Κατεδαφίσεις νεοκλασικών

daeman

Administrator
Staff member
Ρεπετίτιο ρεεεεε! Εστ μάτερ. Μη σου πω και πάτερ, δηλαδή. :lol:
...
... Άλλωστε - να δεις πώς το λέγαν οι Ρωμαίοι, πώς το λέγαν... ναι! - repetitio est... repetitio est pater... repetitio est mater... (sic, sic! sick!) repetitio est alma mater studiorum! Όχι, άκυρο. Άλτσι, σάτσι, πάψε να με τσιγκλάς μη σου πάρω και τη μάνα και τον πατέρα και όλο σου το σόι, ακούς;
...

“Everything that needs to be said has already been said. But since they keep saying it, everything must be quoted again.” :p
 
M'αρέσει που όταν μιλάμε για Ευρώπη κατευθείαν συγκρίνουμε Ελλάδα με Γερμανία, ειδικά στη σεισμικότητα. Ποτέ μα ποτέ δε συγκρίνουμε Ελλάδα με Ιταλία, νότια Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία (το έκανε η Μπέρνη ευτυχώς), Μάλτα, Κύπρο κλπ.

Τώρα δεν έχω χρόνο, αλλά μετά αν θέλεις μπορούμε να κάνουμε κι αυτήν την σύγκριση. Την Γερμανία την ανέφερα γιατί αναφέρθηκε η Ευρώπη. Επίσης χάνεις το point μου, θα το αναλύσω ξανά αργότερα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Όταν πήγα στη Σύρο για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια δεν πίστευα στα μάτια μου. Εκεί σώθηκαν γιατί πτώχευσαν και εγκαταλείφθηκαν τα σπίτια. Και παρεμπιπτόντως, η Σύρος δεν είναι νησίδα σταθερότητας στους σεισμούς.
Η Ερμούπολη κατοικείται συνεχώς εδώ από τις αρχές του 20ου αιώνα - δεν ξέρω για πιο πίσω, αλλά θα μάθω. Τα σπίτα μέσα στην πόλη τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα συνήθως ανήκουν σε 10+ κληρονόμους που δεν είναι διατεθειμένοι να σκάσουν ένα σκασμό λεφτά για να τα ανακαινίσουν* αφού κανείς δεν θα μείνει εκεί (και όχι, δεν πωλούνται, είναι πανάκριβα).

Αν εννοείς ότι υπάρχουν άδεια σπίτια στην Άνω Σύρο, πράγματι, υπάρχουν - συνήθως επειδή είναι παλιά, η πρόσβαση είναι δύσκολη, η επισκευή ακριβή, και δεν μπορείς να τα δώσεις αντιπαροχή.

Θέλω να πω, δεν σώθηκαν επειδή «πτώχευσαν». Σώθηκαν επειδή α) όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν υπήρχε αθρόα μετακίνηση προς τα αστικά κέντρα, όπως έγινε στην Αθήνα (η μισή Πελοπόννησος και η μισή Κρήτη στην Αθήνα ζει), β) τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολύ αυστηροί πολεοδομικοί κανονισμοί, γ) το μέγεθος των σπιτιών και το ανάγλυφο της περιοχής δεν επιτρέπουν να χτιστούν τεράστιες πολυκατοικίες.

Και επίσης, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό που έγινε στην Αθήνα με καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα. Η μετακίνηση της περιφέρειας προς τα εδώ δημιούργησε ανάγκες στέγασης που δεν υπήρξαν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Αν συνυπολογίσουμε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και τη γενικευμένη προχειρότητα που μας οδηγούσε να φτιάχνουμε σκοτώστρες όπως η Πατρών-Κορίνθου**, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η Αθήνα είναι η μόνη (από όσο ξέρω) ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει παλιά πόλη όπως τη βλέπουμε σε άλλες χώρες.



__________
*Οι πολεοδομικοί κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί, δεν μπορείς να βάλεις ό,τι υλικά θέλεις στο σπίτι σου (αλουμίνια, ας πούμε), και όλα κοστίζουν τιμές Αθήνας +, γιατί η πρόσβαση είναι πολλές φορές δύσκολη επειδή συχνά δεν υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο, τα μεγάλα φορτηγά δεν χωράνε κλπ.
**Κάπου ξανάγραφα ότι στην Ισπανία την ίδια περίοδο έφτιαχναν δρόμους με 4 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση.
 
M' αρέσει που όταν μιλάμε για Ευρώπη κατευθείαν συγκρίνουμε Ελλάδα με Γερμανία, ειδικά στη σεισμικότητα. Ποτέ μα ποτέ δε συγκρίνουμε Ελλάδα με Ιταλία, νότια Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία (το έκανε η Μπέρνη ευτυχώς), Μάλτα, Κύπρο κλπ.

Λοιπόν, όπως υποσχέθηκα, στην πρώτη εικόνα βλέπουμε την σεισμική δραστηριότητα δεκαετίας (01-01-2003 με 01-01-2013), για σεισμικές δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ, στην Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Νότια Γαλλία και Ισπανία (Η Μάλτα δεν διακρίνεται ακριβώς, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είχε κανέναν τόσο μεγάλο σεισμό την τελευταία δεκαετία). Η δεύτερη εικόνα δείχνει το ίδιο πράγμα αλλά για την Ελλάδα και την Κύπρο.








Περιττό να πω ότι η εικόνα μιλάει από μόνη της. Είναι εμφανές ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε χώρα είτε της Βόρειας είτε της Νότιας Ευρώπης:

Μάλτα: 0
Ιταλία: 28
Πορτογαλία: 0 (εκτός κι αν μετράμε τις Αζόρες, οπότε 6)
Νότια Γαλλία: 1
Ισπανία: 2
Κύπρος: 3 (θαλάσσιοι, μακριά απ' το νησί)
Ελλάδα: 118 (περίπου 1 τον μήνα)

Για την ίδια περίοδο, σεισμούς μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ έχουμε:
Μάλτα: 0
Ιταλία: 0
Πορτογαλία: 0
Νότια Γαλλία: 0
Ισπανία: 0
Κύπρος: 0
Ελλάδα: 11 (περίπου 1 τον χρόνο)

Θυμίζω ότι μιλάμε για στοιχεία δεκαετίας. Επίσης η διαφορά 5>6 δηλώνει έκλυση ενέργειας 32 φορές μεγαλύτερη. Τα στοιχεία είναι του γεωλογικού ινστιτούτου των ΗΠΑ.
 

Gilgamesh

Member
Ελληγενή, οι σεισμοί δεν ξεκίνησαν την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Εννοώ πως τα κτήρια που χτίστικαν πριν τον νέο αντισεισμικό κανονισμό δεν είναι σώνει και καλά έτοιμα για κατάρρευση. Αλλιώς δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο.

Και κυρίως: δεν είναι αυτός ο λόγος της αρχιτεκτονικής ισοπέδωσης και της κατεδάφισης αξιόλογων παλιών κτηρίων της ελληνικής πόλης. Κατ' αρχάς αυτή ξεκίνησε ήδη πριν τον νέο κανονισμό.

Και επίσης, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό που έγινε στην Αθήνα με καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα.
Σε όλες τις ελληνικές πόλεις που υπήρξε «ανοικοδόμηση», από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη, βλέπουμε το ίδιο χάλι. Ποια να πρωτοσκεφτώ; Τα Γιάννενα; Το Ηράκλειο; Την Βέροια; Αυτές είναι πόλεις που είχαν ιστορικά κέντρα από τα οποία απέμειναν ελάχιστα, σχετικά, κτήρια. Ακόμη και το Ναύπλιο που έχει διατηρημένη την παλιά πόλη, οι μετέπειτα συνοικίες είναι η γνωστή νεοελληνική κατάσταση
 
Ελληγενή, οι σεισμοί δεν ξεκίνησαν την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Εννοώ πως τα κτήρια που χτίστικαν πριν τον νέο αντισεισμικό κανονισμό δεν είναι σώνει και καλά έτοιμα για κατάρρευση. Αλλιώς δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο.

Πολλά κτήρια χτίζονταν σχεδόν χωρίς αντισεισμική προστασία, πάντως το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα δεν χτιζόταν με επαρκή χαρακτηριστικά για να αντέξουν πάνω από 60 χρόνια. Το ότι είχαμε σεισμούς και πριν δεν είναι πολύ σχετικό με το θέμα. Δεν αρκεί να ξέρεις ότι υπάρχει μια απειλή, πρέπει να και να ξέρεις να την αντιμετωπίζεις· επίσης να έχεις διάθεση να ξοδέψεις το χρήμα, κανείς ιδιοκτήτης δεν φτιάχνει σπίτια με το σκεπτικό ότι πρέπει να κρατηθούν όρθια για 2 αιώνες γιατί θα αποκτήσουν αρχιτεκτονική αξία και πρέπει να τα θαυμάζουν οι περαστικοί (τουλάχιστον κανείς ιδιοκτήτης του περασμένου αιώνα). Όσο για το αν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο, είναι και θέμα συγκυρίας. Π.χ. στην Αθήνα θα βλέπαμε τα αποτελέσματα στον σεισμό του '99.

Και κυρίως: δεν είναι αυτός ο λόγος της αρχιτεκτονικής ισοπέδωσης και της κατεδάφισης αξιόλογων παλιών κτηρίων της ελληνικής πόλης. Κατ' αρχάς αυτή ξεκίνησε ήδη πριν τον νέο κανονισμό.

Δεν καταλαβαίνω γιατί το επαναλαμβάνουμε αυτό. Νομίζω ότι το σχόλιό μου ήταν ξεκάθαρο:

Αυτό που λέω σχετικά με την σεισμικότητα είναι ότι τα περισσότερα έτσι κι αλλιώς δεν θα άντεχαν μέχρι σήμερα ή θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα κατοικησιμότητας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουν άθλιες πολυκατοικίες, στην θέση τους.
 

Gilgamesh

Member
Ναι, ειπώθηκαν αυτά. Βιάστηκα να απαντήσω πριν καλοδιαβάσω όλες τις σελίδες :blush:
 
Top