Κρας τεστ για την κυβέρνηση τα λατομεία χρυσού στη Χαλκιδική
(Σταύρος Τζίμας / Καθημερινή)
Ενώπιον της πρώτης μεγάλης δοκιμασίας στο καυτό θέμα των ξένων επενδύσεων αναμένεται να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς θα κληθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα να υλοποιήσει τις προ εκλογών δεσμεύσεις της στις Σκουριές της Χαλκιδικής για κλείσιμο των μεταλλείων εξόρυξης χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», εξέλιξη που θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις, αλλά και θα εκπέμψει άκρως αρνητικά μηνύματα στον κόσμο των επενδυτών διεθνώς.
Η «χύτρα» άρχισε και πάλι να βράζει στην τοπική κοινωνία, με τους 1.900 μεταλλωρύχους στη Β. Χαλκιδική να ξεκινούν κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Κυριακή, στο χωριό Μεγάλη Παναγία, όπου παρουσία των οικογενειών τους θα εξαγγείλουν τα σχέδιά τους για την περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στο κλείσιμο της επένδυσης, απειλώντας πως εάν χρειαστεί θα ταμπουρωθούν μαζί με τα παιδιά τους στις στοές! Οι αντιδρώντες στην εξόρυξη κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ιερισσού τελούν εν αναμονή υλοποίησης των υποσχέσεων των κομμάτων της σημερινής κυβέρνησης για διακοπή της εξόρυξης και λουκέτο στα μεταλλεία και σχεδιάζουν για τις 15 Φεβρουαρίου συγκέντρωση στις Σκουριές ώστε να επαναφέρουν στη δημόσια ατζέντα το αίτημά τους.
Η κυβέρνηση προσπάθησε με μάλλον αμφίσημες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της να κρατήσει κλειστό το «καπάκι» της «χύτρας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές (!), πλην όμως οσονούπω θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τη σκληρή πραγματικότητα: να κλείσει ή έστω να «παγώσει» την επένδυση με κίνδυνο να προκαλέσει ανάφλεξη στα Μαντεμοχώρια της Β. Χαλκιδικής ή να αφήσει τα πράγματα να σέρνονται, μέχρις ότου περιτυλίξει κατάλληλα μια «κωλοτούμπα» ώστε να μην εξεγερθούν εναντίον της οι κάτοικοι που εναντιώθηκαν δυναμικά με τίμημα διώξεις και φυλακίσεις;
Πώς όμως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές το νέο σκηνικό στις Σκουριές, με δεδομένη την απόφαση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μόλις σχηματίσει κυβέρνηση θα βάλει λουκέτο στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»; Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ερωτηθείς (Reuters) για το τι μέλλει γενέσθαι απάντησε πως η νέα κυβέρνηση εναντιώνεται απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο, σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό» και αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προθέσεις της Αθήνας.
Σε άλλο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης είπε («Μακεδονία») ότι «δεν θα πάμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη, αλλά ούτε και θα κάνουμε κωλοτούμπα, επειδή είμαστε στην κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε συνολικά την επένδυση, ποιες εγγυήσεις δίνουν για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, τι ισχύει στην πράξη», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχουν υπογραφεί συμβάσεις, πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει η αναθεώρησή τους. Ενδεχομένως να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές, όπως π.χ. να γίνεται μόνο υπόγεια εξόρυξη ή ο εμπλουτισμός να γίνεται αλλού. Είναι κάτι που θα εξετάσουμε εξ υπαρχής».
Αμέσως μετά τις εκλογές οι μεταλλωρύχοι της Β. Χαλκιδικής απέστειλαν δύο επιστολές προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, στις οποίες δήλωναν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να διακοπεί με οποιονδήποτε τρόπο η λειτουργία της επένδυσης, κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προεκλογικά ήταν το μόνο κόμμα που δεν πήγε στα Μαντεμοχώρια για να συζητήσει μαζί τους. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών τους μάλιστα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον κ. Λαφαζάνη. «Ηταν διαχυτικός μαζί μας, μας είπε ότι θα επανεξετάσουν γενικότερα το θέμα του ορυκτού πλούτου και εντός αυτού του πλαισίου θα δουν και τις Σκουριές», είπε στην «Κ» ο εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων κ. Χρήστος Ζαφειρούδας. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις δουλειές μας, δεν εκχωρούμε το δικαίωμα της προστασίας του περιβάλλοντος σε κανέναν, εμείς ζούμε σ’ αυτό το περιβάλλον και φροντίζουμε να τηρεί η εταιρεία τη νομιμότητα. Αν επιχειρήσουν να βάλουν εμπόδια, θα κλειστούμε ακόμα και στις στοές, όπως κάναμε το 2003», τόνισε.
Σε «αναμμένα κάρβουνα»
Στην απέναντι όχθη, οι αντιδρώντες, μολονότι έχουν μια φίλα προσκείμενη στον αγώνα τους κυβέρνηση -τουλάχιστον στην προεκλογική της μορφή- βρίσκονται και εκείνοι σε «αναμμένα κάρβουνα» φοβούμενοι ότι θα κάνει πίσω. Την Τρίτη εκατοντάδες εξ αυτών μετέβησαν στην Αθήνα με λεωφορεία για να παραστούν στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής τους εναντίον της εταιρείας. «Υπάρχει ένας άνεμος αισιοδοξίας, περιμένουμε τις αμέσως επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτεθεί πολύ σ’ αυτή την ιστορία, η επένδυση είναι παράνομη και φοροδιαφεύγει. Τις επόμενες μέρες θα ανέβουμε μαζικά στις Σκουριές για να εμποδίσουμε την επένδυση», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Χαλκιδικής, κ.Τόλης Παπαγεωργίου.
«Συνεχίζουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας. Εχουμε όλες τις άδειες, είμαστε απολύτως νόμιμοι, έχουμε επένδυση 350 εκατ. και θα επενδύσουμε άλλα τόσα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσλάβουμε άλλα 700 άτομα και οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν στις 2.500», δήλωσε στην «Κ» ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κ. Κώστας Γεωργαντζής.