Ισότητα-λάστιχο των δύο φύλων

SBE

¥
Για το ζήτημα της επιμέλειας των παιδιών: ένα μέρος του είναι πολιτιστικό. Στη Μ. Ανατολή τα παιδιά αυτόματα πηγαίνουν στον πατέρα. Αλλά ακόμα κι εκεί, σε μικρότερες ηλικίες τα παιδιά τα αναλαμβάνει η μητέρα, γιατί αναγνωρίζουν ότι σε μικρή ηλικία τα παιδιά είναι πιο κοντά στη μητέρα τους. Έτσι ήταν και στις δυτικές κοινωνίες μέχρι πριν μερικές γενιές.

Ένα άλλο μέρος είναι καθαρά πρακτικό: αν η μητέρα ασχολείται περισσότερο με την ανατροφή των παιδιών πριν το διαζύγιο, φυσικό είναι να συνεχίσει να ασχολείται και μετά, αν το ζητούμενο είναι να υπάρξει η μικρότερη δυνατή διαταραχή στη ζωή των παιδιών. Οπότε δεν είναι τελειώς άσπρο- μάυρο το ζήτημα.
 
Καταλαβαίνω ότι σε αρκετές περιπτώσεις, για πρακτικούς κυρίως λόγους, δεν είναι εφικτή η από κοινού επιμέλεια, που στο δικό μου μυαλό είναι η default κατάσταση για την ψυχική υγεία των παιδιών. Μου είναι όμως αδιανόητο στις υπόλοιπες περιπτώσεις να δίνεται η επιμέλεια στην μητέρα σε τόσο συντριπτικό ποσοστό.

Είναι νομίζω κοινώς αποδεκτό ότι σε μικρότερες ηλικίες, πριν την έναρξη της εφηβείας, τα παιδιά ίσως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την μάνα παρά τον πατέρα, αν και ακόμη κι αυτό είναι ένα ζήτημα για πολλή συζήτηση. Αργότερα όμως, η έλλειψη του πατέρα, στα δικά μου μάτια, μπορεί να είναι τελείως καταστροφική για τα παιδιά· περισσότερο για τα αγόρια, κατά την γνώμη μου. Όπως το βλέπω εγώ, τα αγόρια στην εφηβεία τείνουν να μην δίνουν σημασία στην μάνα τους, η οποία, αν δεν ξέρει να χειριστεί καλά την κατάσταση, μπορεί να χάσει τελείως την μπάλα και το αγόρι της να πάρει την κατιούσα.

Πέρα απ' αυτό, μού φαίνεται παράξενο να δίνεται συχνότερα η επιμέλεια στις μητέρες, όταν συχνότερα οι πατέρες είναι αυτοί που έχουν σταθερό εισόδημα ή/και μεγαλύτερο εισόδημα. Τούτο, όπως το βλέπω εγώ, είναι πολύ σημαντικό, γιατί όσο καλύτερα τα βγάζεις πέρα τόσο λιγότερα προβλήματα βγάζεις στα παιδιά σου, τόσο λιγότερο ανασφαλής είσαι, τόσο περισσότερη σταθερότητα προσφέρεις στα παιδιά σου. Δεν γίνεται να κρέμεσαι από την χρηματική βοήθεια του/της συζύγου που δίνεται για τα παιδιά. Ο περισσότερος διαθέσιμος χρόνος είναι δώρον άδωρον αν υφίσταται γιατί η γυναίκα υποαπασχολείται.
 

SBE

¥
Αντιλαμβάνεσαι ότι πλήρης από κοινού επιμέλεια σημαίνει κανονικά ότι τα παιδιά θα έχουν δύο σπίτια και θα μένουν τις μισές μέρες της εβδομάδας στο ένα και τις μισές στο άλλο; Οι διάφοροι οργανισμοί που φωνάζουν για τα δικαιώματα των γονιών το παρουσιάζουν αυτό σαν θετικό πράγμα, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι είναι θετικό ή πρακτικά έυκολο.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες που αναφέρεις τα ρωτάνε τα παιδιά με ποιόν θέλουν να μείνουν, δεν τα στέλνουν με το ζόρι εκεί που δεν θέλουν να πάνε.

Όσο για το οικονομικό, αυτό είναι πιο γενικό ζήτημα και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους γονείς. Πιο πολλά λεφτά ή πιο πολύς χρόνος; Και μην ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει επιλογή.
 
Επειδή δεν ξέρω χωρισμένα ζευγάρια, τι εννοείς ότι τα ρωτάνε; Αν πάρουν διαζύγιο όταν τα παιδιά τους είναι 8, φέρ' ειπείν, όταν θα φτάσουν τα 12 θα τα ρωτήσουν αν θέλουν να αλλάξουν σπίτι ή όχι;

Όσο για την από κοινού επιμέλεια, είπα ήδη: "Καταλαβαίνω ότι σε αρκετές περιπτώσεις, για πρακτικούς κυρίως λόγους, δεν είναι εφικτή". Και προσθέτω: σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό ή είναι δύσκολο αλλά στις περισσότερες δεν βλέπω πού είναι το χοντρό πρόβλημα. Απ' την στιγμή που οι γονείς έμεναν μαζί, σημαίνει ότι η επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή δεν επιβάλλει -στις περισσότερες περιπτώσεις- μετακόμιση κάπου μακριά, άρα δεν βλέπω πού είναι το μεγάλο πρόβλημα στο να πηγαίνουν τα παιδιά από το ένα σπίτι στο άλλο. Η μόνη μου επιφύλαξη αφορά τις σχέσεις μεταξύ των πρώην συζύγων. Δεν ξέρω σε τι ποσοστό διατηρούνται πολιτισμένες σχέσεις ώστε να μην επηρεάζεται ο ψυχισμός των παιδιών τους, αν και αυτό θα παίξει ρόλο είτε μιλάμε για κοινή επιμέλεια ή όχι, απλά σίγουρα θα είναι πιο προβληματικό στην πρώτη περίπτωση αν οι σχέσεις τους είναι κακές.
 

SBE

¥
Έλλη, δεν ξέρω πώς και πότε τα ρωτάνε. Πάντως εγώ αντικειμενική δεν πρόκειται να είμαι στο θέμα γιατί οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουνα κάτω των δύο ετών και έχω άποψη για το ζήτημα της επιμέλειας των παιδιών, η οποία δεν πρόκειται να είναι ποτέ ανεπηρέαστη από τις προσωπικές μου εμπειρίες (ούτε θεωρώ ότι χρειάζεται να την αλλάξω).

Οι γονείς μου δεν είχαν ποτέ καμιά αντιδικία για την επιμέλειά μου, πάντως πιστεύω από άλλες περιπτώσεις που έχω δει κατά καιρούς ότι οι πατεράδες που ζητάνε αποκλειστική επιμέλεια το κάνουν για εκδίκηση κι όχι από ενδιαφέρον για τα παιδιά τους. Το δείγμα μου είναι μικρό και ίσως όχι αντιπροσωπευτικό, αλλά όπως είπα, δεν είμαι ουδέτερη.
 
Δεν εξετάζουμε τα κίνητρα των γονιών όταν αποφασίζεται δικαστικά η επιμέλεια. Το ζήτημα είναι κατά πόσο δίνεται από το σύστημα η επιμέλεια πιο εύκολα στον έναν από τους δυο γονείς, όταν λογίζονται τα ίδια αντικειμενικά κριτήρια. Ποια είναι η πιθανότητα να πάρει την επιμέλεια των παιδιών ένας υποαπασχολούμενος ή άνεργος πατέρας; Ποια είναι η αντίστοιχη πιθανότητα για την μητέρα (με όλα τα υπόλοιπα κριτήρια να είναι ισοδύναμα);
 

SBE

¥
Μα τα κίνητρα έχουν σημασία. Αν κίνητρο δεν είναι το ενδιαφέρον για την ανατροφή του παιδιού αλλά απλώς η ταλαιπωρία του άλλου συζύγου, φυσικά και έχει σημασία.
Τώρα, αν ο υποαπασχολούμενος πατέρας ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών όσο η σύζυγός του εργάζεται, δε νομίζω ότι θα έχει πρόβλημα να πάρει την επιμέλειά τους. Παλιότερα ίσως δεν γινόταν, αλλά παλιότερα δεν είχα ακούσει ποτέ για κανέναν άντρα με επάγγελμα οικιακά, ενώ τώρα το ακούς.
 
Τα ενδόμυχα κίνητρα δεν είναι αξιοποιήσιμα δικαστικά. Οπότε δεν είναι το θέμα μας. Και φυσικά δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποδείξουμε θετικά ή αρνητικά· είτε για άντρες είτε για γυναίκες.
 

SBE

¥
Αγωνίες γονιών- που τις θεωρώ λίγο υπερβολικές, αλλά λέει και μερικά ενδιαφέροντα για την αγωνία που πολιτικά ορθού γονιού.
 
Τον καταλαβαίνω. Κι εγώ προσπαθούσα πάντα είτε να αποφεύγω είτε να αποδομώ είτε να αντισταθμίζω οτιδήποτε περιείχε μηνύματα κοινωνικών ρόλων που θεωρούσα ανεπιθύμητα για την κόρη μου, χωρίς όμως αυτό να γίνει ποτέ αισθητό ως απαγόρευση (όλοι ξέρουμε τι γίνεται με τους απαγορευμένους καρπούς). Και Μπάρμπι έχουμε με το σωρό (και τους αλλάζουμε τα φώτα και τους ρόλους), και πριγκίπισσες και νεράιδες γίναμε (ανεξάρτητες και δυναμικές) και εξερευνήτριες και νοικοκυρές και επιστημόνισσες και μαμάδες και απ' όλα.

Παρένθεση: τον ανησυχεί που το τετράχρονο θέλει πριγκίπισσες και δεν τον ανησυχεί που είναι εθισμένο στην ταμπλέτα; Πληροφορικάρικοι... τι να πεις. :p

Εγώ ένα πράμα αποκόμισα από το άρθρο του: πάω να αγοράσω το σετάκι με τα λέγκο-επιστημόνισσες αμέσως!
 

SBE

¥
Πάντως τα ροζ λέγκο που είναι υποτίθεται για κοριτσάκια είναι ψιλομάπα. Τα έχω κοιτάξει, γι'αυτό.
Από την άλλη, δε νομίζω ότι έχει και τόση σημασία τι παίζουνε τα παιδιά. Εγώ θυμάμαι ότι είχα κούκλες, σε μικρή ηλικία, αλλά δεν τις πολυέπαιζα. Λέγκο δεν είχα ποτέ. Ζωγράφιζα και σχεδίαζα πάρα πολύ, κι αυτό συνεχίζεται ακόμα.
Όσο για γυναικεία επαγγελματικά πρότυπα, είχα μια θεία αρχιτεκτόνισσα, μια θεία συμβολαιογράφο, μια φίλη της γιαγιάς μου ήταν δικαστίνα, μια άλλη ήταν καθηγήτρια στο πολυτεχνείο στην Πάτρα, δύο άλλες ήταν φαρμακοποιοί- επιχειρηματίες με δικά τους φαρμακεία, οι γείτονές μας ήταν ένα ζευγάρι φυσικοί αμφότεροι υπάλληλοι στο πανεπιστήμιο, στην πολυκατοικία μας μένανε φοιτήτριες σε πολυτεχνείο, ιατρική κλπ. Δεν θα έλεγα ότι δεν ήξερα γυναίκες με επαγγέλματα υπεύθυνα ή τεχνικά.
Πιο πολύ σκέφτομαι ότι οι ανιψιές μου που ζουν σε μονοκατοικία σε προάστιο δεν έχουν γείτονες από κάθε κλάδο, όπως είχα εγώ. Οι γυναίκες που συναντάνε κάθε μέρα είναι κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι και δασκάλες.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
http://humanistfederation.eu/news-f...lity-and-women-sexual-and-reproductive-rights
Στο who voted against βρίσκετε ΚΚΕ, ΧΑ και τη Σπυράκη της ΝΔ.
Να κάνω μια πρόταση-παράκληση, επειδή δεν έχουμε πάντα χρόνο να ανοίγουμε όλα τα λινκ ή καμιά φορά διαβάζουμε από άλλη συσκευή και όχι από τον υπολογιστή μας. Όταν δίνουμε έναν απλό σύνδεσμο, ας τον βάζουμε τουλάχιστον μέσα σ' έναν τίτλο, ώστε ο επισκέπτης να παίρνει μια ιδέα για ποιο πράγμα του προτείνεται να διαβάσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν European Parliament commits to gender equality and women sexual and reproductive rights.
 

Earion

Moderator
Staff member
 
Top