Από το υστερόγραφο:
[...] Όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα και αποτιμηθεί ψύχραιμα το πεντάμηνο αυτής της θορυβώδους, αλαλουμοειδούς και επώδυνης για τη χώρα διαπραγμάτευσης, οι πολέμιοι της λιτότητας θα καταλογίσουν μεγάλες ευθύνες στον κ. Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ για υπονόμευση της αξιοπιστίας των πολιτικών κατά της λιτότητας.
Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο πια ότι οι πολιτικές (και ιστορικές, ίσως) ευθύνες που θα καταλογιστούν δεν θα περιορίζονται μόνο στην υπονόμευση της συγκεκριμένης έννοιας, αλλά πολύ περισσότερων (και πολύ πιο σημαντικών) εννοιών. Και η κυριότερη ευθύνη δεν θα έχει σχέση κτγμ με την ως τώρα κυβερνητική θητεία του συνασπισμού Σύριζα-Ανελ, αλλά τη βιασύνη του να καταλάβει την εξουσία αντί να αξιοποιήσει την αδύναμη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης ώστε με αντάλλαγμα την εκλογή ΠτΔ (τι Πάκης, τι Δήμας, τι Φώτης) να εξασφαλίσει:
(α) Έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης και πρώτη επικύρωση με 180 ψήφους των επειγουσών αλλαγών σε θεσμικές περιοχές όπως π.χ. η δικαιοσύνη ή το εκλογικό σύστημα -- ώστε στη συνέχεια να συνθέσει με απλή πλειοψηφία ένα πολύ πιο δημοκρατικό και πιο σύγχρονο σύνταγμα.
(β) Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και έξοδο από το μνημόνιο (με μέτρα Χαρδούβελη plus 500 εκ) από την προηγούμενη κυβέρνηση και
(γ) Εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Εκ των υστέρων, και βλέποντας την ορατή ζημιά στην ελληνική οικονομία από το τετράμηνο της διαπραγμάτευσης, πιστεύω ότι το επιχείρημα (που ακουγόταν προεκλογικά) ότι τα πράγματα θα επιδεινώνονταν από την απερχόμενη κυβέρνηση αν δεν έφευγε αμέσως έχει αποδειχτεί αβάσιμο στην πράξη. Το μοναδικό λογικό επιχείρημα (που είναι και 100% πολιτικό) που διαβλέπω στην επιλογή εκλογικής μάχης του Σύριζα είναι η πιθανολογούμενη εκτίμηση ότι ως το φθινόπωρο η ελληνική οικονομία θα είχε πια ορατά σημάδια ανάκαμψης, κάτι που ίσως μετέτρεπε τις εκλογές από περίπατο σε μάχη, οπότε «καβάλα τ' άλογο όταν μπορείς».
Προσωπικά είμαι βέβαιος (αλλά προφανώς δεν έχει νόημα αυτό) ότι το μομέντουμ του Σύριζα κάθε άλλο παρά θα είχε ανακοπεί και η κυβερνητική του ομάδα θα είχε να αντιμετωπίσει μικρότερα προβλήματα σε καλύτερο οικονομικό περιβάλλον, με ακόμη καλύτερη προετοιμασία και πιο ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη (π.χ. Ποντέμος). Αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ, φυσικά.