Ambrose
¥
Πιθανόν. Γιατι μερικα δε βγάζουν νόημα.
Αλήθεια; Ποια; Να σου τα εξηγήσω αναλυτικότερα αφού μετά από τόσες ερωταπαντήσεις έχεις δυσκολίες κατανόησης. Συγκεκριμένα πράγματα, παρακαλώ.
Τώρα, όσον αφορά όλα τα άλλα. Είτε πέρασαν νόμιμα, είτε όχι, τους δόθηκαν άδειες παραμονής, πράσινες κάρτες κλπ. Άρα, σε αυτό το επίπεδο νομιμοποιήθηκαν. Οπότε κλείνει αυτή η όψη του ζητήματος. Ας μην το ξανασυζητήσουμε.
Τώρα, όσον αφορά τους Πολωνούς και τους Αιθίοπες που ξέρεις, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση με τις ατομικές περιπτώσεις που ξέρει ο καθένας μας. Ούτε είναι επιχειρηματολογία. Είτε ήρθαν, είτε δεν ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι αυτή. ΤΩΡΑ είναι νόμιμοι. Καθώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, ας αποφασίσουμε τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση. Θέλουμε να δώσουμε ίσα δικαιώματα στον κόσμο αυτό; Ή όχι; Απλά πράγματα. Εσύ τι πιστεύεις;
Όσον αφορά τις ΗΠΑ που "τόσο θαυμάζω", σε παρακαλώ να ξαναδιαβάσεις τι έχω πει γι΄αυτές και τι θαυμάζω σε αυτές. Οι ΗΠΑ που ξέρουμε ΣΗΜΕΡΑ για μένα είναι ένας πολιτισμός -μάλλον- σε παρακμή. Όπως παρακμάζουν όλοι οι πολιτισμοί. Όπως παρήκμασε και ο αρχαίος Ελληνικός. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πετάξω στα σκουπίδια την αδιαμφισβήτητα πολύτιμη προσφορά της σε όλους τους τομείς. Αλλιώς, με την ίδια λογική θα πρέπει να απορρίψουμε και τον πλούτο κάθε άλλου πολιτισμού στην ιστορία, επειδή κάποια στιγμή αυτός παρήκμασε.
Το ελληνικό κράτος εκπαιδεύει χιλιάδες κάθε χρόνο και μετά ξερουμε τι γίνεται με ΑΣΕΠ, αδιόριστους, δημόσιοϋαπαλληλίκι- αραλίκι κλπ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί παρούσιαζεις τους ελληνοποιημενους σαν ιδιαίτερη ομάδα που εχει να προσφέρει στην Ελλάδα περισσοτερα από τους άλλους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι συγκαλλυμενος ρατσισμός. Αν δέχεσαι ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι, τοτε ο γιός των Πολωνών είναι το ίδιο με το γιό των Καλαματιανών και επομένως η Ελλάδα έχει να περιμενει από τον έναν ότι και από τον άλλον. Τίποτα παραπανω, τίποτα παρακατω. Γιατι δε νομίζω να πιστέυεις ότι επειδή οι γονείς του ήταν από αλλού θα δουλεύει πιο σκληρά στο δημόσιο.
Το τι γίνεται μετά με ΑΣΕΠ δεν είναι επιχείρημα κατά της ίσης πρόσβασης, ούτε κατά της πραγματικότητας των μεταναστών που έχουν λάβει δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Πού διάβασες εσύ και πώς κατέληξες στο συμπέρασμα ότι οι ελληνοποιημένοι είναι ιδιαίτερη ομάδα που έχει να προσφέρει περισσότερα από τους άλλους; Δικά σου συμπεράσματα, όχι δικά μου λόγια.
Για το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης νομίζω ότι ξερουμε ότι η λύση δεν είναι να δουλεύουν όλοι στο δημόσιο (που το ονειρεύεται η κοινωνιολόγος που παρέθεσες) αλλά το δημόσιο να εφαρμόζει τους νόμους αυστηρά και στον ιδιωτικό τομέα.
Καμία σχέση με το θέμα μας. Και μην βάζεις λόγια που δεν ειπώθηκαν, σε παρακαλώ.
Όμως κάνουμε όλοι οι δυτικοί ότι δεν καταλαβαινουμε ότι δεν μπορούμε να υπαρξουμε χωρίς εκμετάλλευση κάποιων κακόμοιρων που θα δουλευουν για ψίχουλα σε κάποιο τριτοκοσμικό μερος ή και στη χώρα μας. Τα παιδιά των μεταναστών δεν ανηκουν σε αυτή την κατηγορία, φυσικά.
Α, μάλιστα. Τώρα φτάνουμε στην ουσία του προβλήματος. Δε συμφωνώ μαζί σου. Ψωμί υπάρχει για όλους, χωρίς να χρειαστεί να πατήσουμε τον άλλο στο λαρύγγι. Εκτός κι αν θέλουμε να μην ξέρουμε τι έχουμε.
Αυτό μια που το αναφερεις, το λέει η Αγγλία με πολλούς τρόπους. Ειδικά οι πολίτες άλλων δυτικών αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δευτερης κατηγορίας από την κοινωνια (γιατί δεν υπάρχει η συμπάθεια που ίσως έχουν οι τριτοκοσμικοί).
Δηλαδή συμφωνείς με την εν λόγω στάση των Άγγλων (αν δεχτούμε βέβαια ότι ισχύει). Τελευταία φορά που κοίταξα, αυτοί έδιναν υπηκοότητα στα 5 χρόνια.
Σχετικά με το πρώτο απόσπασμα που παραθετεις, ιδιωτικές νοσοκόμες υπήρχαν και παλιότερα και καθαρίστριες επίσης. Δεν βρωμάγαμε πριν έρθουν οι μεταναστες. Αντιθέτως, παλιότερα δεν είχαμε συνεργεία και πρακτορεια καθαρισμού να ξεζουμίζουν τις καθαρίστριες, οι καθαρίστριες έβρισκαν μόνες τους δουλειά ΚΑΙ στο δημόσιο με όλα τα υπέρ του δημοσίου (θυμάται κανένας το μεγάλο ζήτημα ότι οι καθαρίστριες της ΟΑ τη δεκαετία του '80 εβγαζαν πιο πολλα από τις αεροσυνοδούς;).
Και οι Ελληνίδες αποκλειστικές νοσοκόμες και οι καθαρίστριες έχασαν τη δουλειά τους από τις αλλοδαπές. Σωστά;
Όσο για τα ανθρωπιστικά που αναφέρεις, ναι, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν πρόβλημα ωστε να κρατήσουν τον πληθυσμό τους, να αναπτυχθούν κλπ κλπ. Δε βοηθάμε με το να τους λέμε ελάτε εδώ και θα σας νομιμοποιήσουμε. Βοηθαμε καλύτερα με τις συμβάσεις εργασίας που ανέφερα, με οικονομική βοήθεια σε διακρατικό επίπεδο και σε ΜΚΟ, με βοήθεια για επαναπατρισμό κλπ κλπ.
Κανείς δεν είπε "ελάτε εδώ, θα σας νομιμοποιήσουμε". Ας μπει μια τάξη στο νομικό και διοικητικό χάος και θα στρώσουν και τα άλλα. Δυστυχώς, η προοδευμένη Ευρώπη κάνει πώς δεν βλέπει τον ροζ ελέφαντα. Ή μάλλον, λέει "άσε την Ελλάδα να τον δει". Και εν πάση περιπτώσει, ας το θυμόντουσαν νωρίτερα. Τώρα, οι οικονομικοί μετανάστες είναι εδώ. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Τι προτείνετε;