράφω&sin=all
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η οργάνωση Greece Debt Free είναι άλλο -παρόμοιο- φρούτο;
Μα καλά, όλοι πια θέλουν να μας σώσουν κι εμείς δεν θέλουμε; Αχαριστία!
Έλσα, με πληγώνεις! Μια οργάνωση την οποία στηρίζει ο επίσημος Ολυμπιακός;

Αυτή είναι μια οργάνωση που μαζεύει λεφτά για να αγοράσει και να ακυρώσει χρέος, αλλά οι μπίζνες δεν βλέπω να πηγαίνουν και τόσο καλά.

Δεν βαριέσαι. Το πρωτάθλημα δικό μας θα 'ναι πάλι...

(Κάπου είχα γράψει από παλιά γι' αυτή την πρωτοβουλία εδώ μέσα. Α, ναι, εδώ. Πάλι κάποιος είχε μπλέξει τα μηδενικά...)
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ πάντως δεν έχω καταλάβει γιατί κάποιοι άνθρωποι κυκλοφορούν και πλασάρουν αυτά τα παραμύθια. Τι σκοπεύουν να κερδίσουν και πώς;

Επίσης, πώς μπορούν να λένε σε μια αίθουσα ότι ο πωστονλένε έχει ομόλογα αξίας τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να μην πέφτει ούτε ένα γιαούρτι ή κάτι έστω πιο ευγενικό (του Γκέιτς η περιουσία αποτιμάται στα 66 δις, μόνο).


Κατά τ' άλλα, μην ανησυχείτε, το διαδίκτυο πληροφορείται ότι τα κοιτάσματα ουρανίου στην Καβάλα έχουν αποτιμηθεί στα 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια.
 
Δεν είμαι σχετικός και ίσως γράψω μπούρδα. Αν όμως καταλαβαίνω καλά, ο κύριος διδάσκων του Πανεπιστημίου (που βρίσκεται στην πολιτεία) Μέριλαντ θεωρεί ότι οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής είχαν κατατεθεί από την Εθνική Τράπεζα σε ειδικό λογαριασμό με επιτόκιο 7% μέχρι να γίνει η εκκαθάριση που δεν έγινε ποτέ, άρα οι μετοχές συνέχισαν να τοκίζονται μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, αυτή η αξία των 979 δις δολάρια ανά μετοχή υπολογίζεται με το σκεπτικό ότι η Εθνική Τράπεζα τόκιζε τις μετοχές 80 χρόνια τώρα. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά τα χρωστάει η Εθνική Τράπεζα, σωστά;
Δηλαδή αυτός ο Σώρρας που εμφανίζεται ως και καλά σωτήρας της χώρας που θα μας δανείσει άτοκα 600 δις, στην πραγματικότητα αξιώνει 30 τρις από την Εθνική Τράπεζα;

Περίπου. Αυτό που δήθεν ζητούσε ήταν να γίνει παραγραφή του χρέους, μιας και η Εθνική υποτίθεται ότι ανήκει σε παγκόσμιο τραστ τραπεζών που έχουν τον τρόπο να την ξελασπώσουν αν παραστεί περίσταση (βέβαια αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας αλλά άσ' το αυτό).

Βέβαια, ακόμα κι αν ίσχυε αυτό το πράγμα κι ακόμα κι έστω ότι οι μετοχές ισχύουν ακόμα και έχουν την αξία σε χρυσό που είχαν τα χρυσά γαλλικά φράγκα του 1930τόσο. Ας δούμε πόσο θα κόστιζαν αυτές οι μετοχές σήμερα:

Ο Σώρρας έχει 40 μετοχές, λέει, που η καθεμιά τους ξέρουμε ότι είχε ονομαστική αξία 125 χγφ. Κάθε χγφ είχε αξία 0,29 γραμμάρια χρυσού. Χαριστικά, θα πάρω την υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ ο χρυσός, δηλαδή $2.247,66 ανά ουγγιά (1980). Η ουγγιά είναι 28,3495 γραμμάρια, άρα τιμή του χρυσού είναι 79,28 δολλάρια το γραμμάριο. Οπότε: 125 χ 0,29 χ 79,28 = 2874 δολλάρια ανά μετοχή. 2874 χ 40 = 114.956 δολλάρια στο σύνολο, ανατοκιζόμενα με 7% για 80 χρόνια: 114.956 χ 1,07^80 = 25.777.088 δολλάρια.

Αυτό το ποσό βέβαια δεν είναι ικανό να σώσει απολύτως τίποτα, αλλά δεν θα του καθόταν άσχημα του Σώρρα να το έπαιρνε. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, γιατί ούτε χφγ υπάρχει πια, ούτε η ονομαστική αξία της μετοχής δημιουργεί, απ' όσο ξέρω, υποχρέωση στην εταιρεία να την καταβάλει επακριβώς (αφού η μετοχή θα πρέπει να έχει αξία ίση με το κεφάλαιο διά τον αριθμό των μερισμάτων), ούτε η υπόθεση της τράπεζας της Ανατολής είναι ανοιχτή, πια, ούτε η αξία της μετοχής ήταν σε χρυσό και μερικά ακόμα "ούτε".
 
Κατά τ' άλλα, μην ανησυχείτε, το διαδίκτυο πληροφορείται ότι τα κοιτάσματα ουρανίου στην Καβάλα έχουν αποτιμηθεί στα 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια.

Υπολογισμός του Βελόπουλου, αν δεν με απατά η μνήμη μου. Φυσικά πολλαπλασίασε τα -μη επιβεβαιωμένα στο σύνολό τους- αποθέματα ουρανίου με την τιμή του εμπλουτισμένου ουρανίου, που είναι περίπου 400,000 φορές μεγαλύτερη της τιμής του καθαρού μεταλλεύματος, με αποτέλεσμα να κάνει τους 10,000 τόνους ουρανίου να αξίζουν 200 τρις δολλάρια. Καθώς διαδιδόταν το κείμενο, κάποιος έκανε τους 10,000 τόνους 48 εκατομμύρια. Δώσε να 'χουμε ρε αδερφέ! Επιβεβαιωμένοι είναι μόνο οι 1525 τόνοι, ωστόσο, με αξία γύρω στα 80-100 εκ. δολλάρια (θεωρητικά βέβαια, γιατί αυτό είναι το κόστος πώλησης, όχι το κέρδος).
 
Κατά τ' άλλα, μην ανησυχείτε, το διαδίκτυο πληροφορείται ότι τα κοιτάσματα ουρανίου στην Καβάλα έχουν αποτιμηθεί στα 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια.

Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί που κατασκευάζουν ή αναπαράγουν τέτοιες ειδήσεις έχουν την παραμικρή ιδέα του μεγέθους των ποσών που αναφέρουν.
Αν μοιράσουμε εξίσου στα 11 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας το παραπάνω ποσό, αντιστοιχούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 87 δισεκατομμύρια δολάρια στον καθέναν. Σε μια πενταμελή οικογένεια αντιστοιχούν 435 δις. Σε ένα μικρό χωριό των εκατό κατοίκων, 8,7 τρις.
Ο παραπάνω υπολογισμός πιστεύω ότι από μόνος του αρκεί ώστε ακόμα και ο πιο τυφλωμένος οπαδός του "λεφτά υπάρχουν αλλά μας το κρύβουν" τουλάχιστον να ψυλλιαστεί, αν μη τι άλλο, ότι κάτι δεν πάει καλά με την είδηση.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μπορεί κανείς να επεξεργαστεί λογικά μια πληροφορία που του δίνεται, καθώς και ότι γνωρίζει στοιχειώδη μαθηματικά του γυμνασίου. Αυθαίρετες παραδοχές, σίγουρα, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι έχουν δει σε γραπτό β' γυμνασίου πράξεις όπως αυτές:
200 χ 158 = 258
4 χ 19,3 = 49,3
200 - 158 = 100
4 - 19,3 = 33,3
 

bernardina

Moderator
Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί που κατασκευάζουν ή αναπαράγουν τέτοιες ειδήσεις έχουν την παραμικρή ιδέα του μεγέθους των ποσών που αναφέρουν....Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι μπορεί κανείς να επεξεργαστεί λογικά μια πληροφορία που του δίνεται, καθώς και ότι γνωρίζει στοιχειώδη μαθηματικά του γυμνασίου.

Κι όμως, αυτός εδώ είναι γιατρός! (Το ξαναβάζω, για την περίπτωση που σου διέφυγε. Αλλά και επειδή ακόμα δεν τη χωράει ο φτωχός μου νους τέτοια απύθμενη... ειλικρινά δεν ξέρω πώς να τη χαρακτηρίσω. Εδώ οι λέξεις με εγκαταλείπουν. Και η επιστήμη σηκώνει ψηλά χέρια και πόδια).
 
Πράγματι μου είχε διαφύγει.
Εντάξει, αυτός πουλάει το παραμύθι του. Δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο το κάνει, συμμερίζομαι κι εγώ την απορία του Νίκελ στο #24. Μπορεί να ψοφάει για δημοσιότητα, μπορεί απλά να είναι σαλεμένος, ή μπορεί και να έχει κάποιο καθ' όλα λογικό κίνητρο που μας διαφεύγει (να θέλει να ρίξει γκόμενες, ας πούμε).
Με όλους εκείνους -και είναι πολλοί- που τον πιστεύουν τι γίνεται; Εκεί ταιριάζει μια άλλη γνωστή απορία.
 

SBE

¥
Κι επειδή είναι γιατρός σημαίνει ότι ξέρει από χρηματικά ποσά; Αν κρίνω απο τους γιατρούς που ξέρω, οι πιο πολλοί δεν ξέρουν ΤΙΠΟΤΑ έξω απο τον κλάδο τους.

Επιπλέον γενικά όταν τα ποσά ανεβαίνουν ο κοινός νους δεν τα καταλαβαίνει. Κι αν ο κοινός νους δεν έχει ένα μέτρο σύγκρισης, π.χ. δεν ξέρει πόσο κάνει το ουράνιο, πόσα λεφτά έχει ο Γκειτς, πόσο κάνει ένα σουπερτάνκερ κλπ, τότε έχετε γειά βρυσούλες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επιπλέον γενικά όταν τα ποσά ανεβαίνουν ο κοινός νους δεν τα καταλαβαίνει. Κι αν ο κοινός νους δεν έχει ένα μέτρο σύγκρισης, π.χ. δεν ξέρει πόσο κάνει το ουράνιο, πόσα λεφτά έχει ο Γκειτς, πόσο κάνει ένα σουπερτάνκερ κλπ, τότε έχετε γειά βρυσούλες.

Άσκηση 1η (απλή): Πόσα τούβλα έχει περίπου (με προσέγγιση ±5%) ο τοίχος απέναντί σας; Για ευκολία, θεωρήστε μέρος του τοίχου όλα τα ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες) κ.λπ. Κάντε πρώτα εκτίμηση με το μάτι και μετά πάρτε μολύβι και χαρτί. Οι διαστάσεις του απλού τούβλου (επιλέξτε μέχρι την τελεία): (Το απλό τούβλο έχει διαστάσεις 6x9x19 cm).
 

SBE

¥
Σημασία δεν έχει η ακριβής απάντηση (που δεν μπορείς να την υπολογίσεις χωρίς άλλα στοιχεία π.χ. μέτρημα στο παράδειγμά σου) αλλά η μεθοδολογία. Χ εμβαδό ο τοίχος, Υ η μεγάλη πλευρά του τούβλου, διαίρεση.
Μερικά άλλα όμως ή τα ξέρεις ή δεν τα ξέρεις.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το πήγες αλλού. Το θέμα δεν είναι αν ξέρουμε να κάνουμε τις πράξεις (υποτίθεται ότι είναι του δημοτικού), αλλά να διαπιστώσουμε πόσο δύσκολα μπορεί να εκτιμήσουμε αριθμούς ακόμη και σε τόσα απλά και οικεία παραδείγματα, πόσο αφύσικη είναι η αίσθηση των μεγάλων αριθμών και πόσο απαραίτητη είναι η συνεχής άσκηση για να μπορούμε να έχουμε την αίσθηση των μεγεθών. Πόσοι πελάτες είναι αυτή τη στιγμή στο εστιατόριο; Πόσα ταμεία είναι ανοιχτά στο σούπερ μάρκετ την ώρα αιχμής που ψωνίζουμε και πόσους πελάτες διεκπεραιώνουν την ώρα αν εμείς είμαστε τυπικό παράδειγμα; Ξέρω, πολλούς...
 

SBE

¥
Πιθανόν να έχει να κάνει με το πώς βλέπει κανείς τον κόσμο.
Εγώ μεγάλωσα σε διαμέρισμα και είχα άλλα παιδάκια, οπότε πέρναγα την ώρα μου αυτοψυχαγωγούμενη με αριθμούς- μέτραγα πλακάκια στον τοίχο, πλάκες στα πεζοδρόμια, τα παιδιά στο σχολείο απέναντι κλπ κλπ. Άλλοι μπορεί να είχαν άλλη ψυχαγωγία, να παρατηρούν π.χ. τι χρώμα έχουν τα σύννεφα. Γι'αυτό μεγαλώνοντας αυτοί έγιναν ζωγράφοι ή έστω στυλίστες της Μέρκελ.

ΥΓ Ξέχασα να πω το ενδυματολογικό σύστημα Μέρκελ μου αρέσει. Κι οι άντρες το εφαρμόζουν αλλά δε λέει κανείς τίποτα ότι φοράνε το ίδιο κουστούμι σε διάφορα χρώματα.
ΥΓ2 Αφού είμαστε στον κύβο, μήπως χρειάζονται τρία χα στον τίτλο;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ή πιθανόν βλέπει κανείς αλλιώς τον κόσμο ανάλογα με το ποιος είναι.

Ο Ωνάσης (την εποχή της ανόδου του) λέγεται ότι είχε 30 ολόιδια κουστούμια, ένα για κάθε ημέρα, για να μη φαίνεται ότι είναι πλούσιος.

Είναι τέσσερα χα στον κύβο. 64 χα συνολικά. Όσα τετράγωνα έχει μια σκακιέρα.
 
Το πήγες αλλού. Το θέμα δεν είναι αν ξέρουμε να κάνουμε τις πράξεις (υποτίθεται ότι είναι του δημοτικού), αλλά να διαπιστώσουμε πόσο δύσκολα μπορεί να εκτιμήσουμε αριθμούς ακόμη και σε τόσα απλά και οικεία παραδείγματα, πόσο αφύσικη είναι η αίσθηση των μεγάλων αριθμών και πόσο απαραίτητη είναι η συνεχής άσκηση για να μπορούμε να έχουμε την αίσθηση των μεγεθών. Πόσοι πελάτες είναι αυτή τη στιγμή στο εστιατόριο; Πόσα ταμεία είναι ανοιχτά στο σούπερ μάρκετ την ώρα αιχμής που ψωνίζουμε και πόσους πελάτες διεκπεραιώνουν την ώρα αν εμείς είμαστε τυπικό παράδειγμα; Ξέρω, πολλούς...

Οτιδήποτε πάνω από 20, είναι μεγάλος αριθμός για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορεί να υπολογιστεί μόνο με αναλογία, όπου πρέπει να κάνεις χοντρικές πράξεις, τουλάχιστον. Αν σου βάλουνε 1000 άτομα μπροστά σου και σε ρωτήσουνε πόσα είναι, η πιθανότητα να πέσεις κοντά είναι μικρή. Αν σε βάλουνε να εκτιμήσεις πόσα φασόλια έχει μια συσκευασία του κιλού, πρέπει να καταφύγεις σε πράξεις, έστω και χοντρικές. Είναι αδύνατον για τον ανθρώπινο εγκέφαλο να κάνει εκτίμηση με το μάτι.

Με βάση και το παρακάτω σχόλιο της SBE, θα ήθελα να θυμίσω κάτι...

Επιπλέον γενικά όταν τα ποσά ανεβαίνουν ο κοινός νους δεν τα καταλαβαίνει. Κι αν ο κοινός νους δεν έχει ένα μέτρο σύγκρισης, π.χ. δεν ξέρει πόσο κάνει το ουράνιο, πόσα λεφτά έχει ο Γκειτς, πόσο κάνει ένα σουπερτάνκερ κλπ, τότε έχετε γειά βρυσούλες.

Σε μια εκπομπή του Κανάκη (Ράδιο Αρβύλα), ακούμε ότι η δικογραφία για την υπόθεση Siemens είναι 9.000.000 σελίδες.

Προφανώς ο αριθμός είναι εξωφρενικά μεγάλος και με έναν απλό υπολογισμό, βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Με μια ταχύτητα γραφής 200 λέξεων το λεπτό, που είναι πολύ, και ας πούμε 200 λέξεις την σελίδα, σε μεγάλη γραμματοσειρά, θα χρειαζόταν κανείς 17 χρόνια 24ωρης δουλειάς για να γράψει τόσο πολύ. Για να διαβάσει κάποιος -όχι βέβαια για να μελετήσει- το ίδιο κείμενο, θα χρειαζόταν περί τα 14 χρόνια.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οτιδήποτε πάνω από 20, είναι μεγάλος αριθμός για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορεί να υπολογιστεί μόνο με αναλογία, όπου πρέπει να κάνεις χοντρικές πράξεις, τουλάχιστον.
Σύμφωνοι. Χοντρικά, λοιπόν. Πόσα τούβλα έχει ο τοίχος απέναντί σου και πόσα βγαίνουν με ακριβείς πράξεις;

Γιατί όταν λέει κάποιος, π.χ., ότι μια επιβάρυνση είναι μισό ευρώ την ημέρα και αφορά ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους, μαζεύονται αμέσως αμέσως... πόσα ετησίως; Γρήγορα! :)
 
Top