Το βίντεο αρχίζει με το ξενοδ. Τιτάνια. Άρα, χαμηλά στην Πανεπιστημίου. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι τα μισόξενα αυτά "μπουλντόγκ" (ποιος θέλει να 'χει ένα μπουλντόγκ με χαλασμένο μυαλό μέσα στο σπίτι του;) ξεκίνησαν τα συνθήματα μίσους τους εκείνη τη στιγμή. Χωρίς να μπορώ να το υπογράψω κιόλας, έχω σοβαρές υποψίες ότι τα φώναζαν από αρκετά πιο πριν, ίσως μόλις προσπέρασαν τον Άγνωστο Στρατιώτη. Γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί ήμουν εκείνη την ώρα καθισμένος μέσα στον Εθνικό Κήπο κοντά στην είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας και περιεργαζόμουν τα φασιστικά γκραφίτι ενάντια στους "Χασανοπροστάτες" και φύλακες του ΚΚΕ Πασόκ-ΝΔ, όταν άρχισα ν' ακούω βροντερά συνθήματα από το χώρο της παρέλασης. Δεν ξεχώρισα τι έλεγαν, αλλά πάντως αποκλείεται να έρχονταν από το Τιτάνια. Ήταν φανερό πως έρχονταν από την αρχή της Πανεπιστημίου. Μου έκανε μάλιστα εντύπωση το γεγονός, αλλά μόλις την άλλη μέρα έμαθα για το περιεχόμενό τους.
Ανέκαθεν ορισμένα αγήματα (ΛΟΚ, ΟΥΚ κτλ) φώναζαν συνθήματα από την αρχή της Πανεπιστημίου και μετά, όταν και έσπαγε ο πολύς κόσμος και κυρίως, όταν προσπέρναγαν τους επίσημους και τις κάμερες. Ποτέ κανείς δεν είχε πρόβλημα. Δεν ξέρω τι άλλαξε φέτος και δεν ξέρω από πού προέκυψε το "Γουρούνι Αλβανέ", δηλαδή ποιος είχε την ιδέα. Άλλες φορές ακούγοντας τα κλασικά "Μακεδονία Ξακουστή", "Έχω μια αδερφή", "Κάτω από τα βράχια" κτλ. που μόνο ρατσιστικά δεν είναι φυσικά.
Να σημειώσω επίσης ότι καθώς αυτό γινόταν κάθε χρόνο και ήταν γνωστό, στα συγκεκριμένα σημεία ανέκαθεν μαζεύονταν κόσμος ακριβώς για τον σκοπό αυτό, για να ακούσει τα συνθήματα και να χειροκροτήσει. Καλώς ή κακώς δεν το κρίνω, απλά λέω τι γινόταν.
Εν τω μεταξύ, μου είπαν ότι η ΠΓΔΜ διαμαρτυρήθηκε επίσημα για το συμβάν.
Ισχύει. Και η Αλβανία διαμαρτυρήθηκε επίσημα, μάλιστα ο εκεί πρέσβης μας ζήτησε -και ορθώς- συγγνώμη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ υποθέτω φαίνεται ο πολιτισμός μας, σωστά; Εμείς ζητάμε συγγνώμη και δίπλα οι αντίστοιχοι του UCC και των ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων φωνάζουν με κάθε επισήμοτητα για Τσαμουριά και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα (έχει βίντεο
και από αυτά στο youtube, αλλά εκεί καμία ελευθεροτυπία δεν συγκινηθηκε...). Φυσικά, εννοείται ότι δεν είναι αυτοί το πρότυπό μου, αλλά κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Δεν είναι σωστό, όχι απλώς να αγνοούμε την ύπαρξη της μιας, αλλά και να στρουθοκαμηλίζουμε απέναντί της.
Με νοιάζει όμως το "γουρούνι Αλβανέ", που ξεστομίζεται ενάντια σε άοπλους ανθρώπους, που δεν έχουν καμιά σχέση με τον "εξωτερικό εχθρό", ανθρώπους κάποιοι από τους οποίους θα παρακολουθούσαν και την παρέλαση, και που παραπέμπει κατευθείαν στο φόνο με 10 μαχαιριές του μετανάστη στα Χανιά (ή στο Ρέθυμνο;), πριν από μερικά χρόνια, για μια γκόμενα, από άρτι απολυμένο λοκατζή, με την προτροπή μάλιστα του υπαξιωματικού του ––εε, συγνώμη, του πατέρα του ήθελα να πω. Παραπέμπει επίσης στο κομπλεξικό πογκρόμ εναντίον όλων των μεταναστών τη νύχτα μετά το ματς Αλβανία-Ελλάδα, το 2004.
Άρα είμαστε τυχεροί που αυτοί που φώναζαν τα συγκεκριμένα συνθήματα δεν ήταν παρά μια μικρή μειοψηφεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είμαστε εξίσου τυχεροί που η πλειοψηφεία των Αλβανών στην Ελλάδα έχουν βοηθήσει (και βοηθηθεί από) την Ελληνική οικονομία.
Σωστά;
Να σημειώσω εδώ ότι το σωματείο των λιμενικών έβγαλε ανακοίνωση που καταδίκαζε το συμβάν.
Η (όποια) δημοκρατία προϋποθέτει δημοκρατικές ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας. Είναι θλιβερό να θεωρείται νορμάλ ότι αυτοί που έχουν τα όπλα στα χέρια τους θα είναι φασιστοειδείς ή θα αφιονίζονται από φασίστες, γιατί τάχα μόνο έτσι χαλυβδώνεται το ηθικό τους...
Φίλε Κώστα, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι κάνεις ένα
θεμελιώδες λάθος στον συλλογισμό σου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ΚΑΙ σε μια δημοκρατική χώρα έχουν σαν αποστολή να προστατεύουν την δημοκρατία. ΟΧΙ να την εξασκήσουν. Κανένας στρατός, πουθενά στον κόσμο και σε καμία περίοδο της Ιστορίας δεν λειτούργησε δημοκρατικά.
Και εν τέλει, σε μια δημοκρατία, όλοι έχουν το δικαίωμα της άποψης. Αν κάποιος λοιπόν δεν γουστάρει τους Αλβανούς, είναι δικαίωμά του και δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά του, είναι να το εκφράζει δημόσια με αυτόν τον τρόπο, ένστολα, και εν μέσω εθνικής εορτής. Για την ακρίβεια, αυτό είναι απαράδεκτο. Προσωπικά τους καταλαβαίνω, τους κατανοώ (όπως έγραψα και παραπάνω, όποιος θέλει να τους κρίνει, ας πάρει την θέση τους),
αλλά υπάρχουν και όρια.
Φιλικά και καλό ξημέρωμα.