SBE, νομίζω ότι μπερδεύουμε λίγο τα πράγματα.
Πιθανόν. Γιατί μερικά δε βγάζουν νόημα.
Μιλάω για τα παιδιά των μεταναστών που η Ελλάδα δέχτηκε νόμιμα (με άδειες παραμονής, εργασίας κλπ.) επειδή το ήθελε και τη συνέφερε.
Δεν είναι σίγουρο ότι τους δέχτηκε όλους νόμιμα, αλλά δεν θα κολλήσουμε σε αυτό. Λοιπόν, υπάρχει νομοθεσία σχετικά με ατό το ζήτημα, και μάλιστα σχετικά πρόσφατη, και δεν έχω καταλάβει γιατί δεν είναι ικανοποιητική και γιατί θα πρέπει να αλλαχτεί, ενώ πιο λογικό θα ήταν απλά να διευθετηθούν τα παραθυράκια κι οι ανακρίβειές της. Ξέρω μεταναστες που έχουν γίνει Έλληνες και αυτοί και τα παιδιά τους με την ισχύουσα νομοθεσία --από μια οικογένεια Πολωνών που ζουν στην Ελλάδα είκοσι χρονια, μέχρι μια τετραμελή οικογένεια Αιθίοπες που συνάντησα στο προξενείο στο Λονδινο, που είχαν έρθει να ανανεώσουν το διαβατήριό τους. Όπως έγιναν αυτοί Έλληνες μπορούν να γίνουν κι οι άλλοι. Πώς γίνεται επομένως ο πεντάχρονος γιος των Πολωνών (γεννημένος στην Ελλάδα) και οι δεκαπεντάρηδες Αιθίοπες να έχουν ελληνικό διαβατήριο και να μην έχει ελληνικό διαβατήριο η υποψήφια διδακτόρισσα που έδωσε τη συνέντευξη που μας έστειλες ή άλλοι συνομήλικοί της γεννημένοι στην Ελλάδα; Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι οι γονείς τους δεν ήταν νόμιμα στην Ελλάδα και δεν συγκεντρώνουν έτσι τα απαιτούμενα χρόνια για να γίνουν Έλληνες. Με το νέο νόμο οι γονείς γίνονται νόμιμοι χάρη στα παιδιά τους.
Να σου θυμίσω ότι οι ΗΠΑ που τόσο θαυμάζεις δεν δίνουν βίζα σε εγκύους, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι σε προχωρημένη κύηση, για να μην αποκτήσουν δικαιώματα σε περίπτωση που γεννήσουν στις ΗΠΑ και δεν εξαιρούνται ούτε πανεπιστημιακοί που πάνε για συνέδρια, ούτε άρρωστες που πάνε για ιατρικούς λόγους. Θέλουμε κάποια μερα να δούμε στα σύνορά μας να γυρίζουν πίσω γυναίκες ετοιμόγενες;
Παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ και σπουδάσει εδώ. Μετανάστες που όσο χρειάζονται αυτοί εμάς, άλλο τόσο τους χρειαζόμαστε εμείς. Μετανάστες για τους οποίους το Ελληνικό κράτος έχει πληρώσει πολλά για να τους εκπαιδεύσει. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα μείνουν για πάντα έτσι;
Το ελληνικό κράτος εκπαιδεύει χιλιάδες κάθε χρόνο και μετά ξερουμε τι γίνεται με ΑΣΕΠ, αδιόριστους, δημόσιοϋπαλληλίκι-αραλίκι κλπ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί παρουσιάζεις τους ελληνοποιημενους σαν ιδιαίτερη ομάδα που εχει να προσφέρει στην Ελλάδα περισσότερα από τους άλλους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι συγκαλυμμένος ρατσισμός. Αν δέχεσαι ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι, τοτε ο γιος των Πολωνών είναι το ίδιο με το γιο των Καλαματιανών και επομένως η Ελλάδα έχει να περιμενει από τον έναν ό,τι και από τον άλλον. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Γιατι δε νομίζω να πιστεύεις ότι επειδή οι γονείς του ήταν από αλλού θα δουλεύει πιο σκληρά στο δημόσιο.
Για το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης νομίζω ότι ξέρουμε ότι η λύση δεν είναι να δουλεύουν όλοι στο δημόσιο (που το ονειρεύεται η κοινωνιολόγος που παρέθεσες) αλλά το δημόσιο να εφαρμόζει τους νόμους αυστηρά και στον ιδιωτικό τομέα.
Όμως κάνουμε όλοι οι δυτικοί ότι δεν καταλαβαινουμε ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εκμετάλλευση κάποιων κακόμοιρων που θα δουλευουν για ψίχουλα σε κάποιο τριτοκοσμικό μερος ή και στη χώρα μας. Τα παιδιά των μεταναστών δεν ανηκουν σε αυτή την κατηγορία, φυσικά.
Δηλαδή, αν εσύ έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία, μπορεί να έρθει η Αγγλία και να σου πει στα 30 ή στα 40 σου, γύρνα πίσω στην Ελλάδα; Ή θα προτιμούσες να σου πει, μπορείς να μείνεις εδώ μέχρι να αλλάξουμε γνώμη και για όσο καιρό είσαι εδώ (ίσως και για όλη σου τη ζωή) θα είσαι πάντα "πολίτης" β' κατηγορίας;
Αυτό μια που το αναφερεις, το λέει η Αγγλία με πολλούς τρόπους. Ειδικά οι πολίτες άλλων δυτικών αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δευτερης κατηγορίας από την κοινωνια (γιατί δεν υπάρχει η συμπάθεια που ίσως έχουν οι τριτοκοσμικοί).
Σχετικά με το πρώτο απόσπασμα που παραθέτεις, ιδιωτικές νοσοκόμες υπήρχαν και παλιότερα και καθαρίστριες επίσης. Δεν βρωμάγαμε πριν έρθουν οι μετανάστες. Αντιθέτως, παλιότερα δεν είχαμε συνεργεία και πρακτορεία καθαρισμού να ξεζουμίζουν τις καθαρίστριες, οι καθαρίστριες έβρισκαν μόνες τους δουλειά ΚΑΙ στο δημόσιο με όλα τα υπέρ του δημοσίου (θυμάται κανένας το μεγάλο ζήτημα ότι οι καθαρίστριες της ΟΑ τη δεκαετία του '80 εβγαζαν πιο πολλα από τις αεροσυνοδούς; ).
Για όσους δεν θυμούνται, οι μαμάδες μας και δούλευαν, και έκαναν τις δουλειές του σπιτιού, και φρόντιζαν ηλικιωμένους συγγενείς που σημαίνει ότι γίνεται, όσο εξουθενωτικό και να είναι. Στο ΗΒ που οι καθαρίστριες είναι ακριβές, οι Ελληνίδες που ξέρω έχουν πεντακαθαρα σπίτια που τα καθαρίζουν μόνες τους, μαγειρεύουν μόνες τους και περιποιούντια τον εαυτό τους μόνες τους. Στην Ελλάδα θα είχαν καθαρίστρια, κομμωτήριο κάθε βδομάδα και φτηνό φαγητό έξω, αλλά ζεις και χωρίς αυτά. Όπως ζούσαμε πάντα. Βρείτε άλλα επιχειρήματα.
Φυσικά υπήρχε και υπάρχει μεγάλο κενό στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος, αλλά και το κράτος δεν ενδιαφέρεται να καλύψει το κενό αφού οι πολίτες το καλύπτουν ιδιωτικά αντί να απαιτούν οι φόροι τους να πηγαίνουν στην πρόνοια για τους ηλικιωμένους. Θα προτιμούσα να έχει κάνει συμβάσεις το κράτος να επανδρωθούν τα νοσοκομεία με νοσοκόμες από τη Βουλγαρία ή την Ουκρανία, νόμιμες, με κανονικό μισθό κλπ ώστε να έχουμε δέκα νοσοκόμες για κάθε γιατρό κι όχι το αντίθετο, παρά να έρχονται παράνομα (τροφοδοτώντας το εγκλημα) και να ασχολούνται με την περιποίηση ηλικιωμένων με τρεις κι εξήντα (κλασσική φοροδιαφυγή), ή να καταλήγουν στην πορνεία.
Για το θέμα της επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα του δεύτερου αποσπάσματος, δε διαφωνώ. Τα φτηνά εργατικά χέρια είναι απαραίτητα στη γεωργία και πολλές επιχειρήσεις επιβίωσαν πίνοντας το αίμα των λαθρομεταναστών με το καλαμάκι. Βλ. πέμπτη παράγραφο πιο πάνω.
Όσο για τα ανθρωπιστικά που αναφέρεις, ναι, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν πρόβλημα ώστε να κρατήσουν τον πληθυσμό τους, να αναπτυχθούν κλπ κλπ. Δε βοηθάμε με το να τους λέμε ελάτε εδώ και θα σας νομιμοποιήσουμε. Βοηθαμε καλύτερα με τις συμβάσεις εργασίας που ανέφερα, με οικονομική βοήθεια σε διακρατικό επίπεδο και σε ΜΚΟ, με βοήθεια για επαναπατρισμό κλπ κλπ.
Αλλά για σκέψου το πιο πρακτικά: η μετανάστευση από ανατολική Ευρώπη σιγά σιγά φθίνει, καθώς οι πιο πολλές χώρες είναι στην ΕΕ (ελεύθερη εγκατάσταση), αναπτύχθηκαν οικονομικά κλπ κλπ. Τι γίνεται όμως με τους Αιθίοπες που ανεφερα, για τους οποίους το ελληνικό διαβατήριο είναι απλά μέσο ελεύθερης πρόσβασής στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία; Πριν μερικά χρόνια τα ελληνικά διαβατήρια ήταν διαβατήρια ξεφτίλας, τα πιο φτηνά στη μαύρη αγορά κι ακόμα και Έλληνες ελέγχονταν κατά την είσοδο και έξοδο από άλλες χώρες, σα να ήταν ύποπτοι λαθρομεταναστες. Τώρα θέλουμε να κάνουμε το ίδιο, αλλά να είναι κρατικά θεσμοθετημένο;