Το ότι δεν έχω μήτρα δεν με κάνει ανίκανο να καταλάβω θέματα μητρότητας, κυνικό ή ξεροκέφαλο. Αυτό που μου αφαιρεί είναι η δυνατότηα μπορώ να γράφω ωραίες εκθέσεις για την γέννα μου.
Ήθελα να σημειώσω ότι ναι μεν προτάσεις όπως "ωραίες εκθέσεις για τη γέννα μου" είναι προσβλητικότατες (και θα έπρεπε να σβήνονται), αλλά και κάποιες παρεμβάσεις του τύπου "δεν σκοπεύω να εμπλακώ στη συζήτηση αλλά πάρτε ένα λινκ χωρίς καμία επεξήγηση" είναι αντίστοιχα άχρηστες.
Φαίνεσαι τόσο θυμωμένος που τρως γράμματα και ολόκληρες λέξεις.
[SUP][/SUP] (γιατί φαντάζομαι ότι η γέννα στο σπίτι είναι μαγεία και στο νοσοκομείο είναι κάτι ανάμεσα σε αδιαθεσία και θρίλερ).
Ε, μα, άνθρωπέ μου κι εσύ! Πετάς ρουκέτες στα τυφλά κι όποιον πάρει ο Χάρος, έχουμε και κοντό φιτίλι όλοι μας... :blush:
Οκέι, τώρα καταλαβαίνω, συμπάθα με.
Καλή καρδιά επί τρία. Νερό κι αλάτι. Και σου ζητώ συγνώμη για την ειρωνεία, οκέι;
Ας δούμε και τι παρέλειψες να αναφέρεις:Γέννες στον δυτικό κόσμο. Μία πρόγευση (έχω κι άλλες):
The 13th Report of the Perinatal and Infant Mortality Committee of Western Australia for Deaths in the Triennium 2005–07:
The greatest discrepancy in mortality risks for planned home births compared to planned hospital births was in deaths due to peripartum hypoxia (Table 54). There were 28 perinatal deaths attributed to hypoxic peripartum insult in the 2005-07 triennium (24 in planned hospital births and 4 in planned homebirths). The risk ratio for stillbirth attributed to peripartum asphyxia was 21.5 times higher for the planned home birth group compared to the planned hospital group. The risk ratio for infant death due to peripartum asphyxia was 18.2 times higher for the planned home births compared with planned hospital births.
20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα. 20. 20. 20. Να το ξαναπώ; 20.
To ότι έχουν υπάρξει έρευνες όπου τα συμπεράσματα δεν προέκυπταν από τα παρατιθέμενα σε αυτές στοιχεία είναι ένα δεδομένο παντελώς άσχετο με την κουβέντα εδώ, και μόνο ως προσπάθεια θολώματος των νερών μπορεί να εκληφθεί. Το εάν κάποιες από τις συγκεκριμένες μελέτες που πραγματεύονται το συγκεκριμένο θέμα έχουν σφάλματα, κενά ή λογικά άλματα τότε το onus probandi πέφτει στους ώμους αυτού που τις αμφισβητεί. Αλλά με γενικολογίες και αφορισμούς τού τύπου «η ορθότητα της κατά περίπτωση ακολουθούμενης επιστημονικής μεθοδολογίας c'est moi» φρονώ πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τίποτα.Ο τρόπος που κοιτάζω τις μελέτες είναι με βάση το μεθοδολογικό τους υπόβαθρο, όχι με βάση τα ξερά τους συμπεράσματα. Ενίοτε, δε, βλέπω έρευνες που τα συμπεράσματά τους δεν υποστηρίζονται από τα στοιχεία που παραθέτουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή, παντελώς άσχετη με την συζήτησή μας).
Από τις έρευνες που τσιτάρησα στο #44:Την μελέτη που έβαλα την διάλεξα γιατί αφορά σύνολο στοιχείων και όχι στατιστικό δείγμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει bias τουλάχιστον ως προς το δείγμα.
Ναι, αλλά εσύ ο ίδιος παραδέχεσαι ότι η Δυτική Αυστραλία έχει και τους Αβορίγινες των οποίων «τα δικά τους ποσοστά (θνησιμότητας) είναι υψηλότερα, αρκετά υψηλότερα». Αυτό δεν επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων;Κατά δεύτερο λόγο την διάλεξα γιατί η Αυστραλία έχει πολύ μικρό ποσοστό θανάτων εγκύων (μικρότερο της Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ελβετίας, Καναδά, ΗΠΑ, ΗΒ).
Μάλλον δεν διάβασες καθόλου το #44: Και η πρώτη και η δεύτερη και η τρίτη μελέτη μιλούν πολύ συγκεκριμένα για γεννήσεις χαμηλού ρίσκου στο νοσοκομείο — με αυτές και μόνον αυτές γίνεται η σύγκριση.Εξήγησα και πιο πάνω ότι το εγγενές πρόβλημα που έχουν οι περισσότερες μελέτες που δεν δείχνουν διαφορές είναι η σύγκριση δείγματος χαμηλού ρίσκου (σπίτι) με δείγμα όλων των κατηγοριών ρίσκου (νοσοκομείο). Θέλεις μια έρευνα που να συγκρίνει δείγμα χαμηλού κινδύνου κι απ' τις δυο πλευρές, αλλιώς συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.
Νιώθω σχεδόν βέβαιος πως θα τις έχεις μελετήσει ήδη όλες τους: http://scholar.google.com/scholar?q=human+colostrumΔεν υπάρχει απολύτως κανένα επιστημονικό στοιχείο (κι έψαξα αρκετά για να βρω τέτοια) που να δείχνει ότι υπάρχει άλλου είδους όφελος, όπως ξέρω 'γώ το θήλασμα από την πρώτη μέρα. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ανάλογα πράγματα, αλλά αυτές που βρήκα έχουν αρκετές μεθοδολογικές τρύπες (αν μπορώ, αργότερα, ίσως παρουσιάσω μια απ' αυτές).