Δεν είχα σκοπό να επανέλθω στο θέμα, αντιθέτως σκόπευα να απέχω προς το παρόν από κάθε συζήτηση, γιατί το κλίμα στην Λεξιλογία είναι τεταμένο, κάτι φυσιολογικό με τις εξελίξεις που ζούμε. Δεν κατηγορώ κανέναν για το πώς αισθάνεται και κατανοώ ότι η ψυχική ηρεμία όλων μας κρέμεται από μια κλωστή. Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα γιατί αφήνεται αυτή η συζήτηση να εκκρεμεί στο διηνεκές και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την εικόνα του φόρουμ ούτε για τις μεταξύ σχέσεις των μελών του.
Θα αρχίσω διευκρινίζοντας ότι το σχόλιό μου που πυροδότησε την τελευταία αντιπαράθεση δεν είχε σε καμμιά περίπτωση σκοπό ούτε να δυναμιτίσει την συζήτηση ούτε να την γελοιοποιήσει ούτε να την εκτρέψει. Εξέφρασα μια δυσοίωνη υπόθεση με αφορμή μια παρατήρηση του drsiebenmal, την οποία ίσως θα έπρεπε να είχα στοιχειοθετήσει πλήρως, ώστε να μην αφήνονται υπόνοιες για κανένα από τα παραπάνω. Η τεχνική ανάλυση και τεκμηρίωση του σχολίου μου είναι στην διάθεση της διαχείρισης, στην οποία μεταβιβάζω κάθε δικαίωμα δημοσιοποίησής της και σχολιασμού της.
Αφήνω λοιπόν το συγκεκριμένο θέμα στην άκρη, γιατί αυτά που θέλω να πω είναι γενικότερης φύσης. Ειπώθηκε από τον Δόκτορα ότι έχουν γίνει στο παρελθόν, από το 2013 μέχρι σήμερα, πέντε αναφορές ατόμων και διαμαρτυρίες για τα γραφόμενά μου. Δεν έχω ποτέ καμμιά πρόθεση να προσβάλω κανένα μέλος της Λεξιλογίας, πράγμα που έχω δηλώσει πολλάκις, καθώς και το γεγονός ότι ποτέ δεν τρολάρω, με οποιαδήποτε έννοια του όρου. Έχω δε ξαναδηλώσει δημόσια ότι αν άθελά μου έχω προσβάλει κάποιο μέλος, θα ήθελα να μου το πει το ίδιο το μέλος, είτε με προσωπικό μήνυμα είτε δημόσια και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη -αν θέλει και δημοσίως. Δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα έχει να γίνονται διαμαρτυρίες στην διαχείριση οι οποίες να μην μεταβιβάζονται ποτέ στον αποδέκτη. Δεν λύνεται κανένα πρόβλημα έτσι, καμμιά παρεξήγηση και διαιωνίζονται καταστάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να διορθωθούν με ένα ΠΜ.
Πριν λίγους μήνες, όταν έγινε η χειμερινή συνάντηση των μελών της Λεξιλογίας, κατέβηκα κι εγώ στην Αθήνα. Έκανα ένα ταξίδι πηγαινέλα σχεδόν δώδεκα ωρών, μέσα στην ίδια μέρα, δαπανώντας το μηδαμινό ποσό που κράτησα στην άκρη ώστε να μπορώ να παραβρεθώ κι εγώ στην συνάντηση και να τιμήσω έτσι τα μέλη της Λεξιλογίας, ενός χώρου που μού κρατάει συντροφιά ανάμεσα στις δύσκολες ώρες δουλειάς, καθώς και να τιμήσω με την παρουσία μου όσους με έχουν βοηθήσει μέσα κι έξω απ' αυτόν τον χώρο. Δεν μετανοιώνω ούτε που στριμώχτηκα οικονομικά τον συγκεκριμένο μήνα, όσο κι αν σε κάποιους ακούγεται υπερβολή με βάση το μέγεθος του κόστους, ούτε που στρίμωξα το ταξίδι ανάμεσα σε βραδινή και πρωινή δουλειά, γιατί πέρασα ωραία κι ένιωσα ωραιότερα που χάρηκαν κάποια άτομα με την παρουσία μου, όσο και το ότι μού κράτησαν συντροφιά μέχρι την ώρα της αναχώρησής μου. Έχω δυστυχώς πολλές οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά ευτυχώς με νοιάζει ελάχιστα γιατί δεν με ενδιαφέρει να καταναλώνω. Προτιμώ να ξοδεύω για ανθρώπους, όχι για πράγματα.
Τα σημειώνω όλα αυτά, γιατί αυτή, θα παρατηρήσει κανείς, δεν είναι συμπεριφορά ενός ατόμου που βρίσκεται σε έναν διαδικτυακό χώρο για να προκαλέσει εντάσεις, να δυναμιτίσει συζητήσεις, να σπάσει τα νεύρα των άλλων, να τρολάρει, ρε αδερφέ. Αν ήμουν τέτοιο άτομο δεν θα έμπαινα στον κόπο να κάνω τα παραπάνω. Θα ήταν ένδειξη ψυχασθένειας, μάλλον.
Θα ήθελα να συμμετέχω περισσότερο σε γλωσσολογικές και μεταφραστικές συζητήσεις αντί σε κοινωνικές και πολιτικές, όμως δεν διαθέτω ούτε το βάθος γνώσης που διαθέτουν τα περισσότερα μέλη της Λεξιλογίας ούτε την χρόνια μεταφραστική εμπειρία. Όπου και όταν μπορώ συνεισφέρω με χαρά, εφόσον δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα/απορία/ό,τι ή κρίνω ότι έχω να προσθέσω κάτι -κατά την γνώμη μου- αξιόλογο. Ως έχουν τα πράγματα, καταθέτω συχνότερα τις πολιτικοκοινωνικές μου απόψεις παρά τις γλωσσικές γνώσεις.
Αυτών λεχθέντων, θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να λέγονται πράγματα για άλλα μέλη της Λεξιλογίας που απέχουν πόρρω απ' την πραγματικότητα. Αναφέρομαι στις κατηγορίες της Παλάβρας, που δεν ξέρω αν γράφτηκαν εν θερμώ, παραταύτα δεν αληθεύουν. Η υπερβολή στις κατηγορίες δεν βοηθάει τον διάλογο και την συνεννόηση, το κλίμα στο φόρουμ και την ηρεμία και την καλή συνεργασία των μελών της. Παραδέχομαι ότι ο λόγος μου πολλές φορές είναι έντονος και εμφατικός και αυτό μπορεί να δημιουργεί εντάσεις. Όμως οι εντάσεις διαλύονται με ψυχραιμία, συνεννόηση και προβολή των γεγονότων και της αλήθειας, όχι με διασπορά κατηγοριών που δεν ευσταθούν. Παραδέχομαι ότι μπορεί να γίνομαι εριστικός, δεν αποδέχομαι δε να λέγονται τόσο ψευδή πράγματα για το πρόσωπό μου.
Προτιμώ σ' αυτές τις στιγμές να υπάρχει ψυχραιμία και να επικρατεί η ψυχρή λογική. Να βάλουμε όσο γίνεται στην άκρη το συναίσθημα και τις αγωνίες μας και να συμβάλουμε σε ένα κλίμα ένωσης, όχι διάλυσης. Οι κοινωνίες φτιάχνονται και διαλύονται απ' τους ανθρώπους, όχι απλά απ' τις καταστάσεις. Η ψυχραιμία και η λογική δοκιμάζονται στα δύσκολα, όχι στα εύκολα.
Ευχαριστώ τέλος όσους άντεξαν να διαβάσουν την μακροσκελή μου απάντηση ως το τέλος, τόσο για τον χρόνο τους όσο και για την διάθεσή τους. Ήμουν και είμαι πάντα στην διάθεση κάθε μέλους της Λεξιλογίας που θέλει να μου πει κάτι ή να ζητήσει την βοήθειά μου σε κάτι, είτε με ΠΜ είτε μέσω email.